ελληνική μουσική
    648 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Dancing Queen'' των ABBA!

    Η ένοχη απόλαυση των Rockers και η μεγαλοφυία των ABBA στο απόγειό της!

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 24 Αύγ 2017

    Το «Dancing Queen» περιλαμβάνεται στο δίσκο των ABBA «Arrival», που κυκλοφόρησε το 1976.
    Το τραγούδι το έγραψαν τα αρσενικά μέλη των ABBA, δηλαδή ο Bjorn Ulvaeus και ο Benny Andersson, και ο μάνατζερ του συγκροτήματος Stig Anderson, ο οποίος βοηθούσε μερικές φορές στους στίχους. Έχοντας προσδιορίσει τις δυνατότητες της αγοράς που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση της Disco  και αποσκοπώντας στην εν λόγω αγορά, οι ABBA σχεδίασαν εξ αρχής το τραγούδι αυτό ως χορευτικό. Ο αρχικός του τίτλος ήταν «Boogaloo» και ο Stig Anderson ήταν αυτός που σκέφτηκε τον τίτλο «Dancing Queen». Έμπνευση αποτέλεσαν ο δίσκος του Dr John «Gumbo» (1972) και η Disco επιτυχία του George McCrae «Rock Your Baby» (1974), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγός για τη ρυθμική βάση του τραγουδιού. Οι ABBA δουλεύανε πάνω στο τραγούδι για αρκετό καιρό, αναμιγνύοντας τις επιρροές τους από την αμερικάνικη μουσική με τις δικές τους σουηδικές και ευρωπαϊκές ρίζες, προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό.
    Το «Dancing Queen» χαρακτηρίζεται από την επιτυχημένη συνταγή των ABBA. Μετά την αξέχαστη glissando εισαγωγή των πλήκτρων, τα drums δίνουν τον Disco ρυθμό. Τα οκτάμετρα κουπλέ χρησιμεύουν μόνο για να θέσουν τη βάση για το ρεφρέν που δίνει την κεντρική μελωδία και το συναισθηματικά υψηλότερο σημείο του τραγουδιού.
    Το τραγούδι είναι σχεδόν υποτονικό για τα πρότυπα της Disco εκείνης της εποχής, ωστόσο η έξαψη που δημιουργεί αναπηδά μέσα από τις παραισθησιογόνες και σοφιστικέ αρμονίες, που επιτείνουν την κλασική πολυπλοκότητα της μελωδίας, πάνω στην οποία απλώνονται στροβιλίζοντα έγχορδα και πλήκτρα, που υφαίνουν αμέτρητες οργανικές γραμμές χωρίς να βαραίνουν το τραγούδι. Η μεγαλοπρεπής ενορχήστρωση επιστεγάζεται από τα δυναμικά φωνητικά της Agnetha Fältskog και της Anni-Frid (Frida) Lyngstad, οι οποίες ανταποκρίνονται άψογα στις πολλές στροφές της μελωδίας παραδίνοντας ταυτόχρονα μία ερμηνεία γεμάτη ψυχή.
    Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στις συγκινήσεις και την ικανοποίηση που βιώνει ένα νεαρό κορίτσι σε μία ντισκοτέκ, προσεγγίζοντας το θέμα της επίσκεψης στη ντίσκο από μία διαφορετική οπτική γωνία: αντί να επικεντρωθούν οι στίχοι στο τελετουργικό του χορού, ασχολούνται με την ίδια την ευχαρίστηση που δίνει ο χορός. Έτσι, το τραγούδι αποκτά μεγαλύτερο βάθος ως προς το συναισθηματικό περιεχόμενο συγκριτικά με πολλά άλλα τραγούδια της Disco.
    Τα θολά αλλά σαγηνευτικά κουπλέ (π.χ. «You come in to look for a king / Anybody could be that Guy» ή «Youre a teaser, you turnem on / Leave them burning and then youre gone») απηχούν στην πραγματικότητα το θεμελιωδώς αθώο χαρακτήρα της μουσικής και προσπαθούν να συλλάβουν τόσο την ιδιότητα του χορού ως τρόπο εκτόνωσης όσο και το παράδοξο συνδυασμό να χάνεσαι στη μουσική ενώ γνωρίζεις ότι είσαι το κέντρο της προσοχής. Στη συνέχεια, τα κουπλέ παραδίδονται σε ένα σουρεαλιστικό κιτς ρεφρέν, όπου η λέξη “Queen” κάνει ομοιοκαταληξία με το “seventeen” και το “tambourine”, αλλά με τις αντίστοιχες νότες να φτάνουν στη συναισθηματική τους κορύφωση. Μπορεί το ρεφρέν να είναι γεμάτο από μοδάτες για εκείνη την εποχή φράσεις, όπως «dig it» και «you can jive», αλλά ο στίχος-κλειδί είναι η φράση «having the time of your life». Με τις γυναικείες φωνές να τραγουδούν το στίχο «You can Dance, you can jive / Having the time of your life» περιγράφεται μία στιγμή καθαρής ευτυχίας χωρίς να παραγνωρίζεται ότι είναι μόνο για μία στιγμή.
    Όσον αφορά το στίχο «Night is young and the music's high», πολλοί ακροατές τον ερμηνεύουν ως μία δήλωση ότι η μουσική σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία. Ωστόσο, οι ABBA εννοούσαν απλά ότι η μουσική είναι δυνατά (προφανώς θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη λέξη “loud” αντί της λέξης “high”). Επίσης, όταν επεξεργάζονταν τους στίχους, οι ABBA απέρριψαν το αρχικό δεύτερο κουπλέ που έλεγε: «Baby, baby, you're out of sight / hey, you're looking alright tonight / when you come to the party / listen to the Guys / they've got the look in their eyes...». Η εκδοχή αυτή σώζεται από μία ηχογράφηση.
    Η ηχογράφηση του «Dancing Queen» έγινε στο Glen Studio με παραγωγούς τους Bjorn Ulvaeus και Benny Andersson. Ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου του 1975 και ένα μήνα αργότερα, το Σεπτέμβριο του 1975, η Agnetha Fältskog και η Anni-Frid Lyngstad ηχογράφησαν τα φωνητικά. Το τραγούδι ολοκληρώθηκε τρεις μήνες αργότερα. Ο Rutger Gunnarsson έπαιξε μπάσο, ο Roger Palm έπαιξε drums, ο Malando Gassama κρουστά, ο  Bjorn Ulvaeus κιθάρα και ο Benny Andersson πλήκτρα. Επίσης ακούγονται και βιολιά τα οποία διηύθυνε ο Sven-Olof Walldoff.
    Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Benny Andersson επέστρεψε μία μέρα στο σπίτι φέρνοντας μαζί του και μία ταινία με τη μουσική του τραγουδιού. Όταν την έπαιξε για πρώτη φορά στην Anni-Frid Lyngstad, με την οποία ήταν ζευγάρι, εκείνη συγκινήθηκε μέχρι δακρύων.
    Anni-Frid Lyngstad: Το βρήκα τόσο όμορφο αυτό το τραγούδι. Είναι ένα από κείνα τα τραγούδια που πηγαίνουν κατ' ευθείαν στην καρδιά.

