ελληνική μουσική
    613 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Crazy'' των Aerosmith

    Το τραγούδι που μας σύστησε τη Liv Tyler ως sex symbol...

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 11 Νοέ 2015

    Το «Crazy» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Aerosmith «Get A Grip», που κυκλοφόρησε το  1993.

    Πρόκειται για ένα blues-Rock τραγούδι που μιλάει για μία γυναίκα που έρχεται και φεύγει και της οποίας οι τρελοί τρόποι “τρελαίνουν” τον τραγουδιστή. Το τραγούδι το έγραψαν οι Steven Tyler, Joe Perry και Desmond Child και την παραγωγή την έκανε ο Bruce Fairbairn.

    Το Μάιο του 1994 το «Crazy» κυκλοφόρησε σε single και ήταν το έκτο και τελευταίο single των Aerosmith που βγήκε από το εξαιρετικά επιτυχημένο άλμπουμ «Get A Grip». Το τραγούδι έφτασε στο Νο 17 των Η.Π.Α. (η δεύτερη υψηλότερη θέση από τα singles του «Get A Grip») και στο Νο 23 της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης έφτασε στο Νο 3 του Καναδά.

    Χάρη στο τραγούδι αυτό, το 1995 οι Aerosmith κέρδισαν βραβείο Grammy (το τρίτο στην καριέρα τους) στην κατηγορία Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocal.

    Το βίντεο του “Crazy” σκηνοθέτησε ο Marty Callner. Ο ίδιος σκηνοθέτησε και άλλα βίντεο των Aerosmith, μεταξύ των οποίων το «Cryin'» και το «Love In An Elevator», καθώς και άλλων καλλιτεχνών όπως τα «Always» (Bon Jovi), «If I Could Turn Back Time» (Cher), «Alone» (Heart), «We Belong» (Pat Benatar), «Every Rose Has Its Thorn» (Poison), «Big City Nights» (Scorpions), «I Can't Wait» (Stevie Nicks), «I Wanna Rock» (Twisted Sisters), «Still Of The Night» (Whitesnake) και πολλά άλλα.

    Το 1994, η εποχή των υψηλού επιπέδου μουσικών βίντεο είχε ήδη περάσει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βγήκαν και μερικά σπουδαία βίντεο. Στην περίπτωση του «Crazy», ο Marty Callner απέφυγε τις καλλιτεχνικές λήψεις ή τα απλά πλάνα με το συγκρότημα να παίζει σε συναυλία (αν και αυτά είναι διάσπαρτα) και δημιούργησε ένα βίντεο παλαιάς σχολής προσπαθώντας πραγματικά να πει στο θεατή μία ιστορία ακόμα κι αν αυτή είχε μία ανόητη ατμόσφαιρα του τύπου “τα κορίτσια γίνονται άγρια”.

    Στο βίντεο αυτό συνεργάστηκαν η Alicia Silverstone και η Liv Tyler. Αυτή ήταν η τρίτη εμφάνιση της Alicia Silverstone σε βίντεο των Aerosmith και η πρώτη εμφάνιση της 17χρονης τότε Liv Tyler, κόρης του τραγουδιστή των Aerosmith, Steven Tyler. Λέγεται ότι η απόφαση της συμμετοχής της Tyler πάρθηκε από τους δημιουργούς του βίντεο όταν την είδαν σε μία διαφήμιση ενός σαμπουάν της Pantene χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι ήταν κόρη του Steven Tyler.

    Το βίντεο του «Crazy», το οποίο μοιάζει με ταινία, δείχνει δύο ελκυστικές μαθήτριες που το σκάνε από το σχολείο και περνούν το χρόνο τους στο δρόμο οδηγώντας μία μπλε Ford Mustang κάμπριο. Χρησιμοποιώντας την ωραία τους εμφάνιση επωφελούνται από έναν υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων και επειδή χρειάζονται λεφτά συμμετέχουν σ' έναν ερασιτεχνικό διαγωνισμού χορού σε στύλο (pole-dancing). Οι δε κινήσεις της Liv Tyler έχουν πολλές ομοιότητες με τις κινήσεις που κάνει επί σκηνής ο Steven Tyler. Τελικά τα κορίτσια κερδίζουν το διαγωνισμό χορού και την επόμενη μέρα συνεχίζουν τη βόλτα τους, οπότε και συναντούν έναν νεαρό και ιδρωμένο ημίγυμνο αγρότη (τον οποίο υποδύεται ο Dean Kelly) που οργώνει ένα χωράφι στην επαρχία. Τον πείθουν να τις συνοδέψει στο ταξίδι τους και στη συνέχεια κάνουν μπάνιο σε μία λίμνη. Οι κοπέλες σχεδόν εγκαταλείπουν εκεί τον νεαρό, αλλά αυτός τρέχει και τις προλαβαίνει και ξαναμπαίνει στην παρέα τους. Στο τέλος, διακρίνεται από ψηλά η λέξη “Crazy” γραμμένη στο χωράφι με πλάγια γράμματα από το ακυβέρνητο τρακτέρ του νεαρού. Στα τελευταία δευτερόλεπτα εμφανίζεται ένας νεαρός αλεξιπτωτιστής να κάνει νόημα στις κοπέλες για να τον πάρουν μαζί τους, αλλά αυτές τον προσπερνούν. Ο νεαρός αυτός είναι ο ηθοποιός Jason London που μ' αυτή τη σύντομη εμφάνιση επαναλαμβάνει τον χαρακτήρα που είχε στο βίντεο του «Amazing».

    Τα γυρίσματα έγιναν κυρίως στις περιοχές Santa Barbara και Santa Ynez, ενώ το σχολείο από το οποίο το “σκάσανε” οι πρωταγωνίστριες είναι το Santa Barbara Junior High.

    Η ιστορία των δύο κοριτσιών που το σκάνε από το σχολείο και ταξιδεύουν με ένα κάμπριο και τελικά συμμετέχουν σ' ένα χορό για να βγάλουν λεφτά, μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από εφηβικό σενάριο για ταινία, βάζοντας λάδι στη φωτιά όσων ισχυρίζονται ότι οι αστέρες της ροκ είναι απλά υπερτροφικοί έφηβοι. Σίγουρα δεν υπάρχει μεγάλο βάθος στην ιστορία, αλλά αιχμαλωτίζει το βλέμμα κι αυτό ήταν το ζητούμενο.

    Το βίντεο είναι αξιοσημείωτο για τις πολύ τολμηρές και υποδηλωτικές σεξουαλικές  σκηνές, πολλές εκ των οποίων επιδεικνύουν έντονο λεσβιασμό των χαρακτήρων.  Μ' αυτό τον τρόπο η Liv Tyler μπήκε για τα καλά στο χώρο της showbiz και αναγνωρίστηκε ως sex symbol αποτελώντας το αντικείμενο θαυμασμού για χιλιάδες νέους σε όλο τον κόσμο παρόλο που η ίδια ντρεπόταν τότε για τη σέξι της εμφάνιση.

    Το τραγούδι προβλήθηκε κατά κόρον από το MTV και ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα βίντεο του 1994. Μία ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή συμπεριλήφθηκε στο «Big Ones You Can Look At» (συλλογή με 13 βίντεο των Aerosmith που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1994).
    Το τηλεοπτικό κανάλι VH1 κατέταξε το «Crazy» στο Νο 23 των 100 καλύτερων μουσικών βίντεο όλων των εποχών. 

    Το τραγούδι ακούστηκε επίσης στην τηλεοπτική σειρά Glee, όπου το ερμήνευσαν οι Jacob Artist και Melissa Benoist σε συνδυασμό με το «(You Drive Me) Crazy» της Britney Spears.

    Παρά το γεγονός ότι το «Crazy» γνώρισε μεγάλη επιτυχία και εμφανίζεται σε διάφορες συλλογές με τραγούδια των Aerosmith, όπως τα «Big Ones»  (1994), «A Little South Of Sanity» (1998, σε ζωντανή ηχογράφηση), «O, Yeah! Ultimate Aerosmith Hits» (2002) και «Devi's Got A New Disguise – The Very Best Of Aerosmith» (2006), το συγκρότημα σπάνια το ερμηνεύει στις περιοδείες του. Εντούτοις οι Aerosmith το έπαιξαν στη συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου του 2010.

    CRAZY -Aerosmith

    Come here, baby.
    You know you drive me up the wall
    The way you make good on all the nasty tricks you pull.
    Seems like we're makin' up more than we're makin' love.
    And it always seems you got somethin' on your mind other than me.
    Girl, you got to change your crazy ways.
    You hear me?

    Say you're leavin' on a seven thirty Train,
    And that you're headin' out to Hollywood.
    Girl, you been givin' me that line so many times
    It kinda gets like feelin' bad looks good. Yeah.

    That kinda lovin' turns a man to a slave.
    That kinda lovin' sends a man right to his grave.

    I go crazy, crazy baby, I go crazy.
    You turn it on, then you're gone.
    Yeah, you drive me crazy, crazy, crazy for you baby.
    What can I do, honey? I feel like the color blue.

    You're packin' up your stuff,
    And talkin' like it's tough
    And tryin' to tell me that it's time to go. Yeah!
    But, I know you ain't wearin' nothin' underneath that over coat.
    And it's all a show. Yeah!

    That kinda lovin' makes me wanna pull down the shade. Yeah!
    That kinda lovin', yeah, now I'm never, never, never gonna be the same.

    (Chorus)
    I'm losin' my mind, girl, cause I'm goin' cra...

    I need your love. Honey, yeah!
    I need your love.
    Crazy, crazy, crazy for you baby,
    I'm losin' my mind, girl, cause I'm goin' crazy.
    Crazy, crazy, crazy for you baby.
    You turn it on then, you're gone.
    Yeah, you drive me...

    Ooh, ooh, ooh (x2)
    Ow, yeah, yeah, yeah, yeah, yeah.
    Yeah, yeah, yeah, yeah, yeah,
    Yeah, yeah, yeah, yeah.
    Yeah, now baby, baby, baby, baby


    Tags
    Μουσικά Είδη:RockΚαλλιτέχνες:Desmond ChildAerosmithBritney SpearsGleeTrainGrammy



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε