ελληνική μουσική
    383 online   ·  210.816 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    Τι μικρόφωνο να αγοράσω για ηχογράφηση φωνής με PC;

    Δεν θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν το μικρόφωνο δεν συνυπάρχει με αντίστοιχης ποιότητας sound card – αντίστοιχο software και φυσικά κάποιο αξιοπρεπές αυτοενισχυόμενο σύστημα ηχείων.

    Τι μικρόφωνο να αγοράσω για ηχογράφηση φωνής με PC;

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    127 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 05 Σεπ 2018

    Ξεκινώντας να πούμε ότι το μικρό ενσωματωμένο μικρόφωνο στην webcam του υπολογιστή σας είναι περιορισμένης ποιότητας. Υπάρχουν πολλά καλής ποιότητας μικρόφωνα USB στην αγορά που απευθύνονται για το podcasting.

    • Μπορείτε βέβαια να επιλέξετε: Πυκνωτικά μικρόφωνα που δημιουργούν ωραίο ήχο, αλλά απαιτούν τροφοδοσία phantom, ή
    • Δυναμικά μικρόφωνα που κάνουν απομόνωση και μείωση του θορύβου περιβάλλοντος.
    • Είτε πυκνωτικό είτε δυναμικό είναι μια χαρά για γενική οικιακή χρήση, αν και τα πυκνωτικά μικρόφωνα είναι πιο δημοφιλή για φωνητική εργασία.

    Στην οικιακή ηχογράφηση με PC, ακόμα και το πιο ακριβό μικρόφωνο να έχετε, δεν θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν το μικρόφωνο δεν συνυπάρχει με αντίστοιχης ποιότητας sound card – αντίστοιχο software και φυσικά κάποιο αξιοπρεπές αυτοενισχυόμενο σύστημα ηχείων για να ακούσετε αυτά που ηχογραφήσατε. (Δηλαδή αυτά τα 3 πάνε πακέτο)

    Ο τύπος microphone που συνήθως συνοδεύει την computer sound card είναι το πάμφθηνο electret microphone με ακουστικά μαζί. (Δεν μπορείς όμως να έχεις τέτοιο φτηνό electret των 10 ευρώ και κονσόλα των 1500 ευρώ. Θα πρέπει τα περιφερειακά να είναι ίδιας ποιότητας). 

    Υπάρχουν όμως και πανάκριβα, όπως για παράδειγμα το Sennheiser’s PC 350 με απόκριση συχνότητας 50Hz έως 16,000Hz με πολύ καλή ποιότητα ήχου και για τα podcasts και για online μετάδοση μέσω διαδικτύου όμως θα σας κοστίσει $180 (αλλά αξίζει τον κόπο).

    Πολλοί υπολογιστές συνοδεύονται κατά την αγορά τους με απλό δυναμικό μικρόφωνο για απευθείας σύνδεση με την κάρτα ήχου, εξοπλισμένα με βύσμα 1/8 ‘’ (mini - βύσμα) που μπορεί να συνδεθεί κατ 'ευθείαν Mic -IN (συχνά χρώματος ροζ) με την κάρτα ήχου.

    Ωστόσο, αν και αυτό είναι κατάλληλο για αρχάριους και για εκείνους που ηχογραφούν για δική τους χρήση μόνο, μουσικοί και τραγουδιστές θέλουν έναν πιο επαγγελματικό ήχο και σίγουρα θα απογοητευτούν με την ποιότητα αυτών των μικροφώνων, ή αν το μικρόφωνο είναι κάπως καλύτερης ποιότητας, όπως αυτό που αναφέρεσαι, πάλι θα απογοητευτείς με  την ποιότητα εγγραφής της ενσωματωμένης κάρτας ήχου.

    To πολύ καλό ηχητικό αποτέλεσμα, εκτός από την ακουστική του χώρου, τον περιβαλλοντικό θόρυβο, την ποιότητα των μουσικών οργάνων, την τοποθέτηση των μικροφώνων και την ποιότητα του εξοπλισμού ηχογράφησης, εξαρτάται και από το συναισθηματικό περιεχόμενο της μουσικής, αλλά και από την δεξιοτεχνία του μουσικού που θα το εκτελέσει.

    Η συμβουλή μου είναι, να αγοράσετε απ’ την αρχή:

    1.  Μια εξωτερική κάρτα ήχου εδώ
    2. Ένα Δυναμικό μικρόφωνο με καρδιοειδές χαρακτηριστικό που ελαχιστοποιεί το θόρυβο του περιβάλλοντος και της ανάδρασης (αν και θα συνιστούσα πυκνωτικό πχ ΕΔΩ. Αξιόλογα Podcasting mics ΕΔΩ)
    3. Ένα καλό ζευγάρι monitor ηχείων, έστω για μέτριες απαιτήσεις, όπως εδώ, με καλή απόκριση συχνοτήτων (ή μ’ ένα καλώδιο να χρησιμοποιήσετε το στερεοφωνικό σας) αφού άμεσα αλλά και στο μέλλον, θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σαν μικρό ΡΑ για να τραγουδάτε. Λέω απ’ την αρχή γιατί με την επεξεργασία και αργότερα μίξη της φωνής σας με όργανο, αυτό που θα ακούτε από τα monitors θα πρέπει να σας ικανοποιεί και να ανακαλύπτετε τις ατέλειες σας οπότε να ξαναηχογραφείτε διορθώνοντάς τες, έτσι ώστε όταν φτιάξετε το δικό σας σπιτικό CD αυτό να ακούγεται με την ίδια ποιότητα είτε στο αυτοκίνητο σας, είτε στο στερεοφωνικό σας, είτε σε διαφορετικό στερεοφωνικό από το δικό σας.

    Ή στην αρχή μοναδικό επιπλέον εξοπλισμό ένα USB mic πχ ΕΔΩ και στο μέλλον κάτι σαν τα 3 παραπάνω.

    Τι μικρόφωνο να αγοράσω για ηχογράφηση φωνής με PC;

    Εξωτερική Κάρτα Ήχου εδώ: 

    Εάν έχετε ένα δυναμικό μικρόφωνο επαγγελματικού επιπέδου με βύσμα XLR ή 1/4 ", αυτό δεν μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τον υπολογιστή σας.

    Μπορεί όμως με ένα adapter με βύσμα 1/8 ‘’ ( mini - βύσμα) να συνδεθεί κατ 'ευθείαν στην Mic -IN (συχνά χρώματος ροζ) της κάρτας ήχου. Βέβαια πιθανόν να απογοητευθείτε λόγω της ποιότητας της ενσωματωμένης κάρτα ήχου.

     Σ'αυτή την περίπτωση αντί του adapter, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με κάποιο είδος εξωτερικής κάρτας ήχου. 

    Αυτή συνδέεται με τον υπολογιστή σας μέσω USB (πιο συχνά), ή FireWire (για πιο μεγάλη ταχύτητα) και ουσιαστικά αντικαθιστά την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του υπολογιστή σας.

    Τα περισσότερα είδη τέτοιας εξωτερικής κάρτας ήχου έχουν πολλαπλές εισόδους για XLR και 1/4 " υποδοχές ήχου.

    Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι θα πάρετε υψηλότερης ποιότητας επεξεργασία ήχου από ό,τι μπορείτε να πάρετε με την ενσωματωμένη κάρτα ήχου του υπολογιστή σας (πχ πολλές προσφέρουν 24 -bit / 96MHz ψηφιακού ήχου), ο οποίος θα ακούγεται πολύ καλύτερα από ό,τι έχετε συνηθίσει με την εσωτερική κάρτα.

    Έτσι, εάν θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε την ποιότητα εγγραφής στο σύστημα του υπολογιστή σας, αγοράστε ένα υψηλής ποιότητας πυκνωτικό μικρόφωνο και μια εξωτερική κάρτα ήχου. Αν όμως ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος, αγοράστε ένα καλό μικρόφωνο USB ή υψηλότερης ποιότητας πυκνωτικό μαζί με ακουστικά.

    Περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο μου ΕΔΩ


    Tags
    Μουσική Εκπαίδευση:φωνητική



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε