ελληνική μουσική
    576 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Dancing With Tears In My Eyes'' των Ultravox

    Ο τελευταίος χορός των Ultravox πριν τον πυρηνικό όλεθρο...

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 17 Σεπ 2017

    Το «Dancing With Tears In My Eyes» περιλαμβάνεται στον έβδομο δίσκο των Ultravox, με τίτλο «Lament», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1984.
    Το σπουδαίο αυτό synthpop/νεορομαντικό post Punk τραγούδι δεν έχει καμία σχέση με το ομότιτλο κομμάτι που ερμήνευσε η Ruth Etting το 1930 και του οποίου οι στίχοι αναφέρονται σ’ έναν άντρα που χορεύει με δάκρυα στα μάτια «γιατί το κορίτσι στην αγκαλιά μου δεν είσαι εσύ».
    Το τραγούδι των Ultravox μιλάει για την αγάπη και το φόβο και γράφτηκε από τους Midge Ure (τραγουδιστής των Ultravox), Chris Cross (μπασίστας), Warren Currie (drummer) και Billy Currie (βιολιστής και πιανίστας).
    Το λυπητερό, από άποψη θεματολογίας, τραγούδι μιλάει για μία χαμένη αγάπη. Για κάποιο λόγο φαίνεται ότι το ζευγάρι χώρισε αλλά αποφασίζουν να περάσουν τη νύχτα μαζί και να πούνε αντίο… χορεύοντας. Ο άντρας πονάει πολύ και κλαίει καθώς θυμάται όλη τη ζωή που περάσανε μαζί και που βρίσκεται πια στο τέλος της, αφήνοντας μόνο μία ανάμνηση. Ήθελαν απλά να πουν αντίο αλλά ο χρόνος περνά κι εξακολουθούν να χορεύουν μαζί. Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να χωρίσουν ή απλά είναι πολύ δύσκολο και για τους δύο να πούνε «αντίο»; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι ο ένας αγαπάει τον άλλο.

    Ωστόσο, το video-clip του τραγουδιού δίνει σ’ όλα αυτά ένα εντελώς διαφορετικό νόημα, πιο σκοτεινό και πιο τρομακτικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Σοβιετική Ένωση ήταν μία υπερδύναμη και φαινόταν ότι οι Αμερικάνοι και οι Σοβιετικοί εμπλέκονταν σε ένα αέναο παιχνίδι υπεροχής με τα πυρηνικά τους όπλα. Ολόκληρος ο αγώνας για την ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων και ισχυρότερων πυρηνικών όπλων ήταν καθαρή παραφροσύνη και παράλληλα οι δύο υπερδυνάμεις είχαν το επιχείρημα ότι «αν με βομβαρδίσεις, έχω αρκετή δύναμη πυρός ώστε να εξαφανίσω κι εσένα ολοκληρωτικά ως αντίποινα». Αυτή η παράλογη φιλοσοφία ήταν αυτή που κράτησε την ειρήνη για δεκαετίες! Σε μία εποχή, λοιπόν, που το άγχος ότι θα συνέβαινε πυρηνικός πόλεμος είχε φτάσει στην αποκορύφωσή του, το βίντεο δείχνει ότι οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σ’ έναν άντρα που περιγράφει τα συναισθήματά του καθώς ζει την τελευταία του μέρα στη Γη. Ο αφηγητής ακούει στο ραδιόφωνο την τραγική είδηση ότι τα πάντα τελειώσανε («The man on the wireless cries again, its over, its over») και οδηγεί προς το σπίτι του ώστε να περάσει τις τελευταίες του στιγμές με την αγαπημένη του.
    Το βίντεο αναφέρεται σε ατύχημα σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, δύο χρόνια πριν συμβεί στην πραγματικότητα το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Εμφανίζει τον Midge Ure να τρέχει προς το σπίτι του αφού μία πυρηνική έκρηξη είναι προ των πυλών. Αφού ο άντρας μπαίνει στο σπίτι, βλέπουμε ένα ανοικτό μπουκάλι σαμπάνιας, στοιχείο που υπονοεί την ύπαρξη μίας γυναίκας με την οποία ο άντρας ήπιε μαζί της τη σαμπάνια για να «ξεχάσουνε την επερχόμενη θύελλα» («We drink to forget the coming storm»). Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρόκειται για χωρισμό αλλά για ένα ζευγάρι όπου αποχωρίζεται ο ένας τον άλλο επειδή πρόκειται να πεθάνουν.
    Το βίντεο έχει θλιβερό τέλος, με το εργοστάσιο να εκρήγνυται και την εικόνα ενός ερασιτεχνικού φιλμ, με τον Ure, τη γυναίκα του και το παιδί τους, να λιώνει. Δεδομένου ότι τότε κανείς δεν ήξερε τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης, πολλοί υπέθεταν ότι θα μπορούσε να εκραγεί ολόκληρος ο πλανήτης.

