ελληνική μουσική
    338 online   ·  210.815 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Η ιστορία του «Dream On» των Aerosmith

    Μην εγκαταλείπετε τα όνειρά σας!

    Η ιστορία του «Dream On» των Aerosmith

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 11 Μαΐ 2021

    Το «Dream On» περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο των Aerosmith, με τίτλο «Aerosmith», που κυκλοφόρησε το 1973.

    Πρόκειται για μία δυναμική hard/Blues Rock μπαλάντα, η οποία γράφτηκε από τον βασικό τραγουδιστή των Aerosmith, Steven Tyler, σε μία περίοδο 6 ετών, ξεκινώντας πριν ακόμα οι Aerosmith αποτελέσουν μέρος της ζωής του.

    Το στιχουργικό κομμάτι του τραγουδιού γράφτηκε όταν ο Tyler ήταν μόλις 14 ετών κι ήταν ένα παιδί με όνειρα και κίνητρα για την επίτευξη των προσωπικών του στόχων στον κόσμο της μουσικής. Όμως, τί είναι τα όνειρα; Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι φαντασίες ή φαντασιώσεις, ενώ άλλοι θα ισχυρίζονταν ότι είναι οι φιλοδοξίες, οι επιθυμίες και οι ελπίδες τους, κάτι που θέλουν να επιτύχουν κάποια μέρα. Στο «Dream On» οι Aerosmith χρησιμοποιούν αυτό το τελευταίο νόημα του ονείρου. Οι στίχοι του Steven Tyler αναφέρονται στην προσπάθεια να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και να επιτύχει τους στόχους και τις επιθυμίες του, οι οποίες μπορεί να μην εκπληρωθούν ποτέ αλλά συνεχίζει να ονειρεύεται και να ελπίζει.

    Το τραγούδι, λοιπόν, απευθύνεται σε εκείνους που κάθε μέρα ονειρεύονται κάτι περισσότερο για τον εαυτό τους και τους παροτρύνει να μην εγκαταλείψουν τα όνειρά τους. Όταν διαβάσει κανείς τους στίχους του κομματιού, πραγματικά τον παρασέρνει και τον πεισμώνει να μην το βάλει κάτω και να συνεχίσει να ονειρεύεται, να «πηγαίνει μπροστά». Είναι, λοιπόν, ένα στοχαστικό τραγούδι, με τον πρώτο στίχο («Every time when I look in the mirror») να θέτει τον τόνο από την αρχή. Ο αφηγητής βλέπει τις ρυτίδες στο πρόσωπό του κάθε φορά που κοιτάζεται στον καθρέφτη και, διαπιστώνοντας ότι γερνάει, μιλά για το πώς έφυγε το παρελθόν. Στη συνέχεια, κάνει μία αντιπαραβολή μεταξύ των εμπειριών που απέκτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, αναγνωρίζοντας ότι μερικές ήταν καλές, ενώ μερικές κακές στιγμές τού δίδαξαν σημαντικά μαθήματα. Ό,τι έγινε, έγινε και δεν μπορεί να ανακληθεί, δρομολογώντας και τη μοίρα μας, την οποία όμως κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων. Κάθε άνθρωπος είναι τυφλός σε ό,τι αφορά το μέλλον του και δεν μπορεί ν’ αλλάξει ούτε το παρελθόν του.

    Στη συνέχεια, ο Tyler λέει ότι έχει μάθει πολλά από βιβλία κι ιστορίες ανθρώπων κάθε είδους, «από τους ανόητους και από τους σοφούς» και αναφέρει ότι τα συναισθήματα του παρελθόντος πλημμυρίζουν τις καρδιές των ανθρώπων.

    Στο ρεφρέν, ο αφηγητής επιλέγει να είναι αισιόδοξος εν μέσω πόνου, ζητώντας από τους ακροατές του να τραγουδήσουν μαζί και ν’ απολαύσουν τη στιγμή πριν τελικά πεθάνουν και φύγουν απ’ τη ζωή. Το ρεφρέν εξυμνεί την ίδια τη ζωή και σε παροτρύνει να τραγουδάς για τα πάντα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, σου ζητά να τραγουδάς μέσα από το γέλιο και τα δάκρυα, που πιθανότατα αυτός να ήταν ο τρόπος που ο Tyler εξέφραζε την ανθεκτικότητά του να ξεπερνά τις δυσκολίες για να γίνει αυτό που ονειρευόταν χωρίς ν’ αφήσει τίποτα να τον εμποδίσει, αλλά οι στίχοι και η ουσία του τραγουδιού αφορούν οποιοδήποτε όνειρο και όχι μόνο αυτό που αφορά στη μουσική βιομηχανία. Με την επανάληψη της φράσης «Dream on», το τραγούδι προωθεί την άποψη ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και ότι η αποφασιστικότητα και η βαρύτητα που θα δώσουμε μπορεί να μας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

    Συνοπτικά, το τραγούδι αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις του Steven Tyler, ο οποίος στοχάζεται το παρελθόν και λέει πως αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει και ότι τα διδάγματα και οι εμπειρίες είναι αγαθά πολύτιμα και αναντικατάστατα, προσθέτοντας το συναισθηματικό μήνυμά του ενθαρρύνοντας τον ακροατή να ονειρεύεται μέχρι το όνειρό του να γίνει πραγματικότητα. 

