ελληνική μουσική
    570 online   ·  210.848 μέλη
    «Ωσάν το έρημο δεντρί που ‘που ναι στα όρη
    απάνω μ’ αρέσει να ‘μαι αμοναχός με τσι
    πολλούς δεν κάνω
    Κι άμας ο κόσμος σκοτεινιά γεμίζει να
    γυρίζω Χαΐνης και τση χαραυγής τσ’
    ελπίδες να σκορπίζω»

    Οι Χαΐνηδες σχηματίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης το Μάρτιο του 1990. Πηγή έμπνευσης τους η παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και η ποίηση που την μεταχειρίζονται με σεβασμό και αγάπη, χωρίς να την τοποθετούν σε παρελθοντικό χρόνο ώστε να γίνει μουσειακό είδος...
    Γράφει το μέλος Δημήτρης (Dj_kerveros)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 20 Οκτ 2005
    Το 1991 οι Χαΐνηδες έκαναν το ντεμπούτο τους με τον ομώνυμο δίσκο: ‘Χαΐνηδες’. Μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα - φωνή, επίσης ψυχή του συγκροτήματος και δημιουργός των περισσοτέρων τραγουδιών), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα - φωνή), Γιώργος Λαοδίκης (τουμπελέκι), Μίλτος Πασχαλίδης (κιθάρα - φωνή), Κάλλια Σπυριδάκη (φλογέρα - φωνή). Όταν το 1991 εκδίδεται ο δίσκος αυτός, βρίσκει μια θερμότατη υποδοχή από το κοινό και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ασυνήθιστη για μια ομάδα μουσικών που κομίζει μια μουσική που ξεφεύγει από τους συνήθεις ήχους και παράλληλα κινείται εκτός του συστήματος προώθησης και διανομής δίσκων. Τα τραγούδια ‘Τση γιαγιάς τα παραμύθια’ και ‘Το καπηλείο’ αμέσως ξεχώρισαν, χωρίς όμως να είναι τα μοναδικά όμορφα αυτού του δίσκου.

    Μετά τον πρώτο τους δίσκο οι Χαΐνηδες συνέχισαν και συνεχίζουν τη δημιουργική διαδρομή τους. Ακολούθησαν οι δίσκοι ’Κόσμος κι όνειρο είναι ένα’, ’Με κόντρα τον καιρό’, ’Το μεγάλο ταξίδι’, ’Ο ξυπόλητος πρίγκιπας’ και τελευταίος ο δίσκος ’Δελτίο ειδήσεων’.

    Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Ηρακλείωτικη εφημερίδα ‘Το Κύμα’, για το τελευταίο τους δίσκο, στις 2 Νοεμβρίου του 2002: «Δελτίο Ειδήσεων, μια νέα μουσική εργασία από τους Χαΐνηδες με σύγχρονες απόψεις για τον κόσμο που ζούμε και μας περιβάλλει. Μια διαμαρτυρία για τις κατασκευασμένες ειδήσεις των κραταιών ΜΜΕ και μια προσπάθεια ανάδειξης της αλληλεγγύης των λαών. Μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης μπροστά στα προβλήματα που ταλανίζουν την παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα.

    Από τη ράχη του βουνού
    Αύριο θ’ αντικρίσεις
    Ήλιο στην άκρη τ’ ουρανού
    ¶μα στο πόνο τ’ αλλουνού
    Μαζί κι εσύ δακρύσεις

    Μια δουλεία πρόκληση για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ΜΜΕ. Είναι ενάντια στην προσπάθεια χειραγώγησης κι ελέγχου της δημιουργικότητας των εκφραστών του λαϊκού πολιτισμού από τις βιομηχανίες κατασκευής ειδήσεων, θεάματος και από τους εκπροσώπους των ισχυρών, διεθνών και ντόπιων συμφερόντων. Αντιστέκονται σα μουσικό σχήμα στο μέτριο και εφήμερο που κυριαρχεί, ασφυκτιούν στα έργα ανάξιων κυβερνώντων ανδρών, αγωνιούν μπροστά στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και ασφυκτιούν στις μάγγανες ενός τεχνικοοικονομικού πολιτισμού που προσπαθεί να επιβάλλει την παγκόσμια κυριαρχία των ισχυρών με κάθε μέσο και τρόπο. Οι Χαΐνηδες προτείνουν με το έργο και τη στάση ζωής που ακολουθούν.»

    Σήμερα οι Χαΐνηδες είναι οι Αλέξης Νόνης, Μαρία Κότη, Γιώργος Μανωλάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Αποστολάκης, Περικλής Τσουκαλάς και Αντώνης Σκαμνάκης.

    Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, είναι γεγονός ότι μετά την έκδοση του πρώτου τους δίσκου άνοιξε ο δρόμος προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες να αγκαλιάσουν την κρητική παράδοση, προσπαθώντας παράλληλα να την εμπλουτίσουν με νέα στοιχεία τόσο στη μαντινάδα όσο και στα όργανα τα οποία επέλεγαν. Ίσως να πρόκειται για μία απλή χρονική σύμπτωση, ίσως να βοήθησε σε αυτό η μεγάλη απήχηση του πρώτου δίσκου των Χαΐνηδων.

    Σημαντικές είναι και οι συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών στους δίσκους των Χαΐνηδων. Πιο συγκεκριμένα έχουν συμμετάσχει οι: Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Μανώλης Λιδάκης, Ψαραντώνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης και Βασίλης Σταυρακάκης.

    Από την Κρήτη ως τη Μικράσια από εκεί στην Ανατολή και πάλι πίσω στα Βαλκάνια δείχνει πως φαντάζονται το ταξίδι της μουσικής οι Χαΐνηδες. Πλούσια ενορχήστρωση ώστε να συνοδεύει τα εκρηκτικά ηχοχρώματα, πάθος και μεράκι. Στίχοι για το νόημα και το νήμα της ζωής, για τα ανθρώπινα ασθήματα, για την ίδια την αλήθεια των πραγμάτων. Ένα μουσικό σχήμα που στις ζωντανές του εμφανίσεις ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, σιγοτραγουδάει την παράδοση και τη χρησιμοποιεί σα γέφυρα για να ενώσει το χθές με το σήμερα και κραυγάζει το τραγούδι της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας. Μουσικές και στίχοι για να ανοίξει μια χαραμάδα φως.

    Χαΐνης: αντάρτης, φυγόδικος αλλα για επαναστατικούς λόγους (στη σύγχρονη Κρήτη σημαίνει χαμένο κορμί)

    Φωτογραφίες καθώς και πληροφορίες για τις εμφανίσεις των Χαΐνηδων θα βρείτε στη διεύθυνση www.chainides.gr




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    AT
    #3099   /   20.10.2005, 01:30   /   Αναφορά
    μ' άρεσε που εμπλουτίστηκε (το συγκρότημα) με περισσότερα τοπικά μέλη.... αλλά... κρίμα να απέχει απ' αυτή την προσπάθεια, η συμβολή ικανότατων μελών κι ας κλωθογυρίζουν μαγνητισμένα στα ίδια μέρη.... ....πάντως εκείνος ο πρώτος τους δίσκος.... πράγματι "το κάτι άλλο"!!!! ....κι από συναίσθημα!!! Προσωπικά σ' ευχαριστώ, που μού έφερες άρωμα Κρήτης, εδώ που στέκω.... :-)

    #3100   /   20.10.2005, 09:11   /   Αναφορά
    Πράγματι υπέροχοι... τους είδα πριν λίγα χρόνια που ήρθαν στην Κύπρο και εντυπωσιάστηκα! Να'σαι καλά! Ευχαριστούμε!
    #3101   /   20.10.2005, 11:10   /   Αναφορά
    Μπράβο για την παρουσίαση! Είμαι ακόμα γοητευμένος από τα τραγούδια τους αν και τελευταία δεν κυκλοφορούν το ίδιο συχνά...
    #3102   /   20.10.2005, 11:23
    E, τι να πω τώρα για τους συμπατριώτες που μαθαν να πουλούν μαντινάδες με τέχνη...!!

    ''Θέλω να πάρω τη φυλή μου και να φύγω'' λέει ο Μητσάρας και το τραγουδουμε όλοι στο νησι...μήπως και φύγουμε τελικά!

    Σ' ευχαριστω κι εγώ dj για το άρωμα Κρήτης!

    #3103   /   20.10.2005, 16:07   /   Αναφορά
    Η όλη δουλειά τους θεωρώ οτι είναι μια συμπαθητική και αξιόλογη προσπάθεια μουσικής προσέγγισης θεμάτων και προβληματισμών, με σύγχρονο ήχο, που εμπνέεται με σεβασμό από την Κρητική μουσική παράδοση.
    #3110   /   21.10.2005, 17:22   /   Αναφορά
    Να είσαι καλά Δημήτρη! Πολύ αγαπημένοι οι Χαίνηδες και για μένα!
    #3117   /   22.10.2005, 00:13   /   Αναφορά
    «Θεέ μου πόσο παράξενοι, είν’οι δικοί μας τόποι: θλιμμένα τα τραγούδια μας, και γελαστοί ανθρώποι»
    #3609   /   14.12.2005, 00:04   /   Αναφορά
    Πραγματικά Υπέροχοι. Έχω πολλούς φίλους Κρητικούς και δή Χανιώτες.

    ¶κουσα πρόσφατα και τον Ψαραντώνη με την κοράκλα του τη Νίκη. Η φωνή της φέρνει κάτι από τον θειό της το Ψαρονίκο(Ξυλούρηδες=Ψαρό) και ενθουσιάστηκα. Αν έχω καταλάβει καλά Χαίνηδες έλεγαν οι Κρητικοί τους αρματωλούς. Μπορεί και να κάνω λάθος όμως.

    Είναι πάντως Χαίνηδες στη μουσική , αν είναι έτσι.
    mnk
    #9632   /   27.09.2007, 10:16
    Χαΐνης: αντάρτης, φυγόδικος, αλλά για επαναστατικούς λόγους (στη σύγχρονη Κρήτη σημαίνει χαμένο κορμί).

    http://www.simerini.gr/?newsid35=1002&newspage35=283§ion=32

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Από την ιστορία ξέρουμε, ότι οι Χαϊνηδες στην Κρήτη ήταν "παράνομες" αντάρτικες ομάδες με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά. Στα Βαλκάνια λέγονταν χαϊδούκοι, ενώ στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα νησιά banditi.

    http://www.epohi.gr/givisis_chainides_interview_culture_632005.htm

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Αυτοι οι κλεφτοπολεμιστές, ο πρώτος στρατός του έθνους, πρωτοπαρασκεύασαν το μεγάλο ξεσηκωμό γιά την επανάκτηση της ελευθερίας και με την έκρηξη της επανάστασης του 1821 αποτέλεσαν τα ηγετικά στελέχη που οργάνωσαν τον αγώνα.

    Στα δύσκολα αυτά χρόνια πολλοί Χαίνηδες εκδικητές είχαν κρυσφήγετο τις δυσκολοδιάβατες κορυφές του Ψηλορείτη.

    Η παράδοση διασώζει δημοτικά τραγούδια και μαντινάδες που εξυμνούν την ανδρεία και τα κατορθώματα των Χαίνηδων:



    Δώσε μου μάνα την ευχή φέρε και τ'άρματά μου

    για δε μπορώ τσοι Τούρκους μπλιό να με κακολαλούνε.

    Θ' ανέβω μάνα στα βουνά Χαίνης να γυρίζω

    και να κοιμούμαι σ'τσοι σπηλιές παρέα με τ'α'γρίμια

    να κατεβαίνω ταχτικά εγδίκηση να παίρνω

    να διαγουμίζω τη Τουρκιά ως ότου να ποθάνω.

    Πήγαινε γυιέ μου στο καλό τίμησε τ'άρματά σου

    γιατί μ'αυτά πολέμησε ο κύρης κι ο παππόύς σου

    κι άν τύχει μπάλλα και σε βρεί στο μπέτη θέλω νάναι.

    http://interkriti.org/visits/malevizi/kroussonas/grtext.htm


    #8364   /   17.05.2007, 16:21   /   Αναφορά
    Το Σάββατο 19/5 θα έχει ο Σπύρος Παπαδόπουλος στην εκπομπή του "Στην υγειά μας" στις 22:10 καλεσμένους τους Χαίνηδες.Νομίζω αξίζει να παρακολουθήσουμε όλοι την εκπομπή...
    #9624   /   26.09.2007, 20:29   /   Αναφορά
    πάρα πολύ καλό το άρθρο σου για τους ανεπανάληπτους "ΧΑΪΝΙΔΕΣ" . Τους είδα στη τελευταία τους συναυλία μέχρι τώρα, στις 3 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Βράχων κι οπως πάντα γλεντήσαμε, αλλά και γελάσαμε με την καρδιά μας !
    #9634   /   27.09.2007, 12:35
    Το καλο μ'αυτο το γκρουπ ειναι οτι συνδυαζει συναυλια με πανηγυρι επικοινωνοντας ετσι καλυτερα με τον κοσμο.Μεγαλο και ποικιλλο ρεπερτοριο με νεες ιδεες και πολυ χρωμα!Ειναι κατι το πολυ ιδιαιτερο μεσα στην ελληνικη δισκογραφια!

    #14915   /   27.06.2008, 14:39   /   Αναφορά
    Εδώ και 2 ημέρες λειτουργεί ένα ανεπίσημο site για τους Χαΐνηδες στη διεύθυνση http://xainides.gr/ . Είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο αλλά ενημερώνεται συχνά. Προς το παρόν περιλαμβάνει videos, συναυλίες, συνεντεύξεις και δισκογραφία.