    Ποια είναι, λοιπόν, η αρχική έννοια του τραγουδιού; Το βίντεο εξηγεί το τραγούδι ή μήπως δίνει μία νέα διάσταση (όπως συμβαίνει συχνά); Το πιο πιθανό είναι ότι το τραγούδι είχε εξαρχής ως σκοπό να εκφράσει το φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο στίχος που λέει «The man on the wireless cries again, its over, its over» δεν θα έχει κανένα νόημα. Επιπλέον, τόσο το σενάριο όσο και η σκηνοθεσία του βίντεο είναι του Midge Ure και του Chris Cross (μπασίστα των Ultravox), γεγονός που ενισχύει το επιχείρημα ότι ήθελαν το βίντεο να ταιριάζει απόλυτα με τους στίχους του τραγουδιού.  

    Η ηχογράφηση του «Dancing With Tears In My Eyes» έγινε το 1983 στο Musicfest Studio με παραγωγούς τους Ultravox, ενώ η μίξη έγινε στο Mayfair Studio. Μηχανικός ήχου ήταν ο John Hudson. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε single στις 4 Μαΐου του 1984 και ήταν το δεύτερο single που βγήκε από το δίσκο «Lament» (είχε προηγηθεί το «One Small Day»). Το single βγήκε σε τρεις διαφορετικές εκτυπώσεις, όλες με τα ίδια τραγούδια και με τον ίδιο αριθμό καταλόγου (UV 1). Το maxi single βγήκε σε δύο εκδοχές και με αριθμό καταλόγου UVX1. Το τραγούδι κυκλοφόρησε και σε άλλες εκδοχές (Extended με διάρκεια 7:44 και Special Re-Mix με διάρκεια 10:02).
    Το «Dancing With Tears In My Eyes» έβαλε ξανά τους Ultravox στο μουσικό χάρτη φτάνοντας στο Νο 3 της Μεγάλης Βρετανίας και μπαίνοντας στα charts πολλών χωρών παγκοσμίως. Συγκεκριμένα έγινε Νο 2 στο Βέλγιο, Νο 6 στην Πολωνία, Νο 7 στη Γερμανία, Νο 8 στην Ιρλανδία, Νο 12 στην Ολλανδία, Νο 16 στην Ελβετία, Νο 36 στη Γαλλία, Νο 38 στη Νέα Ζηλανδία, Νο 52 στον Καναδά και Νο 58 στην Αυστραλία.
    Το 1985 οι Ultravox ερμήνευσαν το τραγούδι στο Live Aid. Το 1986 διαλύθηκαν και ο βασικός τους τραγουδιστής, Midge Ure, ακολούθησε σόλο καριέρα. Το 2006 ο Midge Ure έπαιξε το τραγούδι στο Rockpalast Fall.
    Το «Dancing With Tears In My Eyes» έδωσε τον τίτλο του και στην ομώνυμη συλλογή επιτυχιών των Ultravox, που κυκλοφόρησε το 1997.

    Άλλες εκτελέσεις

    • Cabballero (Δεκέμβριος 1995, στο άλμπουμ «The Elements» και σε single σε διάφορες εκδοχές: Alternative Version, Club Version, Dance Maxi, Dance Mix, Dance Radio, Girls Remix, Goa Remix, Jungle City Mix, Long-Rave, Long Rave Mix, Rave Remix, Short-Rave, Short Rave Mix, Single Version, Techno Version, Tears Remix, Tears Version, Tramble The Hit Mix και Variation II).
    • DaYeene (1997, σε single σε διάφορες εκδοχές: Stone’s Remix, Radio Edit, Extended Version και Subsucker Version).
    • Dreamscape (1999, ως bonus track στο άλμπουμ «Very»).
    • Freedom Call (1999, στο EP «Taragon»).
    • Diana Fox (2002, στο άλμπουμ «Running on Empty»).
    • Novascape (2004, στο άλμπουμ «Cubes» και σε single. Έφτασε στο Νο 6 της Αυστρίας, Νο 11 στη Γερμανία, Νο 83 στην Ολλανδία και Νο 98 στην Ελβετία).
    • The Poodles (Μάιος 2006, επιτυχημένη εκτέλεση στο άλμπουμ «Metal Will Stand Tall»).
    • Avantasia (Νοέμβριος 2007, στο EP «Lost in Space Part II»).
    • Velvet (Μάρτιος 2009, στο άλμπουμ «The Queen»).
    • Icon In Me (2009, στο «Moments»).
    • Imil & Slaughtered Panda Mask (2011, χρησιμοποίησαν sample από το «Dancing with Tears in My Eyes» στο τραγούδι «Tearz»).
    • Marina Celeste (2012, στο άλμπουμ «New Waves»).
    • GAD (2013, σε ζωντανές τους εμφανίσεις).

    Το «Dancing With Tears In My Eyes» ακούγεται στις ταινίες «County Kilburn» (2000) και «Tjenare Kungen» (2005).

     

    DANCING WITH TEARS IN MY EYES – Ultravox

    Dancing with tears in my eyes
    Weeping for the memory of a life gone by
    Dancing with tears in my eyes
    Living out a memory of a love that died

    It's five and I'm driving home again
    It's hard to believe that it's my last time
    The man on the wireless cries again
    It's over, it's over

    (Chorus)

    It's late and I'm with my love alone
    We drink to forget the coming storm
    We love to the sound of our favourite song
    Over and over

    (Chorus)

    It's time and we're in each others arms
    It's time but I don't think we really care

    (Chorus)

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:DancePunkTechnoΜουσική Γενικά:ραδιόφωνο



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε