ελληνική μουσική
    873 online   ·  210.851 μέλη
    Ιδού και το ένατο άρθρο της σειράς για τους μήνες.

    - “Αφίχθησαν” (ανάμεσα σε άλλους), οι Roger Waters (Pink Floyd, 1944), Bryan Ferry (Roxy Music, 1945), Freddie Mercury (Queen, 1946) και ο Marc Bolan (T. Rex, 1947).
    - “Αναχώρησαν” οι Jimi Hendrix (1970), Jim Croce (1973), Keith Moon (Who, 1978) και ο Marc Bolan (T. Rex, 1977)

    - Από τα γεγονότα, θα αναφέρω μόνο ένα (δηλαδή το ...μισό): Το πρώτο bootleg album της ιστορίας. Δε σας λέω ποιο είναι. Θα το βρείτε στο έτος 1963...
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 08 Σεπ 2005
    Ο Σεπτέμβριος, είναι ο ένατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου με διάρκεια 30 ημερών. Η Λατινική του ονομασία September, προέρχεται από το Septem (= Επτά), γιατί ήταν ο έβδομος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου. Αργότερα με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στις αρχές του έτους, μετακινήθηκε στην ένατη θέση, αλλά δεν άλλαξε ποτέ το όνομά του μέχρι και σήμερα. Στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Jupiter, ο Ζευς Πατήρ, γιορταζόταν στους Ειδούς κάθε μηνός, δηλαδή την 15η ημέρα. Ειδικά κατά τους Ειδούς του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, ο εορτασμός έπαιρνε ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, με δημόσιο ιερό συμπόσιο, Epulum Jovis, θεάματα και αγώνες. Ο Jupiter είχε στη Ρώμη ιδιαίτερο ιερέα Flamen Dialis, που αντιπροσώπευε το Θεό σαν ζωντανό είδωλό του στον μεγαλοπρεπή ναό του στο Καπιτώλιο.
    Τον Σεπτέμβριο τελούνταν στη Ρώμη μεγάλες γιορτές, τα Καπιτώλια και προς τιμήν του Δία, τα Ρωμαία Ludi Romani, ιδρυτής των οποίων υπήρξε κατά την παράδοση ο βασιλιάς Ταρκύνιος ο Πρεσβύτερος (616 – 578 π.Χ.). Η Σύγκλητος θέλησε να δώσει στον Σεπτέμβριο το όνομα του αυτοκράτορα Τιβέριου (14 π.Χ. – 37 μ.Χ.), ο οποίος όμως εναντιώθηκε έχοντας την ωριμότητα να σκεφθεί ότι οι συνεχείς αλλαγές στις ονομασίες των μηνών, μόνο σύγχυση προκαλούσαν.
    Στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα καθιερώθηκε στην Κων/πολη ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους η 1η Σεπτεμβρίου, που συνέπιπτε με την αρχή της Ινδικτιώνος, κατά την οποία ετελείτο εορταστική ακολουθία, η “Ακολουθία της Ινδίκτου”. Έτσι κατά τους Βυζαντινούς χρόνους το έτος και οι Ινδικτιώνες άρχιζαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα πρωτοχριστιανικά έθιμα της Ανατολικής Εκκλησίας, που εξακολουθεί πάντα να γιορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου ως Αρχή της Ινδίκτου, οπότε αρχίζει και το εκκλησιαστικό Έτος (Ενιαυτός).
    Στην Πάτμο θεωρούσαν την 1η Σεπτεμβρίου αρχιχρονιά και την ονόμαζαν “Πρωτοσετεμπρίαν”, ενώ οι Νισύριοι και οι Κώοι την ονόμαζαν “Καλοχρονιά” ή “Αρχιχρονιά”. Πράγματι παλιότερα η 1η Σεπτεμβρίου λεγόταν “Αρχιχρονιά”, σε αντίθεση με την “Κλειδοχρονιά” (31 Αυγούστου) οπότε “κλείδωνε” ο χρόνος. Την ημέρα αυτή , εορτή του Αγ. Συμεών του Στυλίτη, ήταν έθιμο οι έγκυες να απέχουν από κάθε εργασία, για να μη γεννηθεί το παιδί με το σημάδι του Αγ. Συμεών. Ο Σεπτέμβριος συνδέεται με ποικίλες προλήψεις. Έτσι σε ορισμένα μέρη η 1η Σεπτεμβρίου θεωρείται “Ημέρα του Χρονογράφου”, καθώς πιστεύεται ότι την ημέρα αυτή ο Χάροντας “γράφει” όσους θα πεθάνουν στη διάρκεια του χρόνου και για να τον ξορκίσουν οι νοικοκυραίοι, σπάνε ρόδια στην είσοδο του σπιτιού τους. Αλλά ο Σεπτέμβριος θεωρείται αρχή του νέου έτους επειδή εκτός από τη σχέση του με την “Κωνσταντίνεια Ινδικτιώνα” και την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, τον μήνα αυτόν, με την συγκομιδή και την αποθήκευση των καρπών, κλείνει ο κύκλος του φυσικού έτους. Οπωσδήποτε είναι ο μήνας της φθινοπωρινής ισημερίας (22 Σεπτ.), μιας πολύ λογικής αφετηρίας του έτους από αστρονομική άποψη. ¶λλωστε, αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια (ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων), είχαν ως αφετηρία την φθινοπωρινή ισημερία. Έτσι σε ορισμένα μέρη, ονομάζουν τον Σεπτέμβριο Χινόπωρο θεωρώντας τον ως αρχή του φθινοπώρου που όντως αρχίζει ουσιαστικά την φθινοπωρινή ισημερία, καθώς από τότε μικραίνει σταδιακά η ημέρα και μεγαλώνει αντίστοιχα η νύχτα.

    Ο Σεπτέμβριος έχει διάφορες ονομασίες στο λαϊκό καλαντάρι προερχόμενες από τις γεωργικές ασχολίες και τις εκκλησιαστικές γιορτές του.
    Ονομάζεται Ορτυκολόγος λόγω του περάσματος των ορτυκιών που αποδημούν νότια, Τρυγομηνάς ή Τρυγητής λόγω του τρύγου, Αη – Νικήτας από τη γιορτή του Αγ. Νικήτα (15) και βέβαια Σταυριάτης, ή Σταυρίτης, ή και Σταυρός από τη μεγάλη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού (14).

    *** ΓΕΓΟΝΟΤΑ:

    * 2005:
    -Μετά τις επιτυχημένες συναυλίες που έδωσε στην Κω το μέλος του Musicheaven Orfeus (special συμμετέχων στις εκδηλώσεις της Μουσικής Σχολής του -επίσης μέλους του Musicheaven- Παναγιώτη Βουλιάκη), βρέθηκε στο αεροδρόμιο προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα. Εκεί, τον σταμάτησε η ασφάλεια του αεροδρομίου για εξονυχιστικό έλεγχο, επειδή τα scanners εντόπισαν στις αποσκευές του, τρία (3) περίεργα μεταλλικά αντικείμενα. Ο έλεγχος έγινε και πραγματικά διευκρινίστηκαν αυτά τα απερίεργα μεταλλικά αντικείμενα. Ήταν τρεις …….φυσαρμόνικες!!!!!

    * 2002:
    -Γίνεται συναυλία υπέρ του Frankie Miller. Παίρνουν μέρος οι: SAHB, Nazareth, Gallagher & Lyle, Hamish Stuart, Brian Robertson, Ray Wilson & ο Joe Walsh που τα έδωσαν όλα για τον Miller, ο οποίος ήταν παρών ευρισκόμενος ακόμα στην περίοδο ανάρρωσης από την εγκεφαλική αιμορραγία που είχε υποστεί.

    * 2001:
    -Στις 11 Σεπτεμβρίου (ημέρα της επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο), πάνω από 150 τραγούδια απαγορεύονται να μεταδίδονται ραδιοφωνικά. Ανάμεσά τους βρίσκονται τα: “Daniel” και “Bennie & The Jets” (Elton John), “Get Together” (Youngbloods) και “Wipeout” (Surfaris). Επίσης απαγορεύονται όλα τα τραγούδια των Rage Against the Machine.
    Neil Young συμμετέχει στην παράσταση στη συναυλία που γίνεται για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη. Παίρνουν μέρος οι: Tom Petty (I Won’t Back Down), Paul Simon (Bridge Over Troubled Water), Billy Joel (New York State of Mind), U2 (Walk On), Limp Bizkit (Wish You Were Here), Bruce Springsteen (My City in Ruins) Ο Neil Young παίζει στο πιάνο το “Imagine” του John Lennon και κλέβει την παράσταση. Πολλές διασημότητες είναι ανάμεσα στο κοινό (Jack Nicholson, Jim Carrey, Whoopi Goldberg, Goldie Hawn, Robin Williams, Meg Ryan, Cuba Gooding Jr., Kurt Russell, Adam Sandler και πολλοί άλλοι). Γίνεται πρόταση στον Michael Jackson για να συμμετάσχει, αλλά εκείνος αρνείται.

    * 2000:
    Lenny Kravitz βγαίνει μαζί με τους Guess Who στο MuchMusic Video Awards στο Toronto και τραγουδάει το δικό τους “American Woman”. Ο Kravitz ηχογράφησε το τραγούδι αυτό για το soundtrack της ταινίας “The Spy Who Shagged Me”, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την original ηχογράφηση των Guess Who.

    * 1999:
    -Γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή bootlegs στις Η.Π.Α. (Πάνω από 100.000 CD’s και 110.000 κασέτες που αφορούν σε 4 εκατομμύρια ετικέτες). Τα χαμένα δικαιώματα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα στους “πληγέντες”, είναι οι Aerosmith, ο Paul McCartney και ο Roy Orbison.

    * 1997:
    -Το live album των Fleetwood Mac, “The Dance”, χτυπάει το # 1.

    * 1996:
    Cat Stevens κάνει album ύστερα από 18 χρόνια. Ονομάζεται “The Life of the Last Prophet” και κυκλοφορεί με το Ισλαμικό του όνομα Yusuf Islam. Ο Ελληνοσουηδός (και όχι Ελληνοκύπριος όπως πολλοί νομίζουν) Cat, γεννήθηκε από Έλληνα πατέρα και Σουηδέζα μητέρα και το πραγματικό του όνομα, είναι Στέφανος- Δημήτριος Γεωργίου.
    David Bowie κυκλοφορεί το single “Telling Lies”, που διαφημίζεται σαν το τραγούδι που δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ σε CD και δεν θα παιχτεί ποτέ από το ραδιόφωνο. Διατίθεται μόνο μέσω Internet. Ένα χρόνο αργότερα, συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ “Earthling”. Telling Lies ………..indeed!!!

    * 1995:
    - Ο Bob Dylan, ο Chuck Berry, η Aretha Franklin, οι Heart και ο Jackson Browne, ανοίγουν το Rock and Roll Hall of Fame στο Cleveland του Ohio.
    -H Annie Lennox δίνει ένα free concert στο Central Park της Νέας Υόρκης. Η συναυλία ηχογραφείται και συμπεριλαμβάνεται στο διπλό CD “Medusa”.
    -O Graham Nash επιστρέφει στους Hollies για να συμπληρώσει την ηχογράφηση του τραγουδιού “Peggy Sue Got Married”. Το τραγούδι αυτό, το ξεκίνησε ο Buddy Holly το 1958 και οι Hollies ηχογραφούν επιπρόσθετο υλικό, για να το συμπεριλάβουν (μαζί με άλλα 11 τραγούδια), στο album, “Not Fade Away” που είναι ένας φόρος τιμής για τον Holly.

    * 1994:
    -Οι Crosby, Stills and Nash κυκλοφορούν το “After the Storm”, που είναι το τελευταίο τους album στην Atlantic Records.
    - Ο Joe Cocker μετά από μακρά συνεργασία με την A&M και την Capitol Records, ντεμπουτάρει στην Αγγλία με την SONY Music και φτάνει στο # 9 με το “Summer in the City” των Lovin’ Spoonful.

    * 1991:
    -Οι Guns ‘N’ Roses κυκλοφορούν δύο albums. Τα “Use Your Illusion I” και “Use Your Illusion II” και πουλάνε 500.000 αντίτυπα στις πρώτες δύο ώρες.
    Bryan Adams αγκαζάρει το # 1 για 12 εβδομάδες με το “(Everything I Do) I Do It for You”

    * 1990:
    -Η τρίτη γενιά των Nelsons χτυπάει το # 1 με το “(Can’t Live Without Your) Love and Affection”. Η Rock μπάντα Nelsons αποτελείται από τους δίδυμους γιους του Ricky Nelson, που έκανε καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 50. Αλλά πριν από τον Ricky, υπήρχε και ο Ozzie Nelson που είχε πάνω από τρεις ντουζίνες επιτυχιών στη δεκαετία του 30.
    -Το όνομα του Marvin Gaye προστίθεται στην Walkway of Stars on Hollywood Boulevard, έξη χρόνια μετά το θάνατό του.

    * 1989:
    -Σκληρός μήνας για τον Billy Joel. Μηνύει τον μάνατζέρ του και τον κουνιάδο του για διαφυγόντα κέρδη.

    * 1988:
    Bobby McFerrin χτυπάει το # 1 με το “Don’t Worry, Be Happy”.
    -Ο τραγουδιστής των Marillion Fish, ξεκινάει σόλο καριέρα και αντικαθιστάται από τον Steve Hogarth. Οι Marillion προσπάθησαν να αναβιώσουν την εποχή των Genesis (επί Peter Gabriel). Ο Fish συνεργάστηκε με το μέλος των Genesis Tony Banks, σε αρκετές παραγωγές. Περιόδευσε επίσης στην Ευρώπη με τον David Gilmour και με δύο τραγουδιστές που τους έλεγαν και τους δύο ……Paul Young!!!!!
    -Οι Guns ‘N’ Roses χτυπάνε την κορυφή με το “Sweet Child O’ Mine” από το album “Appetite for Destruction”. Το τραγούδι γράφτηκε για την κοπέλα του Axl, Erin Everly που ναι, είναι η κόρη του Don Everly, των Everly Brothers.

    * 1987:
    -Το “La Bamba” (από τους Los Lobos), τελειώνει την τρίτη του εβδομάδα στην κορυφή.
    -Το “Never Let Me Down” είναι η τελευταία επιτυχία του David Bowie για αυτή τη δεκαετία.

    * 1986:
    -Οι Aerosmith πουλάνε μέχρι και την ψυχή τους για να επιστρέψουν στα charts. Ο Steven Tyler και ο Joe Perry παίρνουν μέρος στη διασκευή του “Walk This Way” με τους rappers Run DMC και μπαίνουν top 10.

    * 1985:
    -Το πρώτο Farm Aid, είναι γεγονός. Ο Neil Young, ο Willie Nelson και ο John Mellencamp παίρνουν την ιδέα από μία δήλωση που γίνεται στο Live Aid, ότι ο Bob Dylan έδωσε συναυλία για να βοηθήσει τους αγρότες της Minnesota. Έξη εβδομάδες αργότερα, οι οργανωτές μαζί με τους Dylan, Billy Joel, B.B. King, Loretta Lynn, Roy Orbison και Tom Petty, δίνουν στους αγρότες 7 εκατομμύρια δολάρια.

    * 1983:
    -Ο Billy Joel κάνει το # 1 με το “Tell Her About It”.
    -Οι Kiss εμφανίζονται για πρώτη φορά χωρίς το make-up.

    * 1982:
    - Η Apple Computers διοργανώνει τριήμερο φεστιβάλ στο San Bernardino της California. Παίρνουν μέρος οι: Fleetwood Mac, Jackson Browne, Police, Cars, Santana, Grateful Dead, Eddie Money, Talking Heads, Tom Petty και άλλοι.
    -Οι Chicago πάνε στο # 1 με το “Hard to Say I’m Sorry”.

    * 1981:
    -Reunion για τους Simon and GarFunkel και συναυλία στο Central Park της Νέας Υόρκης.
    Stevie Nicks πηγαίνει στο # 1 με το album “Bella Donna”.

    * 1980:
    -Ο David Geffen ιδρύει τη δική του δισκογραφική εταιρία. Αρκετοί καλλιτέχνες υπογράφουν σ’ αυτήν. (Jackson Browne, John Lennon, Elton John, Peter Gabriel, Asia, Eric Carmen, Guns ‘N’ Roses, Aerosmith, Don Henley, Neil Young και Joni Mitchell.

    * 1979:
    -Οι ABBA, ξεκινούν την πρώτη τους περιοδεία στη Βόρεια Αμερική. Αρχίζουν και τελειώνουν την περιοδεία τους στον Καναδά.
    Bob Dylan, κυκλοφορεί το πρώτο album της “Χριστιανικής Περιόδου”. Είναι το “Slow Train Coming”.

    * 1977:
    -Ο κιθαρίστας Jimmy McCulloch αφήνει τους Wings σε μία προσπάθειά του να ξαναφτιάξει τους Small Faces.

    * 1976:
    -Οι Fleetwood Mac καρφώνονται στο # 1 με το ομότιτλο album.

    * 1975:
    -Η original version του “Fame” από τον David Bowie πάει στο # 1. Στη σύνθεση του τραγουδιού συμμετέχει και ο John Lennon.
    -Οι Pink Floyd κυκλοφορούν το “Wish You Were Here” που αποτελείται από 5 κομμάτια και ένα από αυτά, ΔΕΝ τραγουδιέται από κανένα μέλος των Floyd. Είναι το “Have a Cigar” που το τραγουδάει ο Roy Harper γιατί ούτε ο Roger Waters, αλλά ούτε και ο David Gilmour μπορούσαν να τραγουδήσουν σε τόσο ψηλές νότες.

    * 1974:
    Barry White πάει στο # 1 με το “Can’t Get Enough of Your Love, Babe”.
    -Οι Bad Company κάνουν το μοναδικό τους # 1 album στις Η.Π.Α. Το “Bad Company” με τραγούδια όπως τα: “Can’t Get Enough”, “Rock Steady”, “Ready for Love” και το ομότιτλο.

    * 1973:
    -Το “We ’re An American Band” των Grand Funk, πάει στο # 1.
    -Οι Rolling Stones, βρίσκονται στη μέση ενός σκανδάλου. Το τραγούδι τους “Star Star” (Goat’s Head Soup), απαγορεύεται να βγει στον αέρα για το ρεφρέν του. (You're a star fucker, star fucker, star fucker, star fucker).

    * 1972:
    -Ο Gary Glitter αρχίζει να έχει εισροή ….εισοδήματος με το “Rock and Roll Part 2”.

    * 1970:
    Bob Dylan μαζί με την Joan Baez, τον Pete Seeger και τον Arlo Guthrie δίνουν μία συναυλία στη μνήμη του Woody Guthrie.
    -Οι Beatles παραδίδουν τελικά τα σκήπτρα τους (έχουν διαλυθεί αρκετούς μήνες πριν), στους Led Zeppelin που με δύο albums και τραγούδια όπως τα: “You Shook Me”, “Dazed and Confused”, “Communication Breakdown”, “Whole Lotta Love”, “Heartbreaker”, “What is and What Should Never Be” & “Ramble On”, δεν αρνούνται να καθίσουν στον ….θρόνο!!!!

    * 1969:
    -Live Peace in Toronto 1969. Συμμετοχές: John Lennon Eric Clapton, Klaus Voorman Alan White Chuck Berry, Gene Vincent, Bo Diddley, Doors & Alice Cooper.
    -Το πρώτο άλμπουμ των Santana μπαίνει στα charts και μένει εκεί πάνω από δύο χρόνια.
    -Μία Αμερικανική εφημερίδα διαλύει τον μύθο ότι ο Paul McCartney έχει πεθάνει.

    * 1968:
    -Αναγγέλλεται ότι η Janis Joplin θα αφήσει τους Big Brother and The Holding Company και πράγματι, το κάνει τον Δεκέμβριο.
    -Επτά λεπτά, 11 δεύτερα και νούμερο ένα για οχτώ εβδομάδες. Είναι το “Hey Jude” των Beatles. Τραγούδι που έγραψε ο Paul για τον γιο του John, Julian Lennon.

    * 1967:
    -Οι Box Tops με τον 16χρονο Alex Chilton στη φωνή, κάνουν το # 1 με το “Letter”.
    -Οι Doors εξοστρακίζονται από το Ed Sullivan Show όταν ο Jim Morrison έσπασε τη συμφωνία που είχε κάνει με τους παραγωγούς. Ο Morrison είχε συμφωνήσει να αλλάξει τη φράση “Girl, we couldn’t get much higher”, αλλά δεν τήρησε τη συμφωνία.

    * 1966:
    -Ο Donovan χτυπάει το # 1 με το “Sunshine Superman”. Στα κιθαριστικά μέρη ο Jimmy Page.
    Jimi Hendrix φθάνει στην Αγγλία με τον μάνατζέρ του (πρώην μπασίστα των Animals), Chas Chandler.
    -Χίλια δολάρια δίνουν στον Terry Kirkman για να πουλήσει το τραγούδι “Cherish”. Αρνείται και κάνει πολύ σωστά. Το κάνει επιτυχία με τους Association και χτυπάει το # 1.

    * 1965:
    -Η Folk and Roll Musicians-Singers κάνει audition για ένα νέο τηλεοπτικό σήριαλ. Ψάχνει ταλέντα ηλικίας από 17 έως 21 ετών, για να “φορμάρει” τους Monkees. Απορρίπτεται ο Stephen Stills (Crosby, Stills, Nash & Young) και ο Danny Hutton (Three Dog Night). Προσλαμβάνονται οι Davy Jones, Mike Nesmith, Mickey Dolenz & Peter Tork και η Αμερικανική απάντηση στους Beatles είναι έτοιμη. Όλα αυτά, μετά την προβολή του φιλμ “A Hard Day’s Night” (1964).

    * 1964:
    -Ο Roy Orbison κάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του με το “Pretty Woman” και ρίχνει από το # 1 το “House of the Rising Sun” (Animals).

    * 1963:
    -Ο Freddie Scott κάνει διακοπές στο # 10 μόνο για μια εβδομάδα σε όλη του την καριέρα, με το “Hey Girl”.
    -Ιδού και το πρώτο bootleg album της ιστορίας. Η τιμή ανήκει στον Bob Dylan και ο πειρατικός δίσκος ονομάζεται “Great White Wonder”. Τυχαίνει να τον έχω. Δεν θυμάμαι πως, αλλά βρέθηκε στα χέρια μου πριν από μερικά χρόνια. (Όμως αγαπημένε μου Δάσκαλε, αν ποτέ βρεθούμε, θα σου δώσω όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το αντίτυπό μου. Έχεις το λόγο μου. ¶ντε… θα σου κάνω δώρο και ένα CD των “Θαρσείν Χρει”).
    -Οι Rolling Stones κάνουν την πρώτη τους Βρετανική περιοδεία.

    * 1962:
    -Οι Four Seasons κάνουν το πρώτο τους # 1 με το “Sherry”.
    -Η Mary O’ Brien (δηλαδή η Dusty Springfield), μαζί με τον αδελφό της Tom (Dion O’ Brien) και τον Tim Feild μπαίνουν στο top 20 με το “Silver Threads and Golden Needles”. Η μπάντα τους λέγονταν Springfields και ήταν το πρώτο Βρετανικό φωνητικό συγκρότημα που “εισέβαλλε” στa Αμερικάνικα charts.

    * 1957:
    Buddy Holly με τους Crickets κάνει το μοναδικό του # 1 με το “That’ll Be the Day”.

    * 1956:
    Elvis Presley εμφανίζεται στο Ed Sullivan Show και τελειώνει το πρώτο του 12μηνο στην RCA Records με 10 εκατομμύρια δίσκους σε πωλήσεις. Τραγούδια όπως τα “Heartbreak Hotel”, “I Want You I Need You I Love You”, “Hound Dog” & “Don’t Be Cruel” του έδειξαν το δρόμο για την τράπεζα. Η RCA “αγόρασε” τον Elvis από την Sun Records το 1955.
    -Ο Bill Haley είναι ακόμα στη Βρετανία ….Θεός. Πολύ σύντομα όμως θα βρεθεί χωρίς πιστούς και δόγμα. Elvis is on the way.
    -O Eddie Cochran υπογράφει συμβόλαιο ενός χρόνου με την Liberty Records. Με τραγούδια όπως τα “Sittin’ in the Balcony”, “Summertime Blues”, “Twenty Flight Rock” & “C’mon Everybody” έχει κερδίσει την αναγνώριση ότι είναι από τους πρωτοπόρου της Rock.

    * 1955:
    -Ο Little Richard μπαίνει στο studio και σε δύο μέρες κάνει το “Tutti Frutti”.

    * 1954:
    Elvis Presley κάνει το δεύτερο single (Good Rockin’ Tonight) στη Sun Records αλλά δεν πάει πολύ καλά.

    *** ΓΕΝΕΘΛΙΑ:

    1:
    - Conway Twitty (1933)
    - Barry Gibb (Bee Gees, 1946)
    - Gloria Estefan (1957)
    2:
    - Jimmy Clanton (1940)
    - Joe Simon (1943)
    - Steve Porcaro (Toto, 1957)
    3:
    - Al Jardine (Beach Boys, 1942)
    - Don Brewer (Grand Funk, 1948)
    4:
    - Danny Gatton (1945)
    5:
    - John Stewart (1939)
    - Al Stewart (1945)
    - Freddie Mercury (Queen, 1946)
    - Buddy Miles (1946)
    6:
    - Roger Waters (Pink Floyd) 1944.
    7:
    - Arthur Ferrante (Ferrante & Teicher, 1921)
    - Buddy Holly (1936)
    - Ronnie Dove (1940)
    - Gloria Gaynor (1949)
    - Chrissie Hynde (1951)
    8:
    - Patsy Cline (1932)
    9:
    - Otis Redding (1941)
    - Doug Ingle (Iron Butterfly, 1946)
    - Billy Preston (1946)
    - Dave Stewart (Eurythmics, 1952)
    10:
    - Danny Hutton (Three Dog Night, 1942)
    - José Feliciano (1945)
    - Joe Perry (Aerosmith, 1950)
    11:
    - Tommy Shaw (Styx / Damn Yankees, 1953)
    - Harry Connick Jr. (1967)
    12:
    - Maria Muldaur (1943)
    - Barry White (1944)
    - Gerry Beckley (America, 1952)
    - Neil Peart (Rush, 1952)
    13:
    - David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears, 1941)
    - Peter Cetera (Chicago, 1944)
    14:
    - Pete Agnew (Nazareth, 1946)
    - Paul Kossoff (Free, 1950)
    15:
    - Jimmy Gilmer (1940)
    - Rich Wamil (Copperpenny, 1950)
    16:
    - B.B. King (1925)
    - Richard Marx (1963)
    17:
    - Hank Williams Sr. (1923)
    - Bill Black (1926)
    18:
    - Frankie Avalon (1939)
    19:
    - Brook Benton (1931)
    - Bill Medley (1940)
    - Mama Cass Elliot (1943)
    - Lol Creme (10cc, 1947)
    20:
    - Gogi Grant (1924)
    - Chuck Panozzo (Styx, 1948)
    - John Panozzo (Styx, 1948)
    21:
    - Leonard Cohen (1934)
    - Don Felder (Eagles, 1947)
    22:
    - Joni James (1930)
    - David Coverdale (Deep Purple / Whitesnake, 1951)
    - Joan Jett (1960)
    23:
    - Ray Charles (1930)
    - Ben E. King (1938)
    - Bruce Springsteen (1949)
    - Lita Ford (1959)
    24:
    - Linda McCartney (1941)
    - Gerry Marsden (Gerry & The Pacemakers, 1942)
    25:
    - Ian Tyson (1933)
    - Ron Tabak (Prism, 1953)
    26:
    - Bryan Ferry (Roxy Music, 1945)
    - Olivia Newton-John (1948)
    27:
    - Randy Bachman (1943)
    - Meat Loaf (1947)
    28:
    - Helen Shapiro (1946)
    29:
    - Jerry Lee Lewis (1935)
    - Tommy Boyce (1939)
    - Mark Farner (Grand Funk, 1948)
    30:
    - Johnny Mathis (1935)
    - Gus Dudgeon (1942)
    - Frankie Lymon (1942)
    - Dewey Martin (Buffalo Springfield, 1942)
    - Marilyn McCoo (5th Dimension, 1943)
    - Marc Bolan (T. Rex, 1947)


    *** ΑΠΩΛΕΙΕΣ:

    3:
    - Johnny Marks, (1985)
    - Robert H. Harris (Soul Stirrers, 2000)
    4:
    - Dottie West (1990)
    6:
    - Tom Fogerty (CCR, 1990)
    7:
    - Keith Moon (Who, 1978)
    - Warren Zevon (2003)
    9:
    - Bill Monroe (1996)
    11:
    - Peter Tosh (1987)
    12:
    - Johnny Cash (2003)
    14:
    - Perez Prado (1989)
    15:
    - Johnny Ramone (2004)
    16:
    - Marc Bolan (T. Rex, 1977)
    - Sheb Wooley (2003)
    17:
    - Hugo Winterhalter (1973)
    - Frankie Vaughan (1999)
    18:
    - Jimi Hendrix (1970)
    19:
    - Gram Parsons (Flying Burrito Brothers, 1973)
    - Skeeter Davis (2004)
    20:
    - Jim Croce (1973)
    22:
    - Irving Berlin (1989)
    - Louis Hardin (Moondogs, 1999)
    23:
    - Robbie McIntosh (Average White Band, 1974)
    25:
    - John Bonham (Led Zeppelin, 1980)
    26:
    - Robert Palmer (2003)
    28:
    - Miles Davis (1991)
    30:
    - Mary Ford (1977)
    - Ronnie Dawson (2003)






    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #2825   /   08.09.2005, 13:18   /   Αναφορά
    Επιτέλους και ο Σεπτέμβρης! Υπέροχος όπως πάντα!
    #2826   /   08.09.2005, 14:36
    ::chocolate:: + ::pepper::



    :-)

    #2829   /   09.09.2005, 00:33
    +::beer::+::φυσαρμόνικα x3::



    :-)




    #2830   /   09.09.2005, 04:24
    + :: :-) ::

    #2833   /   09.09.2005, 12:30
    τελος παντων ...ελλειπες προφανως

    γιατι 13 Σεπτεμβρη γεννηθηκε ο πιο φαλτσο κιθαριστας.

    ας ειναι ...για το κοπο σου μια μπυρα απο το φεστιβαλ μπυρας.


    #2834   /   09.09.2005, 13:25
    Χρόνια πολλά (και από εδώ) Γιώργο!!



    :-)

    Administrator
    #2835   /   09.09.2005, 14:45
    Ευχαριστώ :)

    #2838   /   12.09.2005, 03:19
    Να μας ζήσεις Jorgitto!!!



    :-)

    Administrator
    #2839   /   12.09.2005, 10:43
    Grazias Orfeitto, grande cerveza man :)

    #18901   /   13.09.2009, 17:59   /   Αναφορά
    Μας έχουν λείψει αυτού του στιλ τα post orfeus...
    #18902   /   13.09.2009, 19:57   /   Αναφορά
    Φίλιππε η σειρά αυτή έκλεισε τον κύκλο της. Συμπληρώθηκαν και οι 12 μήνες. Δε γίνεται να γράφω πάλι τα ίδια. :)