    Από την άλλη, ο Bjorn Ulvaeus όταν ολοκληρώθηκε το ορχηστρικό μέρος του τραγουδιού επέστρεψε στο σπίτι και βρήκε τη γυναίκα του (την Agnetha) να κοιμάται. Καθώς ήταν ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα, πήρε το αυτοκίνητο και διέσχισε όλη τη Στοκχόλμη ψάχνοντας κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να παίξει το τραγούδι.
    Bjorn Ulvaeus: Τελικά κατέληξα στο σπίτι της αδελφής μου και το παίζαμε ξανά και ξανά.

    Έτσι, μετά από μερικούς μήνες, οι ABBA ολοκλήρωσαν την πρώτη αναμφισβήτητα παγκόσμια euroPop Disco επιτυχία. Ο μηχανικός ήχου Michael Tretow, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του διάσημου “ήχου των ABBA”, θυμάται:
    - Ο στόχος μας ήταν να κάνουμε αμερικάνικους δίσκους επειδή ακούγονταν καλύτερα. Εγώ ήμουν αυτός που έφερνε δίσκους στο στούντιο κι έλεγε: “να ένας καλός τρόπος να κάνουμε τον ήχο των drums”. [Οι ABBA] δεν ήταν τόσο μεγάλοι θαυμαστές της Pop, όπως θα περιμένατε.

    Καθώς το «Dancing Queen» γράφτηκε και ηχογραφήθηκε την ίδια περίπου εποχή με το «Fernando», το οποίο επιλέχθηκε να κυκλοφορήσει σε single, οι ABBA το κράτησαν προς το παρόν στην άκρη επειδή είχαν τη διαίσθηση ότι το τραγούδι αυτό θα γινόταν επιτυχία και περίμεναν μέχρι να ολοκληρώσουν το δίσκο «Arrival».
    Benny Andersson: Είναι ένα απ' αυτά τα τραγούδια που ξέρεις κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ότι θα γίνει τεράστια επιτυχία.

    Η Agnetha Fältskog δήλωσε σε μία τηλεοπτική εκπομπή: Συχνά είναι δύσκολο να ξέρεις ποιο τραγούδι θα γίνει επιτυχία. Εξαίρεση ήταν το «Dancing Queen». Όλοι ξέραμε ότι θα γινόταν μεγάλη επιτυχία.

    Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του δίσκου «Arrival», οι ABBA ηχογράφησαν κι ένα τραγούδι με τίτλο «Funky Feet», το οποίο απορρίφθηκε λόγω της ομοιότητάς του με το «Dancing Queen».

    Το «Dancing Queen» κυκλοφόρησε σε single τον Αύγουστο του 1976, το πρώτο που βγήκε από τον -ακυκλοφόρητο ακόμα- δίσκο «Arrival». Νωρίτερα, την άνοιξη της ίδιας χρονιάς, οι ABBA παρουσιάσανε το τραγούδι στη γερμανική και τη γιαπωνέζικη τηλεόραση. Στις 18 Ιουνίου του 1976, το έπαιξαν στη Στοκχόλμη τις παραμονές των βασιλικών γάμων, προς τιμήν του βασιλιά της Σουηδίας Κάρολου Γουσταύου ΙΣΤ' και της -βασίλισσας από την επόμενη μέρα- Σίλβια.  
    Το «Dancing Queen» αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της δεκαετίας του 1970 καθώς έγινε Νο 1 σε 16 χώρες! Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1976 ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας ρίχνοντας από την κορυφή το «Don't Go Breaking My Heart» των Elton John και Kiki Dee. Το «Dancing Queen» ήταν η τελευταία από τις τρεις συνεχόμενες Νο 1 επιτυχίες που είχαν οι ABBA το 1976 στη Μεγάλη Βρετανία (προηγήθηκαν το «Mamma Mia» και το «Fernando»). Στις 9 Απριλίου του 1977 το τραγούδι ανέβηκε και στο Νο 1 των Η.Π.Α. Είναι το μοναδικό τραγούδι των ABBA που ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α., από τα 14 συνολικά τραγούδια τους που μπήκαν στο αμερικάνικο Top 40. Το τραγούδι έγινε επίσης Νο 1 στην Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Δανία, Ιρλανδία, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ροδεσία, Νότια Αφρική, Σοβιετική Ένωση, Σουηδία και Δυτική Γερμανία, Νο 2 στον Καναδά, Νο 3 στη Φινλανδία και Ελβετία, Νο 4 στην Αυστρία, Νο 5 στη Γαλλία, Νο 10 στην Ισπανία, Νο 14 στην Ιταλία και Νο 19 στην Ιαπωνία.
    Σύμφωνα με τον DJ Chris Evans του BBC Radio 2, όταν αυτό το τραγούδι ακούστηκε σε μία εκδήλωση στο κάστρο Windsor, η βασίλισσα Ελισάβετ χωρίς δισταγμό και χωρίς υπεκφυγές είπε:
    - Όταν παίζει αυτό το τραγούδι, πάντα προσπαθώ να το χορέψω γιατί είμαι η Βασίλισσα και μ' αρέσει να χορεύω

    Τον Ιούνιο του 1980 οι ABBA κυκλοφόρησαν μία εκτέλεση του «Dancing Queen» στα ισπανικά, με τίτλο «Reina Danzante», η οποία περιλαμβάνεται στο δίσκο-συλλογή «Gracias Por La Música». Τους ισπανικούς στίχους έγραψαν οι Buddy και Mary McCluskey.  
    Το 1992 το «Dancing Queen» επανακυκλοφόρησε σε single στο πλαίσιο της προώθησης της συλλογής «ABBA Gold: Greatest Hits» και αφού οι Erasure πυροδότησαν την αναβίωση του συγκροτήματος μετά την επιτυχία του EP «ABBA-esque» που ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας. Το single έφτασε στο Νο 5 της Νορβηγίας, Νο 6 στην Ελβετία, Νο 14 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 15 στη Σουηδία, Νο 16 στη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο, Νο 22 στη Γερμανία, Νο 24 στην Ολλανδία και Νο 28 στην Αυστραλία. Η ισπανική δε εκτέλεση μετονομάστηκε σε «La Reina Del Baile», όταν συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «ABBA Oro: Grandes Éxitos».
    Το 1993, με αφορμή τα 50α γενέθλια της βασίλισσας της Σουηδίας, ζητήθηκε από την Anni-Frid Lyngstad να τραγουδήσει το «Dancing Queen», επαναλαμβάνοντας τρόπο τινά την εμφάνιση των ABBA το 1976. Η Frida επικοινώνησε με τους Real Group, ένα πενταμελές a cappella συγκρότημα της Σουηδίας, και ερμήνευσαν το τραγούδι a cappella στη Βασιλική Όπερα ενώπιον του βασιλιά και της βασίλισσας της Σουηδίας. Ο τότε πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ingvar Carlsson, ήταν επίσης στο ακροατήριο εκείνη τη βραδιά και είπε ότι ήταν έξυπνη ιδέα να ερμηνεύσουν a cappella το «Dancing Queen». Αυτή η εκτέλεση με την Anni-Frid Lyngstad και τους Real Group περιλαμβάνεται στη συλλογή «ABBA - A Tribute: The 25th Anniversary Celebration» (1999). Επιπλέον, μαγνητοσκοπήθηκε από το σουηδικό κανάλι SVT και περιλαμβάνεται στο «Frida – The DVD» (2005).
    Τον Οκτώβριο του 2006, κυκλοφόρησε η Deluxe Edition του άλμπουμ «Arrival», με αφορμή την επέτειο των 30 ετών από την κυκλοφορία του. Η έκδοση αυτή περιέχει κι ένα bonus DVD, το οποίο περιέχει το μουσικό βίντεο του «Dancing Queen».

    Άλλες εκτελέσεις

    • The Hiltonaires (1976, στο δίσκο «The Hiltonaires Singen ABBA Grosse Erfolge Und Andere»).
    • Robin Workman, Chic Perryman, Paul Jansen, Paul Baker (1976, στο δίσκο «Moog And Guitars Play ABBA – 20 Golden Instrumentals»).
    • Magic (1976).
    • Inger Lise Rypdal (1976, στο δίσκο «Treff 76-3»).
    • Seppo Rannikko (1976, στο δίσκο «Sahara»).
    • Ronnie Aldrich and Orchestra (1976, ορχηστρική εκτέλεση στο δίσκο «With Love And Understanding»).        
    • Carol Douglas (1976, σε single και στο δίσκο «Full Bloom»).
    • Marion Rung (1977, νορβηγική εκτέλεση με τίτλο «Prinsessa» στο δίσκο «77»).
    • Tracy Huang (1977, στο δίσκο «Mississippi»).
    • Edmundo Ros and his Orchestra (1977, ορχηστρική εκτέλεση στο δίσκο «Today»).
    • Jean-Claude Borelly (1977, στο δίσκο «On Parade»).
    • Roberto Delgado (1977, στο δίσκο «Fiesta For Dancing Vol. 3»).
    • Franck Pourcel (1978, ορχηστρική εκτέλεση στο δίσκο «Franck Pourcel Meets ABBA»).
    • Eyvind Solås &  Trond-Viggo Torgersen (1979, στο δίσκο «Eyvind & Trond-Viggo»).
    • Brotherhood Of Man (Νοέμβριος 1980, στο δίσκο «Sing 20 Number One Hits»).
    • The Justified Ancients Of Mu Mu (1987, στο τραγούδι «The Queen And I» χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό αυτούσια μέρη από το «Dancing Queen». Κατά συνέπεια, οι ABBA έκαναν καταγγελία ισχυριζόμενοι ότι υπήρξε παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Απαντώντας στην καταγγελία, η Mechanical Copyright Protection Society διέταξε τους Justified Ancients of Mu Mu -αργότερα γνωστοί ως KLF- να παραδώσουν τη μήτρα και όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του δίσκου και, επιπλέον, να καταστρέψουν όλα τα υπόλοιπα αντίγραφα του δίσκου τους. Στη συνέχεια, οι JAMs αποφάσισαν να εμπλακούν σε μία σειρά σπασμωδικών ενεργειών, με το σκεπτικό ότι αν η υπόθεση πήγαινε στα δικαστήρια θα ήταν προς όφελός τους αν δημοσιοποιούσαν τη δική τους άποψη. Ως εκ τούτου, έκαναν ένα ταξίδι στην έδρα των ABBA στη Σουηδία, σε μία αποτυχημένη απόπειρα να συναντήσουν το συγκρότημα και να το πείσουν να τους επιτραπεί να κυκλοφορήσουν το δίσκο. Οι ABBA αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους JAMs κι εκείνοι ως αντίδραση εμφάνισαν μία Σουηδή πόρνη μ' ένα χρυσό δίσκο. Επιστρέφοντας από τη Σουηδία, βρήκαν ένα βουκολικό αγρόκτημα μέσα στα σκανδιναβικά δάση, οπότε και προχώρησαν στη διαδικασία καύσης των περισσότερων από τα εναπομείναντα αντίτυπα του δίσκου τους. Ένα σύννεφο καπνού σκέπασε την κοιλάδα, τραβώντας την προσοχή της αγροφυλακής. Το γεγονός απαθανατίστηκε σε μία φωτογραφία, η οποία αποτέλεσε το εξώφυλλο του δεύτερου δίσκου του συγκροτήματος, με τίτλο «Who Killed The JAMs?». Το τέχνασμα λειτούργησε σε κάποιο βαθμό, καθώς οι ABBA συμφώνησαν να αποσύρουν το αίτημα αποζημίωσης αφού οι JAMs σταμάτησαν την παραγωγή του δίσκου τους. Βασικά οι ABBA ήθελαν ένα ποσοστό που θα έπαιρναν αν οι JAMs επανεκτελούσαν κάποιο τραγούδι τους. Αργότερα, οι JAMS κυκλοφόρησαν μία λογοκριμένη εκδοχή του δίσκου, απ' όπου έλειπαν τα μέρη του «Dancing Queen» αλλά υπήρχαν οδηγίες για το πως θα μπορούσε να αναπαράγει κάποιος την αρχική έκδοση!).
