ελληνική μουσική
    465 online   ·  210.820 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Ο Γιώργος Νταλάρας και η Κύπρος

    Γράφει ο Παύλος Καστανάς

    Ξέρω ότι με αυτό το άρθρο ίσως να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από πολύ κόσμο που απλά έχοντας ακούσει κάποιες φήμες, έχει σχηματίσει μια αρνητική εικόνα για το πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα. Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι χρέος μου ως Έλληνας και άνθρωπος να θίξω γενικότερα το θέμα της Κύπρου, αλλά και σε συνάρτηση με τις συναυλίες του Νταλάρα.

    Γράφει ο Astron
    24 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 16 Ιαν 2003

    Έχω προσέξει από συζητήσεις που έχω κάνει, ότι συνήθως αυτοί που κατηγορούν τον Νταλάρα για το θέμα της Κύπρου, στην ουσία πιστεύουν ότι οι Κύπριοι δεν είναι Έλληνες ή ότι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους Έλληνες της κυρίως Ελλάδας.

    Όποιος όμως γνωρίζει στοιχειώδη ιστορία ξέρει ότι η Κύπρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής ιστορίας, και ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι αδέρφια μας, όπως ακριβώς είναι αδέρφια ένας Αθηναίος με έναν Κρητικό, ένας Κερκυραίος με έναν Θεσσαλονικιό. Κύπρος και Ελλάδα είναι δύο κράτη αλλά ένα Έθνος. Δε με ενδιαφέρει αν η Κύπρος θέλει να ενωθεί με την Ελλάδα, δεν έχει καμία σημασία.

    Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι ότι η μισή Κύπρος είναι κατεχόμενη, ότι τα αδέρφια μου εκεί κάτω κοιτάζοντας προς την ανατολική Κύπρο βλέπουν κατακόκκινες σημαίες αντί γαλανόλευκες και ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Ο Γιώργος Νταλάρας, ως τραγουδιστής κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να πολεμήσει αυτή την αδικία.

    Ένας καθηγητής θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στείλει δωρεάν βιβλία του στους μαθητές της Κύπρου, ή ένας σκηνοθέτης θα μπορούσε να ανεβάσει παραστάσεις που τα έσοδα θα πηγαίνανε στην άμυνα της Κύπρου. Ένας έμπορος θα μπορούσε να στέλνει προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές στην Κύπρο, ή ένας ιδιοκτήτης περιοδικού θα μπορούσε να δίνει μέρος των εσόδων του στις οικογένειες των προσφύγων της Κύπρου. Αλλά ο Νταλάρας έτυχε να είναι μουσικός, και με όπλο του το τραγούδι πολεμά την αδικία και συμπαραστέκεται στους Έλληνες της Κύπρου με τον δικό του τρόπο.

    Για αυτούς που τον κατηγορούν για την ενασχόλησή του με το θέμα της Κύπρου, θα 'λεγα ότι πρόκειται συνήθως για άγνοια και αφέλεια ή για φθόνο και παντελή έλλειψη ευαισθησίας για το Κυπριακό. Σε αυτούς που αδιαφορούν για τους Έλληνες της Κύπρου, φαίνεται εξωφρενικό και ακατανόητο κάποιος να θέλει να βοηθήσει τους Κυπρίους αφιλοκερδώς.

    Γιατί, σίγουρα για τον (κύριο) Πανούση, το θέμα της Κύπρου δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά αντικείμενο για σάτιρα. Κι αυτός που επιμένει να σατιρίζει την Κύπρο, που για μισή χιλιετία μάχεται για την ελευθερία της, την Κύπρο των αγωνιστών Ευαγόρα Παληκαρίδη και Γρηγόρη Αυξεντίου, την Κύπρο του 1974 και των 200.000 προσφύγων, την Κύπρο του Σολωμού και του Τάσου Ισαάκ ΔΕΝ γίνεται να αυτοαποκαλείται αριστερός! Κι αυτό το λέω γιατί έχουν βγει κατά καιρούς πολλοί αριστεροί κύριοι Πανούσηδες που όχι μόνο αδιαφορούν για το θέμα της Κύπρου, αλλά γελάν με αυτό. Και προτού γελάσει το αφελές κοινό στο "αστείο" : " Έχω μια πισίνα στο σχήμα της Κύπρου" θα πρέπει να σκεφτεί τους νεκρούς, τους αγωνιστές, τους πρόσφυγες και την οδύνη ολόκληρης της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια.

    Τα τραγούδια του Νταλάρα είναι μια δυναμική απάντηση σε αυτούς που συμβιβάζονται και σε αυτούς που θεωρούν ότι το να αγωνίζεσαι δεν οδηγεί πουθενά. Βέβαια όσες αναλύσεις κι αν διαβάσετε, ότι κι αν ακούσετε, τίποτα δε θα σας πείσει για την αγνότητα της προσπάθειας του Γιώργου, από την ίδια του την ερμηνεία.

    Ιστορική αναδρομή

    Καλοκαίρι του 1974. Εισβολή των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Ακριβώς όπως οι Ναζί είχαν εισβάλλει το 1939 στην Τσεχοσλοβακία με την πρόφαση ότι θέλουν να προστατεύσουν την καταπιεσμένη γερμανική μειονότητα, έτσι και το φασιστικό καθεστώς της Τουρκίας εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και παρά τις (προφορικές) αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνών καταλαμβάνει το 40% του νησιού.

    Απολογισμός: Χιλιάδες Έλληνες νεκροί, 1619 αγνοούμενοι, πολλοί εγκλωβισμένοι και 200.000 πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Η χούντα της 21ης Απριλίου ουσιαστικά πούλησε την Κύπρο. Ωστόσο, πιστεύω ότι όποιος σήμερα αδιαφορεί για το θέμα της Κύπρου είναι ουσιαστικά συμμέτοχος σε αυτήν την προδοσία.

    Ο Γιώργος Νταλάρας από τα πρώτα χρόνια του ως τραγουδιστής έχει δείξει το φιλελεύθερο πνεύμα του, όταν καταμεσής της χούντας τραγουδάει τραγούδια όπως τα "Αχ χελιδόνι μου" , "Ο θάνατος του ποιητή", "Έχω έναν καφενέ", "Μάνα δεν φυτέψαμε", Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολύ πρώτα βήματά του, λίγους μήνες μετά την επιβολή της χούντας, ηχογραφεί το τραγούδι "Προσμονή" το οποίο κόβεται από την λογοκρισία του δικτατορικού καθεστώτος. Και αυτό γιατί οι στίχοι ήταν καθαρά πολιτικοί: "Πότε η καμπάνα του λαού του Γερο-Μακρυγιάννη λεύτερο χώμα κι ουρανό για όλους θα σημάνει"

    Αμέσως μετά την πτώση της χούντας κυκλοφορεί ο δίσκος του Μ. Θεοδωράκη σε στίχους Γιάννη Ρίτσου "Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας". Ο Γιώργος Νταλάρας είναι 25 χρονών κι όμως η φωνή του έχει τη δύναμη και το πάθος αγωνιστή που μάχεται για την ελευθερία μια ολόκληρη ζωή. "Την ρωμιοσύνη μη την κλαις Εκεί που πάει να σκύψει, Με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο Να 'τη πετιέται από 'ξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει Και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του Ήλιου!"

    Βλέπουμε, λοιπόν, ότι από τα πρώτα του κιόλας βήματα, ο Νταλάρας αγωνίζεται για την ελευθερία της πατρίδας του και για την ελευθερία των ανθρώπων γενικότερα. Ήταν επόμενο να ευαισθητοποιηθεί και να συγκινηθεί με το θέμα της Κύπρου.

    Συναυλίες και δίσκοι για την Κύπρο

    Το 1992 έχουμε τον πρώτο του δίσκο για την Κύπρο. Είναι ο δίσκος "Ες γην εναλίαν Κύπρον" σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και στίχους Κυπρίων ποιητών. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό δίσκο, με την συγκλονιστική ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Εγώ προσωπικά άρχισα να ασχολούμαι με τον Νταλάρα όταν άκουσα ένα τραγούδι από αυτόν τον δίσκο και δάκρυσα. Ήταν το τραγούδι "Λογαριάσατε Λάθος", που αποτελεί ουσιαστικά έναν ύμνο στην ελευθερία, τον αγώνα και την πατρίδα. Συγκλονιστικοί είναι οι στίχοι που απευθύνονται στους κατακτητές:

    "Η πατρίδα είναι μάνα, έχει μνήμη - θυμάται
    απ' τον άγιο της κόρφο ποια βυζάξανε χείλη
    Κι η γλυκιά μας η Κύπρος ήταν, είναι, θα μένει
    για τα τέκνα της μάνα, μα για σας πάντα ξένη !"

    , όπως και οι στίχοι που απευθύνονται στους "εμπόρους" της ελευθερίας:

    "Λογαριάσατε λάθος με τον νου σας εμπόροι
    δεν μετριέται πατρίδα, λευτεριά με τον πήχη!"

    Στο ένθετο του δίσκου υπάρχουν λίγα λόγια του Γιώργου Νταλάρα. "Μισή θα μένει η φωνή μας και το τραγούδι μας ατέλειωτο, ώσπου να ηχήσει στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο, στη Σαλαμίνα. Αφιερώνω το τραγούδι μου στον μαθητή που κατέβασε την Τουρκική σημαία στην πράσινη γραμμή, στον Κύπριο πατριώτη που γύρισε στο σπίτι του περνώντας κρυφά στα κατεχόμενα για να ποτίσει την τριανταφυλλιά του και στο 8χρονο κοριτσάκι που με συγκλόνισε πριν λίγο καιρό ρωτώντας με: 'Πότε θα γυρίσουμε πίσω'"

    Τα τραγούδια για την Κύπρο ο Νταλάρας προσπάθησε να τα κάνει ευρύτερα γνωστά. Έδωσε συναυλίες σε όλο τον κόσμο με σταθμούς τη συναυλία στο θέατρο του Wembley στο Λονδίνο και στο Chigago Theatre Arena χωρητικότητας 25.000 θέσεων. Για την προσπάθειά του αυτή, του απονεμήθηκε το βραβείο John Kennedy το 1994. Κατά την διάρκεια μιας συναυλίας ο Γιώργος βούρκωσε, ζήτησε συγνώμη και απομακρύνθηκε από την σκηνή.

    To 1994 κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος για την Κύπρο με τίτλο "Των Αθανάτων". Δηλαδή, ένας δίσκος αφιερωμένος στους αγωνιστές που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία.

    "Των αθανάτων το κρασί
    το 'βρετε 'σείς και πίνετε
    ζωή σε σας ο θάνατος
    κι αθάνατοι θα μείνετε"

    Το 1997 στον δίσκο που έκανε μαζί με τον Bregovic, συμπεριλαμβάνεται το τραγούδι του Χάρη Κατσιμίχα "Ένα τραγούδι για την Ελένη F." που αναφέρεται στην Ελένη Φωκά, την δασκάλα που παρέμεινε στα κατεχόμενα μετά την εισβολή για να μάθει γράμματα στα λιγοστά Ελληνόπουλα που είχαν απομείνει. "Ελένη, όλους μας στην πλάτη σου μας έχεις φορτωθεί…"

    Το 1998 κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος για την Κύπρο με τίτλο "Φωνή Πατρίδας" σε μουσική του Μάριου Τόκα και στίχους Κυπρίων ποιητών αλλά και ενός Τούρκου που εκφράζει το παράδοξο της κατοχής

    "Λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν' αγαπά
    έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά…
    Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο,
    ποιο απ' τα δύο κομμάτια πρέπει ν' αγαπώ;"

    Τον ίδιο χρόνο γίνεται συναυλία στην Κύπρο προς τιμήν των δύο παλικαριών που έπεσαν το προηγούμενο καλοκαίρι, τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού.

    Σ' αυτήν την συναυλία που έχει τρομερό παλμό και συγκίνηση ο Νταλάρας λέει ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που άκουσε και δεν του άρεσαν: "Για παράδειγμα , δεν πρέπει να ξαναπούμε ποτέ στους μαθητές της Κύπρου να μην κατεβάζουν τις τουρκικές σημαίες. Ποτέ δεν πρέπει να το ξαναπούμε αυτό."

    Υπενθυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο στους πάντες ότι η Κύπρος είναι ακόμα κατεχόμενη από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κι ότι η Τούρκικη σημαία δεν χωράει πουθενά στην Κύπρο, μέχρι η Κύπρος να ελευθερωθεί.

    Τον επίλογο αυτού του άρθρου δεν θα ήθελα να τον γράψω εγώ. Για αυτό παραθέτω κάποια λόγια του Νταλάρα γραμμένα στην αυτοβιογραφία του στο μουσικό κουτί το 1996.

    "Αυτό που με κάνει να ασχοληθώ με την Κύπρο είναι η αδιαφορία που βλέπω γύρω μου, από την πολιτεία αλλά και από τον κόσμο. Είναι ένα ζήτημα που εξαιτίας του μεγάλου διαστήματος που εκκρεμεί αντιμετωπίζεται συμβατικά. Δίκαια νομίζω ότι του αφιέρωσα πέντε χρόνια από τη δουλειά και τη ζωή μου. Και κάτι απέδωσαν όλα αυτά. Πολλές χιλιάδες υπογραφές για το θέμα των εγκλωβισμένων στάλθηκαν στο Λευκό Οίκο μετά τη συναυλία στη Νέα Υόρκη. Δε το πίστευα! ¶ξιζε η αγωνία και ο κόπος, ακόμα και το παράπονο και η λάσπη που έχει ριχτεί με αφορμή αυτές τις προσπάθειες. Δε μετανιώνω για τίποτε, ξέρεις, και θα συνεχίσω αυτό που κάνω. Από το βραβείο Κένεντυ δε μου έκαναν εντύπωση ούτε οι απονομές ούτε η δημοσιότητα, ούτε οι τιμές. Μόνο αυτό το κείμενο: 'Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου'"


    Tags
    Καλλιτέχνες:Γιώργος Νταλάρας



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Τι πιστεύετε για την σάτιρα του Τζίμη Πανούση προς το πρόσωπο του Γιώργου Νταλάρα;

    Το κάνει για εμπορικούς λόγους
    Είναι απαράδεκτη τέτοια σάτιρα
    Καλά του κάνει!
    Σιγά τη σάτιρα! Ούτε λίγο δε γέλασα...



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 296

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26   /   18.03.2003, 15:02   /   Αναφορά
    Bravo, Pavlo! Poly endiaferon kai periektiko to arthro sou!
    #148   /   06.06.2003, 09:10   /   Αναφορά
    Mprabo sou!!!Kairos htan na asxolei8ei kapios me kati tetoio kai na pei thn alh8eia!
    #160   /   10.06.2003, 09:14
    Dakrisa otan diavasa afto to kimeno. Mpori na lipo apo tin kypro ligo prin tin katohi, alla i kardia mou einai panta eki. O Dalaras ehi ena apithano doro apo ton theo, tin foni tou ke me afto ton tropo kani oti mpori. Yia sou dalara megale, kai na xerete oti irthe sto New Zealand yia sinavlia, kai apo tin siginisi mas kleyame oli tin sinavlia. My greek is not too good so please forgive me for not being able to express myself any better.

    #208   /   06.07.2003, 18:14   /   Αναφορά
    O Ntalaras einai enas megalos tragoudistis pou exei prosferei polla stin Kypro mas kai tou xrwstame tin agapi, to sebasmo kai tin ektimisi mas. Oti kai na pw giauto ton anthrwpo einai liga..kai thelw na pw ston Pavlo Kastana ena megalo mpravo pou exei asxolithei mauto to ksexasmeno thema, simfwnw mazi tou apolita..distixws zoume sena kosmo gemato kakia kai fthono alla auto den prepei na mas empodizei apo tou na proxwrame mprosta ..iparxei kai Theos pou oloi ligo i poli ton exoume ksexasei..nanai pantote kala o Giwrgos Ntalaras kai euxomai sto mellon kai alloi tragoudistes na asxolithoun me to thema tis Kyprou..kai telos thelw na euxaristisw ton Pavlo gia to arthro tou giati thimise se olous mas oti iparxei akomi anthrwpia stis meres mas
    #600   /   08.06.2004, 02:39   /   Αναφορά
    Ως Ελληνοκύπριος, θυμάμαι στις εθνικές γιορτές στο σχολείο και σε διαδηλωσεις κατα της κατοχής, τα τραγούδια του Γ. Νταλάρα φόρτιζαν ιδιαίτερα. Λόγω του παλμού και του έντονου πατριωτικού συναισθήματος που σου μεταφέρουν οι στίχοι των κομματιών και η εκπληκτική ερμηνεία του Γ.Νταλάρα.



    Καλό άρθρο. Μόνο που θέλω να επισημάνω ένα λάθος χωρίς να θέλω να θίξω τον συγγραφέα του που είχε την καλή διάθεση να αφιερώσει λίγο χρόνο για την Κύπρο. Οι Κύπριοι βλέπουν τις κατακόκκινες σημαίες στο Βορρά και όχι στην Ανατολή
    #676   /   11.07.2004, 01:01   /   Αναφορά
    για να είμαι ειλικρίνής, δεν ήξερα οτι έχει κατηγοριθεί ο Γιώργος Νταλάρας για τις συναυλίες αυτές, για μας είναι αδιανόητο...δε νομίζω να υπάρχει Ελληνοκύπριος που να μην έχει κλάψει σε συναυλία του Νταλάρα για την Κύπρο και δε νομίζω να υπάρχει καλλιτέχνις που να μπορεί να κρύψει την αλήθεια του, την ψυχή του πάνω στη σκηνή. δε ζητούμε απο κανέναν να προσποιείται οτι ενδιαφέρεται αλλα τους ανθρώπους που μας νοιάζονται τους νιώθουμε δικούς μας...γι αυτό κάτω τα χέρια απο τον Γιώργο Νταλάρα
    #677   /   11.07.2004, 01:22
    Πολύ μα πάρα πολύ λίγα τραγούδια με συγκίνησαν τόσο, όσο τα τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα για την πατρίδα μου. Πιστεύω ότι μόνο σε τραγούδια για την Μικρασιατική καταστροφή μπορεί κάποιος να βρει τόσο πόνο και τόση πίκρα συγκεντρωμένη σε τόσους λίγους στίχους.



    Ο θόρυβος γύρω απο τον Γ.Νταλάρα ξεκίνησε με την σάτιρα του Πανούση, ο οποίος απ'οτι φαίνεται,μη έχοντας και τίποτε άλλο να πει στο πρόγραμμα του θυμήθηκε την ξεχασμένη για τους πλείστους Κύπρο και τον Νταλάρα. Ο Νταλάρας με τα τραγούδια του παρηγόρησε ένα ολόκληρο λαό, όλους εμας,που ζούμε μέχρι σήμερα τις συνέπειες του 74. Και μόνο γι'αυτό του οφείλουμε ένα ευχαριστώ.


    #900   /   18.10.2004, 16:06
    σε λίγα χρονια ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανακαλύψει ότι όλοι είσασταν υπάλληλοι του G.D.τέτοια κολακεία πιά......................

    #902   /   18.10.2004, 17:17
    Είπε ο Γ. Νταράλας (έτσι λέγεται και εγώ έτσι τον λέω), ότι η πολιτεία δεν κάνει τίποτα. Ούτε και ο κόσμος.

    Δηλαδή τι να κάνει η πολιτεία; Θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και δεν το κάνει;

    Σαν εγγυήτρια δύναμη, επιβαρύνει τον ετήσιο προυπολογισμό της υπέρ της Κύπρου και αυτό έχει σαν συνέπεια να επιβαρύνεται με τη σειρά του και ο Έλληνας φορολογούμενος. Αφού άλλοι είναι αυτοί που κατευθύνουν τις τύχες του νησιού.



    Δεν έχω κάτι με τους Κύπριους. Ίσα-ίσα που έχω και παρτίδες μαζί τους και μάλιστα σε οικογενειακό και συγγενικό επίπεδο. Έχω και φίλους που τους συναντάω είτε στο Λονδίνο στο σπίτι της αδελφής μου, είτε όταν έρχονται στην Αθήνα τους φιλοξενώ στο δικό μου και περνάμε θαυμάσια. Όμως....



    ...δεν χάνω τον ύπνο μου επειδή το μισό νησί είναι κατεχόμενο. Αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια.



    Αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον ...θα προκαλέσω αντιδράσεις, αλλά...



    ...στα γεγονότα του 1974, υπηρετώντας τη θητεία μου, με στείλανε στην Κρήτη (όλο το τάγμα φυσικά) και από το Ρέθυμνο, μας φόρτωσαν σε ένα μεταγωγικό με προορισμό την Κύπρο. Νύχτα, με πλήρη συσκότιση, χωρίς κανένα φως αναμμένο, οπλισμένοι σαν αστακοί, με συνοδεία δύο αντιτορπιλλικών και ενός υποβρυχίου. Στη διάρκεια του πλου, μας σταμάτησαν Αμερικάνικα πολεμικά και μας ζήτησαν να γυρίσουμε πίσω, αλλιώς θα μας βούλιαζαν.

    Γυρίσαμε φυσικά, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ τώρα να γράφω.



    Καταλαβαίνετε; Θα χάναμε τη ζωή μας για τα πολιτικά παιχνίδια των απανταχού "Masters of War". Από τους οποίους κυρίους αυτούς, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ έχει στείλει το γιο του στο Ιράκ. Όλοι οι άλλοι κάνουν την ...πάπια.



    Σαν τι να κάνει δηλαδή η πολιτεία; Ο κόσμος τι να κάνει; Οι Κύπριοι αγωνιστές πολύ σωστά έπραξαν. Τους σέβομαι απόλυτα. Έδωσαν τη ζωή τους για την Κύπρο. Για την Πατρίδα τους. Κι' εγώ το ίδιο θα έκανα για τη δική μου Πατρίδα. Για την Ελλάδα. Γιατί...



    ...κατά τη δική μου άποψη, η Κύπρος ΔΕΝ είναι Ελλάδα με την έννοια των γεωγραφικών συνόρων που οι άνθρωποι κάποτε θέσπισαν.

    Ελληνικό Έθνος Ναι!! Όχι όμως Ελλάδα!!! ¶λλωστε την ανεξαρτησία της ζητάει. Όχι την ένωση με τη ...Μητέρα Πατρίδα.



    Πολύ ψυχρά -αν το δούμε- η Κύπρος είναι ...καλύτερα έτσι!!! Κομμένη στη μέση. (Μην πέσετε να με φάτε τώρα. Είπα αν το δούμε πολύ ψυχρά). Και είναι καλύτερα έτσι, γιατί ...τα παίρνει από τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν είναι έξυπνο; Αν ενωθεί με την Ελλάδα, (...σιγά!!!) τα χάνει αυτά. Και δεν πιστεύω ότι θέλουν οι Κύπριοι να ενωθούν με την Ελλάδα. Για ποιο λόγο; Για να γίνουν επαρχία της Αθήνας; Για να χάσουν τα προνόμια που έχουν στην Αγγλία; Δεν πιστεύω ότι είναι χαζοί οι ...κουμπάροι!!!



    Το φλέγον λοιπόν αυτό πρόβλημα, ήταν ότι έπρεπε για την προβολή του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Δεν ήταν;



    Εσείς τι πιστεύετε; 'Οτι κοιμάται και ξυπνάει με το άγχος της ...Κύπρου;



    Τη δουλειά του κοιτάζει και είναι μάλιστα πάρα πολύ καλός σ' αυτό!!!


    #905   /   18.10.2004, 21:04
    tasosbiblis μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως δεν είμαι υπάλληλος κανενός, και να ήμουν, έχω δική μου γνώμη και προσωπικότητα.



    orfeus, η ένωση με την Ελλάδα δεν τίθεται καν υπο συζήτηση τωρα πια. η πολιτεία θα μπορούσε να κάνει κάτι, όχι και πολλά πράγματα όμως, δεν έχουμε τοση δύναμη. οι πολίτες θα μπορούσαν να κάνουν κάτι, όχι και πολλά όμως. θα μπορούσαν όμως κάποιοι κύπριοι να ΜΗΝ πηγαίνουν στα κατεχόμενα για το καζίνο και τις πόρνες που είναι πιο φτηνές απο την ελεύθερη Κύπρο. κι αυτό είναι πολύ ...



    και δεν περιμένουμε απο κανέναν να ξυπνάει με το άγχος της Κύπρου, ούτε εγώ ξυπνάω με τέτοιο άγχος. δε σημαίνει όμως οτι δε νοιάζομαι.



    ο Νταλάρας έχει διαδώσει το πρόβλημα της Κύπρου στο εξωτερικό. και δεν με ρωτάνε όλοι αν μιλάω τούρκικα όταν είμαι στο εκτός Κύπρου ... και αυτό είναι κάτι. έχει κάνει τόσες συναυλίες αφιλοκερδώς ... θα μου πεις τα παίρνει απο αλλού. και πολυ καλά κάνει.

    #908   /   18.10.2004, 22:41
    Ρεβέκκα…



    -Δεν μπορώ να ξέρω τι κάνουν και που πάνε οι Κύπριοι. Και γιατί να ξέρω; Ξέρω τι κάνουν και που πάνε οι …Βέλγοι; Αυτό, δείτε το!!!



    -Εδώ που τα λέμε, κι’ εμένα το μυαλό μου όταν συναντώ Κύπριους, πηγαίνει στα Ελληνικά και μόνο στα Ελληνικά.



    -Για το “αφιλοκερδώς”, έχω τα …εισαγωγικά μου!!! Ποιος το βεβαιώνει; Θα μου πεις ότι έτσι δημοσιεύεται. Πειράζει που είμαι …δύσπιστος;


    Administrator
    #907   /   18.10.2004, 21:45
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να έχει σχέση το αν ο καλλιτέχνης είναι από την ίδια χώρα με τους παθόντες...

    Ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να εμψυχώνει, να αφυπνίζει, να ενώνει, να προβληματίζει.



    Όλοι μας δεν έχουμε εμπνευστεί από ξένους καλλιτέχνες; Στίχοι του Lennon δεν μας μεγάλωσαν; Με αυτούς δεν προβληματιστήκαμε και είδαμε πιο καθαρά κάποια πράγματα; Ναι. Ήταν Έλληνας; Όχι.



    Γιατί λοιπόν στεκόμαστε στο αν οι Κύπριοι είναι Έλληνες; Μπορεί και να είναι, μπορεί και όχι. Πρέπει να σταθούμε στο εξής ερώτημα που θα πρέπει να μας απαντήσουν οι Κύπριοι φίλοι μας και μόνο αυτοί:



    Ο καλλιτέχνης Γιώργος Νταλάρας τους βοήθησε στις δύσκολες στιγμές; Τους εμψύχωσε; Τους ένωσε; Τους ενέπνευσε; Τους έδωσε δύναμη;



    Αυτό έχει τελικά σημασία.

    #909   /   18.10.2004, 22:42
    Jorge….



    -Δεν είπα πουθενά, ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι από την ίδια χώρα.



    -Συμφωνώ για τον ρόλο του καλλιτέχνη. Αυτός είναι. Η μουσική είναι γλώσσα παγκόσμια.



    -Ούτε στάθηκα στο αν οι Κύπριοι είναι Έλληνες ή όχι. Είπα ότι ανήκουν στο Ελληνικό Έθνος, αλλά δεν είναι Ελλάδα με την έννοια του Ελληνικού κράτους και αυτό το ανέφερα εμφαντικά, μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται.



    -Και στα τελευταία σου ερωτήματα, την απάντηση, ναι!!! Την ξέρουν οι Κύπριοι. Και αφού αυτό έχει σημασία (και όντως έχει)… Ας απαντήσουν οι ίδιοι.



    Τη δουλειά του κάνει –είπα- και την κάνει πολύ καλά.


    Administrator
    #911   /   18.10.2004, 23:00
    Orfeus γράφεις:



    -------------------------------

    "-Ούτε στάθηκα στο αν οι Κύπριοι είναι Έλληνες ή όχι. Είπα ότι ανήκουν στο Ελληνικό Έθνος, αλλά δεν είναι Ελλάδα με την έννοια του Ελληνικού κράτους και αυτό το ανέφερα εμφαντικά, μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται. "

    -------------------------------



    Η ερώτησή μου είναι: τι σχέση έχουν τα πολιτικά παιχνίδια με το ρόλο του Νταλάρα και το συγκεκριμένο άρθρο; Συγνώμη αν επιμένω, αλλά είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που έχω συναντήσει που μιλάει με συγκεκριμένα επιχειρήματα εναντίον της συμμετοχής του Νταλάρα σε συναυλίες για την Κύπρο. Δε συμφωνώ με τα επιχειρήματα, αλλά συνήθως οι περισσότεροι πετάνε ένα ξερό "το έκανε για να τα τσεπώσει" και μετά μην τους είδες, μην τους αντάμωσες. Λες και ήταν αυτόπτεις μάρτυρες...

    #913   /   19.10.2004, 00:04
    orfeus, δεν μπορείς εσυ να ξέρεις που πάνε οι Κύπριοι, το ανάφερα γιατι με την πληροφόρηση και με την ευαισθητοποίηση του κόσμου, εντός και εκτός Κύπρου (ένας τομέας που ο Νταλάρας κάνει κάτι περισσότερο απο το να βοηθάει), μπορούν να αλλάξουν τέτοια γενονότα. δεν γίνεται τόσα χρόνια οι συγγενείς των αγνοουμένων να ενημερώνουν τους τουρίστες στα σύνορα ότι τα χρήματα τους πάνε στον στρατό του ψευδοκράτους και με το άνοιγμα των συνόρων να βγάζουν αυτά τα χρήματα και ακόμη παραπάνω απο τους Κύπριους πολίτες...



    όσο για τους Βέλγους, δεν είναι το ίδιο ... συμφωνώ δεν είμαστε το ίδιο κράτος αλλά όπως είπες κι εσύ είμαστε το ίδιο έθνος. οι Βέλγοι δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.



    για το 'αφιλοκερδώς' το ξέρω πολύ καλά, λόγω γνωστών/υπευθύνων στους χώρους που εμφανίστηκε κατα καιρούς ο Νταλάρας στην Κύπρο. τα χρήματα που δώθηκαν ήταν για τα έξοδα των συναυλιών και όχι για προσωπικό κέρδος. τα υπόλοιπα δώθηκαν για την άμυνα της Κύπρου, τους συγγενείς των αγνοουμένων και άλλους σκοπούς που εγώ δεν ξέρω. δεν μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά για όλες τις συναυλίες του καλλιτέχνη, αλλα γι αυτές που ξέρω το αφιλοκερδώς ισχύει. που είσαι δύσπιστος δεν πειράζει καθόλου, δεν χρειαζόμαστε 'πιστούς' ...



    jorge, ιδεαλιστική και ρομαντική η άποψη πως η πολιτική δεν έχει να κάνει με τις συναυλίες και με το άρθρο. το πιο απλό παράδειγμα είναι η πληροφόριση που είπα πιο πρίν, η οποία είναι ένα μέρος της πολιτικής. εσύ δεν εννοούσες αυτό βέβαια αλλά τα παιχνίδια που παίζονται πίσω απο το πρόβλημα της Κύπρου. ο Νταλάρας παίρνει θέση, όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και πολιτική.



    στο ερώτημα που τέθηκε, αν βοήθησε ή όχι, αν εμψύχωσε ή όχι, έπρεπε να βρισκόσασταν σε μια απο τις συναυλίες ...

    #918   /   19.10.2004, 03:44
    Jorge & Revekka...



    Δεν μπορώ τώρα να απαντήσω. Θέλω να κοιμηθώ.

    Θα απαντήσω αύριο.

    #926   /   19.10.2004, 10:16
    Ρεβέκκα…

    -Ανέφερα τους Βέλγους σαν παράδειγμα άλλου κράτους. Θα μπορούσα να πω Κινέζοι, Ινδοί, Σουηδοί κλπ…



    -Ναι είμαι δύσπιστος. Αυτά τα έξοδα… αυτά τα έξοδα…


    #925   /   19.10.2004, 10:14
    Jorge…

    -Η ιστορική αναδρομή που έκανε ο Παύλος τι σχέση έχει με τις συναυλίες; Δεν την έκανε για να δώσει την εικόνα του πώς έχουν ή πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα; Το ίδιο έκανα κι’ εγώ. Μίλησα για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της Κύπρου.



    -Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα των συναυλιών, τότε οκ. Και εφ’ όσον οι Κύπριοι, λένε ότι υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, (τους εμψύχωσε κλπ... κλπ…) δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω.

    Είπα όμως, ότι διάλεξε να προβληθεί μέσα από αυτό το φλέγον Κυπριακό πρόβλημα. Εκεί είναι η διαφωνία μου. Ήταν εσκεμμένο. Στο κάτω-κάτω, είναι κι’ αυτό μία “πολιτική”. Είμαι σαφής;



    -Για το "το έκανε για να τα τσεπώσει", δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας. Εσύ όμως ήσουν;


    #930   /   19.10.2004, 11:43
    orfeus ακριβώς αυτό θέλω να πω κι εγώ. με τους ινδούς, τους κινέζους, και οποιοδήποτε άλλο κράτος δεν έχεις την ίδια εθνικότητα. η ελλάδα και η κύπρος είναι δυο ξεχωριστά κράτη αλλα με την ίδια εθνικότητα, κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο κράτος, άρα δεν είναι το ίδιο ...



    αν δεχτούμε οτι κάποιος είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, και εσύ δεν ήσουν αυτόπτης μάρτυρας αν το 'έκανε για να τα τσεπώσει' τότε? μπορείς να αμφιβάλλεις βέβαια.



    και πως διάλεξε να προβληθεί μέσα απο το κυπριακό πρόβλημα, αφού αυτός προβάλλει το κυπριακό πρόβλημα? να το θέσω αλλιώς, ο Νταλάρας είναι πιο διάσημος απο το πρόβλημα της Κύπρου. τωρα αν στην προβολή του προβλήματος προβλήθηκε κι αυτός το κακο που είναι? στο κάτω κάτω θα μπορούσε να διαλέξει άλλους τρόπους προβολής, διάλεξε αυτόν και μας βοηθάει κι εμάς.

    #932   /   19.10.2004, 12:09
    -Όχι. Είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι πιο διάσημος από το πρόβλημα της Κύπρου. Είναι διάσημος στον τομέα του. (Τραγούδι). Όπως και το πρόβλημα της Κύπρου είναι διάσημο εκεί που υπάγεται. (Πολιτική).



    -Για την προβολή τώρα, έχω την άποψή μου και .…ας μην πω περισσότερα και την πάθω όπως ο Τζιμάκος.




    Administrator
    #934   /   19.10.2004, 14:40
    Orfeus γράφεις:

    ----------------------

    -Για το "το έκανε για να τα τσεπώσει", δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας. Εσύ όμως ήσουν;

    ----------------------



    Όχι, γι' αυτό και δεν εκφέρω άποψη επί του θέματος.

    #936   /   19.10.2004, 15:10
    Συμφωνούμε...

    #938   /   19.10.2004, 15:42   /   Αναφορά
    Για το Γιώργο Νταλάρα (το προτιμώ από το Νταράλας, όπως ο καθένας έτσι κι αυτός έχει το δικαίωμα να....αυτοπροσδιορίζεται) πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικός μουσικός, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στο Ελληνικό τραγούδι. Με το αζημίωτο βέβαια, αλλά και γιατί όχι, στο φινάλε επαγγελματίας είναι. Όσον αφορά την αριστερή ιδεολογία του, τους αγώνες του για την Κύπρο και αν όλα αυτά τα εξαργύρωσε για χρήμα και δόξα, δεν ξέρω.....ίσως να τα πήρε με κάποια προσχήματα και προφάσεις, ίσως και όχι. Δεν με απασχολεί όμως, η ιστορία θα το ξεκαθαρίσει έπειτα από κάποια χρόνια.



    Επί του θέματος όμως, η ουσία είναι μια. Είτε τα πήρε είτε όχι, η Κύπρος ωφελήθηκε τα μέγιστα από αυτές τις συναυλίες και όλα τα άλλα είναι απλές οδοντόκρεμες.



    Συμφωνώ ότι η Κύπρος δεν είναι Ελληνική. Ο χαρακτηρισμός αυτός της πέφτει πολύ λίγος, επειδή η μαρτυρική μεγαλόνησος είναι όχι απλά Ελληνική, αλλά Ελληνικότατη. Έτσι αισθάνονται και οι περισσότεροι Κύπριοι αδελφοί μας, οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία 97% είχαν ψηφίσει υπέρ της ένωσης.



    Αυτές οι συναυλίες του Νταλάρα και γενικότερα η όλη εκστρατεία του στο εξωτερικό, έστω κι αν υποθέσουμε ότι είχαν ταπεινά κίνητρα, τελικά όμως έφεραν πολύ υψηλά αποτελέσματα κι όποιος δεν κάνει την αποτίμηση αυτή, είναι μάλλον προκατειλημμένος.
    #939   /   19.10.2004, 16:09
    το ότι επωφελήθηκε ο Νταλάρας απο αυτές τις συναυλίες δεν πιστεύω να το αμφισβητεί κανείς, το θέμα είναι πως και γιατί. το αν θα ξεσκεπαστούν στοιχεία στο μέλλον δεν μπορώ να ξέρω και ούτε να αποκλείσω.



    orfeus λες πως το κυπριακό είναι γνωστό στον πολιτικό τομέα, ο Νταλάρας γνωστός στον τομέα του τραγουδιού. συμφωνούμε. ποιος απο τους δυο τομείς έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό όμως? αν σκεφτούμε πως ο Νταλάρας έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο sting, του οποίου οι πωλήσεις κάνουν 3 φορές τον πληθησμό της Κύπρου και βάλε, τότε καταλαβαίνεις τι γίνεται.



    εδω υπάρχει κόσμος που όχι μόνο δεν ξέρει για το κυπριακό πρόβλημα αλλα δεν ξέρει και που ή τί είναι η Κύπρος ... αυτό άλλαξε στην Ευρώπη αλλα η Ευρώπη δεν είναι όλος ο κόσμος.



    εκτός απ αυτό, πόσες φορές ο καλλιτεχνικός κόσμος παίρνει πολιτική θέση και προσπαθεί να αλλάξει κάτι μέσα απο τη μουσική? χρησιμοποιεί δηλαδή κάποιος την απήχηση που έχει ως καλλιτέχνις, και επίσης την απήχηση που έχει το πολιτικό ζήτημα υπο συζήτηση κάθε φορά. αυτά τα ξέρεις κι εσύ, βλέπε η συναυλία που έγινε για τα θύματα των δίδυμων πύργων, συναυλίες για τις εκλογές κοκ.



    και υπάρχει και το πολιτικό τραγούδι, το οποίο αν δεχτούμε πως πολιτική και τραγούδι είναι δυο διαφορετικοί τομείς, είναι σχήμα οξύμορο. Το πολιτικό τραγούδι όμως υπάρχει απο την αρχή της ιστορίας του τραγουδιού.

    #941   /   19.10.2004, 16:47
    Ναι Ρεβέκκα...



    Τα ξέρω κι' εγώ αυτά. Αλλά δεν θα πω περισσότερα ...εδώ!!!



    Αν ποτέ συναντηθούμε, θα σου ...συνεχίσω!!!

    #942   /   20.10.2004, 03:59
    Eίπε ο Ορφέας οτι η Κύπρος τα παίρνει απο τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.Ε λοιπόν εγώ αυτό δεν το κατάλαβα και ζητώ επεξήγηση-αν δεν θέλεις εδώ τότε να σε παρακαλέσω να μου στείλεις κανένα μύνημα ή email



    Πραγματικά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε(και γίνεται ακόμα απ'οτι φαίνεται) τόσος θόρυβος για την Κύπρο και τον Νταλάρα.....ο άνθρωπος αγαπήθηκε απο μας όσο και αν κάποιοι όπως τον Τassosbiblis αδυνατούν να το δεκτούν ή να το καταλάβουν,οι ειρωνείες του οποίου δεν αξίζουν και πολλά σχολια.Αυτό έλειπε να μας λέει αυτός πως πρέπει να νιώθουμε εμείς οι Κύπριοι για τον ίδιο μας το τόπο...



    Φαντάζομαι το όλο θέμα έχει να κάνει σχέση με το αν πληρώθηκε η όχι; Πάντως εγώ δεν άκουσα ποτέ τον Νταλάρα να κομπιάζει για το ότι τραγούδησε για την Κύπρο. Φέτος το Καλοκαίρι έκλεισαν τριάντα χρόνια απο την εισβολή, και έγινε μια εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νταλάρας βγήκε στη σκηνή, είπε "Κύριε Πρόεδρε, με καλέσατε και εγώ ήρθα" και είπε τα τραγούδια του. Ούτε έβγαλε λόγο ούτε το έπαιξε Παπαφλέσσας η ξέρω γω τι άλλο.



    Αυτά τα ολίγα προς το παρών

    ph
    #2423   /   25.06.2005, 23:56


    Αν το 97 τοις εκατό είχε ψηφίσει ΝΑΙ στην ένωση με την Ελλάδα, τότε αυτό σημαίνει πως το μεγαλύτερο μέρος της τουρκοκυπριακής κοινότητας είχε ψηφίσει ακριβώς αυτό! ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Η απλή αυτή σκέψη μας δίνει το δικαίωμα να μη θεωρούμε το εν λόγω δημοψήφισμα και πολύ έγκυρο. Ε?

    alx
    #985   /   29.10.2004, 23:25   /   Αναφορά
    Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν καταλαμβαίνω γιατί τα αναλύουμε τόσο πολύ. Ο Νταλάρας ήτανε και είναι ακόμη ίσως το μόνο πράγμα που ενίσχυε την ελπίδα του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα σε κάποιες κρίσιμες περιόδους. Το βράδυ του Δημοψηφίσματος ο Νταλάρας ήταν στη Κύπρο.

    #986   /   31.10.2004, 10:48   /   Αναφορά
    Giati prepei panta na psaxnoume synomwsies pisw apo otidhpote shmvainei? Ki anti na kathgoroun kapoioi ton Ntalara pou ekane kati thetiko paizontas sth Kypro kai isws ta phre, giati den kahgoreite autous pou den kanoun tipota kai MONO TA PAIRNOYN?? Den mporw na katalavw to provlhma sas!! Proswpika pistevw oti to ekane afilokerdws, alla kai na mhn to ekane...einai oi ypoloipoi kallitexnes yperanw xrhmatwn? Oxi tipote allo, alla an htan yperanw xrhmatwn, tote tha htan kai pio ygih ta autia mas. Kai sto katw katw toso parakseno einai kapoios na kanei kati gia altrouistikous skopous?? Pisteuw oti ena syniditopoihmeno atomo, an lysei to oikonomiko provlhma ths zwhs tou (opws pisteuw o Ntalaras to exei kanei), tote einai apolyta ygies na na prosferei kai kati sth koinwnia tou. Epishs ena synidothpoihmeno atomo den kathetai me ta xeria staurwmena sthn koinwnikh kai politikh adikia. Apo ekei kai pera, as hremhsoume ligo kai as mhn psaxnoume synexws san paranoikoi synomwsies kai kakovoula kinhtra pisw apo to katheti.


    #994   /   01.11.2004, 13:45
    Αν σκεφτείτε τον κόπο, το πάθος και το χρόνο που έδωσε ο Νταλάρας για την Κύπρο και τις συναυλίες που έκανε σε όλο τον κόσμο τότε γίνεται προφανές ότι είναι αδύνατο να τα έκανε όλα αυτά για να πουλήσει λίγο περισσότερο στην Κύπρο. Γιατί ουσιαστικά για αυτό το πράγμα μιλάμε, γιατί κατα τ'άλλα δεν τον βοήθησε πουθενά στην καριέρα του. Να μην πω ότι εδώ στην Ελλάδα τον ζημίωσε με την όλη ιστορία Πανούση και τα Πανουσικά ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν.



    Και αν κάποιος νομίζει ότι κάνεις συναυλία στην καρδιά της Νέας Υόρκης τραγουδώντας τραγούδια για την Κύπρο για να βγάλεις χρήματα, πρέπει πρώτα να σκεφτεί ότι για έναν καλλιτέχνη σαν τον Νταλάρα υπάρχουν πολύ πιο εύκολοι τρόποι να βγάλει χρήματα παρά πατώντας πάνω στον πόνο των Κυπρίων.

    Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει είναι το πώς χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο τόσοι άνθρωποι βγαίνουν και κατηγορούνε με τόσα σοβαρά λόγια τον Νταλάρα.



    Orfeus θα 'πρεπε να ξέρεις κι από το παράδειγμα του Dylan ότι όσο πιο σπουδαίος είσαι σε αυτό που κάνεις, τόσο πιο λυσσαλέα θέλουν να σε φάνε οι τριγύρω και τόσο πιο τραγικά πράγματα λέγονται. (Εντάξει για τον Νταλάρα δεν πρόλαβαν να πούνε ότι έχει μετοχές σε εταιρεία κατασκευής πολεμικών όπλων βέβαια...)

    Στην Ελλάδα το έχουμε πολύ αυτό. Αν κάποιος είναι στην κορυφή, πέφτουνε όλοι πάνω του με νύχια και με δόντια να τον κατεβάσουν.



    Εγώ προτείνω να μείνουμε στα γεγονότα. Ας δούμε τις συναυλίες σε video, ας διαβάσουμε τους στίχους των τραγουδιών, ας προσέξουμε την ερμηνεία του. Ας δούμε αυτά που δηλώνουν οι υπεύθυνοι στην Κύπρο για το πού πήγαν τα χρήματα των δίσκων και των συναυλιών.

    Και αν ο Νταλάρας τα είχε "τσεπώσει" από τις συναυλίες του στην Κύπρο και πάλι οι μόνοι αρμόδιοι να οργιστούν θα έπρεπε να είναι οι αδελφοί μας οι Κύπριοι γιατί αυτοί θα είχαν πέσει θύματα εκμετάλλευσης κι όχι εμείς που μιλάμε από τον δερμάτινο καναπέ μας.

    Αυτοί μονάχα ξέρουν τί είναι ο Νταλάρας και πώς τους βοήθησε, κι εγώ τους εμπιστεύομαι απόλυτα γιατί έχω νιώσει τα ίδια συναισθήματα.

    #995   /   01.11.2004, 16:37
    Περί του "αφιλοκερδώς" αντέδρασα!!!



    Περί του "αφιλοκερδώς" και του "σκεπτικού"!!!



    Εί...σαστε σίγουροι; Εγώ δεν είμαι!!!



    Τώρα θα πέσετε να "φάτε" κι' εμένα; Αντέχω!!!!!

    #999   /   01.11.2004, 19:19
    Κοίτα, σίγουρος 100% δεν μπορείς να είσαι ποτέ και για τίποτα.

    Αλλά αν είμαστε τόσο καχύποπτοι για τα πάντα χωρίς να έχουμε καν στοιχεία καήκαμε...


    #1002   /   02.11.2004, 03:19
    Όχι Παύλο!!!

    Δεν είμαι καχύποπτος .....για τα πάντα!!!

    #1196   /   15.12.2004, 17:13
    exi kapios to logariasete la8os na m to stili???

    #1407   /   24.01.2005, 04:12
    o dalaras ergastike sklira ke methodika xronia oloklira gia na ftasi eki pou eftase!xoris na glifi kanenan opos merikoi alloi ke alles..simera sevete tous palious PRAGMATI MEGALOUS ELLINES IROES KALITEXNES!PROXORA MPROSTA FILE!DIMITRIS OSLO NORWAY.

    #1638   /   02.03.2005, 11:47
    o giorgos dalaras ine paradigma gia mimisi ke apo allous kalitexnes ..proxwrise axiokratika ke epevlithi axiopiontas to talento tou kaliergontas ti fwni tou mathenwntas paraplevrws ke alla organa. sinergasthike me ellines ke xenous kallitexnes top opote dikewmatika kratietai stin korifi ke san kallitexnis alla ke otan anoigei to stoma tou panta kati endiaferon exei na pei! oso gia ta simerina xalia twn media tv ktl merikes merikoi as kanoun gargares prwta pou koitane na pernoun tis merokamatares ke vale enw se palioteres epoxes tha tous ixan petaxei klwtsidwn ap ta palka....kiriolektw!opote as aftokatargithoun oso ine kairos.gia sou giorgo ke oi metrimenoi sta daxtyla gia sou omorfi ke paraxeni patrida.dimitris oslo.

    #1639   /   02.03.2005, 11:54   /   Αναφορά
    sigxaritiria file pavlo latrevw tis alithies proxwra me ta athra sou. kitharovios oslo
    #2385   /   21.06.2005, 23:31   /   Αναφορά
    Mpika se ayto to site tixeos (kanontas search sto google "sinaylies kiprou") kai entelos tixeos mpika edo...(asxeto!) an kai mikri se ilikia (molis 14 eton) theoro pos den eimai se 8esi na sxoliaso to pano ar8ro... alla os "Ellinida" ths Kiprou 8eoro pos einai ipoxreosi m na sxoliaso merika alla sxolia kapion allon pou den m ekanan "click" (gia ayto kai egina melos) opos tou Orfea:



    Πολύ ψυχρά -αν το δούμε- η Κύπρος είναι ...καλύτερα έτσι!!! Κομμένη στη μέση. (Μην πέσετε να με φάτε τώρα. Είπα αν το δούμε πολύ ψυχρά). Και είναι καλύτερα έτσι, γιατί ...τα παίρνει από τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν είναι έξυπνο; Αν ενωθεί με την Ελλάδα, (...σιγά!!!) τα χάνει αυτά. Και δεν πιστεύω ότι θέλουν οι Κύπριοι να ενωθούν με την Ελλάδα. Για ποιο λόγο; Για να γίνουν επαρχία της Αθήνας; Για να χάσουν τα προνόμια που έχουν στην Αγγλία; Δεν πιστεύω ότι είναι χαζοί οι ...κουμπάροι!!!



    Nai poli psixra h kipros einai kaliteri etsi, alla na pou kaneis den skeftete psixra. Gt kaneis eytixos h distixos sthn Kipro den einai anais8itos... sou eyxomai pote na min nioseis ton pono enos paidiou p xanei tous goneis tou toso adika, na min nioseis pote ta oneira sou na xanontai san xartinous pirgous, na xanete h periousia sou kai mazi oles oi kales anamniseis, na min nioseis pote ayth thn adikia. Ego fisika den thn eniosa to 74 alla tote pou dio poli agapimenoi mas simpatriotes pe8anan. Tasso Issak kai Solomos Solomou. Gia ayto h sinaylia tou Giorgou Natalara (opou eixa paei otan imoun mikri se mia) edose dinami stous Kipreous eniosan pos EPITELOUS kapios endiaferete, kapios ponaei san kai aytous, nio8ei kai aytos san kai aytous... Kai NAI ego prosopika an kai teleios asxeti me to 8ema... den me endiaferei ka8olou h enosi me thn ellada... gt xoris pareksigisi den 8elo na ginoume apla ena akoma apo ta xiliades nisia ths... 8eloume ANE3ARTHSIA... p mono mia dekaetia thn niosame, mono mia dekaetia mas afisan na thn geytoume...ara asta psixra kai aytes tis mpourdes kai parto pio eyes8itopoihmena to 8ema...

    Kai den satirizoume tin moni pigi elpidas gia kapious p ponoun...



    P.S. opos eipa eimai 14 gia ayto an 8eoreite mpourdes ayto p egrapsa min to sxoliasete...



    #2386   /   22.06.2005, 11:04
    Darkgirl, σε ευχαριστώ για τα ενδιαφέροντα σχόλιά σου.

    Μα σαφώς το θέμα δεν είναι να ενωθεί η Κύπρος με την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι εντελώς ανεξάρτητο που προσωπικά δε με αφορά.

    Η ανεξαρτησία της Κύπρου και η ελευθερία της και των κατοίκων της είναι το ζήτημα. Και για αυτόν τον λόγο έκανε τις συναυλίες ο Νταλάρας.



    Τώρα για το ότι είναι καλύτερο που "τα παίρνει" από τρεις εγγυήτριες δυνάμεις νομίζω είναι αρκετα υπερβολικό, δεδομένου ότι αυτές οι τρεις δυνάμεις είναι που με τον ένα και τον άλλο τρόπο έφεραν την καταστροφή και τον πόνο στην Κύπρο.

    #2388   /   22.06.2005, 14:54   /   Αναφορά
    (Τώρα για το ότι είναι καλύτερο που "τα παίρνει" από τρεις εγγυήτριες δυνάμεις νομίζω είναι αρκετά υπερβολικό, δεδομένου ότι αυτές οι τρεις δυνάμεις είναι που με τον ένα και τον άλλο τρόπο έφεραν την καταστροφή και τον πόνο στην Κύπρο).



    Οι Κύπριοι (αλλά και οι Έλληνες) πολιτικοί, πρέπει για λόγους “πολιτικής κατανάλωσης”, να ζητάνε την ένωση.

    Το "τα παίρνει", δεν το είπα ειρωνικά. Ούτε νοιώθω ”οικονομικό βάρος” επειδή η Ελλάδα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της με την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο και συμφωνώ στο ότι οι τρεις αυτές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για όλο αυτό που συμβαίνει.



    Κι’ εγώ θλίβομαι που το νησί είναι κομμένο στη μέση και θέλω να τελειώσει επί τέλους αυτή η συμπαιγνία εις βάρος του Κυπριακού λαού. Όπως και να το κάνουμε, αυτό το “δημιουργημένο” πρόβλημα, είναι ένα αγκάθι που δυστυχώς δεν θα λυθεί ποτέ. Και μην το βλέπετε συναισθηματικά, γιατί στην πολιτική αυτά δεν μετράνε.



    Δεν προτρέπω φυσικά σε παραίτηση από το συναίσθημα. ¶λλωστε ούτε κι’ εγώ μπορώ να παραιτηθώ από αυτό.

    #2400   /   23.06.2005, 19:28
    Για αυτό το θεμά μπορούν να ειπωθούν πολλά.. Όπως και έχει γίνει πιο πάνω.

    Κατά τη γνώμη μου η Κύπρος θα είναι πάντα Ελληνική αν όχι πολιτικά(πράγμα που θα μπορούσε να γίνει κατα καιρούς, σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα), σίγουρα θα είναι στις καρδιές μας! Αυτό κανείς δεν μπόρει να το αμφισβητήσει, όσο χρόνια και αν περάσουν, ότι πολιτικά παιχνίδια και αν παικτούν. Όλα τα άλλα είναι περιττά

    Συγχαρητήρια στον κ.Καστανά για το άρθρο του.

    ph
    #2422   /   25.06.2005, 23:52


    Η Κύπρος είναι Κυπριακή.

    #2428   /   26.06.2005, 22:56
    oreos eisai... kai ego palia ayto iposthriza me nixia kai me dontia bt kapioi m thn mpenane kai skeftika... den pao kalitera me thn gnomi ton pollon? (la8os!)

    ph
    #2429   /   27.06.2005, 00:55




    Να συνεχίζεις να το λες. Στο ζητώ ως Κύπριος και ως Ελληνας. Να 'σαι καλά.

    ph
    #2421   /   25.06.2005, 23:48   /   Αναφορά




    Ποιος είπε πως αν φύγουν οι κόκκινες σημαίες θα βλέπουμε γαλανόλευκες???



    Η κυπριακή δημοκρατία έχει δική της σημαία. Σε μια πιθανή λύση του κυπριακού, αν υπάρχουν γαλανόλευκες σημαίες, που να εκφράζουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα, θα υπάρχουν και κόκκινες, για να εκφράζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εκτός κι αν συμφωνηθεί μία σημαία που να εκφράζει και τις δύο κοινότητες.



    Η Κύπρος δεν πρέπει να είναι προτεκτοράτο κανενός. Κατοικείται, μεταξύ άλλων, από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα και αυτό που ενώνει και πρέπει να ενώνει τις δύο κοινότητες, το μόνο που δίνει ελπίδα για ειρήνη είναι η συνείδηση πως οι δύο κοινότητες και οι άλλες (μαρωνίτες, αρμένοι, λατίνοι) αποτελούν τον Κυπριακό λαό. Φυσικά οι κοινότητες θα διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τον εθνικό κορμό στον οποίο ανήκουν, αλλά η κυπριακή δημοκρατία παίζει και θα παίζει σημαντικό ρόλο στη συνείδηση των πολιτών της.



    ΄Οταν λέμε Κύπριος λοιπόν, δεν εννοούμε κάτι σαν Θεσσαλός, Λαρισαίος κτλ, διότι Κύπριος είναι και ο ελληνοκύπριος και ο τουρκοκύπριος. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιον απο τους δύο εννοούμε.



    Ο Γιώργος Νταλάρας εμψύχωσε την αγωνιζόμενη ελληνοκυπριακή κοινότητα πολλές φορές και με υπέροχο τρόπο.



    Αυτά τα περί ένωσης με την Ελλάδα, τα θεωρώ τραγικά αστεία που καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε. Ας μην ξεχνάμε πως κάτι τέτοια μας οδήγησαν στην καταστροφή.
    #2431   /   27.06.2005, 05:12
    Οικονομική βοήθεια; Ποιά οικονομική βοήθεια Ορφέα; Και πόσα μας δίνει η Ελλάδα;



    Κανένας Κύπριος πολιτικός δεν ζητά την Ενωση.Προνόμια; Ποιά προνόμια; Τα παίρνουμε χοντρά απο τις δυνάμεις;



    Ε αν είναι δυνατόν!



    Αυτά είναι ανοησίες.



    Το είπα πολλές φορές και θα το ξαναπώ.Ο Νταλάρας τραγούδησε τιν πίκρα και τον καημό ενός ολόκληρου νησιου.Και μας συγκίνησε όλους γιατι η ερμηνεία του ήταν γεμάτη συναίσθημα.Και μπράβο του.

    #2638   /   11.08.2005, 11:13
    Μπήκα κι εγώ τυχαία σε αυτό το θέμα και πιστεύω πως όλα όσα έχουν ειπωθεί έχουν κάποια δόση αλήθειας.



    Orfeus αντιλαμβάνομαι τον τρόπο σκέψης σου και ίσως έχεις δίκιο ως προς τα πολιτικά παιγνίδια που παίζονται... Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, πολιτικά παιγνίδια παίζονται παντού και πάντοτε, το αν τα παίρνουν οι Κύπριοι από τις εγγυήτριες δυνάμεις είναι επίσης άλλο ένα μεγάλο θέμα το οποίο δε μπορεί να συζητηθεί χωρίς απτά και αντικειμενικά στοιχεία οπότε δεν σχολιάζω... Λέω επίσης πως δεν τίθεται πλέον θέμα ένωσης Κύπρου - Ελλάδας και κακώς σχολιάζεται εδώ.



    ¶λλωστε είπαμε δεν είναι αυτό το θέμα, ας διαχωρίσουμε τα πολιτικά από τα καλλιτεχνικά για λίγο...



    Δεν είμαι φανατική θαυμάστρια του Νταλάρα αλλά του αναγνωρίζω το ότι τουλάχιστον έκανε κάτι για την Κύπρο... Όχι μόνο κάτι αλλά ασχολήθηκε συστηματικά, με τραγούδια που θεωρώ διαχρονικά. Εκεί που άλλοι απλά σατιρίζουν την Κύπρο και το πρόβλημα της, εκεί που άλλοι καταξιωμένοι ΚΥΠΡΙΟΙ καλλιτέχνες δεν ασχολούνται καθόλου και ούτε "καταφέρνουν" να κάνουν μια συναυλία αφιλοκερδώς (έστω, αφιλοκερδώς στα λόγια!) Ονόματα δε λέμε κα Βίσση...



    Το αν ο Νταλάρας το κάνει για τα λεφτά ή όχι δε μας αφορά άμεσα και δεν έχουμε και στοιχεία για να αποδείξουμε οτιδήποτε... Ο καθένας ας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, εγώ βλέπω το αποτέλεσμα που είναι τα τραγούδια του, η ανατριχίλα που προκαλούν και το γεγονός ότι κρατούν ζωντανό το πατριωτικό μας συναίσθημα που δυστυχώς χάνεται ολοένα περισσότερο μέσα στην καταναλωτική μας κοινωνία, μανία, "ανάγκη"... Τουλάχιστον αυτός 1) επιδίωξε να τραγουδήσει κάτι για την Κύπρο και 2) χρησιμοποίησε τη μουσική του και (γιατί όχι?) το όνομα του για να φτιάξει, να τραγουδήσει κάτι καλό, με ουσία και νόημα, χωρίς να εξευτελίζει προθέσεις, ιδέες και ιδανικά!



    Και μια ρητορική ερώτηση (ή ερώτηση κρίσεως): ο κος Πανούσης (και ο κάθε Πανούσης δηλαδή), καθόλα έξυπνος και οξυδερκής, με άποψη για τα πάντα, αντί να κρίνει και να κατακρίνει γιατί δεν επιχειρεί κατι ανάλογο εαν τον απασχολεί τόσο το θέμα? Ή μήπως ο ίδιος δεν βγάζει γέλιο και λεφτά από τη σάτιρα του για το εν λόγω θέμα?

    #3871   /   20.01.2006, 22:53   /   Αναφορά
    Φίλε astron δεν θα αποπειραθώ καν να σχολιάσω την πλευρά του άρθρου σου για τον Ντλάρα. Δεν μπορώ να ξέρω για ποιο λόγο έκανε τις συναυλίες και ούτε με ενδιαφέρει! ( παρεπιπτοντως το δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε θα μπορούσε να φέρει σε μια μικρή αμηχανία τα επιχειρηματα σ). Δεν είναι καθόλου στις προθέσεις μου να αμφησβητήσω τον πατριωτισμό σου όμως δεν μπορώ να αποφύγω μι μικρή μικ΄ρη αμφιβολία ως προς το σε τί χρησιμεύει στο νησί μ! Γιατί φίλε μ και τον Παλληκαρίση τον θάψαμε και ένωση δεν είδαμε. Και ήταν κι αυτός αγνός πατριώτης, παιδάκι 17 χρονών! Δεν είναι στο χέρι μας πια φίλε μ να είμαστε εθνικιστές και αθεράπευτα μεγαλοιδεατιστές. Δεν το σηκώνουν οι καιροί. Γι αυτό ας προσπαθήσουμε να αγαπούμε τους αδερφούς Κύπριους χωρίς να βάζουμε τόσο εύκολα την ταμπέλα του ήρωα και του προδότη! Χορτάσαμε εθνική περηφάνια. Τώρα είναι καιρός να δούμε τί θα κάνουμε με το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Χωρίς δεκανίκια αυτή τη φορά! Προσωπική άποψη πάντα!
    #3879   /   22.01.2006, 04:10
    Θα σου απαντούσα εάν πρώτα μου έλεγες πού είδες στο κείμενό μου εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό.

    Υπό αυτές τις συνθήκες όμως, κι εφ' όσον διαβάζεις πράγματα που δεν γράφω, κουβέντα δεν μπορώ να κάνω.


    #10559   /   30.11.2007, 20:13   /   Αναφορά
    Aς απαντησει ο ιδιος ο κ.Νταλαρας:



    "Με τραγουδια για την φτωχεια και την ξενιτειααα

    ρετιρε παίρνω στην Κηφισιά".









    ........





    Και για να μην ακουσω τιποτα του στυλ πως ειμαι τζιμοπληκτος δηλωνω εκ των προτερων πως και αυτος δημιουργησε το θεμα "Νταλαρας" για να πουλησει...Αυτη ειναι η δουλεια του αλλωστε... Οποτε δεν περιμενω κανενα να μου πει τι θα πιστεψω για τον καθενα...



    #16225   /   30.08.2008, 17:52
    Δεν είμαι από την Κύπρο, δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα του Γ.Νταλάρα και της Κύπρου και ό,τι έμαθα τόσο αναλυτικά, το έμαθα λόγω του πολύ καλού και προσεγμένου άρθρου του μέλους "Astron". Δεν ξέρω αν το νεαρό της ηλικίας μου μου επιτρέπει να εκφέρω γνώμη πάντως αυτό που πιστεύω είναι πως όντως ο Γιώργος Νταλάρας εμψύχωσε, βοήθησε και ασχολήθηκε με την Κύπρο. Το αν κέρδισε πολλά χρήματα από αυτό δεν το γνώριζω αλλά ξέρω πως ακόμη και φιλανθρωπίες για τη δημοσιότητα να κάνεις, τουλάχιστον οφελούνται κάποια άτομα από αυτές. Ακόμη λοιπόν και αν ο κος Νταλάρας δεν το έκανε από την καρδιά του - αν και πιστεύω πως το ένιωθε - βοήθησε την Κύπρο και την αγαπά. Αυτά...