    Όσον αφορά τη μουσική του τραγουδιού, αυτή γράφτηκε μερικά χρόνια μετά τους στίχους. Εδώ ο Steven Tyler, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μουσικής και σύνθεσης, άφησε το αυτί του και τη μουσική του διαίσθηση να καθοδηγήσουν τις επιλογές του αντί να πέσει σε συνηθισμένα μοτίβα. Άλλωστε, η μουσική θεωρία, η ορολογία και οι κανόνες είναι μεν χρήσιμοι για την περιγραφή της μουσικής, αλλά είναι απλώς μία συμβατική αλήθεια και όχι η καθολική πραγματικότητα για τη φύση του ήχου.

    Steven Tyler: Η μουσική για το «Dream On» γράφτηκε αρχικά σ’ ένα πιάνο Steinway στο σαλόνι του σπιτιού μας στο Sunapee, ίσως τέσσερα χρόνια πριν αρχίσουν οι Aerosmith. Ήμουν 17 ή 18 και δεν είχα ιδέα για το πως γράφεται ένα τραγούδι. Ήταν απλά αυτό το μικρό σονέτο που ξεκίνησα να παίζω μια μέρα. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κατέληγε σε κανονικό τραγούδι ή οτιδήποτε άλλο Έχει να κάνει με τη δίψα να γίνεις "κάποιος": Ονειρέψου μέχρι το όνειρό σου να γίνει πραγματικότητα.

    Σε μία συνέντευξή του, το 2011, ο Steven Tyler θυμήθηκε τον εαυτό του ως 3 χρονών παιδί να ξαπλώνει κάτω από το πιάνο του πατέρα του, ο οποίος ήταν ένας κλασικής παιδείας μουσικός, σπουδασμένος στη διάσημη σχολή Juilliard, και να τον ακούει να παίζει κλασική μουσική.
    Steven Tyler: Εκεί εμπνεύστηκα τις συγχορδίες του «Dream On».

    Το πώς ολοκληρώθηκε το τραγούδι, ωστόσο, συνδέεται μ’ ένα περιστατικό κατά το οποίο λέγεται ότι ο Tyler βρήκε μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, αλλά δεν είπε τίποτα στο συγκρότημα. Κι αποδείχθηκε ότι η βαλίτσα ανήκε σε κάποιους μαφιόζους της περιοχής. Μ’ αυτά τα χρήματα, ο Tyler αγόρασε ένα keyboard και χρησιμοποίησε την εμπειρία και τα μαθήματα που πήρε από τον πατέρα του για να ολοκληρώσει το τραγούδι. 

    Το «Dream On» ηχογραφήθηκε το 1972 σε μία 16κάναλη κονσόλα στο στούντιο Intermedia στη Βοστώνη, με παραγωγό τον Adrian Barber. Το τραγούδι, με ταχύτητα 78 bpm και ρυθμό στα 4/4, ακολουθεί μία μη συνηθισμένη μορφή, του τύπου:
    Εισαγωγή (16 μέτρα), Κουπλέ (12 μέτρα), Μέρος Β (4 μέτρα), Ιντερλούδιο (4 μέτρα), Κουπλέ (8 μέτρα), Ρεφρέν (6 μέτρα), Ιντερλούδιο Νο 2 (7 μέτρα), Ρεφρέν (6 μέτρα), Γέφυρα (14 μέτρα), Ρεφρέν (10 μέτρα).

    Προφανώς, λοιπόν, δεν είναι τραγούδι που γράφτηκε πάνω σε μία φόρμουλα, καθώς το ρεφρέν αργεί πολύ (περίπου στο 2:05) και η γέφυρα είναι το μόνο μέρος που περιέχει τον τίτλο του τραγουδιού. Επιπλέον, κάθε ενότητα έχει διαφορετικό μήκος. Το πρώτο κουπλέ έχει 12 μέτρα, ενώ το δεύτερο κουπλέ έχει 8. Το δεύτερο ιντερλούδιο έχει το ίδιο μοτίβο με την εισαγωγή, αλλά παίζεται σε ματζόρε αντί για μινόρε κι έχει μήκος 7 μέτρα! Έπειτα, έχουμε τη γέφυρα (το υψηλότερο σημείο στα περισσότερα τραγούδια) με 14 μέτρα και το ρεφρέν που οδηγεί στο φινάλε με 10. Είναι μια εξαιρετικά ασυνήθιστη μορφή, όμως το τραγούδι έχει δυνατή μελωδία και στίχους κι αυτά είναι που φέρνουν πωλήσεις στους περιστασιακούς ακροατές που δεν δίνουν σημασία στη σύνθεση περισσότερη σημασία.

    Από άποψη ενορχήστρωσης, το «Dream On» διαθέτει τα όργανα που αναλογούν ευθέως σε ένα 5μελές συγκρότημα, σχεδόν χωρίς καλλωπιστικά στοιχεία. Το μόνο στοιχείο που αλλάζει είναι ο ήχος των πλήκτρων (keyboard) και η προσθήκη του mellotron στην εισαγωγή και τα ιντερλούδια.


    Στην ηχογράφηση συμμετείχαν οι: Steven Tyler (φωνητικά, ηλεκτρικό πιάνο, mellotron), Joe Perry (βασική κιθάρα, σόλο), Brad Whitford (ρυθμική κιθάρα), Tom Hamilton (μπάσο) και Joey Kramer (drums).

    Όλα τα όργανα είναι αρκετά στεγνά εκτός από τη φωνή. Οι ρίζες του Blues Rock και το ίδιο το Hard Rock πηγαίνουν χέρι-χέρι σε μια τόσο μελωδική παρτιτούρα, την οποία εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο το ηλεκτρικό πιάνο και το mellotron, σε σημείο που να αναρωτιέσαι αν ακούς progressive. Όμως τα φωνητικά του Tyler είναι εκείνα που «επαναφέρουν» τον ακροατή στην πραγματικότητα μιας στιβαρής σύνθεσης, που βοήθησε τους Aerosmith να χτίσουν την καριέρα τους, χωρίς όμως ποτέ να την ξεπεράσουν, οπωσδήποτε όχι σε κομψότητα και λυρισμό.

    Ο Tyler είπε ότι αυτό ήταν το μοναδικό τραγούδι στον πρώτο δίσκο του συγκροτήματος όπου χρησιμοποίησε την πραγματική του φωνή. Ένιωθε ανασφαλής για το πως ακουγόταν η φωνή του, οπότε στα άλλα τραγούδια προσπάθησε να τραγουδήσει λίγο χαμηλότερα και ν’ ακούγεται περισσότερο σαν καλλιτέχνης της Soul, όπως ο James Brown. Το τραγούδι είναι επίσης διάσημο για την κλιμακωτή του κορύφωση όπου επιδεικνύονται οι χαρακτηριστικές κραυγές του Tyler αλλά και το υψηλό εύρος της φωνής του που πιάνει πολύ απαιτητικές νότες, που λίγοι κατάφεραν να μιμηθούν. Υπάρχουν, όμως, και δύο κακές αναπνοές κατά τη διάρκεια των κουπλέ, στο 0:54 και στο 1:44, οι οποίες έχουν μείνει.

    Μία από τις ωραιότερες πτυχές αυτού του τραγουδιού είναι το ευρύ στερεοφωνικό πεδίο, με τις παραμορφωμένες κιθάρες να γεμίζουν και τις δύο πλευρές, το keyboard αριστερά, το mellotron στη μέση και τον πολύ χαμηλωμένο ήχο του synthesizer στη δεξιά πλευρά κατά τη διάρκεια του φινάλε (χρειάζονται ακουστικά για να το ακούσει κανείς).

    Κάποια λάθη αφέθηκαν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε ποτέ την απόλαυση του ακροατή όταν ακούει το τραγούδι, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι η τελειότητα της παραγωγής που θα εγγυηθεί απαραίτητα την επιτυχία.

    Υπάρχουν όμως πολλές εξαιρετικές πτυχές της παραγωγής. Το ρυθμικό τμήμα του drummer Joey Kramer και του μπασίστα Tom Hamilton είναι ιδιαίτερα απλά και δυνατό. Τα drums είναι συμπαγή και πειθαρχημένα, κάτι ασυνήθιστο για νεαρό drummer. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των κιθάρων είναι επίσης υπέροχη και καλά μελετημένη.

    Το «Dream On», λοιπόν, είναι μοναδικό από πολλές απόψεις και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Έχει μια σειρά από ελαττώματα, κάτι που σε κάνει να το αγαπάς ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, ένας μουσικόφιλος που θα ζούσε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, δεν θα είχε τόσο ακουστά το -καινούριο για τότε- συγκρότημα που ονομαζόταν Aerosmith. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ αυτού δεν πήγε τόσο καλά όσο θα ήθελαν τα μέλη του. Την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε, δεν πούλησε πολλά αντίτυπα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν έπαιζαν τόσο τα κομμάτια του δίσκου. Μάλιστα η Columbia, βλέποντας την έλλειψη ανταπόκρισης από το κοινό και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν ήθελε να ξοδέψει άλλα δολάρια για την προώθηση των Aerosmith και έφτασε μια ανάσα πριν τους διώξει, επικεντρώνοντας περισσότερο στην προώθηση του πρώτου δίσκου του Bruce Springsteen. Όμως, οι Aerosmith κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους της Columbia να κυκλοφορήσουν ως single το «Dream On», όπως και έγινε.

    Η ιστορία του «Dream On» των Aerosmith

    Το «Dream On» κυκλοφόρησε σε single στις 27 Ιουνίου του 1973 με διάρκεια 3:25, ενώ στο άλμπουμ είχε διάρκεια 4:26 (καθώς κόπηκε το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής και το πρώτο ρεφρέν). Αυτό ήταν και το πρώτο single που κυκλοφόρησαν οι Aerosmith.

    Το τραγούδι από μόνο του προσέλκυσε έναν αριθμό ακροατών, φτάνοντας στο Νο 59 των Η.Π.Α. και δίνοντας ανάσα ζωής στο συγκρότημα. Μάλιστα οι Aerosmith εμφανίστηκαν το 1974 στην εκπομπή «The Midnight Special», με τον 26χρονο τότε Steven Tyler, φρέσκο και πανέμορφο, να δίνει μία απίστευτη απόδοση του «Dream On».

    Και πάλι, όμως, το τραγούδι δεν έκανε μεγάλη επιτυχία, εκτός από τη Βοστώνη -την έδρα του συγκροτήματος- όπου το τραγούδι παίχτηκε αρκετά από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ωστόσο η επιτυχία ήρθε τρία χρόνια μετά κι ενώ το συγκρότημα εν τω μεταξύ είχε κυκλοφορήσει άλλους δύο δίσκους και είχε δημιουργήσει και μία βάση θαυμαστών περιοδεύοντας στις Η.Π.Α.

    Τον Δεκέμβριο του 1975, ύστερα από την επιτυχία του δίσκου «Toys In The Attic» και την… αποτυχία του single «You See Me Crying», οι Aerosmith συμφώνησαν με την εταιρία να επανακυκλοφορήσει σε single το «Dream On» αλλά με την εκδοχή του πρώτου τους άλμπουμ και όχι του πρώτου τους single. Μ' αυτόν τον τρόπο το τραγούδι κατάφερε το 1976 να φτάσει στο Νο 6 των Η.Π.Α. και στο No 10 του Καναδά, βάζοντας τους Aerosmith για τα καλά στον μουσικό χάρτη και διαδίδοντάς τους σε όλο το μουσικό κοινό.

    Το «Dream On» έγινε η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Aerosmith και σταθερή επιλογή των ραδιοφωνικών σταθμών που παίζουν κλασική ροκ. Αποτέλεσε, επίσης, και βασικό κομμάτι των συναυλιών τους, με το μέρος του πιάνου να παίζεται ζωντανά από τον Tyler, ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύτηκε από ορχήστρα.

    Στιχουργικά, λοιπόν, το τραγούδι περιγράφει -έστω και ακούσια- τα πρώτα χρόνια των Aerosmith στον κόσμο της μουσικής, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το συγκρότημα, όταν δεν ήταν ακόμα διάσημο, και πως συνέχισαν να προσπαθούν να κατακτήσουν την κορυφή ακόμα κι όταν οι κριτικοί τούς κατηγορούσαν ότι αντέγραφαν τους Rolling Stones.

    Ο κιθαρίστας Joe Perry σχολίασε ότι στην αρχή δεν του άρεσε το τραγούδι.
    Joe Perry: Εκείνες τις μέρες άφηνες το στίγμα σου παίζοντας ζωντανά. Και για μένα το Rockn’ roll έχει να κάνει με την ενέργεια και με τις συναυλίες. Αυτά ήταν τα πράγματα που με τραβούσαν στο Rockn’roll, αλλά το «Dream On» ήταν μπαλάντα. Δεν εκτίμησα πραγματικά τη μουσικότητά του παρά αργότερα, αλλά ήξερα ότι ήταν ένα υπέροχο τραγούδι και γι’ αυτό το βάλαμε στο πρόγραμμά μας. Γνωρίζαμε επίσης ότι αν έπαιζες ευθύ Rockn’roll δεν θα σε παίζανε στο ράδιο και, αν ήθελες μία Top 40 επιτυχία, η μπαλάντα ήταν ο τρόπος να το καταφέρεις. Δεν ξέρω αν το παίξαμε πολύ ζωντανά, εκείνες τις μέρες αν είχες μόνο μισή ώρα ν’ αφήσεις το στίγμα σου, δεν έπαιζες αργά τραγούδια. Οπότε δεν ήταν παρά αφού κυκλοφόρησε σε single που αρχίσαμε πραγματικά να το παίζουμε.

    Τον Αύγουστο του 1974, οι Aerosmith έπαιξαν το «Dream On» στην εκπομπή «The Midnight Special», πολλά χρόνια πριν ζητήσουν από τους θαυμαστές τους να ξοδέψουν ένα μηνιάτικο για να δώσουν τα χέρια και να βγουν μια γρήγορη φωτογραφία. Εκείνη την εποχή, έκαναν περιοδεία για την προώθηση του δίσκου «Get Your Wings», αλλά αυτός ο δίσκος δεν έβγαλε ραδιοφωνικές επιτυχίες και το «Dream On» παρέμενε το μοναδικό τους αναγνωρίσιμο κομμάτι.

    Το «Dream On» αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια των Aerosmith και μία από τις πιο σημαντικές μπαλάντες στην ιστορία της Rock μουσικής. Το 1991, οι Aerosmith έπαιξαν το τραγούδι στη 10ηεπέτειο του MTV, συνοδεία ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Michael Kamen, και γυρίστηκε σε βίντεο με σκηνοθέτη τον Marty Callner μπροστά σ’ ένα μεγάλο κοινό. Στο βίντεο εμφανίζονται, επίσης, φωτογραφίες των μελών του συγκροτήματος καθώς και δημοσιεύματα εφημερίδων που μιλούν γι’ αυτούς. Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας «Ο Τελευταίος Μεγάλος Ήρωας» (Last Action Hero, 1993), ενώ κυκλοφόρησε και σε single.

    Το 2006, ο Steven Tyler και ο Joe Perry έπαιξαν το τραγούδι ζωντανά με την Boston Pops Orchestra στο πλαίσιο των εορτασμών της 4ης Ιουλίου. Στις 19 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, οι Aerosmith αφιέρωσαν το τραγούδι στον Ισραηλινό αρχιλοχία Ehud Goldwasser που είχε σκοτωθεί από τη Χεζμπολάχ δύο μήνες νωρίτερα. Στις 22/09/2007, σε μία συναυλία στο Atlantic City, New Jersey, οι Aerosmith το αφιέρωσαν στη Monica Massaro, η οποία ήταν θαυμάστριά τους που δολοφονήθηκε εκείνο το καλοκαίρι. 

    Οι Aerosmith έπαιξαν το «Dream On» και ως encore στη συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα στις 20/06/2010. Ο Tyler έκανε τους περισσότερους από τους 12.000 θεατές να ανάψουν αναπτήρες και να τραγουδήσουν τους στίχους.

    Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, σε μία συναυλία των Aerosmith στο Fenway Park της Βοστώνης, ο Tyler έπαιξε μεγάλο μέρος του τραγουδιού σ’ ένα μεγάλο πιάνο πριν μπει το υπόλοιπο συγκρότημα για να κλείσει το τραγούδι. Στις 25/05/2013, ο Tyler έκανε ζωντανά μία σύντομη απόδοση του τραγουδιού κατά τη διάρκεια του τελικού της 10ηςσεζόν του «American Idol». Πέντε μέρες αργότερα, στις 30/05/2013, το τραγούδησε στη συναυλία Boston Strong, η οποία έλαβε χώρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον 117ο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ένα χρόνο αργότερα, το 2014, ο Steven Tyler και ο Joe Perry ηχογράφησαν μία νέα εκτέλεση του τραγουδιού για να τιμήσουν τα θύματα από τις επιθέσεις στη Βοστώνη. Στο βίντεο, συνοδεύονται από την Παιδική Χορωδία της Νότιας Καλιφόρνιας. Τον Μάιο του 2017, ο Steven Tyler αφιέρωσε το τραγούδι στη μνήμη του Chris Cornell, τραγουδιστή των Soundgarden. Επίσης, οι Aerosmith έπαιξαν το «Dream On» στο ημίχρονο του Superbowl το 2019.

    Ζωντανές ηχογραφήσεις του τραγουδιού περιλαμβάνονται στα albums «Live! Bootleg» (1978), «Classics Live» (1986) και «A Little South Of Sanity» (1998), καθώς και στο DVD «Rockin’ The Joint» (2005).

    Το «Dream On» ακούγεται στις ταινίες «Ο Τελευταίος Μεγάλος Ήρωας» (Last Action Hero, 1993, σε ζωντανή εκτέλεση) και «Miracle» (2004). Επίσης ακούστηκε στις τηλεοπτικές εκπομπές «Saturday Night Live» (1993, ως παρωδία) και «SportsCenter» (1999) καθώς και στις σειρές «Ανεξιχνίαστες Υποθέσεις» (Cold Case, 2005), «Windfall» (2006, στην εκτέλεση των Fisher) και «Glee». Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της Buick και συμπεριλήφθηκε στα video games «Dead Or Alive 2 Ultimate» (2004) και «Rocksmith» (2014) καθώς και στο «Lick Library Learn To Play Aerosmith» (DVD εκμάθησης κομματιών των Aerosmith) και στο «Aerosmith 1973-1979» (βιβλίο με τα riffs και τα σόλο για κιθάρα από τραγούδια των Aerosmith).

    Το 2016, οι coaches του αμερικανικού «The Voice», δηλαδή οι Alicia Keys, Adam Levine, Blake Shelton και Miley Cyrus, έδωσαν ρέστα σε μία ερμηνεία του «Dream On» που ξεσήκωσε το κοινό, με τον Levine να το απογειώνει με τις ψιλές του νότες προς το τέλος του κομματιού. Μετά το τέλος του τραγουδιού, το γεγονός αφιερώθηκε στην Christina Grimmie, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ενώ υπέγραφε αυτόγραφα για θαυμαστές της.

    Το 2018, η Movistar δημιούργησε ένα εξαιρετικό βίντεο, στο οποίο συνδυάζει διάφορες στιγμές από την καριέρα του Λιθουανού καλαθοσφαιριστή και προπονητή Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με στίχους του «Dream On».

    Το 2020, ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας αφιέρωσε το τραγούδι στους υποψηφίους των πανελληνίων εξετάσεων, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το τραγούδησαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου ευχόμενοι καλή μουσική χρονιά.

    Το τραγούδι έδωσε τον τίτλο του στο βιβλίο της Cyrinda Foxe και του Danny Fields «Dream On: Livin’ On The Edge With Steven Tyler And Aerosmith» (1997). Η Cyrinda Foxe υπήρξε σύζυγος του Steven Tyler από το 1978 έως το 1987. Πέθανε το 2002 από καρκίνο στον εγκέφαλο, με τον Steven Tyler να πληρώνει τα φάρμακά της και τη στέγασή της μέχρι το τέλος.

    Το 2014, ο Steven Tyler, ο Slash και οι Train έπαιξαν το «Dream On» στο show του Howard Stern.

    Το 2015, ο Steven Tyler ζήτησε από τον Donald Trump να σταματήσει να παίζει το τραγούδι στην προεκλογική του εκστρατεία. Μάλιστα, όταν ο Donald Trump συνέχισε να χρησιμοποιεί το «Dream On», οι δικηγόροι των Aerosmith έστειλαν επιστολή παύσης και παράλειψης ως προειδοποίηση ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Στην επιστολή αναφέρουν ότι «ο Trump δεν έχει την άδεια του πελάτη μας να χρησιμοποιεί το τραγούδι Dream On ή οποιαδήποτε άλλο μουσικό κομμάτι του συγκροτήματος στην προεκλογική του εκστρατεία, διότι δίνει την εσφαλμένη εντύπωση ότι οι Aerosmith συνδέονται ή συμφωνούν με την υποψηφιότητά του». Ο Donald Trump, όπως συνήθιζε, απάντησε στο Tweet: «Αν και έχω το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιήσω το τραγούδι του Steven Tyler, μου ζήτησε να μην το κάνω. Έχω καλύτερο στη θέση του! Ο Steven Tyler πήρε περισσότερη δημοσιότητα για την απαίτησή του απ’ όση είχε πάρει σε δέκα χρόνια. Καλό γι’ αυτόν!».

    Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το «Dream On» στο Νο 173 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών. Εντάχθηκε επίσης στη λίστα του Rock And Roll Hall Of Fame με τα 500 τραγούδια που καθόρισαν το Rock and Roll.

    Άλλες εκτελέσεις:

    • Julie Pietri (1980, με τίτλο «Tu Mens» στον δίσκο «Julie»).
    • The Mission (Φεβρουάριος 1988, στον δίσκο «Children»).
    • Greg X. Volz (1988, στον δίσκο «Come Out Fighting»).
    • Andru Donalds (1994, στο άλμπουμ «Andru Donalds»).
    • Edgar Cruz (1996, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «The A.R.T. Of Edgar Cruz»).
    • Ran Reed (1996, ως sample στο τραγούδι «Young World»).
    • The Phantoms (1997, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «Spank Your Eardrum»).
    • Greg X Volz (1998, στο άλμπουμ «Come Out Fighting»).
    • G-Idez (1999, στο άλμπουμ «Mob Anthem»).
    • Ronnie James Dio, Yngwie Malmsteen, Stu Hamm, Gregg Bissonette & Paul Taylor (1999, στο άλμπουμ «Not The Same Old Song And Dance»).
    • Buc Fifty (2000, ως sample στο τραγούδι «Bad Man»).
    • CMH Studio Artists (2000, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Pickin’ On Aerosmith -  A Bluegrass Tribute»).
    • Kitty Litter (Ιανουάριος 2001, στο άλμπουμ «Janie’s Got A Gun – A Tribute To Aerosmith»).
    • Alex Skolnick Trio (Μάρτιος 2002, ορχηστρική Jazz εκτέλεση στο άλμπουμ «Goodbye To Romance: Standards For A New Generation»).
    • Eminem (Μάιος 2002, ως sample στο τραγούδι «Sing For The Moment». Ο Joe Perry έπαιξε το σόλο της κιθάρας και ο Steven Tyler τραγούδησε στο ρεφρέν).
    • Fisher (Σεπτέμβριος 2002, στο άλμπουμ «Uppers & Downers»).
    • Ceza feat. Dr. Fuchs (2002, ως sample στο τραγούδι «Meclis-I Ala»).
    • Vitamin String Orchestra (Μάρτιος 2003, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «The String Quartet Tribute To Aerosmith»).
    • Train (Νοέμβριος 2003, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «My Private Nation»).
    • Vitamin String Quartet (2003, στο άλμπουμ «The String Quartet Tribute To Aerosmith»).
    • Sixth Wave (Μάιος 2004, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «It Will Come To You»).
    • The Brown Derbies (2004, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «Recap»).
    • Cornbread Red (Μάιος 2005, στο άλμπουμ «Pick This Way – A Bluegrass Tribute To Aerosmith»).
    • Michael Angelo Batio (Οκτώβριος 2005, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Hands Without Shadows»).
    • Tori Amos (Δεκέμβριος 2005, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «B Of A Pavilion»).
    • The Game (2005, ως sample στο τραγούδι «Never Be Friends»).
    • Slim Thug (2005, ως sample στο τραγούδι «Rock Star»).
    • Brooke White (2005, στο άλμπουμ «Songs From The Attic»).
    • The Grassmasters (2006, στο άλμπουμ «AeroGrass»).
    • Kelly Sweet (2006, ζωντανή ηχογράφηση σε E.P. και στο άλμπουμ «We Are One»).
    • Bare Naked Statues (Σεπτέμβριος 2007, ως μέρος του «Boulevard Of Broken Songs»).
    • Stephanie Jackson (2007, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Classic Hits Of The 60’s & 70’s»).
    • Michael Johns (Απρίλιος 2008, σε single).
    • Deana Carter (2008, στο άλμπουμ «Gone Country ‘70s Rock»).
    • The Harmonics (2008, a cappella εκτέλεση με τίτλο «Dream For The Moment» στο άλμπουμ «Escape Velocity»).
    • Kelsey Lockhart (Μάρτιος 2009, στο άλμπουμ «Fill Your Eyes»).
    • Dennis Caplinger (Σεπτέμβριος 2009, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Rockabye Baby! Lullaby Renditions Of Aerosmith»).
    • Cailyn/Dani (2009, στο άλμπουμ «True Lies And Other Fairy Tales»).
    • Danny Gokey (2009, στο τηλεοπτικό show American Idol. Έλαβε αρνητικές κριτικές από την επιτροπή).
    • Rock Sugar (2009, ως «Dreaming Of A Whole Lotta Breakfast» στο άλμπουμ «Reimaginator»).
    • Blessthefall (Απρίλιος 2010, στο άλμπουμ «Punk Goes Classic Rock»).
    • Matthew Morrison feat. Neil Patrick Harris (Μάιος 2010, στο άλμπουμ «Glee: The Music, Volume 3 Showstoppers»).
    • Immortal Technique (Οκτώβριος 2011, ως sample στο τραγούδι «Angels & Demons»).
    • Delilah (Νοέμβριος 2011, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «The Sing-Off»).
    • Reece Mastin (Δεκέμβριος 2011, στο άλμπουμ «Reece Mastin»).
    • Cold (2011, στο άλμπουμ «Superfiction»).
    • Tangled Up In Blue (Απρίλιος 2012, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «The Mixtape»).
    • The Lovers (Ιούλιος 2012, στο άλμπουμ «100 Baladas Romanticas – Vol. 1»).
    • Piano Tribute Players (Αύγουστος 2012, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Piano Tribute To Aerosmith»).
    • Anastacia (Οκτώβριος 2012, σε single και στο άλμπουμ «It’s A Man’s World»).
    • Amanda Brown (Νοέμβριος 2012, σε single από το αμερικανικό τηλεοπτικό show «The Voice»).
    • Jon Butcher & Jarrod Saltalamacchia (2012, στο άλμπουμ «100 Year Anniversary Of Fenway Park»).
    • Vincenzo feat. Said (2012, ως sample στο τραγούδι «Blues»).
    • Martha Wash (Ιανουάριος 2013, στο άλμπουμ «Something Good»).
    • Sandi Thom (Νοέμβριος 2013, στο άλμπουμ «The Covers Collection»).
    • Aizi feat. 90 Naz (2013, ως sample στο τραγούδι «Gost»).
    • Camille & Kennerly (2013, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Harp Attack»).
    • Andy Mac Unfraidh (2013, στο τηλεοπτικό show «The Voice Of Ireland»).
    • Joe Scott (2013, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lucky Man»).
    • Avila (Ιούνιος 2014, σε single).
    • PelleK (Σεπτέμβριος 2014, στο άλμπουμ «PelleK’s YouTube Covers – Volume 10»).
    • Peg Carrothers (Οκτώβριος 2014, στο άλμπουμ «Edges Of My Mind»).
    • Ale & Rico (2014, στο άλμπουμ «Almost Acustico»).
    • The Gregory Brothers (2014, στο άλμπουμ «Happy Sad Songs And Sad Happy Songs»).
    • Caleb Johnson (2014, στο άλμπουμ «Testify»).
    • Koryn Hawthorne (Μάιος 2015, στο άλμπουμ «The Voice – The Complete Season 8 Collection»).
    • Chiptune Radio (Ιούλιος 2015, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «8-Bit Tribute To Aerosmith»).
    • Post-Traumatic Funk Syndrome (Αύγουστος 2015, στο άλμπουμ «Relapse»).
    • Greg Safel (Οκτώβριος 2015, ως μέρος του «A Dream Is A Wish Your Heart Makes/Dream On» στο άλμπουμ «Visible»).
    • Kevin James O’Brien (2015, στο άλμπουμ «Acoustic Covers 70’s»).
    • Relaxing Piano Covers (2015, στο άλμπουμ «Tribute To Aerosmith»).
    • Adam Sandler (2015, σπουδαία και διασκεδαστική εκτέλεση στο «Acoustic-4-A-Cure»).
    • Vicky Psarakis (Ιούνιος 2015).
    • Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox feat. Morgan James (Ιούλιος 2016, εντυπωσιακή εκτέλεση στο άλμπουμ «Squad Goals»).
    • 8 Bit Arcade (Αύγουστος 2016, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «8-Bit Jukebox – The Best Of Aerosmith»).
    • Boyce Avenue (Σεπτέμβριος 2016, φοβερή εκτέλεση στο άλμπουμ «Cover Sessions, Vol. 3»).
    • Joseph William Morgan (Νοέμβριος 2016, στο άλμπουμ «Recover»).
    • Blacktop Mojo (2016. Παραγωγή: Philip Mosley. Μίξη: Austin Deptula στα Rosewood Studios. Τέλεια απόδοση, από τις χαμηλές νότες μέχρι τη χαρακτηριστική κραυγή του Tyler).
    • Glenn Roth (Ιούνιος 2017, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Got It Covered, Vol. 1»).
    • Gabriella Quevedo (2017, ακουστική εκτέλεση).
    • Mcap Steve (2017, στο άλμπουμ «Mine On»).
    • MessyPandas (2017, ως sample στο τραγούδι «Fight Night»).
    • Susan Holloway (Φεβρουάριος 2018, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Dream On»).
    • Jamie Dupuis (Μάρτιος 2018, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Harp Guitar Covers, Vol. 2»).
    • Out Of The Blue (Αύγουστος 2018, a cappella εκτέλεση στο άλμπουμ «Bloom»).
    • Yoga Pop Ups (Αύγουστος 2018, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Glam Metal Yogi»).
    • Rob Lundgren (2018, καταπληκτική εκτέλεση).
    • Jadyn Rylee feat. Aviv Cohen (2018, εξαιρετική εκτέλεση. Στιχουργικά, το εμπνευσμένο μήνυμα του τραγουδιού είναι ιδανικό για να αποδίδεται από νέους. Αλλά είναι εκπληκτικό όπως αποδίδεται από τις δύο ανήλικες Καναδέζες που ξεχειλίζουν από ταλέντο και κάνουν τις ψηλές νότες να φαίνονται τόσο εύκολο να τις πιάσεις).
    • TruthSurge (2018).
    • Twinkle Twinkle Little Rock Star (Μάρτιος 2019, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lullaby Versions Of Aerosmith»).
    • Unwoman (Μάρτιος 2019, στο άλμπουμ «Uncovered Volumes 4 & 5»).
    • Kjersti Long (Ιούλιος 2019, στο άλμπουμ «Stronger Than You Think I Am»).
    • AC2 (2019, στο ελληνικό «X Factor»).
    • Sons Of Apollo (2019, στο άλμπουμ «Live With The Plovdiv Psychotic Symphony»).
    • The Cat And Owl (Απρίλιος 2020, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lullaby Renditions Of Aerosmith»).
    • Mark Kingswood (Μάιος 2020, στο άλμπουμ «Brave Enough»).
    • Cinematic Pop feat. Cosette (Οκτώβριος 2020, σε single).
    • Kelly Clarkson (Νοέμβριος 2020, στο «Kelly Clarkson Show»).
    • Ten Second Songs (2020, ως sample στο τραγούδι «One Guy, 20 Voices»).
    • Jennifer Lopez (στο πρωτοχρονιάτικο show στην Times Square για το 2021).

     

    Πηγές: A-Z Lyrics, Bartleby, Discogs, Findglocal, Get Song Bpm, I Love Classic Rock, Microsoft, MTV, Music Land, Nakas.gr, Position Music, Quora, Second Hand Songs, Society Of Rock, Songfacts, Videoman.gr, Wikipedia, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, Μηχανή του Χρόνου, Classic Rock Magazine (2002), Steven Tyler «Does The Noise In My Head Bother You? A Rock ‘n’ Roll Memoir» (HarperCollins Publishers, 2011), Bobby Owsinksi – Music Production Blog (15/12/2011), Life & Style (Μάιος 2012), Associated Press (10/04/2014), Teambonding (30/06/2014), After Noiz (2015), Must (23/08/2016), iPop (2016), Όλου του κόσμου οι διασκευές (02/01/2016), Roxx (22/05/2017), CNN (17/08/2017), Eurohoops (28/04/2018), Atlantis FM (27/03/2019), Rolling Stone (09/04/2019), Flashstars (01/11/2019), Rocksmith (18/12/2019), Let’s Sing It (30/12/2019), Σκάι (12/06/2020), Oneman.gr (03/08/2020), Magnesia News (14/09/2020), Music Video Meaning (20/09/2020), Today.com (10/11/2020), Song Meanings + Facts (16/11/2020), Express.co.uk (01/12/2020), City Now (01/01/2021), Huffington Post (02/01/2021), Sport Live (02/01/2021), Klik.gr (03/01/2021)

     

    DREAM ON – Aerosmith

    Every time when I look in the mirror
    All these lines on my face getting clearer
    The past is gone
    It went by, like dusk to dawn
    Isn't that the way
    Everybody's got the dues in life to pay

    I know nobody knows
    Where it comes and where it goes
    I know it's everybody sin
    You got to lose to know how to win

    Half my life
    Is books, written pages
    Live and learn from fools and
    From sages
    You know it's true, oh
    All these feelings come back to you

    Sing with me, sing for the years
    Sing for the laughter, sing for the tears
    Sing with me, just for today
    Maybe tomorrow, the good Lord will take you away

    Yeah, sing with me, sing for the year…

    Dream on (x3)
    Dream until your dreams come true
    Dream on (x3)
    Dream until your dreams come true
    Dream on (x7)

    (Chorus x2)





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #30028   /   11.05.2021, 18:20   /   Αναφορά
    Καλησπέρα, CHE- Κωνσταντίνε. Μεστό άρθρο (όπως πάντα άλλωστε), και οι στίχοι του Dream on λυρικοί. Μου αρέσει πολύ η εισαγωγή του άρθρου σου, η οποία, με άλλα λόγια, σε παροτρύνει να μη σταματάς να ονειρεύεσαι.
    CHE
    #30029   /   11.05.2021, 18:30
    Ευχαριστώ Ευαγγελία για τα καλά σου λόγια. Αναμφίβολα συμφωνώ με το μήνυμα του τραγουδιού καθότι κι εγώ -όπως όλοι μας πιστεύω- πέρασα μία δύσκολη φάση που δοκίμασε τα όρια της αντοχής μου. Ακόμα και τότε, όμως, πίστευα ότι θα βγω από αυτή τη δοκιμασία πιο δυνατός. Το εντυπωσιακό σ' αυτό το τραγούδι είναι που ο Steven Tyler, έφηβος τότε, άγουρος και μην ξέροντας ακόμα τίποτα από τη ζωή, έγραψε ένα τέτοιο τραγούδι μιλώντας για ρυτίδες στο πρόσωπο, για απογοητεύσεις που δεν πρέπει να σε καταβάλουν, για σοφά μαθήματα από τις εμπειρίες κ.λπ., για πράγματα δηλαδή που λογικά θα έπρεπε να τον απασχολήσουν τουλάχιστον 30 χρόνια αργότερα!