    • Louis Clark & London Philharmonic Orchestra (1989, στο δίσκο «Legends»).
    • Munich Philharmonic Orchestra (1991, στο άλμπουμ «The Munich Philharmonic Orchestra Plays ABBA Classics»).
    • Rob 'N' Raz / DLC (1992, σε τρεις εκδοχές: Extended Version, J.J. International Mix και Radio Edit).
    • Jennifer Love Hewitt (Μάρτιος 1992, στο άλμπουμ «Love Songs»).
    • U2 (1992, εκθαμβωτική και απογυμνωμένη εκδοχή του τραγουδιού κατά τη διάρκεια της περιοδείας Zoo TV. Στη συναυλία που έδωσαν οι U2 στη Στοκχόλμη, τον Ιούνιο του 1992, εμφανίστηκαν στη σκηνή και οι Bjorn Ulvaeus και Benny Andersson).
    • Milo Binder (Αύγουστος 1992, ακουστική εκτέλεση στη συλλογή «20 More Explosive Fantastic Rockin' Mega Smash Hit Explosions!»).         
    • ABBAcadabra (από το 1992 έως το 2008 σε διάφορες εκδοχές: Almighty Anthem Dub, Almighty Anthem Mix, Almighty Anthem Radio Edit, Almighty Mix/12" Millennium Mix, Almighty Radio Edit/7" Millennium Mix, Back To Your Roots 7" Mix/PWL 7" Mix, Back To Your Roots 12" Mix/PWL 12" Mix, Bits N' Pieces Megamix, Definitive Mix, Definitive Radio Edit, Funkyfruit Extended Mix, Extended Megamix, Instrumental I, Instrumental II, Jumpsuit Extended Mix, Kinky Boyz Piano Mix, Love To Infinity Funkyfruit Mix, Love To Infinity Jumpsuit Mix, Love To Infinity Radio Mix, Megamix, Mighty Mix/Original Mix, Re-Mix/Sovereign Mix, 7” Mix, 7" Fired Up Mix και 12" Fired Up Mix).
    • Richard Clayderman (1993, οργανική εκτέλεση στο άλμπουμ «The ABBA Collection»).
    • Virginia Wolf (Ιούνιος 1993, στο άλμπουμ «Non E La Rai 2»).
    • Claudja Barry (1994).
    • Lars Roos (1994, οργανική εκτέλεση στο άλμπουμ «Örongodis 8 – Dansgodis»).
    • The Wedding Band (Οκτώβριος 1994, με τη συμμετοχή της Blazey Best, στο τραγούδι «Bridal Dancing Queen»).
    • Garageland (1995, στη συλλογή «ABBAsalutely»).
    • P (Νοέμβριος 1995, στο άλμπουμ «P»).
    • Coco Lee (Νοέμβριος 1996, στο άλμπουμ «CoCo's Party»).
    • Redd Kross (1997, στο EP «Secret Life»).
    • The Sugarcubes (1997, στην ανεπίσημη συλλογή της Björk «Cover Me». Η εκτέλεση προέρχεται από παλιότερο demo).
    • San Francisco Gay Men's Chorus (Απρίλιος 1997, στο άλμπουμ «ExtrABBAganza!»).
    • E-Rotic (Οκτώβριος 1997, στο αφιερωμένο στους ABBA άλμπουμ «Thank You For The Music»).
    • Kylie Minogue (1998, κατά τη διάρκεια της περιοδείας Intimate And Live καθώς και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Sydney το 2000).
    • Moxy Früvous (1999, σε συναυλίες τους).
    • Steps (Μάρτιος 1999, με τις Tina Cousins, Cleopatra, B*Witched και Billie στο medley «Thank ABBA For The Music»).  

    • A*Teens (Αύγουστος 1999, στο άλμπουμ «The ABBA Generation» με παραγωγό τον Ole Evenrud. Το Μάρτιο του 2000 κυκλοφόρησε και σε single. Έφτασε στο Νο 1 στο Μεξικό -η πρώτη Νο 1 επιτυχία του συγκροτήματος στη χώρα αυτή-, Νο 3 στην Αργεντινή, Νο 5 στη Χιλή, Νο 6 στην Κολομβία, Νο 15 στη Βραζιλία και Νο 95 στις Η.Π.Α. Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε έχοντας στην α' πλευρά και το «The Name Of The Game», με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν και τα δύο τραγούδια, κι αυτό επειδή η Universal πίστευε ότι, καθώς το «Dancing Queen» ήταν το τελευταίο single που έβγαινε από το άλμπουμ, χρειαζόταν μία υποστήριξη για να γνωρίσει επιτυχία. Η εκτέλεση των A*Teens κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές: Album Version, Pierre J's Main Radio Mix, Pierre J's Main Extended Mix, BTS Gold Edition Mix και Extended Version. Επίσης γυρίστηκε και σε μουσικό βίντεο σε σκηνοθεσία του Patrick Kiely. Ήταν το πρώτο βίντεο των A*Teens που γυρίστηκε στις Η.Π.Α. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 7 Μαρτίου του 2000, την ίδια μέρα με την κυκλοφορία του single, και ήταν αφιέρωμα στην ταινία «The Breakfast Club». Ο ηθοποιός Paul Gleason, που υποδύθηκε τον διευθυντή του σχολείου στην ταινία, παίζει τον ίδιο ρόλο και στο video clip. Όταν ο διευθυντής αφήνει τα μέλη του συγκροτήματος μόνα τους στην αίθουσα -η οποία στην πραγματικότητα ήταν βιβλιοθήκη- το σχολείο μετατρέπεται σε ντισκοτέκ της δεκαετίας του 1970).
    • Angeleyes (1999, σε single).
    • Arrival (1999, στο άλμπουμ «First Flight»).
    • The Black Sweden (1999, στο άλμπουμ «Gold»).
    • Sixpence None The Richer (1999, στο soundtrack της ταινίας «Dick»).
    • Growing Girls (1999, στο άλμπουμ «Thank You For The Music»).
    • Regine Velasquez (Νοέμβριος 1999, στο άλμπουμ «R2K»).
    • S Club 7 (Νοέμβριος 1999, στη συλλογή «ABBAmania»).     
    • Jive Bunny and the Mastermixers (2000, στο άλμπουμ «Dancing Queen» και στο «Non-Stop ABBA Party»).
    • Luka Bloom (2000, στο άλμπουμ «Keeper Of The Flame»).
    • Diablo (2000, στο άλμπουμ «Elegance In Black»).
    • Donna Burke (2001, στο άλμπουμ «ABBA Ibiza Caliente Mix»).
    • Issa (2001, στη συλλογή «Electronic Tribute To ABBA»).
    • The Yayhoos (2001, στο άλμπουμ «Fear Not The Obvious»).
    • Jimmy Barnes (2001, στη συλλογή «Andrew Denton's Musical Challenge»).
    • Glow (Απρίλιος 2001, στη συλλογή «A Tribute To ABBA»).
    • Dan Baird and the Sofa Kings (Ιούνιος 2001, στο άλμπουμ «Redneck Savant»).
    • TTC (2002, ως sample στο τραγούδι «Pollutions»).
    • SexBomb Girls (2002, στο άλμπουμ «Unang Putok»).
    • The Ten Tenors (Φεβρουάριος 2002, στο άλμπουμ και στο DVD «One Is Not Enough»).
    • Manabu Nagayama & Shunji Suzuki (Μάιος 2002, στη συλλογή «Natural Beauty Basic Presents Blend»).
    • Patrick McNeill (Ιούνιος 2002, στο άλμπουμ «Tribute To ABBA»).
    • Euphorica (2003, στο άλμπουμ «ABBA Dance»).
    • Paul Gilbert (Ιούλιος 2003, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «Acoustic Samurai», από συναυλία που δόθηκε στο Τόκιο).
    • Jodi Albert & Carley Stenson (2004, στη συλλογή «ABBA Mania 2»).
    • Flock Of Doug (2004, στο άλμπουμ «Wish I Were Here»).
    • Nils Landgren (2004, στο άλμπουμ «Funky ABBA»).
    • Raining Pleasure (Μάρτιος 2004, στο soundtrack της ταινίας του Ντένη Ηλιάδη «Hardcore»).
    • Καλομοίρα & Γιώργος Χρήστου (2004, στο ελληνικό Fame Story 2).
    • Chixie Dix (Δεκέμβριος 2004, με τη συμμετοχή της Hedda Lettuce, στη συλλογή «ABBAlicious»).
    • Belle & Sebastian.
    • Beat Crusaders (2005, στο EP «Musicrusaders»).
    • Texas Lightning (2005, στο άλμπουμ «Meanwhile, Back At The Ranch»).
    • Shana Vanguarde (Σεπτέμβριος 2005, trance/euro house εκτέλεση σε τρεις εκδοχές: Extended Mix, Radio Edit, Remix).
    • Edurne (2005, ως διαγωνιζόμενη στο ισπανικό τηλεοπτικό show Operación Triunfo).
    • Belinda Carlisle (Νοέμβριος 2005, στο άλμπουμ «ABBA Mania» του ομώνυμου γερμανικού τηλεοπτικού show).
    • Chet Lam (2006, στο άλμπουμ «Camping In Hong Kong»).
    • Riff Raff (2006, στο άλμπουμ «Rock 'N' Roll Mutation Vol. 1: Riff Raff Performs ABBA»).
    • Rozalla (2006, στην ταινία «Full Circle»).
    • Vocal Six (2006, στο άλμπουμ «International»).
    • SD Project (Ιούνιος 2006, στη συλλογή «ABBA Chill Out»).  
    • Wing (Οκτώβριος 2006, στο άλμπουμ «Dancing Queen By Wing»).
    • Rajaton (Νοέμβριος 2006, στο άλμπουμ «Rajaton Sings ABBA With Lahti Symphony Orchestra»).
    • Girl Authority (Δεκέμβριος 2006, στο άλμπουμ «Girl Authority»).
    • BNB (2007, στο άλμπουμ «Bossa Mamma Mia»).
    • Philippe Cohen Solal (2007, με τη συμμετοχή της Melonie Cannon, στο άλμπουμ «Solal Presents: The Moonshine Sessions»).
    • Mambo Kurt (2007, στο άλμπουμ «Spiel, Heimorgel Spiel»).
    • The Spooky Men's Chorale (2007, στο άλμπουμ «Stop Scratching It»).
    • Alanis Morissette (2007, σε ζωντανές της εμφανίσεις).
    • The Grace (Μάιος 2007, στο άλμπουμ «Hanbeon Deo, OK?»).
    • Victor Wong (2007, στο άλμπουμ «Need U Most»).
    • Taylor Hicks (2007, σε συναυλίες του).
    • Audioscam (2008, στο άλμπουμ «ABBAttack»).
    • Oompah Brass (2008, σε ρυθμό 3/4 στο άλμπουμ «Oompocalypse Now»).
    • Robbie Fulks (2008, σε συναυλίες).
    • Fran Healy (2008, σε ζωντανές του εμφανίσεις).
    • Sarah Geronimo και Yeng Constantino (2008, στο τηλεοπτικό show ASAP).
    • Eric Bibb (Νοέμβριος 2008, στη συλλογή «Even Better Than The Disco Thing»).
    • Frank Turner (Δεκέμβριος 2008, στο άλμπουμ «The First Three Years»).
    • Wilson Phillips (2009, σε συναυλίες τους).
    • Jason Shand (2013, στο άλμπουμ «Because Of Zeeva»).
    • Candy Cane.

    Το τραγούδι έδωσε τον τίτλο του στα shows «Dancing Queen The Show» και «Dancing Queen ABBA's Greatest Hits».
    Όπως και πολλά άλλα τραγούδια των ABBA, το «Dancing Queen» ακούγεται στην αυστραλέζικη ταινία «Muriel's Wedding» (1994), στο μιούζικαλ «Mamma Mia» (2008, όπου το τραγουδούν οι Meryl Streep, Julie Waters και Christine Baranski) και στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «ABBA: Dancing Queen» (2012), όπου αφηγείται η ιστορία της δημιουργίας του τραγουδιού και η σημασία του στην επιτυχία των ABBA. Στο ντοκιμαντέρ μιλάνε και οι μουσικοί που έπαιξαν με τους ABBA, όπως ο drummer Roger Palm, ο μπασίστας Mike Watson, ο κιθαρίστας Lasse Wellander αλλά και ο θρυλικός Dr John από τη Νέα Ορλεάνη, του οποίου η μουσική είχε ρυθμική επίδραση στην ηχογράφηση του τραγουδιού. Ο θεατής μπορεί επίσης να δει και να ακούσει τους ABBA να τραγουδούν το «Dancing Queen» σε διάφορες εκδοχές, από την πρώτη ηχογράφηση μέχρι τη ζωντανή εμφάνιση μπροστά σε ένα εκστατικό κοινό.
    Το τραγούδι ακούγεται επίσης στις ταινίες «Η Μίριελ Παντρεύεται» (Muriel's Wedding, 1994, στην εκτέλεση της Wedding Band), «Το Καλοκαίρι Του Σαμ» (Summer Of Sam, 1999), «Dick» (1999, στην εκτέλεση των Sixpence None The Richer), «Μυστικός Πράκτορας Σαρπ: Επιχείρηση Μαζορέτες» (Man Of The House, 2005), «KlassenLeben» (2005), «Full Circle» (2006, στην εκτέλεση της Rozalla) και «Μια Νύχτα Στο Μουσείο: Το Μυστικό Του Φαραώ» (Night At The Museum: Secret Of The Tomb, 2014), ενώ ακούστηκε και στις τηλεοπτικές σειρές «Pink Lady» (1980), «Even Stevens» (2000, όπου το τραγουδάει η Christy Carlson Romano), «Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις» (Cold Case, 2004) και «Glee» (2011, όπου το τραγουδούν η Naya Rivera και η Amber Riley). Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε και στο παιχνίδι SingStar ABBA.
    Το «Dancing Queen» είναι ένα από τα τραγούδια που βοηθούν τους νοσηλευτές και τους τραυματιοφορείς να κρατούν σταθερό ρυθμό όταν επαναφέρουν με καρδιακές μαλάξεις έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του.
    «Έχει να κάνει με τον σωστό ρυθμό όταν βρίσκεσαι υπό πίεση και αν σιγοτραγουδάς ένα σκοπό βοηθάει», δήλωσε ο Μπερντ Μπέτινγκερ από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολωνίας. Το «Dancing Queen», το «Stayin' Alive» των Bee Gees και το «Like A Virgin» έχουν 100 ως 120 χτύπους το λεπτό και σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή η συχνότητα προκαλεί την καλύτερη ροή αίματος. Ανεξάρτητα από το τραγούδι που σιγομουρμουρίζει ένας νοσοκόμος ή διασώστης θα πρέπει να έχει αυτόν τον ρυθμό για να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά, όπως υπογραμμίζει ο Μπέτινγκερ, η πίεση στο στέρνο να είναι αρκετά δυνατή.
    Ο πρώτος Διεθνής Πρότυπος Κώδικας Μουσικού Έργου (ISWC), παρόμοιος με τον Διεθνή Πρότυπο Αριθμό Βιβλίου (ISBN), δόθηκε στο «Dancing Queen» (με κωδικό T-000.000.001-0).
    Το 2000 το βρετανικό Channel 4 πραγματοποίησε ψηφοφορία για τα 100 καλύτερα Νο 1 τραγούδια και το «Dancing Queen» κατετάγη τέταρτο. Επίσης επιλέχθηκε στο Νο 148 των 365 τραγουδιών του αμερικανικού εκπαιδευτικού προγράμματος Songs Of The Century.
    Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το «Dancing Queen» στο Νο 174 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών (το μοναδικό τραγούδι των ABBA στον κατάλογο). Επίσης το 2000, οι συντάκτες του Rolling Stone σε συνεργασία με το MTV συνέταξαν μία λίστα με τα 100 καλύτερα Pop τραγούδια και το «Dancing Queen» ήταν στη 12η υψηλότερη θέση από τη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, το τηλεοπτικό κανάλι VH1 το κατέταξε στο Νο 97 των 100 καλύτερων χορευτικών τραγουδιών.
    Το Νοέμβριο του 2002, με αφορμή την επέτειο των 50 ετών των επίσημων βρετανικών charts, το BBC Radio 2 πραγματοποίησε ψηφοφορία για τα 50 πιο αγαπημένα Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 188.357 ακροατές και το «Dancing Queen» κατετάγη στο Νο 8.
    Τον Αύγουστο του 2008 ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος John McCain κατονόμασε το «Dancing Queen» ως το αγαπημένο του τραγούδι σ' ένα Top 10 που υπέβαλε στο μουσικό περιοδικό Blender. Τον ίδιο μήνα, το τραγούδι ξεπέρασε στις Η.Π.Α. τις 500.000 ψηφιακές πωλήσεις.
    Το 2009 η βρετανική εταιρεία Phonographic Performance Limited γιόρτασε την 75η επέτειό της με την καταγραφή των 75 τραγουδιών που παίχτηκαν περισσότερο από τα βρετανικά ραδιόφωνα, clubs και jukeboxes. Το «Dancing Queen» κατετάγη στο Νο 8.
    Το Δεκέμβριο του 2010 το βρετανικό ITV μετέδωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το αγαπημένο τραγούδι των ABBA στη Μεγάλη Βρετανία και το «Dancing Queen» κατετάγη δεύτερο (με πρώτο το «The Winner Takes It All»).
    Τον Αύγουστο του 2012, οι ακροατές του βρετανικού ραδιοφωνικού σταθμού Smooth 70s ψήφισαν το «Dancing Queen» ως το αγαπημένο τους τραγούδι της δεκαετίας του 1970.

    Με το πρώτο άκουσμα, το «Dancing Queen» φαίνεται ότι είναι οτιδήποτε δεν είναι ένα τραγούδι Rock 'n' roll. Αφιερώθηκε στη βασίλισσα της Σουηδίας μία μέρα πριν το γάμο της. Ηχογραφήθηκε από δύο ευτυχισμένα ζευγάρια (το ένα από αυτά παντρεμένο). Ο Σουηδός σωσίας του John Denver κι ένας τύπος που γεννήθηκε φορώντας πουλόβερ ψαρά, συνεργάστηκαν για να γράψουν και να κάνουν την παραγωγή σ' αυτό το τραγούδι που, επιπλέον, είναι το αγαπημένο του ρεπουμπλικάνου John McCain. Οι στίχοι του μιλάνε για χορό και όχι για ναρκωτικά. Και οι ίδιοι οι ABBA, φορώντας μονοκόμματες φόρμες από πολυεστέρα, έκαναν περισσότερες δηλώσεις περί -κακής- μόδας παρά πολιτικές δηλώσεις. Και αν το «Dancing Queen» αγκαλιάστηκε θερμά από τις απανταχού ομοφυλοφυλικές κοινότητες ανά την υφήλιο και έγινε τραγούδι συσπείρωσης για την ομοφυλόφιλη υπερηφάνεια, σίγουρα δεν το έγραψαν οι ABBA έχοντας αυτό κατά νου. Είναι άδικο να αποδίδονται σ' ένα τραγούδι ιδιότητες που δεν υπάρχουν. Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο -προσωπικό ή πολιτικό- που να προσθέτει βάθος σ' αυτή την τεράστια επιτυχία. Κι όμως. Αν και φαινομενικά είναι απλά ένα πιασάρικο τραγούδι, το «Dancing Queen» περιλαμβάνεται σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών και παραμένει ένα από τα αγαπημένα κομμάτια των χορευτικών clubs. Και -μην ντρέπεστε, μπορείτε να το ομολογήσετε- το λατρεύετε!
    Μπορείτε να κρυφτείτε στη σκιά ή να το χορεύετε αξιοθρήνητα μπροστά από τον καθρέφτη σας όταν δεν είναι κανένας στο σπίτι. Μπορείτε, επίσης, να παραδεχθείτε ότι είστε κορόιδο που κολλήσατε με μία ντίσκο μελωδία. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μ' ένα τέτοιο μυστικό. Ήρθε η ώρα να βγείτε από τη ντουλάπα των ABBA και να συμβιβάσετε τον Hard Rock εαυτό σας με αυτή τη ζωηρή μελωδία από τη δεκαετία του 1970. Και να πείτε ανοιχτά, παραφράζοντας τον Mick Jagger, «ξέρουμε ότι δεν είναι Rock and roll αλλά μας αρέσει»!
    Δεν είναι τυχαίο ότι το 1996, το reunion show των Sex Pistols στο Finsbury Park άρχισε υπό τους ήχους του «Dancing Queen»!
    Το «Dancing Queen» δεν είναι μόνο το πιο γνωστό τραγούδι των ABBA αλλά αναγνωρίζεται ευρέως και ως ένα από τα καλύτερα τραγούδια της Pop που κυκλοφόρησαν ποτέ. Αν υπάρχει ένα τραγούδι που ενσαρκώνει την απόλυτη ευδαιμονία και την ασύγκριτη και υπερβολική χαρά όταν το ακούτε στο ραδιόφωνο, στη ντίσκο ή στο σαλόνι του σπιτιού σας, τότε είναι αυτό. Είναι το απόλυτο τραγούδι για κάθε είδους πάρτι. Από γάμους και πάρτι γενεθλίων μέχρι χριστουγεννιάτικα πάρτι και θεματικές βραδιές ντίσκο ή '70s, για παιδιά και για μεγάλους, το «Dancing Queen» είναι πάντα στη λίστα και είναι το τραγούδι που από το 1976 μέχρι σήμερα συνεχίζει να ξεσηκώνει όλο τον κόσμο για χορό με το που ακούγονται οι πρώτες νότες του εναρκτήριου πιάνου. Μ' αυτή την αριστοτεχνική σύνθεση και την πανέμορφη μελωδία των Bjorn Ulvaeus και Benny Andersson και τις αγγελικές Pop οπερατικές φωνές της Agnetha Fältskog και της Anni-Frid Lyngstad, η μεγαλοφυία των ABBA έφτασε στο απόγειό της. Η ειλικρίνεια και η απόλυτη μουσικότητα του τραγουδιού, επέτρεψε στο «Dancing Queen» να ξεπεράσει την έκρηξη της Disco και να γίνει το πρότυπο της χορευτικής Pop.
    Από το 1976 μέχρι σήμερα, η δύναμη του τραγουδιού παραμένει αμείωτη. Η διαχρονική δημοτικότητα αυτής της παραγωγής αποδεικνύει ότι οι Ulvaeus και Andersson δεν ήταν μόνο καλοί τραγουδοποιοί αλλά και έξυπνοι παραγωγοί. Οι ABBA είναι ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα όλων των εποχών και το «Dancing Queen» θα αποτελεί για πάντα το σήμα-κατατεθέν τους, έχοντας στην καρδιά του το γλυκόπικρο παράδοξο που το καθιστά αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες συνθέσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της μουσικής.

    DANCING QueenABBA

    You can Dance, you can jive, having the time of your life
    See that girl, watch that scene, diggin' the dancing Queen

    Friday night and the lights are low
    Looking out for the place to go
    Where they play the right music, getting in the Swing
    You come in to look for a king
    Anybody could be that Guy
    Night is young and the music's high
    With a bit of Rock music, everything is fine
    You're in the mood for a Dance
    And when you get the chance...

    You are the dancing Queen, young and sweet, only seventeen
    Dancing Queen, feel the beat from the tambourine
    You can Dance, you can jive, having the time of your life
    See that girl, watch that scene, diggin' the dancing Queen

    You're a teaser, you turn 'em on
    Leave them burning and then you're gone
    Looking out for another, anyone will do
    You're in the mood for a Dance
    And when you get the chance...

    (Chorus)

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε