ελληνική μουσική
    702 online   ·  210.848 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Όλα είναι μελωδία

    Είναι τα μικρά. Αυτά τα λίγα και καθημερινά, τα ημιρουτινιασμένα που δίνουν το φόντο. Για μένα και για κάποιους φίλους μια κούπα νεσκαφέ, μια φωτογραφία της Elisha Cuthbert και ένα τραγούδι από την εποχή του γυμνασίου (του στυλ «γουστάρω να σ’ ακούω κούκλα μου όταν μιλάς») αρκούν για ένα ολοκληρωμένο πρωινό. Να ανοίξει το μάτι και να δει το φως της ημέρας χωρίς κανένα ψεγάδι. Και αυτό σε κάθε περίπτωση αποτελεί φόντο για μια ικανοποιητική πορεία εντός της ημέρας. ‘Αλλο τώρα αν πέφτουμε καθημερινά με τα μούτρα στις παγίδες που μας επιφυλάσσει το πεντάγραμμο...
    Γράφει το μέλος Χρήστος A. Μιχαήλ (Aiolos_m)
    14 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 05 Ιαν 2006
    Όλα είναι μελωδία σκαρφαλωμένη σε πέντε γραμμές. Πότε στην ψιλή και πότε στην χαμηλή την κλίμακα. Μια λάθος παρεστιγμένη αρκεί να σε κάνει να χάσεις το σωστό πλοίο. Δεν θέλει και πολύ να συμβεί. Κι αν δεν πάρεις το σωστό ποιός σου εγγυάται πως θα πάρεις το λάθος; Ανεξάρτητα ποιά θα είναι η επιθυμία σου (σωστό ή λάθος;). Επιλογή καμιά, όλα στο κύμα. Είναι βέβαια και κάποιες περιπτώσεις που σε οδηγούν στην πλήρη αλλαγή. Να αλλάξει το κλειδί σου ας πούμε. Από το σολ στο φα. Εκεί δεν έχεις και πολλά να κάνεις. Δεν περνούν από το χέρι σου. Απλά κάθεσαι και περιμένεις να κυλίσουν τα λεπτά, να αλλάξει το πεντάγραμμο. Να ρέουν οι νότες μπροστά στα μάτια σου κι εσύ να μην έχεις, όχι το δαικάιωμα, αλλά τη δυνατότητα να τις αγγίξεις (από κουράγιο πώς πάμε;). Δύο λεπτά, τρία λεπτά, τέσσσερα λεπτά... και ξυπνάς αλλού.

    Ξέρεις τι μπορεί να χωρέσει σε τέσσερα λεπτά; Είναι μη σου τύχει.

    Όλα είναι μελωδία σκαρφαλωμένη σε πέντε γραμμές. Γατζώνεσαι για μια ζωή, μεθάς για μια ζωή κοντά της και ξαφνικά έρχεται μια μελετημένη (εκ των ανω) συγχορδία να αλλάξει τον ρυθμό της καρδιάς σου προσθέτοντας ή αφαιρόντας ό,τι θέλει και όπως θέλει. Συνήθως ξαφνικα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις σου φυτεύει τον σπόρο που μεγαλώνει μέρα τη μέρα υποφώσκοντας κάτω από τα ρούχα σου και κάποια στιγμή ξεσπάει πάνω σε ό,τι έχεις χτίσει ως τότε. Και τότε είναι που πιάνεις το ποτήρι με τον πάγο και ξεδίνεις πάνω του. Τότε είναι και που βυθίζεσαι σε νερά θολά και καυτά ποτάμια. Το παν είναι να ξέρεις κολύμπι. Να είσαι μάγκας σε ξηρά και θάλασσα. Οι κουλοί και οι δισταγμένοι στα σπίτια τους. Λόγω αναπηρίας.

    Όπως αλλιώς και να το δεις, κάποιοι την έχουν αποσπάσει έντεχνα αυτή την απαλλαγή. Σπίτι μου σπιτάκι μου. Το θέμα δεν είναι ότι δεν είναι προς τιμήν τους. Αυτό έτσι κι αλλιώς όλοι το ξέρουν και το πολεμούν με πάσης φύσεως δικαιολογίες (μαγκιά;). Το θέμα είναι πώς θα λυτρωθούν. Και αν θα λυτρωθούν πώς θα συνεχίσουν. Αν συνεχίσουν.

    Tags
    Μουσικά Είδη:Έντεχνα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3778   /   05.01.2006, 13:19   /   Αναφορά
    Πόσο δίκιο έχεις.....όπως είπες..είναι να μην σου τύχει!!

    Συγχαρητήρια για το άρθρο σου.
    #3779   /   05.01.2006, 16:26   /   Αναφορά
    Θα ήθελα να σε συγχαρώ για το άρθρό αλλά και να προσθέσω ένα άκόμα στοιχείο που ξεχνάμε τον ρυθμό,μην τον παραβλέπουμε γιατί επειδή ακριβώς δεν είναι τόσο φανερός ας πούμε αυτή την ερμηνεία αυτό δεν σημαίνει πώς δεν υπάρχει και πως δεν συμβάλει τελικά σε αυτό που λέμε μελωδία..
    #3780   /   06.01.2006, 13:01   /   Αναφορά
    Πολύ καλό το άρθρο σου..

    Μου άρεσαν οι παραλληλισμοί και οι εικόνες που δημιούργησες.

    Μόνο που διέκρινα και μια δόση πίκρας...

    Μη στενοχωριέσαι! Συνέχισε και δώσε παραδείγματα μέσω των δικών σου επιλογών.

    Να'σαι καλά!
    #3781   /   06.01.2006, 13:11   /   Αναφορά
    Καλό,πολύ καλό κι έξυπνο!

    Φίλε Ονειροπόλε(τι επάγγελμα κι αυτό),μη ζητάς εγγυήσεις για το λάθος ή το σωστό είναι προσωπική η επιλογή και το ξέρεις.

    Όσο για τους κουλούς,τους δισταγμένους και τους μάγκες,τι να σου πώ:Ελπίζω Λύτρωση για όλους.

    Υ.Γ. Αλήθεια ο Αλογοσκούφης τι είναι;
    #3784   /   08.01.2006, 00:54
    Ο Αλογοσκούφης...;

    Για μένα ένα ταλαντούχο παλικάρι που έχασε νωρίς τα νερά του

    (σσ είναι κορυφαίος οικονομολόγος αλλα...).

    Καλά ταξίδια.

    #3782   /   06.01.2006, 21:36   /   Αναφορά
    Τι να πω.Πες τα....Χρισοστομε!
    #3860   /   19.01.2006, 19:56   /   Αναφορά
    file aiole exeis apolyto dikio. I zoi mas einai mousiki. Katakrivian den ksero pos einai dinaton na yparxoun anthropoi pou zoun xoris ti mousiki! I mousiki opos kai i logotexnia, den einai kati allo apo ti zoi, einai meros anapospasto tis zois. Opos kathe moisiki exei mia istoria, etsi kai i zoi einai mia aprosemeni kai aprosdiaoristi periplanisi. ki an kai to arthro s teleionei ligo apaisiodoksa, tha elega apo prosopiki empiria oti to mono poy prepei na kaneis otan periplaniesai se mia apomakrismeni metatropia, einai na vreis en tropo na epistrepseis stin toniki! Oso megali ki an tha einai i periplanisi. Alloste i toniki exei panta to ligotero endiaferon etsi den einai? Kai ti ligoteri peripeteia an me rotas... Ersi ki allios mporei apla na fainomai iperaisiodoksi. Alla opos les ki esy to mono pou xreiazetai gia na ksanapareis dinami einai na akouseis ena tragoydi agapimeno, apo kapoia xameni efiviki anamnisi... skepseis periplanomenes isos?
    #4837   /   09.06.2006, 19:55   /   Αναφορά
    Μονάχα ο τίτλος "όλα είναι μελωδιά " τα λέει όλα...It' s real and wonderful!!!