ελληνική μουσική
    694 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Μελίνα Μερκούρη

    Σήμερα συμπληρώνονται 9 χρόνια από τη μέρα που έφυγε η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, λοιπόν, μια ευκαιρία να μάθουμε κάποια πράγματα για τη ζωή της και την μεγάλη προσφορά της στον πολιτισμό...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 06 Μαρ 2003
    Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε το 1925 και υπήρξε εξαίρετη ηθοποιός και πολιτικός. Έλαμψε στην διεθνή σκηνή με τον ρόλο της Ίλια, της καλόκαρδης πόρνης από την ταινία "Ποτέ την Κυριακή" (1960). Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Το 1949 καθιερώνεται σαν πρωταγωνίστρια με τον ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τέννεσσυ Γουίλιαμς "Λεωφορείον ο Πόθος".

    Η πρώτη της κινηματογραφική δουλειά ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη "Στέλλα" (1955). Το 1965 παντρεύεται τον γαλλικής καταγωγής, αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν (Jules Dassin), ο οποίος και την σκηνοθέτησε στις ταινίες "Ποτέ την Κυριακή", "Φαίδρα" (1962), "Τοπκαπί" (1964) και "A Dream of Passion" (1978).

    Η Μελίνα Μερκούρη πάλαιψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκότανε. Μετά την ανατροπή της χούντας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Εκλέχθεικε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Πολιτισμού. Όραμά της ήταν μέχρι τον θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο όπου βρίσκονται μετά την αφαίρεσή τους τον 19ο αιώνα από τον Έλγιν.


    Σχετικοί τόποι:
    Ο Διχασμός του Προσώπου
    Ποτέ την Κυριακή-αφίσα (συλλογή ΕΛ.Ι.Α.)

    Tags
    Καλλιτέχνες:Μελίνα Μερκούρη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε