ελληνική μουσική
    682 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του ''Celebration'' των Kool & The Gang

    Ένα τραγούδι, για κάθε είδους γιορτή, που δεν έχασε ποτέ τη γοητεία του.

    Η ιστορία του

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 01 Φεβ 2019

    Το «Celebration» περιλαμβάνεται στο άλμπουμ των Kool & the Gang «Celebrate!», που κυκλοφόρησε το 1980.
    Είναι ένα χορευτικό Funk τραγούδι της μετά-Disco εποχής, που γράφτηκε με τη συνεργασία όλων των μελών του συγκροτήματος.

    Το «Celebration» κυκλοφόρησε σε single τον Οκτώβριο του 1980, με παραγωγούς τον Eumir Deodato και τους Kool & The Gang. Η επιτυχία του εκτίναξε τους Kool & the Gang σε ανεπανάληπτα ύψη. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1981 έριξε από την κορυφή των αμερικάνικων charts το «The Tide Is High» των Blondie και ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α., όπου παρέμεινε για δύο εβδομάδες. Ήταν το μοναδικό τραγούδι των Kool & the Gang που ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. ενώ έφτασε επιπλέον στο Νο 7 της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης έγινε Νο 1 στον Καναδά και στη Νέα Ζηλανδία, Νο 2 στη Νότια Αφρική και Ολλανδία, Νο 3 στο Βέλγιο, Νο 6 στην Ελβετία, Νο 17 στη Γερμανία και Ιρλανδία, Νο 24 στη Γαλλία και Νο 33 στην Αυστραλία.

    Το τραγούδι κυριάρχησε στα ραδιόφωνα τη χρονιά που κυκλοφόρησε, ενώ σήμερα θεωρείται κλασικό κομμάτι και παίζεται σε γάμους, party, αθλητικά γεγονότα και οπουδήποτε υπάρχει κάτι που γιορτάζεται. Άλλωστε τα χαρακτηριστικά πνευστά και τα ενθουσιώδη φωνητικά του τραγουδιού παρασέρνουν τον ακροατή και τον αναγκάζουν να σηκωθεί να χορέψει.

    Το «Celebration» κυκλοφόρησε και στα ισπανικά για την ανάγκη της ισπανόφωνης αγοράς ενώ αργότερα βγήκαν και διάφορα remix (S.A.W. Remix, The Moet Mix, The Chandon Mix, Remix 91, Edit 91, Roy B Biv Mix, Wicked Mix, Ultimix Remix κ.α.). Το 1988 ένα remix του «Celebration» έφτασε στο Νο 56 της Μεγάλης Βρετανίας και στο Νο 97 της Γαλλίας. Το 2013 το τραγούδι ξαναμπήκε στα γαλλικά charts φτάνοντας στο Νο 129.

    Το «Celebration» έδωσε τον τίτλο του στο άλμπουμ «Celebration: The Best Of Kool & the Gang», που κυκλοφόρησε το 1994. Ζωντανές εκτελέσεις του τραγουδιού περιλαμβάνονται στα DVD «Live», «Live From House Of Blues» (2001) και «In Concert» (2007) ενώ ήταν ένα από τα τραγούδια που ερμήνευσαν ζωντανά οι Kool & the Gang, το 2009, στην περιβόητη συναυλία που έδωσαν στην Αντιιμπεριαλιστική Πλατεία της Αβάνας στην Κούβα.

    Άλλες εκτελέσεις

    • Dragon (1987, σε single, το οποίο έφτασε στο Νο 11 της Αυστραλίας. Το 1989 συμπεριλήφθηκε και στο δίσκο «Bondi Road»).

    • Kylie Minogue (το 1991 ηχογράφησε στο Λονδίνο μία εκτέλεση, με παραγωγούς τους Phil Harding και Ian Curnow, με σκοπό να συμπεριληφθεί στο άλμπουμ «Let’s Get To It». Τελικά το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο «Greatest Hits» που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1992. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η εκτέλεση αυτή κυκλοφόρησε σε single μαζί με την εκδοχή Have A Party Mix και έφτασε στο Νο 20 της Μεγάλης Βρετανίας, Νο 11 στην Ιρλανδία, Νο 21 στην Αυστραλία και Νο 22 στο Βέλγιο, ενώ για την προώθησή του βγήκε και video-clip που γυρίστηκε στο Rio de Janeiro. Στην επανέκδοση του «Greatest Hits», που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2002, συμπεριλήφθηκε και ένα Techno-Rave Remix του τραγουδιού, το οποίο συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ «Kylie’s Non-Stop History 50+1». Αυτό το τραγούδι ήταν και το τελευταίο που κυκλοφόρησε η Kylie Minogue με τους παραγωγούς Stock, Aitken, Waterman. Παρόλο που ήταν μία από τις μικρότερες εμπορικά επιτυχίες της, η τραγουδίστρια το έχει αναφέρει πολλές φορές ως ένα από τα αγαπημένα της τραγούδια. Το ερμήνευσε στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2000 καθώς και στην περιοδεία On A Night Like This του 2001. Επιπλέον, το συμπεριέλαβε και στο «Ultimate Kylie», που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2004).
    • Raze (2000, περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «The Plan»).
    • Jump 5 (Ιούλιος 2003, περιλαμβάνεται στο soundtrack της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Η Απίθανη Κιμ»).
    • Sir D feat. Terry Dexter.

