ελληνική μουσική
    643 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Μια κυκλοφορία ανάμεσα σε φως και βροχή

    Σε ποίηση Θανάση Σάλτα και μουσική Γιώργου Παπαδόπουλου η επανέκδοση που κυκλοφορεί, όμως, για πρώτη φορά!

    Μια κυκλοφορία ανάμεσα σε φως και βροχή

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 01 Απρ 2015

    Το "Ανάμεσα Στο Φως Και Στη Βροχή" δημιουργήθηκε μέσα από το πάντρεμα της μουσικής του Γιώργου Παπαδόπουλου και της ποίησης του Θανάση Σάλτα. Αποτελείται από 8 τραγούδια στα οποία η μουσική και ο στίχος δένουν αρμονικότατα μεταξύ τους. Τραγούδια όπως "Χρώματα",
    "Κόρη του Μαγιού", "Ανάμεσα στο Φως και στη Bροχή", "Φονικό", "Αναγέννεσις" έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς τραγουδιού. Τα τραγούδια αυτά δημιουργήθηκαν μέσα από την αγάπη των δύο δημιουργών για την τέχνη τους και γεννούν εικόνες που ταξιδεύουν τη φαντασία του ακροατή, στον κόσμο των ονείρων και των συναισθημάτων.

    Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Παπαδόπουλος που υπογράφει τη μουσική και ποιος είναι ο Θανάσης Σάλτας που υπογράφει το στίχο;

    Ο συνθέτης Γιώργος Παπαδόπουλος (μέλος mousic7) γεννήθηκε στην Πάτρα και προέρχεται από μουσική οικογένεια. Είναι διπλωματούχος κιθάρας και ασχολείται με τη διδασκαλία καθώς και με τη σύνθεση. Έχει πάρα πολλές διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, στην κατηγορία σόλο κιθάρα και μουσικής κινηματογράφου, σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς τραγουδιού, καθώς και βραβεία ως κιθαριστής. Ταυτόχρονα ξεκίνησε το 2012 μια σειρά από συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ακουστεί το έργο του. Αφού επιλέχτηκε από τη διεύθυνση του Ο.Μ.Μ.Θ. σαν ένα από τα καλύτερα συνθετικά έργα που κυκλοφόρησαν το 2012 από τις εκδόσεις Cambia, πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2013, με μεγάλη επιτυχία. Το 2014 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία FM Records το  CD “Ονειρόδρομοι” (Dream Paths) με 11 συνθέσεις του, ένας δίσκος ορχηστρικός με έργα μουσικής δωματίου για κιθάρα φλάουτο και πιάνο.

    Μια κυκλοφορία ανάμεσα σε φως και βροχή


    Ο ποιητής/στιχουργός και συγγραφέας Θανάσης Σάλτας γεννήθηκε στον Πειραιά και ζει στον Κορυδαλλό. Ασχολείται με τη λογοτεχνία από το 1996 όπου πραγματοποίησε τις πρώτες του δημοσιεύσεις. Έχει γράψει ποιητικές συλλογές, στίχους για τραγούδια, παραμύθια , θεατρικά έργα, διηγήματα, και άρθρα για την τέχνη. Έχει κερδίσει σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία σε όλα τα είδη του λόγου, σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως στιχουργός έχει συνεργαστεί με Έλληνες συνθέτες όπως ο Γιώργος Παπαδόπουλος, η Χρυσάνθη Οικονομάκη και η Πηγή Λυκούδη. Τα βιβλία του "Φωνές στον Ελικώνα" και "Το Περιβόλι της Χαράς και της Λύπης" κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Cambia. Συμμετέχει με έργα του, σε 8 βιβλία τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πνοές Λόγου & Τέχνης.

    Μια κυκλοφορία ανάμεσα σε φως και βροχή


    Η Άποψή μου:
    Το να αποφασίζεις να βγάλεις 8 τραγούδια βόλτα "Ανάμεσα Στο Φως Και Στη Βροχή" σ’ αυτούς τους δύσκολους και τους ισοπεδωμένους καιρούς, δεν είναι εύκολο πράγμα. Πόσα πράγματα αντέχουν τώρα πια; Είδες τι έγινε τις προάλλες με τις βροχές και τις πλημμύρες. Έτσι κι αυτά, τα βγάζεις βόλτα και το αν θα επιβιώσουν μέσα σ’ αυτή την πλημμύρα των εβδομαδιαίων κατασκευασμένων "σουξέ", είναι ένα δύσκολο ερώτημα και σαν δύσκολο που είναι, απαιτεί μία γενναία απάντηση. Δεν μπορείς λοιπόν να βγάλεις στο δρόμο 8 παιδιά και να τα αφήσεις ανυπεράσπιστα. Πρέπει να τα οπλίσεις και να τα εφοδιάσεις με άμυνες.  Το πάντρεμα όμως που γίνεται εδώ, με τον στίχο του Θανάση και τη μουσική του Γιώργου, είναι μία γερή ασπίδα που τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια για να αντέξουν τους κεραυνούς, τις βροχές και τις πλημμύρες.     



    Το παράδοξο είναι ότι πρόκειται για μια επανέκδοση που κυκλοφορεί για…πρώτη φορά. Κουφό ε; Μία μικρή δισκογραφική εταιρία, είχε αναλάβει στα 2004 την έκδοση και την κυκλοφορία του "Ανάμεσα Στο Φως Και Στη Βροχή" με περιεχόμενο 7 τραγουδιών, αλλά έκλεισε πριν το CD να κυκλοφορήσει. Έτσι οι δημιουργοί του, δέκα χρόνια αργότερα, πρόσθεσαν ένα ακόμα τραγούδι "Αναγέννεσις", τα έκαναν 8, και το "επανακυκλοφόρησαν" με την FM Records πανελλαδικά. Στην ουσία όμως, κυκλοφορεί τώρα για πρώτη φορά.

    Το "Χρώματα" σε βάζει σε ατμόσφαιρα a la Κότσιρα. Αν έχεις καλή μνήμη, θα το θυμηθείς αφού θα σε στείλει κατευθείαν στον διαγωνισμό τραγουδιού του MusicHeaven του 2010 στον οποίο συμμετείχε και κατέλαβε τη δέκατη θέση.

    Και από τα υπόλοιπα όμως τραγούδια του CD, αρκετά έχουν λάβει μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς και φεστιβάλ, όπως: Το "Αναγέννεσις" στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Κοζάνης, το "Φονικό" στον Διαγωνισμό Τραγουδιού του kithara.gr, και το "Όλα Άνεμος", "Χορός στον Καθρέπτη", "Κόρη του Μαγιού", "Φονικό" και "Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή", στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού Βόλου.  

    Όμορφη φωνή έχει ο Αντέλλης, και δείχνει να τα νιώθει τα τραγούδια. Βέβαια, στο "Κόρη του Μαγιού", όπως και στο ομότιτλο αλλά και στο "Φονικό" θυμίζει Γιώργο Νταλάρα, αλλά δεν πειράζει. Δεν είναι κακό αυτό, αν υποθέσουμε ότι η φωνή του Αντέλλη είναι υπό εξέλιξη και ότι ακόμα "ψάχνεται" να αποκτήσει το δικό της χρώμα και τη δική της υπόσταση στον χώρο. Στο κάτω-κάτω, όλοι από κάπου παίρνουμε, όλοι από κάπου έχουμε επιρροές, όλοι κάπου ακουμπάμε και σε κάποιους θέλουμε να μοιάσουμε. Το ίδιο έκανε και ο Νταλάρας όταν ξεκινούσε, το ίδιο και ο Καζαντζίδης, το ίδιο έκανε και το φιλαράκι μου ο Neil Young, το ίδιο και ο Δάσκαλος Bob Dylan.  

    Τα τραγούδια που ξεχώρισα με το πρώτο άκουσμα, είναι το ομότιτλο και το "Χρώματα", που –ας μου επιτρέψει ο Θανάσης- στο ρεφρέν δεν σου κάθεται η λέξη "κυβερνάμε", επειδή περιμένεις κάτι σε –άζει για να γίνει ρίμα με το  "αλλάζει". Παρ’ όλα αυτά, το  τραγούδι είναι υπέροχο.

    "Εγώ κι εσύ κουκίδες είμαστε στη γη
    μα δες πως η αγάπη μας αλλάζει
    εγώ η γη, κι ο ουρανός γλυκιά μου εσύ
    τον κόσμο απόψε κυβερνάμε"

    Tracks: 1) Χρώματα, 2) Κόρη του Μαγιού, 3) Ανάμεσα στο Φως και στη Βροχή, 4) Στην Αγκαλιά Σου, 5) Χορός στον Καθρέφτη, 6) Φονικό, 7) Όλα Άνεμος, 8) Αναγέννεσις

    Παίζουν οι μουσικοί:
    Γιώργος Παπαδόπουλος: Κιθάρες (κλασική, ακουστική, ηλεκτρική, 12χορδη ακουστική)
    Νίκος Σιδερής: Πιάνο, πλήκτρα
    Νίκος Χαλικιάς: Φλάουτο
    Παναγιώτης Τσαγκρώνης: Όμποε
    Γιώργος Μπουρδόπουλος: Κλαρινέτο

    Τραγουδούν ο Παναγιώτης Αντέλλης, η Χαρά Σκουλαρίκου και κάνουν φωνητικά ο Περικλής Παπαδόπουλος και η Νίκη Οικονόμου.

    Η ηχογράφηση έγινε στα Studios Victory & Almpanis και ο
    Θοδωρής Χρυσανθόπουλος έκανε το mastering.

    Γενικά, πρόκειται για μία πολύ όμορφη δουλειά με τη μουσική του Γιώργου να ντύνει υποδειγματικά τους όμορφους στίχους του Θανάση. Το CD περιέχει ένθετο με σχετικές πληροφορίες. 

    Καλοτάξιδο εύχομαι.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29134   /   01.04.2015, 09:48   /   Αναφορά

    Ομορφη παρουσίαση και τα "Χρώματα" δένουν υπέροχα με την 1η του Απρίλη σήμερα :) :)


    Καλοτάξιδος

    #29135   /   01.04.2015, 21:02   /   Αναφορά

    Αρκετά καλός δίσκος, έντονη η αίσθηση της πτυχιακής κιθάρας, καλή η φωνή, εμένα όμως προσωπικά μου θυμίζει επιρροές έντονες απο Κότσιρα, ίσως και από Ψαριανό. Σε καμία περίπτωση Νταλάρα, τον οποίο για να τον ακολουθήσεις στην τεχνική χρειάζεται αρκετή έως πολύ εμπειρία. Όπως και να έχει και ο τραγουδιστής είναι δουλεμένος, αρκετά καλός, με ρυθμό και χρώμα και όχι τόσο κόπια κάποιου. 

    #29136   /   02.04.2015, 12:58   /   Αναφορά

    Ευχαριστούμε πολύ τον Γιώργο Μπιλικά για το αφιέρωμα και την άποψή του για τον


    συγκεκριμένο δίσκο .Για όποιον ενδιαφερεται να ακούσει περισσότερα τραγούδια εδώ


     υπάρχει ενα playlist στο youtube


    σχετικά με το ΄΄ανάμεσα στο φώς και στη βροχή΄΄


    https://www.youtube.com/playlist?list=PLwZBgxuJHyuQG0NArEhzAo9wN2fHCrnrp


    μπορείται να ακούσεται όλο το δίσκο ψηφιακά στο spotify στο link


     https://play.spotify.com/album/6LYEs0ASWJA9UkJG6wVCr2..


    σχετικά links https://www.facebook.com/anamesa.fws.kai.broxi?ref=hl 


    https://play.spotify.com/album/3Djsu0z8ZlgJsKT6pr2sSx


    https://www.youtube.com/playlist?list=PLwZBgxuJHyuQ8QR1jxVoCtGn7MnXMoz6E

    #29137   /   02.04.2015, 13:51   /   Αναφορά

    Γιώργο εγώ ευχαριστώ. 

    Ευχαριστώ και εσένα και τον Θανάση που μου εμπιστευθήκατε την παρουσίαση του CD. 

    Τιμή μου! 

    #29142   /   04.04.2015, 22:43   /   Αναφορά

    kalotaksido file Giorgo!!


    Omorfi douleia!

    #29162   /   25.04.2015, 23:12   /   Αναφορά
    Μαγικά τα τραγούδια ,σε ταξιδεύουν ,καλοτάξιδα ,,