ελληνική μουσική
    674 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

    Διαγωνισμός Τραγουδιού - 7η Θέση: Φονικό

    Από τα φοιτητικά Γιάννενα του 1992 στον 4ο Διαγωνισμό Τραγουδιού του MusicHeaven!

    Διαγωνισμός Τραγουδιού - 7η Θέση: Φονικό

    Σάββατο 21 Νοέ 2015

    Γιώργος Παπαδόπουλος συνθέτης-κιθαρίστας

    Το Φονικό είναι ένα τραγούδι, που τη μουσική του έγραψα αρκετά παλιά στα φοιτητικά μου χρόνια στα Ιωάννινα.

    Ξεκίνησε το 1992 σαν μουσική, στη πόλη Porto. Εκεί στη Πορτογαλία έγραψα τις βασικές μελωδίες και τα ρυθμικά σχήματα πάνω στην κιθάρα στην διάρκεια μιας περιοδείας στην οποία συμμετείχαμε ως ελληνικό συγκρότημα στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Folk Music and Dance, που διοργανώθηκε σε διάφορες πόλεις της Πορτογαλίας με τη συμμετοχή 100 συγκροτημάτων από όλη την Ευρώπη.

    Προσωπικά συμμετείχα ως κιθαρίστας στο συγκρότημα του Κρυστάλλη σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ.

    Έχοντας όλες αυτές τις εικόνες από μουσικές παραδοσιακές από όλο τον κόσμο ξεκίνησα το φονικό σαν αυτοσχεδιασμό με στοιχεία ethnic μουσικής και folk επηρεασμένος και ενθουσιασμένος από τα πάρα πολλά διαφορετικά μουσικά ερεθίσματα του φεστιβάλ, συνέχισα να το συνθέτω στα Ιωάννινα.

    Ταυτόχρονα την εποχή εκείνη έπαιζα σε διαφορετικά φοιτητικά συγκροτήματα ηλεκτρική κιθάρα όπως Progressive Rock, ψυχεδέλεια, Heavy Metal και άλλα είδη και ταυτόχρονα ετοίμαζα το πτυχίο μου στην κιθάρα παίζοντας σε φεστιβάλ κλασικής κιθάρας. Για αυτό και το τρέμολο της κλασικής κιθάρας στο Φονικό, στην εισαγωγή του τραγουδιού αλλά και οι κούφιες Pulm Mute σε κάποια ρυθμικά σημεία στο τραγούδι που παραπέμπουν σε Heavy Metal θέμα. Eπίσης, σε κάποια σημεία ακούγεται η κιθάρα σαν λαούτο έχοντας επιρροές καθαρά από παραδοσιακές μουσικές.

    Όλα αυτά τα στοιχεία πέρασαν μέσα στη μουσική που απαρτίζει το Φονικό σαν ένα κράμα από διαφορετικές εμπειρίες. Δεν θυμίζει κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής και πολύ δύσκολα θα το χαρακτηρίσει κάποιος έντεχνο τραγούδι ή παραδοσιακό ή Βυζαντινό, ή γότθικ, διότι έχει μια κυκλοθυμικότητα μέσα του η οποία σίγουρα έχει να κάνει με τις διαφορετικές μουσικές εμπειρίες εκείνης της εποχής που ζούσα.

    Αρχικά το θέμα αυτό ήταν 45 λεπτά όταν το έφερα σε ένα κασετοφωνάκι πίσω στην Ελλάδα ηχογραφημένο πρόχειρα. Από εκεί και πέρα με την παρέμβαση του στιχουργού Θανάση Σάλτα πήρε την μορφή που ακούγεται σήμερα. Τα 45 λεπτά έγιναν 5 τελικά, συνοψίζοντας όλα τα βασικά περιγραφικά στοιχεία που ανάφερα πιο πριν. Το Φονικό είναι το μοναδικό τραγούδι από το δίσκο Ανάμεσα στο Φώς και στη Βροχή που μας «παίδευε» ένα χρόνο σχεδόν. Όλα τα άλλα τραγούδια του δίσκου τα είχα γράψει σε λίγα λεπτά της ώρας.

    Η ίδια «μάχη» συνεχίστηκε και στο στούντιο με την παραγωγή και ηχοληψία του τραγουδιού, από τον εξαιρετικό μουσικό Victory Beκan.

    Όσο και να φαίνεται παράξενο σ αυτή την ηχογράφηση όλη την ατμόσφαιρα την δημιουργούν μόνον 2 άτομα…!!! Ένας τραγουδιστής και ένας κιθαρίστας..δηλαδή μία φωνή και μία κλασική κιθάρα .

    Όμως υπάρχουν άλλοι 2 άνθρωποι-κλειδιά πίσω από αυτή την ηχογράφηση που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική μορφή του τραγουδιού και την περιπέτεια που ξετυλίγεται όσο ακούει κάποιος το ηχογράφημα «Φονικό». Υπάρχει ο στιχουργός-σκηνοθέτης και ο παραγωγός-ηχολήπτης που με τη φαντασία τους, δίνουν μια άλλη διάσταση στην ενορχήστρωση και στη παραγωγή του τραγουδιού. Το Φονικό απέκτησε τελικά μια Θεατρικότητα χάρη στην συνεργασία, τη φαντασία και την ικανότητα 4 διαφορετικών συντελεστών συνθέτη, στιχουργού, τραγουδιστή, ηχολήπτη.

    Το ΄΄ΦΟΝΙΚΟ΄΄ κυκλοφόρησε το 2014 στο δίσκο/cd ΄΄Ανάμεσα στο Φώς και στη Βροχή΄΄ με 8 συνολικά τραγούδια σε μουσική δική μου (Γιώργου Παπαδόπουλου) και στίχους του Θανάση Σάλτα από την Fm Records πανελλαδικά αλλά και ψηφιακά στη διεθνή δισκογραφία. Μπορείτε να το ακούσετε στο link καθώς και τα υπόλοιπα τραγούδια του cd αυτού.

    Επίσης το ΄΄ΦΟΝΙΚΟ΄΄ συμμετείχε το 2010 σε άλλους 2 διαγωνισμούς στον 1ο διαγωνισμό τραγουδιού του kithara.gr καταλαμβάνοντας την 3 τη θέση, και στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Βόλου αποσπώντας Ά βραβείο σύνθεσης τραγουδιού το 2010.

    Σχετικά με το Διαγωνισμό

    Συμμετείχα 4 φορές συνολικά σε 4 διαγωνισμούς του Music Heaven

    Το 2008 στον πρώτο του διαγωνισμό με το ορχηστρικό ΄΄Νοσταλγία΄΄, το 2010 με το τραγούδι ΄΄Χρώματα΄΄ , το 2013 με το ορχηστρικό ΄΄Ονειρόδρομοι΄΄ και το 2015 με το τραγούδι ΄΄Φονικό΄΄. Και τις 4 φορές οι συνθέσεις αυτές είχαν την τύχη να διακριθούν στα top 20 των διαγωνισμών αυτών.

    Το 2014 πραγματοποιήσαμε 5 μέλη του M.H. μια αξέχαστη συναυλία στις Σέρρες. Η ιδέα πρόεκυψε μετά από τον 3ο διαγωνισμό τραγουδιού όπου όλοι γνωριστήκαμε μέσα από το site αυτό. Ο τίτλος της παράστασης ήταν ΄΄Ταξίδι στην ασημένια λίμνη΄΄. Πρόκειται για μια συναυλία μαγική με τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως τον Κωνσταντίνο Παπουτσή, την Καλλιόπη Ηλιοπούλου, την Μαρίζα Χονδρομήτρου τον Θάνο Χασιώτη τον Φώτη Καλαντζή στο Δημοτικό θέατρο Αστέρια

    https://www.youtube.com/watch?v=5KrD7oD6gmk

    Επιπλέον πέρα από την δική μου εμπειρία, είδα ότι αυτό επαναλαμβάνεται και με άλλους καλλιτέχνες των διαγωνισμών αυτών, και στη συνέχεια προέκυψαν και δισκογραφικές δουλειές μεταξύ μας.

    Επίσης τα live με τα καλύτερα τραγούδια του διαγωνισμού είναι μια γιορτή μουσικής με πολύ ενθουσιασμό και αγάπη από τα μέλη του Music Heaven το ζήσαμε αυτό το 2013 στο Irish Bar και ανυπομονούμε το επόμενο live του 4ου διαγωνισμού!

    Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που υποστήριξε το ΄΄Φονικό΄΄ καθώς και το Music Heaven για την προσπάθεια αυτή να ακουστεί η δική μας φωνή και άποψη!

    Εύχομαι καλή τύχη σε όλους τους φίλους καλλιτέχνες που συμμετείχαν με τα όμορφα και διαφορετικά τραγούδια τους ανεξάρτητα από το στυλ, στον 4ο Διαγωνισμό του Music Heaven. Καλή δύναμη σε όλους και πολλές νέες εμπνεύσεις!

    Θανάσης Σάλτας-Στιχουργός

    Το Φονικό είναι ένα επιτυχημένο μουσικό-στιχουργικό και σκηνοθετικό πείραμα … Άκουσα τη μουσική του Γιώργου Παπαδόπουλου από ένα κασετοφωνάκι και αμέσως συγκινήθηκα… Ήταν μια έκπληξη για μένα όλη αυτή η μουσική περιπέτεια με το πάντρεμα τόσων μουσικών… Εκείνη την εποχή μελετούσα ταυτόχρονα το θεατρικό Ματωμένος Γάμος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Βυζαντινά κείμενα και πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου.. Παράλληλα, η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ανέβαινε επικίνδυνα, και ως ποιητής είχα συγκλονιστεί από σκηνές βίας , και κάποιο βράδυ που άκουγα τη μουσική, είδα στον ύπνο μου έναν εφιάλτη… Ξύπνησα και είπα αυτό είναι…. Ένα τραγούδι που θα γίνει μια ολόκληρη θεατρική πράξη… Έγραψα τους στίχους σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, ένα μέτρο της σύγχρονης ελληνικής ποίησης συνυφασμένο με τη παραδοσιακή μας μουσική. Στην πορεία κατάλαβα ότι ο τρόπος γραφής μου είχε επηρεαστεί και από τις μαντινάδες και τον Ερωτόκριτο της Κρήτης, ωστόσο η μελωδία της φωνής ακολουθούσε βυζαντινούς δρόμους…. Σαν να παντρεύονται διαφορετικές μουσικές παραδόσεις…. Στο στούντιο στήσαμε μια μάχη από ιαχές, φωνές και ήχους…., μια μάχη που νομίζω ότι τελικά την κερδίσαμε!!!

    Γιατί το Φονικό δεν είναι ένα απλό τραγούδι, είναι μια ολόκληρη μουσικοθεατρική πράξη!!!!

    Διαγωνισμός Τραγουδιού - 7η Θέση: Φονικό

    Τέλος, ως δημιουργός θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στο Musicheaven που αναδεικνύει το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, καθώς και σε όλους τους φίλους που στήριξαν το τραγούδι μας Φονικό.

    Σχετικά λινκς:

    https://www.youtube.com/watch?v=Zonpa8JztDc&index=1&list=PLwZBgxuJHyuQ3vs03jisFG25o8AIDm9f1

    http://www.biblionet.gr/author/105732/%CE%98%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%AC%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%82

    Σημείωση:To Φονικό στο ηχογράφημα ερμηνεύει ο Παναγιώτης Αντέλλης, στο live του Musicheaven θα ακουστεί με τη φωνή του τραγουδιστή Πάνου Λαμπρίδη!


    Tags
    Μουσικά Είδη:DanceHeavy MetalMetalProgressive RockRockΚαλλιτέχνες:ΒυζαντινόΓιώργος ΠαπαδόπουλοςΜουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29361   /   21.11.2015, 14:41   /   Αναφορά
    πολλά πολλά συγχαρητήρια!!
    #29362   /   21.11.2015, 19:34
    Eυχαριστούμε πολύ Κριστίν να σαι καλά !

    #29363   /   23.11.2015, 23:05   /   Αναφορά
    Τι να πει κανείς για το Γιώργο Παπαδόπουλο! Θαυμάσιος μουσικός με τεράστιο ταλέντο κ εξαιρετικός σαν άνθρωπος! Γιώργο μου σου εύχομαι πάντα επιτυχίες!
    #29366   /   25.11.2015, 18:42
    Θάνο σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια να σαι καλά!Επίσης καλή επιτυχία και στα δικά σου τραγούδια συγχαρητήρια και για την διάκρισή σας φέτος εδώ με το τραγούδι σου ΄΄Το παράπονο της Αγάπης΄΄.

    #29373   /   08.12.2015, 22:33   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια παιδιά !! πολύ καλή δουλειά.