ελληνική μουσική
    623 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Καμία Συμπάθεια για τον Διάβολο

    Τραγούδια της Βροχής, της Φωτιάς και του Ανέμου, Μέρος Β

    Η Φωτιά είναι δυναμική, ενθουσιώδης και φλογερή! Είναι αισιόδοξη, ευχάριστη, θετική και ζει τη ζωή με ενθουσιασμό και πάθος. Έχει μεγάλα αποθέματα ενεργητικότητας και ζωτικότητας, δίνει ειλικρίνεια, αμεσότητα στην επικοινωνία, αξιοπρέπεια, έμπνευση, όραμα, και λόγω της θετικής διάθεσης προς τη ζωή, ξεπερνά εύκολα όλα τα προβλήματα. Η Φωτιά δεν περνάει απαρατήρητη. Πάντα κάνει αισθητή την παρουσία της με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αλλά κυρίως με την προσωπικότητά της. Θέλει χώρο για να εκφραστεί, να δημιουργήσει, να καθοδηγήσει και να επιβεβαιωθεί. Για να μένει δε η φλόγα της ζωντανή, χρειάζεται κάτι ενδιαφέρον. Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέροντα τα τραγούδια της Φωτιάς που διάλεξα, ώστε να μείνει και η δική σας φλόγα ζωντανή.

    Τραγούδια της Βροχής, της Φωτιάς και του Ανέμου, Μέρος Β

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 29 Σεπ 2020

    1. Beds Are Burning (Midnight Oil)
    Album: Diesel And Dust (1988)



    Είναι ένα πολιτικό τραγούδι που αναφέρεται στην επιστροφή των τελευταίων γηγενών Αυστραλών που ήρθαν από την έρημο, στο Pintupi. Αυτοί οι "τελευταίοι" άνθρωποι άρχισαν να μετακινούνται από την έρημο Gibson σε οικισμούς και σε αποστολές τη δεκαετία του 1930.  Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν βίαια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και του 1960, στον οικισμό Papunya. Το 1981 ίδρυσαν την κοινότητα Kintore που περιτριγυρίζεται από τις χώρες Mulga και Spinifex, και που τώρα είναι μια ακμάζουσα μικρή κοινότητα με πληθυσμό περίπου 400 ατόμων.

    Οι Midnight Oil το παρουσίασαν στην τελετή της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Sydney (2000), μπροστά σε ένα παγκόσμιο κοινό δισεκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού John Howard, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι το αγαπημένο του τραγούδι των Midnight Oil. Ολόκληρη η μπάντα ήταν ντυμένη στα μαύρα, με τη λέξη "sorry"  τυπωμένη εμφανώς πάνω στα ρούχα τους. Αυτό ήταν μια αναφορά στην άρνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει συγγνώμη, από τους Aboriginals, εξ ονόματος της Αυστραλίας, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία 200 χρόνια.


    2. Fire (Crazy World of Arthur Brown)
    Album: The Crazy World of Arthur Brown (1968)



    Ο Arthur Brown (Arthur Wilton Brown, 1942, Yorkshire, England), γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ του Screaming Jay Hawkins και του Alice Cooper, με το εμπρηστικό αυτό hit του  1968, αλλά οι φλόγες έσβησαν γρήγορα, και παρ’ όλο που υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό το άλμπουμ, η μπάντα του, θεωρείται one-hit wonder, γιατί το "Fire" αποδείχθηκε η μοναδική του καταχώρηση στα charts.

    Ο Arthur μεγάλωσε στην μεταπολεμική Αγγλία, περνώντας πολύ χρόνο γύρω από ανθρώπους των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από τον πόλεμο, και όταν άρχισε να κάνει μουσική, αντί να γράφει για κορίτσια, για αυτοκίνητα ή για σχέσεις, ασχολήθηκε με την ιδέα ενός εσωτερικού ταξιδιού, αναπτύσσοντας μια ιστορία για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει τους δαίμονες του, και κατευθύνεται σε μια εικονική φωτιά. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, συναντά τον "God of Hellfire", ο οποίος εμφανίζεται στο "Prelude/Nightmare", το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ και καθώς μπαίνει στην κόλαση, βρίσκεται βαθιά σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι, το οποίο περιγράφεται στο δεύτερο κομμάτι, "Fanfare/Fire Poem". Καθώς όμως πέφτει στην άβυσσο, ο "God of Hellfire" επιστρέφει, και του λέει: "I am the god of hellfire, and I bring you... Fire". Αυτό σηματοδοτεί την αρχή του τραγουδιού "Fire", το οποίο παρ’ όλο που λειτουργεί καλύτερα μέσα στο άλμπουμ, ως μέρος του concept, μπορεί να σταθεί και μόνο του ως αυτόνομο κομμάτι, σαν μια ιστορία για έναν άντρα που αντιμετωπίζει το παρελθόν του. Ο Brown συχνά έπαιζε αυτό το τραγούδι φορώντας ένα φλεγόμενο καπέλο, και ήταν γνωστός για την εξωφρενική σκηνική του παρουσία.

    Όταν όμως το τραγούδι απογειώθηκε, τα μέλη της μπάντας για να αντέξουν τις εξαντλητικές περιοδείες που προέκυψαν, έφτασαν στο σημείο  να παίρνουν πολλά παραισθησιογόνα, με αποτέλεσμα ο ντράμερ τους ο Drachen Theaker, να νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο για έξι μήνες. Στη θέση του Theaker ήρθε ο ταλαντούχος Carl Palmer που έφτιαξε αργότερα τους Atomic Rooster μαζί με τον Vincent Crane, και πιο μετά, έγινε μέλος των Emerson, Lake & Palmer).

    Με τις αποχωρήσεις αυτές, ξεκίνησε για τον Brown μια σειρά από περιπέτειες, αλλά ποτέ δεν άγγιξε τη φήμη που είχε αποκτήσει με τους Crazy World.


    3. Fire Lake (Bob Seger)
    Album: Against The Wind (1980)



    Για πολλά χρόνια, ο Seger δεν σχολίαζε ποτέ δημόσια τον πραγματικό λόγο για τον οποίο έγραψε αυτό το τραγούδι. Υπήρχαν θεωρίες ότι συμβολίζει την βιβλική Λίμνη της Φωτιάς. Επισημάνθηκε όμως, μια πραγματική Λίμνη της Φωτιάς στο Iron County του Michigan, όπου μεγάλωσε ο Seger, ο οποίος δήλωσε τελικά ότι το τραγούδι όντως αναφέρεται σε μια λίμνη στο Michigan που όμως ονομάζεται Silver Lake. Οι καλοί του φίλοι, Don Henley, Glenn Frey και Timothy B. Schmit από τους Eagles τραγουδούν μαζί του.


    4. Great Balls Of Fire (Jerry Lee Lewis)
    Single: Great Balls Of Fire/You Win Again (1957)



    (Το βίντεο είναι από την ομότιτλη ταινία του 1989, με τον Dennis Quaid στο ρόλο του Jerry Lee Lewis)

    Ο Otis Blackwell, ένας παραγωγικός τραγουδοποιός που έγραψε πολλές επιτυχίες για τον Elvis Presley, έγραψε αυτό το τραγούδι με τον Jack Hammer, ο οποίος κάποτε ήταν μέλος των Platters. Ο Blackwell πέθανε το 2002 σε ηλικία 70 ετών.

    Το "Great Balls Of Fire" έγινε η υπογραφή του Jerry Lee Lewis, που όπως και το προηγούμενο hit του, το "Whole Lotta Shakin 'Goin' On", έτσι και αυτό, είναι γεμάτο με σεξουαλικά υπονοούμενα, που για έναν νότιο μουσικό, και μάλιστα το 1957, ήταν σοκαριστικά.

    Στην Αγγλία κυκλοφόρησε τον ίδιο μήνα που ο Lewis παντρεύτηκε την 13χρονη Myra Gale Brown, η οποία ήταν κόρη του πρώτου του ξάδελφου. Ο Lewis (που έκανε εφτά γάμους, παντρεύτηκε την 13χρονη Myra, χωρίς να έχει πάρει διαζύγιο από την προηγούμενη γυναίκα του), ήταν εκείνη την εποχή, πρωτοσέλιδος λόγω συναυλιών με τους Buddy Holly και Chuck Berry, αλλά όταν ο βρετανικός Τύπος ανακάλυψε το σκάνδαλο (ΚΑΙ δίγαμος, ΚΑΙ κόρη πρώτου εξάδελφου), ξέσπασε δημόσια οργή και ο Lewis αναγκάστηκε να ακυρώσει τις συναυλίες και να φύγει από τη Βρετανία. Αλλά και πίσω στις ΗΠΑ, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα.  Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να παίζουν τα τραγούδια του και τα καταστήματα αρνήθηκαν να τα πουλάνε. Παρ’ όλα αυτά, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο, το τραγούδι πρόλαβε να ανεβεί στο Νο. 1 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

    Το έχουν διασκευάσει αρκετοί καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, οι: Conway Twitty, Sha Na Na, Mae West, Rolf Harris, Misfits, Dolly Parton, Jackée Harry, Rodney Dangerfield, αλλά έχει ακουστεί και στον Κινηματογράφο, στις παρακάτω ταινίες: American Hot Wax (1978), Stand by Me (1986), Top Gun (1986), Great Balls Of Fire (1989), The Delinquents (1989), BlackJack (1990), Ladybugs (1992), Naked Gun 33 1/3: The Final Insult (1994), Priest (1995).


    5. Light My Fire (Doors)
    Album: The Doors (1967)



    Το μεγαλύτερο μέρος του τραγουδιού γράφτηκε από τον κιθαρίστα Robby Krieger, ο οποίος ήθελε να γράψει ένα τραγούδι για ένα από τα στοιχεία της φύσης: Φωτιά, Αέρα, Γη και Νερό, και διάλεξε τη φωτιά επειδή του άρεσε το τραγούδι των Rolling Stones, "Play With Fire".

    Αρχικά, το τραγούδι είχε ένα folk ύφος, αλλά ξέφυγε όταν επενέβη ο Jim Morrison που έγραψε το δεύτερο στίχο ("our love become a funeral pyre...") και ο Ray Manzarek με τη διάσημη εισαγωγή του, και το τραγούδι έγινε σήμα κατατεθέν για τους Doors.

    Στην version του άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1967, το τραγούδι διαρκεί 7 λεπτά, και θεωρήθηκε πολύ μεγάλο για να γίνει single. Προωθήθηκε λοιπόν το "Break On Through (To The Other Side)", το οποίο όμως επειδή έφτασε με το ζόρι μόλις στη θέση 126 στην Αμερική, στράφηκαν στο "Light My Fire" που για να κυκλοφορήσει ως single, ο παραγωγός Paul Rothchild το πετσόκοψε κόβοντας τα σόλο της κιθάρας, και το άφησε στα 2:52. Αυτή όμως η έκδοση, δεν άρεσε στον κόσμο που προτιμούσε και ζητούσε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν την 7λεπτη version του άλμπουμ.

    Τελικά, το τραγούδι έφτασε στο Νο. 1, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία για την δισκογραφική εταιρεία Elektra, και οι παραγωγοί του Ed Sullivan Show προσκάλεσαν τους Doors να εμφανιστούν στο  Show, με τον όρο να αλλάξουν τον στίχο "Girl we couldn't get much higher". Ο Morrison είπε ότι θα έκανε την αλλαγή, αλλά το τραγούδησε χωρίς να αλλάξει τίποτα. Στη συνέχεια, είπε στον Sullivan ότι απλά το ξέχασε, αλλά ο  δυσαρεστημένος Sullivan δεν τους κάλεσε ξανά στο πρόγραμμά του.

    Μερικές έξτρα πληροφορίες για το "Light My Fire":

    1: Η φράση "funeral pyre"  αναφέρεται στην πλατφόρμα που χρησιμοποιείται στις τελετές της αποτέφρωσης. Ο Jim Morrison υπαινίχθηκε εδώ τα αγαπημένα του θέματα (θάνατος, πνευματικότητα, μυθολογία), στα οποία ο Robby Krieger αντιτάχθηκε αρχικά, αλλά ο Morrison τον έπεισε ότι θα λειτουργούσαν σε αντίθεση με τους στίχους που βασίζονται στην αγάπη και κυριαρχούν στο τραγούδι.

    2: Φιγουράρει σαν το πρώτο ροκ τραγούδι που παρουσίασε κιθάρα και πλήκτρα στην ενορχήστρωση (αυτό το γράφω με επιφύλαξη).

    3: Για τον Jose Feliciano που ηχογράφησε μια λατινική έκδοση του τραγουδιού, έφτασε στο # 3 το 1968 και κέρδισε ένα Grammy για την Best Contemporary Pop Male Vocal Performance, και άλλο ένα ως Best New Artist, ήταν μία τεράστια επιτυχία που θα λέγαμε ότι του έστρωσε την καριέρα.  

    4: Το 1968, η Buick πρόσφερε στους Doors $75,000 για να το χρησιμοποιήσει σε μία διαφήμιση ως "Come on Buick, light my fire". Οι Krieger, Densmore & Manzarek συμφώνησαν, αλλά όταν ο Morrison ανακάλυψε τη συμφωνία, την ακύρωσε.

    5: Στη συναυλία στο Warehouse της New Orleans, στις 12 Δεκεμβρίου του 1970  ήταν το τελευταίο τραγούδι που τραγούδησε ο Jim Morrison ο οποίος τελείωσε τη συναυλία σπάζοντας το μικρόφωνό του επί σκηνής.

    6: Ήταν επίσης το τελευταίο τραγούδι που έπαιξαν οι Doors ως τρίο μετά τον θάνατο του Morrison.  Αυτό έγινε στο Hollywood Bowl του Los Angeles, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1972.

    7: Στις συναυλίες, ο Robby Krieger ποτέ δεν έπαιζε το ίδιο σολάρισμα.

    8: Μεταξύ των καλλιτεχνών που το διασκεύασαν, συμπεριλαμβάνονται και οι: Jackie Wilson, Etta James, Shirley Bassey, Nancy Sinatra, Will Young, UB40, B. J. Thomas & Beastie Boys.


    6. Play With Fire (Rolling Stones)
    Album: Out Of Our Heads (1965)



    Αυτό το τραγούδι ξεκίνησε ως "A Mess Of Fire",  με τον Mick Jagger να απευθύνεται σε μια γυναίκα με ψηλά τακούνια για να την ενημερώσει ότι δεν τον φοβίζουν τα πλούτη της.

    Οι μόνοι Stones που παίζουν σε αυτό το κομμάτι, είναι οι Mick Jagger & Keith Richards, αφού όλοι οι υπόλοιποι μετά από μία ολόκληρη μέρα στο στούντιο, το έριξαν στον ύπνο.  Ο Phil Spector έπαιξε το μπάσο και ο Jack Nitzsche, έπαιξε harpsichord. Την επόμενη ημέρα οι Stones έφυγαν για περιοδεία στην Αυστραλία.

    Κυκλοφόρησε ως B-side του "Last Time" και δεν εμφανίζεται στην αγγλική έκδοση του άλμπουμ Out Of Our Heads. Στην Αγγλία ήταν συνηθισμένο να μην συμπεριλαμβάνονται single κυκλοφορίες σε άλμπουμ.

    Ακούστηκε στην ταινία The Darjeeling Limited (2007), και είναι η σπάνια περίπτωση ενός ολόκληρου τραγουδιού που χρησιμοποιείται σε μια κινηματογραφική ταινία.

    Οι Rolling Stones το έπαιξαν στην περιοδεία τους, του 2018, για πρώτη φορά μετά από το 1989.


    7. This Wheels On Fire (Band)
    Album: Music From Big Pink (Band, 1968)



    Είναι ένα από τα διάσημα τραγούδια του Bob Dylan στο άλμπουμ "Basement Tapes", που γράφτηκε από τον ίδιο και τον μπασίστα των Band, Rick Danko. Ηχογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1967 στο υπόγειο του Big Pink (ένα σπίτι στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης) μετά από το σχεδόν μοιραίο ατύχημα του Dylan με τη μοτοσικλέτα, το 1966. Δεκατέσσερις διαφορετικές κασέτες βρέθηκαν στο υπόγειο του Big Pink και διατέθηκαν ως Bootleg. Το "This Wheel's On Fire" βρέθηκε σε κασέτες με τίτλο "Great White Wonder" και "Little White Wonder".

    Η αρχική έκδοση του Dylan είναι πολύ πιο αργή από την έκδοση των Band στο Music From Big Pink, και όπως πολλά τραγούδια του Bobby, έτσι κι αυτό είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Ο "Τροχός στη Φωτιά" μπορεί να είναι ο τραγουδιστής που προβλέπει το θάνατο, και με τον οποίο μιλάει. Μπορεί να είναι φίλος, εχθρός ή ακόμα και ο Θεός.

    Πολλοί καλλιτέχνες έχουν διασκευάσει αυτό το τραγούδι, συμπεριλαμβανομένων και των Julie Driscoll, Brian Auger και Trinity, των οποίων η έκδοση έφτασε στο # 5 στη Βρετανία το 1968. Οι Byrds το ηχογράφησαν το 1969, και οι Siouxsie and the Banshees το έφεραν στη επικαιρότητα το 1987, με μια διασκευή που έφτασε στο # 14.

    Με τόσες πολλές διασκευές, έγινε ένα πολύ κερδοφόρο τραγούδι για τους συγγραφείς του, και ενώ ο Bobby είχε συνηθίσει να εισπράττει μεγάλες πληρωμές δικαιωμάτων, ο Rick Danko που δεν ήταν συνηθισμένος, η επιταγή των περίπου 200.000 δολαρίων που πήρε, τον άφησε με ανοιχτό το στόμα.

    Η Julie Driscoll ηχογράφησε ξανά το τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και η Kylie Minogue του έδωσε μια  χροιά ντίσκο (2016). Φαίνεται ότι ο Michael Hutchence δεν κατάφερε να τη μπολιάσει ολοσχερώς με το ροκ …εμβόλιο!


    8. We Didnt Start The Fire (Billy Joel)
    Album: Storm Front (1989)



    Ο Billy Joel έγραψε το 1989 αυτό το τραγούδι, όταν άκουσε ένα μικρό παιδί να λέει ότι λυπάται για τους μεγαλύτερούς του, γιατί τίποτα δεν συνέβη στις μέρες τους, συγκριτικά με τα όσα συμβαίνουν τώρα. Αυτό το σχόλιο του πιτσιρικά, έκανε τον Joel να κάτσει να σκεφτεί τι έχει γίνει στις μέρες του. Έτσι προέκυψε αυτό το …μάθημα σύγχρονης Ιστορίας. Ένα τραγούδι “ποταμός” που ξεκινάει από το 1949 (έτος γεννήσεως του Joel) και φτάνει μέχρι το 1990.

    1949
    Harry Truman, Doris Day, Red China, Johnnie Ray,
    South Pacific, Walter Winchell, Joe Dimaggio,

    Harry Truman
    33ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. (1945-1953). Πήρε την απόφαση και έδωσε την διαταγή να πέσουν οι Ατομικές Βόμβες στη Hiroshima και στο Nagasaki.

    Doris Day
    Δημοφιλής Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

    Red China
    Οι "Κόκκινοι" πήραν την Κίνα. Οι “Εθνικιστές” την Taiwan.

    Johnnie Ray
    Αμερικάνος τραγουδιστής (1927) που όταν τραγουδούσε …….έκλαιγε.

    South Pacific
    Τίτλος θεατρικού που ανέβηκε στο Broadway.

    Walter Winchell
    Διάσημος Αμερικανός ραδιοπαραγωγός.

    Joe DiMaggio
    Σύζυγος της Marilyn Monroe.

    1950
    Joe McCarthy, Richard Nixon, Studebaker, Television,
    North Korea, South Korea, Marilyn Monroe,

    McCarthy, Joseph R(aymond)
    Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος πολιτικός. (1909–1957) Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Marquette του Milwaukee και έγινε δικηγόρος 1939. Το 1945 εκλέχτηκε Γερουσιαστής. Η αντικομμουνιστική του υστερία και η σύλληψη αθώων πολιτών και αξιωματικών έγινε γνωστή ως Μακαρθισμός.

    Richard M. Nixon,
    37ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. (1913-1994)Δικηγόρος και Ρεπουμπλικάνος πολιτικός. Μέλος του Κογκρέσου (1947-51), Γερουσιαστής (1951-53), Αντιπρόεδρος (1953-61) και τελικά Πρόεδρος των Η.Π.Α. (1969-74). Το 1974 ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Watergate και αντικαταστάθηκε στην Προεδρία από τον Gerald Ford.

    Studebaker
    Studebaker Clement (1831–1901)
    Δημιουργός και ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Studebaker Manufacturing Co (1868) και της Studebaker Corporation (1911).

    North Korea
    Χώρα της Ασίας στην Κορεατική Χερσόνησο. Κατοικήθηκε από τα αρχαία χρόνια και μέχρι το 1910 ήταν υπό Ιαπωνική κατοχή. Μετά το τέλος του Β’ Πολέμου, ακολούθησε το Σοβιετικό στρατόπεδο. Ο Κορεατικός πόλεμος (1950–1953), η διακυβέρνηση του Kim I Sung (1948–1994) και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (1991), την ερήμωσαν στην κυριολεξία. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη η Pyongyang. Πληθυσμός: 23,904,000.

    South Korea
    Το άλλο κομμάτι της Κορεατικής Χερσονήσου, που ακολούθησε το Αμερικανικό στρατόπεδο. Πρωτεύουσα η Seoul. Πληθυσμός: 44,453,000.

    Marilyn Monroe
    Norma Jean Mortensen (1926-1962). Αμερικανίδα Ηθοποιός που έγινε γνωστή σαν το “Σύμβολο του σεξ”.

    1951
    Rosenbergs, H-Bomb, Sugar Ray, Panmunjom,
    Brando, The King and I and The Catcher in the Rye

    Rosenbergs
    Η Ethel και ο Julius Rosenberg, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν σαν κατάσκοποι. Κατηγορήθηκαν ότι έδιναν μυστικά στην Σοβιετική Ένωση.

    H-Bomb
    Πρωτοδοκιμάστηκε το 1951. Αυτό το όπλο, ήταν πιο δυνατό από την Ατομική βόμβα και δημιουργήθηκε από τον Edward Teller σαν απάντηση στην A-bomb των Σοβιετικών.

    Sugar Ray
    Αμερικάνος πρωταθλητής του μποξ.

    Panmunjom
    Πόλη της Νοτίου Κορέας που υπογράφτηκε η συνθήκη για το τέλος του εμφυλίου Κορεατικού πολέμου.

    Brando
    Marlon Brando Jr. Αμερικάνος ηθοποιός. Κέρδισε δύο Όσκαρ. “On the Water Front” (1954) & “The Godfather” (1972). Πέθανε πριν λίγο καιρό, σε ηλικία 80 ετών.

    The King and I
    Δημοφιλές musical του Oscar Hammerstein.

    1952
    Eisenhower, Vaccine, England's got a new Queen,
    Marciano, Liberace, Santayana good-bye .

    Eisenhower
    Eisenhower Dwight D. (1890-1969)
    Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος πολιτικός και διάσημος στρατηγός του Β’ Πολέμου. Εξελέγη Πρόεδρος των Η.Π.Α. δύο φορές (1952 & 1956).

    England 's got a new Queen
    Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary Windsor /1926), Βασίλισσα της Μεγ. Βρετανίας.
    Η Elizabeth II ανέβηκε στον Βρετανικό θρόνο το 1952 διαδεχόμενη τον πατέρα της George VI. Το 1947 παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Φίλιππο που προέρχεται από την Ελληνική (τέως) Βασιλική Οικογένεια. Είναι μητέρα πέντε παιδιών: Charles (1948), Anne (1950), Andrew (1960) & Edward (1964).

    Marciano
    Marciano Rocky Μποξέρ (Rocco F. Marchegiano /1923-1969)
    Ένας μποξέρ που ήθελε να γίνει παίκτης του baseball. Κέρδισε και τους 49 επαγγελματικούς αγώνες που έδωσε (τους 43 με νοκ-άουτ) και απεχώρησε το 1956. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1969.

    Liberace
    Wladziu Valentino Liberace (1919–87) Περίφημος Αμερικανός πιανίστας και τηλεπαρουσιαστής.

    Santayana
    Jorge August Nicol Ruiz de Santayana (1863–1952). Ισπανός φιλόσοφος, Ποιητής και Συγγραφέας.

    1953
    Joseph Stalin, Malenkov, Nasser and Prokofiev
    Rockefeller, Campanella, Communist bloc,

    Joseph Stalin
    Ρώσος δικτάτορας (1929-1953), που διαδέχτηκε τον Lenin. Επικράτησε με την χρήση της βίας και της τρομοκρατίας.

    Malenkov
    Ο Georgi Malenkov, ήταν στενός συνεργάτης του Joseph Stalin. Ήταν πρωθυπουργός της Ρωσίας, μέχρι το 1955.

    Nasser
    Gamal Abdel Nasser, Πρόεδρος της Αιγύπτου (1953-1970).

    Prokofiev
    Ρώσος συνθέτης. Πέθανε το 1953.

    Rockefeller
    John D. Rockefeller & Nelson Aldridge Rockefeller. Από την πασίγνωστη οικογένεια των Rockefellers. Ο πρώτος ίδρυσε την Chevron Oil company και ο δεύτερος ήταν Κυβερνήτης της Ν. Υόρκης (1958-1974).

    Communist Bloc
    Εδώ αναφέρεται στις χώρες που ήταν με το μέρος των Σοβιετικών στα χρόνια του "Ψυχρού Πολέμου".

    1954
    Roy Cohn, Juan Peron, Tosconini, Dacron,
    Dien Bien Phu falls, Rock Around the Clock,

    Roy Cohn
    Roy Cohn, Marcus (1927–86) Δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη που έγινε διάσημος για τα σπουδαία πάρτι που έκανε στο σπίτι του, όπου καλούσε μόνο διάσημες προσωπικότητες.

    Juan Perσn
    Juan Perσn, Domingo (1895–1974)
    Αργεντινός στρατιωτικός και Πρόεδρος (1946–55, 1973–4). Εξορίστηκε το 1955 και επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία το 1973.

    Arturo Toscanini,
    (1867–1957) Ιταλός τσελίστας και διευθυντής ορχήστρας, από την Πάρμα. Το 1886, ενώ έπαιζε στο Rio de Janeiro, κλήθηκε ξαφνικά να αντικαταστήσει τον διευθυντή ορχήστρας σε μία παράσταση της Aida. Αργότερα διηύθυνε La Scala, Milan (1898–1908), στη Metropolitan Opera House, New York (1908–15), στη New York Philharmonic (1926–36) και στα φεστιβάλ του Bayreuth (1930–1) και του Salzburg (1934–7.

    Dien Bien Phu
    Πόλη στο Βορειοδυτικό Vietnam κοντά στα σύνορα του Laos. Η Γαλλική βάση εδώ, έπεσε στα χέρια των Βιετναμικών δυνάμεων (1954), μετά από πολιορκία 56 ημερών , δίνοντας έτσι τέλος στην εμπλοκή των Γάλλων στην Ινδοκίνα.

    Rock around the clock
    Τραγούδι των Jimmy De Knight & Max Freedman που έκανε τεράστια επιτυχία ο Bill Haley με τους Comets.

    1955
    Einstein, James Dean, Brooklyn's got a winning team,
    Davy Crockett, Peter Pan, Elvis Presley, Disneyland,

    Einstein
    Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να ξέρεις την ιδιοφυΐα που λεγόταν Albert Einstein.

    James Dean
    Ηθοποιός, είδωλο ολόκληρης της Αμερικής που η σπουδαία –κατά τα φαινόμενα- κινηματογραφική του καριέρα, διεκόπη απότομα, όταν σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το 1955. Πρόλαβε να κάνει 3 ταινίες: “Rebel Without A Cause” (1955), “East of Eden” (1955), “Giant” (1955). Τελικά, το 1955 ήταν πολύ σημαντική χρονιά για τη ζωή του. Πρόλαβε να κάνει 3 ταινίες και να ….σκοτωθεί κι’ όλας.

    Davy Crockett
    Ο Crockett, πέθανε στο Alamo το 1936. Όμως το 1955, ο Walt Disney τον έφερε στην επικαιρότητα.

    Peter Pan
    Ο Disney ….ξαναχτυπά!!!

    Elvis Presley
    Elvis Aaron Presley (1935-1977) Ηθοποιός/Τραγουδιστής. O "Βασιλιάς" του Rock n' Roll.

    Disneyland
    Disney …..again!!!!!

    1956
    bardot, budapest, Alabama, Khrushchev, princess grace,
    peyton place, trouble in the Suez

    Brigitte Bardot,
    (1934) Γαλλίδα ηθοποιός. Η “γατούλα” του Γαλλικού σινεμά.

    Budapest
    Πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Πληθυσμός: 2,002,121. Χτίστηκε το 1873 με την Buda να βρίσκεται στην δεξιά όχθη του Δούναβη και την Pest στην αριστερή. Ήταν το κέντρο των αντικομμουνιστικών διαδηλώσεων του 1956. Οι φοιτητές ζητούσαν ελευθερία του τύπου, ελεύθερες εκλογές και κατάργηση της μυστικής αστυνομίας. Η Ουγγρική κυβέρνηση προσκείμενη στο Σοβιετικό στρατόπεδο, έδωσε αιματηρές μάχες με φοιτητές και εργάτες, αποφασισμένη να σώσει και να διατηρήσει το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας. Το κατάφερε φυσικά με τη συνδρομή και του Σοβιετικού στρατού. Πολλοί νεκροί και πολλοί πρόσφυγες ήταν το αποτέλεσμα των γεγονότων του 1956 στη Βουδαπέστη.

    Alabama
    Στο Montgomery της Alabama το 1955, μία νέγρα μπήκε σε ένα λεωφορείο και κάθισε σε μία θέση μπροστά. Ένας λευκός που μπήκε αργότερα, επειδή δεν βρήκε θέση κενή, της ζήτησε να του δώσει τη δικιά της, επειδή –όπως είπε- οι νέγροι ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν τη θέση τους στους λευκούς. Εκείνη αρνήθηκε και …συνελήφθη. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι νέγροι να μποϋκοτάρουν τις λεωφορειακές συγκοινωνίες και οι εταιρίες των λεωφορείων έχασαν έτσι το 65/% των εσόδων τους. Το 1956, το ανώτερο δικαστήριο απαγόρεψε τις φυλετικές διακρίσεις στα λεωφορεία.

    Nikita Khrushchev,
    Nikita Sergeyevich Khrushchev (1894-1971). Γ.Γ. του Κ.Κ.Σ.Ε. (1958-64)
    Το 1962, αντέδρασε στην επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου John F. Kennedy να εγκαταστήσει πυραύλους στην Κούβα.

    Princess Grace of Monaco,
    Grace Kelly (1929-1982). Η ηθοποιός που έγινε πριγκίπισσα. Συνάντησε τον Πρίγκιπα του Μονακό Renier Grimaldi III και τον παντρεύτηκε το 1956.

    Trouble in the Suez
    Η διώρυγα του Suez, είναι μία από τις πιο σημαντικές διώρυγες του κόσμου. Το 1956, ο Nasser προκειμένου να αποφέρει περισσότερα κέρδη στην Αίγυπτο από τις μεταφορές πετρελαίου που γίνονταν δια μέσου της διώρυγας, την εθνικοποίησε με αποτέλεσμα την εισβολή Αγγλικών, Γαλλικών και Ισραηλιτικών δυνάμεων στην Αίγυπτο. Οι εισβολείς, εγκατέλειψαν την Αίγυπτο ύστερα από την πίεση των Η.Π.Α. και την αποστολή δυνάμεων ασφαλείας του Ο.Η.Ε

    1957
    Little Rock, Pasternak, Mickey Mantle, Kerouac,
    Sputnik, Chou En-Lai, Bridge on the River Kwai,

    Little Rock
    Στρατιωτικές δυνάμεις πήγαν σε κεντρικό γυμνάσιο του Arkansas, για να καταστείλουν ρατσιστικές ταραχές.

    Pasternak
    Boris Pasternak. Ρώσος συγγραφέας. Εξαναγκάστηκε από το Σοβιετικό καθεστώς να αρνηθεί να παραλάβει το Νόμπελ για το f Dr. Zhivago.

    Kerouac
    Jack Kerouac, (1931) Συγγραφέας και πρωτοπόρος του "Beatnik".

    Sputnik
    Ρωσικός δορυφόρος. Ο πρώτος που εστάλη στο διάστημα το 1957. Sputnik στα Ρώσικα, θα πει δορυφόρος.

    Chou-En-Lai
    Ο πρώτος Κινέζος που προσπάθησε να “λειάνει τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Η.Π.Α.

    Bridge on the River Kwai
    Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας, που κέρδισε 7 βραβεία Όσκαρ.

    1958
    Lebanon, Charles de Gaulle, California baseball,
    Starkweather homicide, Children of Thalidomide,

    Lebanon
    To1958 γίνονταν ταραχές στον Λίβανο. Ο Eisenhower έστειλε εκεί το Αμερικανικό Ναυτικό κατά παράκληση του Προέδρου Chamoun, ο οποίος φοβόταν την ανατροπή του.

    Charles de Gaulle
    Ο Charles de Gaulle (1890-1970), Γάλλος στρατιώτης του Α’ Πολέμου και Στρατηγός του Β’ , έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας το 1945. Επέστρεψε στην εξουσία το 1958 και οδήγησε τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

    Starkweather Homicide
    Ο Charles Starkweather (17 ετών), ερωτεύθηκε την Caril Ann Fugate (14 ετών) και σκότωσε την αδελφή της μπροστά στα μάτια της. Η Caril πήρε το μέρος του και συνελήφθησαν και οι δύο. Ο Charles πήγε στην ηλεκτρική καρέκλα το 1959 και η Caril καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά αποφυλακίστηκε το 1976.

    Children of Thalidomide
    Στη δεκαετία του 1950 η thalidomide συστήνονταν στις έγκυες γυναίκες σαν φάρμακο κατά της ναυτίας και της αϋπνίας. Όταν την έπαιρναν στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, η thalidomide εμπόδιζε την νορμάλ εξέλιξη του εμβρύου, αλλά αυτό δεν το ήξεραν τότε. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αργότερα τερατογενέσεις και τα παιδιά που γεννήθηκαν ονομάστηκαν Children of Thalidomide.

    1959
    Buddy Holly, Ben Hur, Space Monkey, Mafia,
    Hula Hoops, Castro, Edsel is a no go,

    Buddy Holly
    Τραγουδιστής/Τραγουδοποιός, που σκοτώθηκε από πτώση αεροπλάνου.

    Ben Hur
    11 βραβεία Όσκαρ για την ταινία “Ben Hur”.

    Space Monkey
    Οι Ρώσοι έστειλαν στο διάστημα μία σκυλίτσα, τη Λάϊκα και οι Αμερικάνοι, έναν πίθηκο.

    Mafia
    Πιστόλια, συμμορίες, Capone, Don Vito κλπ. κλπ…..

    Hula hoops
    Μία χορευτική μόδα που ενέσκηψε το 1959.

    Castro
    Ο Fidel Castro ηγήθηκε της επανάστασης ενάντια στον δικτάτορα Batista.

    1960
    U-2, Syngman Rhee, Payola, and Kennedy, _
    Chubby Checker, Psycho, Belgians in the Congo.

    U-2
    Το U-2 , είναι ένας τύπος Αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου. Ένα από αυτά κατερρίφθη από τους Ρώσους το 1960. Το πιλοτάριζε ο Francis Gary Powers, ο οποίος επέζησε, αλλά συνελήφθη από τους Ρώσους. Ο Eisenhower αρνήθηκε την κατασκοπία, αλλά μπροστά στις αποδείξεις που είχαν οι Ρώσοι (φωτογραφίες που είχε πάρει ο πιλότος), αναγκάστηκε να δεχτεί. Ο Khrushchev απαίτησε την απαγόρευση των κατασκοπευτικών πτήσεων πάνω από τη Ρωσία και την δημόσια συγνώμη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος σταμάτησε μεν τις πτήσεις αυτές, αλλά τη συγνώμη δε, δεν την έδωσε ποτέ.

    Syngman Rhee
    Πρώτος Πρόεδρος της Κορεατικής Δημοκρατίας (1948, 1952 & 1956), πριν από την διχοτόμηση της Κορέας σε Βόρεια και Νότια.

    Kennedy
    Ο John Fitzgerald Kennedy κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία των Η.Π.Α. και έγινε ο πρώτος Ρωμαιοκαθολικός Πρόεδρος των Η.Π.Α. Δολοφονήθηκε στο Dallas του Texas, το 1963.

    Chubby Checker
    Διάσημος πιανίστας του rhythm and Blues και εξαιρετικός μουσικός.

    Psycho
    Φίλμ τρόμου του Alfred Hitchcock.

    Belgians in the Congo
    Το 1960, ο Βέλγος βασιλιάς Μπωντουέν, αμφισβήτησε την ανεξαρτησία του "Βελγικού Κονγκό", που ήταν Βελγική αποικία από το 1908. Η διαμάχη αυτή είχε αιτία τα ορυχεία χρυσού που υπήρχαν εκεί. Ο Lumumba και ο Kasavubu από τη μια μεριά και οι Βέλγοι με τον Tshombe από την άλλη, άρχισαν έναν αιματηρό πόλεμο που έληξε με την παρέμβαση του Ο.Η.Ε. και την αποχώρηση των Βέλγων από το Κονγκό.

    1961
    Hemingway, Eichmann, Stranger in a Strange Land,
    Dylan, Berlin, Bay of Pigs Invasion,

    Hemingway
    Δημοσιογράφος/Συγγραφέας, που κέρδισε το Νόμπελ το 1954. Πέθανε το 1961.

    Eichmann
    Adolf Eichman, Ναζιστής που μετά τον θάνατο του Hitler, δραπέτευσε στην Αργεντινή και συνελήφθη από Ισραηλίτες το 1960. Δικάστηκε μέσα σε γυάλινο κλουβί και εκτελέστηκε το 1962 για εγκλήματα πολέμου.

    Dylan
    Robert Allen Zimmerman (1941) Τραγουδιστής/Τραγουδοποιός/Ποιητής. Ο πιο σπουδαίος από όλους. Επέβαλλε τον όρο “Τραγουδοποιός” και έφερε στη στιχουργία τα πάνω-κάτω. Θα σταματήσω εδώ, γιατί το θέμα δεν είναι ο Dylan και όπως ξέρετε και καταλαβαίνετε, θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες γράφοντας για τον νομπελίστα ποιητή.

    Berlin
    Αυτό πάει στο περίφημο τείχος που έκοψε το Βερολίνο στα δύο.

    Bay of Pigs Invasion
    Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, είναι η ανεπιτυχής προσπάθεια των Αμερικανών να ρίξουν την Κουβανική Κομμουνιστική κυβέρνηση.

    1962
    Lawrence of Arabia, British Beatlemania,
    Ole Miss, John Glenn, Liston beats Patterson,

    Lawrence of Arabia
    Ο Βρετανός Lawrence Thomas Edward (1888-1935), ένωσε τους ¶ραβες ενάντια στην Τουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του Α’ Πολέμου.

    British Beatlemania
    Τι να γράψω για την Μπητλομανία; Δονήθηκε ολόκληρη η δεκαετία του 60 από αυτήν. Οι Beatles γοήτευσαν περισσότερους από όσους έχει κανείς άλλος καλλιτέχνης γοητεύσει πριν ή μετά. Επέβαλλαν και έκαναν δημοφιλή την ποπ μουσική. Επέβαλλαν την έννοια του γκρουπ. Τίποτα δεν ήταν πια ίδιο. Ήρθαν οι Beatles κι’ άλλαξε το σκηνικό.

    Ole Miss
    Ψευδώνυμο του James Meredith, που πάλεψε για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων και το 1962, ήταν ο πρώτος νέγρος που μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Mississippi.

    John Glenn
    Αμερικανός αστροναύτης που έκανε τρεις φορές το γύρω της Γης σε 4 ώρες και 55 λεπτά.

    Liston beats Patterson
    Ο Floyd Patterson, ένας από τους πιο επιτυχημένους μποξέρ, έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή το 1962 από τον Sonny Liston.

    1963
    Pope Paul, Malcolm X, British politician sex,
    JFK blown away, What else do I have to say?

    Pope Paul
    Ο Πάπας Παύλος, έγινε Πάπας το 1963 και πέθανε το 1964.

    Malcom X
    Επέμενε να σχολιάζει την δολοφονία του J.F.K. Δολοφονήθηκε το 1965.

    British Politician Sex
    Ο Βρετανός υπουργός Stephen Ward κατηγορήθηκε για σεξουαλικό σκάνδαλο (είχε σχέσεις με την Christine Keeler) και αυτοκτόνησε.

    JFK Blown away
    Ο John F. Kennedy δολοφονήθηκε το 1963 στο Dallas.

    1964 to 1989
    Birth control, Ho Chi-Minh, Richard Nixon back again,
    Moonshot, Woodstock, Watergate, Punk Rock,
    Begin, Reagan, Palestine, Terror on the airlines
    Ayatollahs in Iran, Russians in Afghanistan,
    Wheel of Fortune, Sally Ride, Heavy Metal, Suicide,
    Foreign debts, Homeless Vets, AIDS, Crack, Bernie Goetz,
    Hypodermics on the shore, China's Under Martial Law,
    Rock and Roller Cola Wars, I can't take it any more!

    Birth control
    Ο έλεγχος των γεννήσεων, έγινε γεγονός το 1964, με την ανακάλυψη του αντισυλληπτικού χαπιού.

    Ho Chi Minh
    Ο Ho Chi Minh (Nguyen Tat Thanh /1890-1969), μετά τον Β’ Πόλεμο, έκανε πολιτική καριέρα με το ψευδώνυμο Nguyen Ai Quoc και έμεινε στην ιστορία σαν ο πιο δημοφιλής κομμουνιστής ηγέτης του κόσμου. Η Saigon, ονομάστηκε προς τιμήν του Ho Chi Minh City το 1975.

    Richard Nixon back again
    Το1968 ο Nixon κέρδισε τις εκλογές από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Hubert Humphrey και το 1973 τερμάτισε την εμπλοκή των Αμερικανών στο Vietnam. Το 1972, το σκάνδαλο Watergate ήταν αιτία να γίνει ο πρώτος Πρόεδρος που παραιτήθηκε από το αξίωμά του (1974).

    Moonshot
    Στις 20 Ιουλίου του 1969, ένας άνθρωπος έκανε το πιο μεγάλο και πιο σημαντικό βήμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ο Neil A. Armstrong που μαζί με τους Edwin Aldrin Jr. & Michael Collins, πέταξαν μέχρι τη Σελήνη, με το διαστημόπλοιο Απόλλων 11.

    Woodstock
    500.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το τετραήμερο μουσικό φεστιβάλ που έγινε κοντά στη Ν. Υόρκη και που ήταν το μεγαλύτερο φεστιβάλ του 20ού αιώνα. Για πολλούς καλλιτέχνες του Rock, το φεστιβάλ του Woodstock, ήταν η αιτία να ξεκινήσουν μία μεγάλη καριέρα.

    Punk Rock
    Αυτό το είδος της μουσικής, έχει τις ρίζες του στην Αγγλία. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, ιδρύθηκαν πολλά γκρουπς που με τον στίχο τους και τη μουσική τους διαμαρτύρονταν ενάντια στο κατεστημένο. Σπουδαία γκρουπς όπως οι "Sex Pistols" και οι “Clash”, θα βρείτε στους “Μεγάλους Βρετανούς του Rock”.

    Menachem Begin
    Εβραίος πολιτικός (1913-1992), που γεννήθηκε στην Πολωνία.

    Ronald Reagan
    Ο 40ος Πρόεδρος των Η.Π.Α. γεννήθηκε το 1911 και πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν ηθοποιός του Hollywood. Έπαιξε σε περισσότερες από 50 ταινίες. Ήταν Πρόεδρος των Η.Π.Α. από το 1981 μέχρι το 1989.

    Palestine
    Μετά την "γέννηση" του Ισραήλ, ένα μεγάλο μέρος Αραβικού πληθυσμού, μετακινήθηκε. Οι ευκατάστατοι από την Χάϊφα, το Τελ-Αβίβ και την Ιερουσαλήμ πήγαν στο Λίβανο, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Η μεσαία τάξη, πήγε σε άλλες Αραβικές πόλεις και η πλειονότητα των φτωχών χωρικών, έμειναν σε σκηνές προσφύγων που ονομάστηκε μετά “Δυτική Όχθη”. Το 1964, μία Αραβική Επιτροπή ίδρυσε στο Κάϊρο τον Palestine Liberation Organisation (PLO) με στόχο ελευθέρωση της Παλαιστίνης και την καταστροφή του Ισραήλ. Το 1969 ο .Yasir Arafat έγινε Πρόεδρος PLO. Πέθανε πολύ πρόσφατα.

    Terror on the Airline
    Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1970, ¶ραβες εξτρεμιστές που ονόμασαν τους εαυτούς τους “Popular Front for the Liberation of Palestine” (PLO), κατέστρεψαν 3 αεροπλάνα των αερογραμμών TWA, BOAC & Swissair, 50 χιλιόμετρα έξω από το Amman. Οι τρομοκράτες, κράτησαν 300 όμηρους και σκότωσαν 40 από αυτούς, με την ανατίναξη των αεροσκαφών, σαν μία κίνηση απελευθέρωσης όλων των Αράβων τρομοκρατών που ήταν στις φυλακές του Ισραήλ ή οπουδήποτε αλλού. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Ayatollahs in Iran
    Ayatollah, είναι τίτλος τιμής για τους δικηγόρους "Ιμάμηδες Σιίτες". Ένας από τους πιο ονομαστούς, ήταν ο Ayatollah Ruhollah Khomeini. Ο Khomeini έγραψε πάνω από 20 βιβλία με Ισλαμικά θέματα. Το 1963 συνελήφθη και εξορίστηκε στην Τουρκία και μετά στο Ιράκ. Τελικά βρέθηκε στο Παρίσι και από εκεί, άρχισε έναν αγώνα για να ρίξει το καθεστώς του Σάχη, πράγμα που κατάφερε και το 1979 σαν αρχηγός της Ισλαμικής επανάστασης, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Ιρανικής Δημοκρατίας. Πέθανε το 1989.

    Russians in Afghanistan
    Το 1978, ο Noor Taraki προσπάθησε να εγκαταστήσει ένα Μαρξιστικό καθεστώς στο Αφγανιστάν με τη βοήθεια των Σοβιετικών. Η αντίσταση των συντηρητικών Μουσουλμάνων και μιας μερίδας του λαού, έφερε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

    Wheel of Fortune
    Ο “Τροχός της Τύχης”. Το πασίγνωστο τηλεοπτικό παιχνίδι.

    Sally Ride
    Η Sally Ride γεννήθηκε το 1951. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα στο διάστημα. Ήταν μέλος του πληρώματος του Challenger που εξερράγη στον αέρα το 1983.

    Heavy Metal
    Είδος μουσικής που έγινε δημοφιλές στη δεκαετία του 1970.

    Suicide
    Κάθε 15 λεπτά, ένας άνθρωπος αυτοκτονεί στις Η.Π.Α.

    Foreign debts
    Ανάμεσα στο 1970 και το 1990, η Αμερικανική κυβέρνηση, ξόδεψε πολλά περισσότερα χρήματα από όσα είχε εισπράξει από τους φόρους. Αυτό οδήγησε στην αύξηση των εξωτερικών χρεών.

    Homeless vets
    Κοντά στο 40% των αστέγων, είναι βετεράνοι των Αμερικανικών πολεμικών επιχειρήσεων.

    AIDS
    (Acquired Immune Deficiency Syndrome) Η μάστιγα του 20ού αιώνα.

    Crack
    Ναρκωτική ουσία που βασίζεται στην κοκαΐνη.

    Bernie Goetz
    Ο Bernie Goetz ήταν ένας λευκός που το 1984, πυροβόλησε τρεις μαύρους στο μετρό της Ν. Υόρκης, επειδή προσπάθησαν να τον ληστέψουν. Κατά την διάρκεια της δίκης του, πολλοί λευκοί, τον αποκάλεσαν "ήρωα".

    Hypodermics on the shores
    Εννοεί την αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών και ιδιαίτερα της ηρωίνης με όλα τα προβλήματα και τα επακόλουθά της.

    China's under martial law
    Η φοιτητική επανάσταση που έγινε στο Πεκίνο τον Ιούνιο του 1989 και είχε σαν αποτέλεσμα αρκετάς εκατοντάδες νεκρούς.

    Rock and Roller Cola Wars
    Στις Η.Π.Α. είναι νόμιμο να συγκρίνεις και να δυσφημίζεις τα άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα στις διαφημίσεις σου. Η Coca Cola και η Pepsi λοιπόν, έκαναν έναν τέτοιο πόλεμο, δυσφημίζοντας η μια, το προϊόν της άλλης. Και οι δύο εταιρίες, χρησιμοποίησαν Rock μουσική για τις διαφημίσεις αυτές.

    CHORUS
    We didn't start the fire
    It was always burning,
    Since the world's been turning.
    We didn't start the fire
    But when we are gone
    It will still burn on and on and on and on...

    Ο κόσμος πάντα θα έχει μία …ας πούμε “ανακατωσούρα”. Την είχε από τα πολύ παλιά χρόνια, την είχε και στα χρόνια πριν γεννηθούμε εμείς και θα την έχει και στα επόμενα χρόνια που θα έρθουν, όταν εμείς θα έχουμε “φύγει”. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο.

    Και λίγα λόγια για τον Billy Joel:
    O τραγουδιστής και τραγουδοποιός William Martin Joel γεννήθηκε στη Nέα Yόρκη στις 9 Mαίου 1949. Στην 30χρονη μέχρι σήμερα δισκογραφική του ιστορία έχει κυκλοφορήσει πολλά επιτυχημένα άλμπουμς, από το "Piano Man" του 1973 μέχρι το "River Of Dreams" του 1994, αλλά και τη συλλογή του 2001, εξελίσσοντας ένα ιδιαίτερο ιδίωμα, με έντονα αμερικανική ταυτότητα, που του εξασφάλισε επιτυχία πολύ-πλατινένια. Το 1999, μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

    Έπεται συνέχεια.
    Ευχαριστώ για την ανάγνωση…

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29948   /   29.09.2020, 11:14   /   Αναφορά
    Καλημέρα, orfeus. Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου για τη φωτιά. Ο 20ος αιώνας δεν θα ήταν ενδιαφέρον, εάν δεν υπήρχε η φωτιά. Ευχαριστώ πολύ για όλα!