     

    Ο Ronald Bell των Kool & the Gang είχε προβλέψει ότι το «Celebration» θα γινόταν «διεθνής ύμνος». Και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο. Το τραγούδι όχι μόνο ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. αλλά γρήγορα υιοθετήθηκε και ως σύμβολο ελευθερίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1981 το τραγούδι παίχτηκε για το καλωσόρισμα των 52 απελευθερωμένων Αμερικανών που ήταν όμηροι στο Ιράν. Τρία χρόνια αργότερα, το 1984, το χρησιμοποίησε ο Walter Mondale ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές (έχασε από τον Ronald Reagan).

    Το «Celebration» ακούγεται στις ταινίες «Muppets Στο Διάστημα» (Muppets From Space, 1999, όπου το τραγουδάνε οι εξωγήινοι συγγενείς του Gonzo, γιορτάζοντας το γεγονός ότι βρήκαν τον χαμένο συγγενή τους), «Ο Mr. Bean Πάει Διακοπές» (Mr. Bean’s Holiday, 2007), «Eat Pray Love» (2010), «Ραλφ, Η Επόμενη Πίστα» (Wreck-It Ralph, 2012) και «Οι Ευχούληδες» (Trolls, 2016).

    Επίσης ακούστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Μπάφφυ Η Βαμπιροφόνισσα» (Buffy The Vampire Slayer, 1999), «Φιλαράκια» (Friends, 2001) και «Everybody Hates Chris» (2008).

    Το 1984 το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως διαφημιστικό για την πορτοκαλάδα διαίτης Crush ενώ το 2005 και το 2006 χρησιμοποιήθηκε σε διαφημίσεις της Ford (στην εκτέλεση της Kylie Minogue).

    Περιλαμβάνεται επίσης στα παιχνίδια Karaoke Revolution, SingStar Dance, Dance Dance Revolution, Leisure Suit Larry: Love For Sail (στο τέλος του παιχνιδιού) και Rayman Raving Rabbids 2 (στο τέλος του ταξιδιού στη Νότια Αμερική).

    Επιπλέον, το τραγούδι είναι και ένας δημοφιλής ύμνος για αθλητικά γεγονότα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το «Celebration» δεν έχασε ποτέ τη γοητεία του. Το τραγούδι συνδέθηκε κυρίως με τη νίκη των St Louis Cardinals στους τελικούς του μπέιζμπολ του 1982, αλλά και με τις νίκες των Oakland Athletics, Detroit Tigers, Hagerstown Suns και Milwaukee Bucks. Η αμερικανική ποδοσφαιρική ομάδα Baltimore Blast παίζει το τραγούδι κάθε φορά που βάζει γκολ και κάθε φορά που κερδίζει έναν αγώνα. Επίσης, η Husky Marching Band παίζει το τραγούδι στους αθλητικούς αγώνες του Πανεπιστημίου της Washington όταν κερδίζουν οι ομάδες του πανεπιστημίου.

    Το 2011 η τηλεοπτική εκπομπή του Alpha «Chart Show» κατέταξε το «Celebration» στο Νο 18 των 30 δημοφιλέστερων Disco τραγουδιών της δεκαετίας 1975-1985.

    CELEBRATION – Kool & the Gang

    Celebrate good times
    come on! - Let's celebrate
    Celebrate good times
    come on! - Let's celebrate

    There's a party going on right here a celebration
    to last throughout the years.
    So bring your good times and your laughter too
    we're gonna celebrate your party with you
    Come on now (Celebration)
    let's all celebrate and have a good time.
    (Celebration)
    We go celebrate and have a good time.

    It's time to come together, it's up to you
    what’s your pleasure, (Everyone around the world come on!)
    Yahoo! x2 (it's a celebration)

    Yahoo! x2 (Its a Celebration)
    Celebrate good times
    come on! - Let's celebrate
    Celebrate good times
    come on! - Let's celebrate

    We're gonna have a good time tonight, let's celebrate
    it's alright, we're gonna have a good time tonight
    let's celebrate, it's alright...baby (Celebration)
    we're gonna have a good time tonight, let's celebrate
    it's alright (Celebration) We're gonna have a good time tonight
    let's celebrate, it's alright.

    Yahoo! x2
    Chorus (Let’s Celebrate) (It’s a Celebration)
    Yahoo! x2 - (It’s a Celebration)
    Celebrate good times
    come on! - Let's celebrate
    Celebrate good times
    come on! - Let's celebrate

    Come on and celebrate - tonight
    'cause everything's gonna be alright. Let's celebrate

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης


    Tags
    Μουσικά Είδη:DanceDiscoFunkΚαλλιτέχνες:Kool & the GangKylie MinogueSlayer



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε