ελληνική μουσική
    790 online   ·  210.833 μέλη
    Beatles, είναι το διασημότερο γκρουπ στην ιστορία της μουσικής. Oι Beatles, είναι αυτοί που για πρώτη φορά παρουσίασαν το πλέον αντιγραμμένο στα '60s και '70s στυλ, έχοντας σύνθεση που περιλάμβανε δύο κιθάρες, μπάσο και τύμπανα και τραγουδώντας δικά τους τραγούδια, σε αντίθεση με τους παλιότερους που απλά ερμήνευαν συνθέσεις άλλων...
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 19 Μαΐ 2006

    Με τραγούδια στηριγμένα στην κλασική πλέον τραγουδοποιία των Lennon και McCartney, κατέκτησαν την τελειότητα σε ότι αφορούσε τη βασισμένη στις Rock αρμονίες, ανάγοντάς την σε αυτόνομη και αυτοτελή μορφή τέχνης, και στη συνέχεια ξεκίνησαν τη μεγάλη περιπέτεια του ηχητικού πειραματισμού με το "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" του 1967 (για πολλούς το καλύτερο album στην ιστορίας του Rock), αφού προηγουμένως βρέθηκαν στην αίθουσα αναμονής του “Rubber Soul” και στον προθάλαμο του “Revolver”.


    *** Η ΙΣΤΟΡΙΑ: (Με λίγα λόγια)

    Σχηματίστηκαν στο Λίβερπουλ το 1959 και η αρχική τους σύνθεση περιλάμβανε τους John Lennon (1940-1980, ρυθμική κιθάρα & φωνή), Paul McCartney (1942, κλασική κιθάρα και φωνή), George Harrison (1943-2001, lead κιθάρα και φωνή), Stuart Sutcliffe (μπάσο και φωνή) Paul και Pete Best (1941, τύμπανα). Tο πρώιμο ρεπερτόριό τους στηριζόταν σε διασκευές αμερικανικών R&B κομματιών των Chuck Berry και Little Richard.

    Aλλαξαν όνομα 12 φορές μέχρι να κατασταλάξουν στο Beatles. Δείτε όμως καλύτερα όλη αυτή την …….περιπέτεια!!!!

    1: Black Jacks
    2: Quarry Men
    3: Johnny and the Moondogs
    4: Nerk Twins
    5: Beatals
    6: Long John & the Silver Beetles
    7: Silver Beetles
    8: Silver Beats
    9: Beetles
    10: Beatles
    11: Silver Beatles
    12: Beatles

    Με την επιστροφή τους από το Αμβούργο (αρχές ΄61), ο Stuart αποφασίζει να αποχωρήσει και ο Paul παίρνει το μπάσο. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Brian Epstein γίνεται μάνατζέρ τους, τον Αύγουστο του 1962, αντικαθιστούν τον ντράμερ Pete Best, με τον Richard Starkey (Ringo Starr 1940), και κυκλοφορούν το ιστορικό single "Love Me Do" με παραγωγό τον George Martin που σύντομα θα απολάμβανε τη φήμη του "πέμπτου Beatle". Kαθιερώνουν το image με το ιδιαίτερο κούρεμά τους και τα σακάκια δίχως κολάρο και το "She Loves You" γίνεται το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Bρετανίας.
    Mε την κυκλοφορία του πρώτου τους album "With The Beatles" καθιερώνονται όροι όπως "Merseybeat" (για τη μουσική τους) και "Beatlemania" (για την υστερία που προκαλούσαν, ειδικά στο γυναικείο πληθυσμό). Παίζουν στα μεγάλα κλαμπ του Λονδίνου (Palladium, Royal Albert Hall), εμφανίζονται στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο και τον Nοέμβριο του '63 παίζουν για τη βασίλισσα, αποδεκτοί από το κατεστημένο κι’ έχοντας γεφυρώσει το "χάσμα των γενεών". Eνώ τα κορίτσια λιποθυμούν στα αεροδρόμια, κατακτούν τη Σουηδία και τη Γαλλία.
    Bρίσκονται στο Παρίσι, τον Iανουάριο του '64, όταν μαθαίνουν ότι είναι Nο.1 στην Aμερική.
    Tαξιδεύουν στις H.Π.A. H εμφάνιση στο τηλεοπτικό σόου του Ed Sullivan σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Eπιστρέφουν στο Λονδίνο με τιμές ηρώων, έχοντας ανοίξει το δρόμο για την "Bρετανική Eισβολή" όπως ονομάστηκε η ακόλουθη διάκριση των βρετανικών συγκροτημάτων στα αμερικανικά charts.
    Tον Iούλιο του '64 κάνει πρεμιέρα το πρώτο τους film "A Hard Day's Night" σε σκηνοθεσία Richard Lester και σύντομα ακολουθεί το δεύτερό τους film "Help", αυτή τη φορά σε Technicolor.
    O Paul γράφει το "Yesterday". Στο Buckingham παρασημοφορούνται από τη βασίλισσα. Στη Nέα Yόρκη, τον Aύγουστο του ‘65 είναι το πρώτο γκρουπ που παίζει σε στάδιο μπέιζμπωλ. Σταδιακά αρχίζουν την παραγωγή πιο περιπετειώδους μουσικής, που οδηγεί σε δίσκους σαν το "Rubber Soul" και το "Revolver". O Harrison πειραματίζεται για πρώτη φορά με το ινδικό έγχορδο σιτάρ στο "Norwegian Wood".
    Tο καλοκαίρι του ‘66 ο Lennon δηλώνει σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι Beatles είναι πιο διάσημοι από τον Iησού, προκαλώντας κατακραυγή, που εντείνεται όταν ο Paul παραδέχεται στην τηλεόραση ότι έχει πάρει LSD. Δίνουν το τελευταίο live της καριέρας τους στο Σαν Φρανσίσκο. Στην καρδιά του "καλοκαιριού της αγάπης" και της επιτυχίας, ετοιμάζεται το επόμενό τους film, σε ύφος ντοκιμαντέρ (αν και σουρεαλιστικό), το “Magical Mystery Tour”, κυκλοφορεί το "Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band", ένα από τα σπουδαιότερα album της σύγχρονης ηλεκτρικής μουσικής. Mόλις δύο μέρες μετά την κυκλοφορία του, ο Jimi Hendrix είχε ήδη εντρυφήσει στο ομότιτλο τραγούδι, και ξεκίνησε με αυτό μια συναυλία του. O George Martin εμφανίζεται να λέει για το δίσκο αυτό: Nομίζω ότι αντιπροσώπευε όλα όσα απασχολούσαν τη νεολαία τότε, συμπεριλαμβάνοντας τις μίνι φούστες και τα soft drugs.
    Ήταν μια επιτομή των "swinging '60s". Στις 25 Iουνίου 1967, στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου, τραγουδούν το "All You Need Is Love" σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν μια από τις πιο δυνατές, ιστορικά και συναισθηματικά, στιγμές στην ιστορία της Rock μουσικής. Aμέσως μετά τον αιφνίδιο θάνατο τού μάνατζέρ τους Brian Epstein, γνωρίζουν τον Maharashi Yogi Mahesh και ενσωματώνουν στοιχεία των ανατολικών φιλοσοφιών. Iδρύουν φιλόδοξα την Apple, που στεγάζει επιχειρηματικά όλες τους τις δραστηριότητες. "Ήταν μια εποχή υπέροχων ιδεών", θα αναπολούσε αργότερα ο Paul. Kυκλοφορεί το film "Yellow Submarine". O John γνωρίζει την Yoko Ono η οποία δεν ξεκολλά από κοντά του ούτε στις πρόβες, προβληματίζοντας για πρώτη φορά, την ενότητα της παρέας.
    Θριαμβικά, με το "Abbey Road" και το "Let It Be" (που είναι τελικά το τελευταίο τους album, το τελευταίο τους film, αλλά και το τελευταίο τους live), η ιστορία των Beatles φτάνει στο τέλος της όπως συμβαίνει κάποτε με όλα τα καλά πράγματα αυτού του κόσμου.
    Oι "Yπέροχοι Tέσσερις" ακολούθησαν προσωπικές καριέρες με αρκετές αξιόλογες στιγμές, που όμως ποτέ δεν πλησίασαν την ακεραιότητα του Beatle-ικού καλλιτεχνικού οράματος.

    Tον Δεκέμβριο του 1980 ο Lennon δολοφονείται έξω από το σπίτι του στη Nέα Yόρκη από έναν παρανοϊκό και στις 30 Νοεμβρίου του 2001 ο Harrison πεθαίνει από καρκίνο στο Los Angeles.

    *** Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

    - Let It Be “Naked” (2003)
    - One (2000)
    - In The Beginning-Remastered (2000)
    - Yellow Submarine-Remastered (1999)
    - Anthology 3 (1996)
    - Anthology 2 (1996)
    - Anthology 1 (1996)
    - Live at the B.B.C (1994)
    - Vol. 1-Past Masters (1988)
    - 1967-70 (1973)
    - 1962-66 (1973)
    - Let It Be (1970)
    - In The Beginning-Early Tapes (1970)
    - Abbey Road (1969)
    - Yellow Submarine (1969)
    - White Album (1968)
    - Magical Mystery Tour (1967)
    - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
    - Revolver (1966)
    - Rubber Soul (1965)
    - Help! (1965)
    - Beatles For Sale (1964)
    - Hard Day's Night (1964)
    - With The Beatles (1963)
    - Please, Please Me (1963)

    *** ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ:

    1: “PLEASE PLEASE ME” (“Introducing The Beatles”)
    -Το ντεμπούτο album των Beatles κυκλοφόρησε στις 22 Μαρτίου του 1963. Πριν από αυτό, είχαν δύο singles. ("Love Me Do"/"P.S. I Love You" – 5 Οκτωβρίου 1962) & ("Please, Please Me"/ "Ask Me Why" -11 Ιανουαρίου 1963).
    Το album έχει 14 τραγούδια και στο εξώφυλλο γράφει: "Please, Please Me. The Beatles Please, Please Me, with Love Me Do and 12 other songs". Η ιδέα αυτή σημαίνει ότι το album παίζει ρόλο support στα ήδη κυκλοφορημένα 2 singles.
    Από τα 14 τραγούδια του δίσκου, οι Lennon & McCartney έγραψαν μόνο τα 8. Το δε εκπληκτικό είναι ότι τα 10 από τα 14 τραγούδια, ηχογραφήθηκαν σε μία ημέρα. Δεν το ξέρανε τότε, αλλά αυτός ο δίσκος ήταν ένα ρίσκο. Κι’ αυτό, επειδή οι Beatles δεν είχαν ακόμα ούτε ένα Νο. 1. Βέβαια όλο αυτό, χρεώνεται στον George Martin που είχε τη διαίσθηση ότι αυτά τα παιδιά θα πετύχουν γιατί το αξίζουν.

    2: “WITH The Beatles” (“Meet The Beatles”)
    -Όταν κυκλοφόρησε στην Αγγλία το "With The Beatles" (22 Νοεμβρίου 1963), οι Αμερικάνοι θρηνούσαν τον χαμό του Προέδρου John F. Kennedy. Οι Αμερικάνοι κυκλοφόρησαν το "With The Beatles" με τίτλο "Meet The Beatles". Τα albums έχουν ίδιο εξώφυλλο αλλά η Αμερικάνικη έκδοση έχει 12 τραγούδια, ενώ η Αγγλική έχει 14.
    Θα κάνω μία παρένθεση εδώ, για να εξηγήσω τι συμβαίνει.
    (Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους -1962- 1970- οι Beatles κυκλοφόρησαν 22 singles (45 rpm) στην Αγγλία και 33 στις Η.Π.Α. Ανέφερα πιο πάνω ότι το πρώτο Αγγλικό single ήταν το “Love Me Do"/"P.S. I Love You" (5 Οκτωβρίου 1962). Το πρώτο λοιπόν Αμερικάνικο single, ήταν το “Please, Please Me"/"Ask Me Why" (25 Φεβρουαρίου 1963). Παρ’ όλο που οι Beatles ήταν στην πατρίδα τους σπουδαίοι, στην Αμερική δεν είχαν ακόμα καταφέρει κάτι ….μεγάλο. Οι Αμερικάνοι μετά από το πρώτο single, κυκλοφόρησαν το “From Me To You"/"Thank You Girl" (27 Μάιου 1963), συνέχισαν με το “She Loves You"/"I'll Get You" και τελικά στις 26 Δεκεμβρίου του 1963, κυκλοφόρησαν το “I Want To Hold Your Hand"/"I Saw Her Standing There", που πήγε στο Νο. 1 στις 18 Ιανουαρίου του 1964 και έμεινε εκεί για 7 εβδομάδες. Έτσι τον Φεβρουάριο του 64, οι Beatles επισκέπτονται τις Η.Π.Α. και εμφανίζονται στο Ed Sullivan Show. Όμως αυτή η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί ήδη πριν από 6 μήνες τότε που όλα ήταν ακόμα ….ρευστά. Οι Αμερικάνοι δεν είχαν προλάβει ακόμα να συνέλθουν από το “I Want To Hold Your Hand" και ξαφνικά, τους είχαν σε ένα δικό τους σώου. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι στις 30 Ιανουαρίου του 1964 –λίγες ημέρες δηλαδή πριν την προβολή του σώου- κυκλοφορούν ξανά σε single το “Please, Please Me" μόνο που αυτή τη φορά, στην πίσω πλευρά βάζουν το “From Me To You".
    Είναι ενδιαφέρον αυτό. Πολλά Αμερικάνικα singles έχουν διαφορετικές Β’ πλευρές από τα Αγγλικά.
    Σ’ αυτή τη δισκογραφική περίοδο, όλοι οι καλλιτέχνες έβαζαν στην Α’ πλευρά αυτό που θεωρούσαν επιτυχία και απλά …….γέμιζαν τη Β’ πλευρά με ένα άλλο. Το έκαναν όλοι εκτός από τους Beatles που έβαζαν επιτυχίες και στις δύο πλευρές των singles.
    Όσο για τα albums, στην Αγγλία κυκλοφορούν 13, ενώ στην Αμερική 19. Ο ένας λόγος είναι ότι οι Aγγλοι έβαζαν στα albums 14 τραγούδια, ενώ οι Αμερικάνοι 12. Ο άλλος λόγος είναι ότι οι Αμερικάνοι ήθελαν να διαφέρουν τα δικά τους albums από τα Αγγλικά ακόμα και στους τίτλους. Τέτοια Αμερικάνικα albums είναι τα: “Meet The Beatles", “The Beatles Second Album", “Something New", “Beatles '65", “The Early Beatles", “Beatles VI", “Help!”, και “Yesterday and Today". Albums τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην Αγγλία. Ακόμα και το “Help!” –παρ’ όλο που κράτησε τον τίτλο- κυκλοφόρησε στην Αμερική με διαφορετικά τραγούδια. Όλα αυτά όμως, σταμάτησαν με την κυκλοφορία του “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

    Ας επιστρέψουμε λοιπόν στο Αγγλικό "With The Beatles", για να ρίξουμε μία ματιά στο ……..Αμερικάνικο "Meet The Beatles". Αυτό το album παρουσιάστηκε από την Capitol Records σαν "The First Album by England's Phenomenal Pop Combo". Αυτό όμως δεν είναι αληθινό. Η Capitol ήθελε μάλλον να πει ότι είναι το πρώτο album των Beatles στην Capitol, γιατί πριν από αυτό το album, οι Αμερικάνοι έχουν κυκλοφορήσει το "Introducing The Beatles" στις 22 Ιουλίου του 1963, σε αντιδιαστολή με το Αγγλικό “Please, Please Me”. Εν πάσει περιπτώσει, η επιτυχία στην Αγγλία δεν συμβαίνει στις Η.Π.Α. Και δεν συμβαίνει μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 1963 που οι Αμερικάνοι κυκλοφορούν το "I Want To Hold Your Hand"/"I Saw Her Standing There”. Την ίδια ημέρα, κυκλοφορούν και το "Meet The Beatles."
    Πολλά από τα τραγούδια του "With The Beatles" και του "Meet The Beatles" είναι ίδια. Η Αγγλική όμως έκδοση, έχει 5 τραγούδια που δεν τα έχει η Αμερικάνικη. Αυτά είναι τα: "Please Mister Postman”, “Roll Over Beethoven”, “You Really Got A Hold On Me”, “Devil In Her Heart” & “Money”. Αντ’ αυτών, το “Meet The Beatles” έχει τα: "I Want To Hold Your Hand”, “I Saw Her Standing There”, & “This Boy”, που δεν υπάρχουν στο Αγγλικό.
    Όλα τα τραγούδια στα "With The Beatles" & "Meet The Beatles", έχουν την ίδια θεματολογία.
    Το αγόρι συναντάει την κοπέλα, το αγόρι χάνει την κοπέλα κλπ. Και αυτό το θέμα απασχολεί την Αγγλική αλλά και την Αμερικανική νεολαία της εποχής. Τα κορίτσια παίρνουν τα λόγια των τραγουδιών προσωπικά. Γι’ αυτό ουρλιάζουν και παθαίνουν κρίσεις υστερίας. Όταν ο John επαναλαμβάνει εκείνο το “yeah, yeah, yeah” στο "She Loves You", το κάνει σαν ηχώ της φωνής του επειδή νοιώθει μόνος.
    Ας μην ξεχνάμε ότι πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του, τον άφησε όταν ήταν μωρό και αργότερα τον άφησε και η μητέρα του, δίνοντάς τον στην αδελφή της για να τον μεγαλώσει.
    Στα 17 του, είδε τη μητέρα του να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του από ένα λεωφορείο και ένοιωσε ότι την χάνει για δεύτερη φορά. Γράφει τραγούδια για αγάπη, γιατί αυτό είναι που του λείπει. Αυτό είναι που ζητάει. Αυτό είναι που θέλει να έχει. Με τέτοια τραγούδια λοιπόν, η Beatlemania γίνεται ντελίριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και είναι η πρώτη φορά που ένα Αγγλικό γκρουπ κατακτά την Αμερική.

    3: “A HARD DAY'S NIGHT” (Το Film & το Album)
    -Το album "A Hard Day's Night" είναι το πρώτο στο οποίο οι Beatles έχουν γράψει όλα τα τραγούδια.
    Από τα 13 τραγούδια που περιέχει, ο John έχει γράψει τα 10. Είναι “ανεπίσημα” ο αρχηγός του γκρουπ και αυτή είναι για τον John η πιο κυρίαρχη περίοδος που είχε ποτέ σε όλη την καριέρα των Beatles.
    O Paul είναι ακόμα “ο μικρός δίπλα του”. Έχοντας επιστρέψει από την επίσκεψή τους στην Αμερική, έγραψαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τα τραγούδια για το album και ο John έγραψε τη μερίδα του λέοντος. Επτά από τα τραγούδια του album μπήκαν στο film. Το "I'll Cry Instead" έμεινε απ’ έξω προς χάρη του "Can't Buy Me Love" που έγραψε ο Paul. Ο Lennon και ο McCartney δεν είδαν το σενάριο της ταινίας. Αυτό όμως δεν είχε σημασία. Ήταν ελεύθεροι να γράφουν ότι θέλουν. Το film ήταν μία φτηνή ασπρόμαυρη παραγωγή και οι παραγωγοί σκόπευαν να παιχτεί μόνο στην Αγγλία και κυρίως στην επαρχία. Σε πόλεις και σε χωριά που οι Beatles δεν θα πήγαιναν ίσως ποτέ, για να κάνει εκεί αναπαραγωγή στην Beatlemania και να δώσει συνέχεια σ’ αυτήν. Έτσι, δεν είχε σημασία το τι έγραφαν. Εξ άλλου στην ταινία έπαιζαν τους εαυτούς τους.
    Το film ξεκίνησε χωρίς τίτλο. Προτάθηκαν οι: "On The Move", "Let's Go" και "Beatlemania", αλλά οι Beatles τους απέρριψαν. Εκείνο τον καιρό δούλευαν πολύ. Είχαν τις πρόβες, τις συναυλίες και το γράψιμο των τραγουδιών της ταινίας, αλλά και τα γυρίσματα της ταινίας. Κάποια στιγμή, ύστερα από μία κοπιαστική ημέρα στο στούντιο, ο Ringo βγαίνοντας προς τα έξω και νομίζοντας ότι είναι ακόμα μέρα είπε: "It's been a hard day….. (φτάνοντας όμως έξω και βλέποντας ότι είχε σκοτεινιάσει), συμπλήρωσε: ….day's night". Αυτό ήταν. Ο τίτλος είχε γεννηθεί.
    Όταν κυκλοφόρησε το album οι διαφορές ανάμεσα στην Αγγλική και στην Αμερικανική έκδοση, δεν ήταν μόνο στα τραγούδια, αλλά και στο εξώφυλλο. Οι Αμερικάνοι το κυκλοφόρησαν στις 26 Ιουλίου του 1964 και είχαν σ’ αυτό τα επτά τραγούδια του film συν το "I'll Cry Instead". Εκτός αυτού, είχαν και 4 instrumental διασκευές των τραγουδιών.

    Συγκεκριμένα:
    -Side A: “A Hard Day's Night”, “Tell Me Why”, “I Cry Instead” (αντί του σωστού “I'll Cry Instead”), “I Should Have Known Better” (instrumental), “I'm Happy Just To Dance With You”, “And I Love Her” (instrumental).
    -Side B: “I Should Have Known Better”, “If I Fell”, “And I Love Her”, “This Boy” (instrumental), “Can't Buy Me Love” & “A Hard Day's Night” (instrumental).

    Η Αγγλική έκδοση κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 1964 και είχε τα επτά τραγούδια του film στην πρώτη πλευρά.
    -Side A: “A Hard Day's Night”, “I Should Have Known Better”, “If I Fell”, “I'm Happy Just To Dance With You”, “And I Love Her”, “Tell Me Why”, & “Can't Buy Me Love”.
    -Side B: “Any Time At All”, “I'll Cry Instead”, “Things We Said Today”, “When I Get Home”, “You Can't Do That” & “I'll Be Back”.

    Στο film –εκτός από τους Beatles- έπαιζε και ο Wilfrid Brambell. Η παραγωγή ήταν του Walter Shenson και η σκηνοθεσία του Richard Lester. Με μοναδική εξαίρεση το ομότιτλο τραγούδι, κανένα άλλο δεν έχει σχέση με την πλοκή της ταινίας.
    Το “A Hard Day's Night” έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 6 Ιουλίου του 1964 και καθώς η αίθουσα βρίσκονταν στο Piccadilly Circus, όλη η περιοχή αυτή αποκλείσθηκε από την κυκλοφορία λόγω συρροής πολλών χιλιάδων θαυμαστών. Στις 10 Ιουλίου οι Beatles πήγαν στο Liverpool για την εκεί πρεμιέρα και εκεί τους περίμεναν 100.000 θαυμαστές που απέκλεισαν όλους τους δρόμους της πόλης. Στη Νέα Υόρκη ο κριτικός του "Village Voice" Andrew Sarris (Σαρρής), είπε ότι το film αυτό είναι το "Citizen Kane των Musicals".
    Το “A Hard Day's Night” κέρδισε 8.000.000 δολάρια την πρώτη κι’ όλας εβδομάδα της προβολής του και είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα films όλων των εποχών.

    4: “BEATLES FOR SALE” (“Beatles ‘65”)
    -Την περίοδο του "Beatles For Sale", το γκρουπ είναι κατάκοπο. Μπορείτε να το διαπιστώσετε πολύ καθαρά στη φωτογραφία του εξωφύλλου. Θα το πω απλά. Είναι εξουθενωμένοι.
    Βρισκόμαστε στο 1963-1964 και οι Beatles κάνουν περιοδείες non-stop, έχοντας μόνο μία εβδομάδα off, που και που. Παράλληλα, γράφουν συνεχώς τραγούδια, μπαινοβγαίνουν στα στούντιο, συναντούν δημοσιογράφους κλπ, κλπ… Το "Beatles For Sale", κυκλοφόρησε στην Αγγλία στις 4 Δεκεμβρίου του 1964 και το ανάλογο Αμερικανικό με τίτλο …….."Beatles '65", στις 15 Δεκεμβρίου του 1964.
    Η κούραση, τους επέτρεψε να γράψουν μόνο 8 τραγούδια γι’ αυτό το album από τα 14 που περιέχει.
    Τα υπόλοιπα 6 είναι διασκευές παλιών Rock n' roll τραγουδιών. Το 1964, ξεκίνησε πολύ πιο σκληρά από το 1963. Aρχισαν με δύο χριστουγεννιάτικα σώου, συνέχισαν με μία περιοδεία τριών εβδομάδων στη Γαλλία, μία εβδομάδα off, δύο εβδομάδες δουλειά και δύο μήνες γυρίσματα για το "A Hard Day's Night", ακολούθησε μία δεύτερη περιοδεία στην Αμερική που συνεχίστηκε στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ευρώπη και έκλεισε με την πέντε εβδομάδων περιοδεία τους στην Αγγλία. Δεν είναι αρκετά όλα αυτά; Έχουμε ήδη φτάσει στον Νοέμβριο. Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια του “For Sale”, γράφτηκαν στα κενά αυτής της περιοδείας των πέντε εβδομάδων στην Αγγλία. Αλλά προσέξτε. Τα κενά ήταν της περιοδείας και όχι δικά τους. Παρ’ όλη την κούραση, τα τραγούδια αυτά δείχνουν κάτι. Σαν κάτι αρχίζει να αλλάζει.
    Κεντρική έμπνευση για το "Beatles For Sale", είναι η country και το Rock-a-billy. Αρχίζει όμως να γίνεται ορατή και μία άλλη επιρροή. Είναι ο Bob Dylan τον οποίο ακούν μετά μανίας. Αυτός κάτι έχει στα στιχάκια του. Γράφει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.
    Το "Beatles For Sale", αλλά και το “Beatles '65”, πήγαν κατ’ ευθείαν στην πρώτη θέση με ένα εκατομμύριο αντίτυπα (το καθένα) την πρώτη κι’ όλας εβδομάδα. Τα δύο αυτά albums έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους στα τραγούδια που περιέχουν. Το Αγγλικό έχει 14 και το Αμερικανικό 11.

    Το Αγγλικό "Beatles For Sale", έχει τα: “Kansas City”, “Hey, Hey, Hey”, “Eight Days A Week”, “Words Of Love”, “Every Little Thing”, “I Don't Want To Spoil The Party” & “What You're Doing” που δεν τα έχει το Αμερικανικό "Beatles '65", το οποίο έχει τα: “I'll Be Back”, “She's A Woman” & “I Feel Fine” που δεν τα έχει το Αγγλικό.

    5: “HELP!”
    -Αντίθετα με το πρώτο film "A Hard Day's Night", το δεύτερο είναι πολύ διαφορετικό. Το "Help!" έχει απίστευτο budget, είναι σε χρώμα και είναι γυρισμένο σε εξωτικά μέρη (Μπαχάμες, Aλπεις και Νέα Προβηγκία).
    Επειδή ο Ringo είχε εντυπωσιακή παρουσία στο "A Hard Day's Night", δόθηκε σ’ αυτόν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο "Help!" Η πλοκή αφορά στον Ringo, που είχε ένα μαγικό δαχτυλίδι, αλλά μία ομάδα …….σατανιστών θέλει πολύ αυτό το δαχτυλίδι και οργανώνει μία απαγωγή των Beatles, προκειμένου να το αποκτήσει. Το film (η πλοκή) δεν είναι σπουδαίο. Το σπουδαίο είναι ότι είναι άλλη μία ευκαιρία να δούμε τους Beatles. Και τα τραγούδια είναι φυσικά –όπως πάντα- υπέροχα.
    Όπως σε όλα τα προηγούμενα albums, έτσι και σ’ αυτό, οι δύο εκδόσεις διαφέρουν μεταξύ τους.

    Το Αμερικάνικο "Help!" περιλαμβάνει μόνο τα τραγούδια του film, συν μερικά instrumental κομμάτια, τα οποία δεν είναι φυσικά τίποτα άλλο, από τα ίδια τα τραγούδια χωρίς τη φωνή.

    Το Αγγλικό “Help!” περιλαμβάνει στην πρώτη πλευρά τα τραγούδια του film και στη δεύτερη τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει ως singles.

    6: “RUBBER Soul
    -Θα γράψω πάλι τα καθιερωμένα: Η Αγγλική έκδοση έχει 14 τραγούδια, ενώ η Αμερικανική έχει 12.
    Η Αγγλική έκδοση έχει τα: “Drive My Car”, “Nowhere Man”, “What Goes On”, & “If I Needed Someone” που δεν περιέχονται στην Αμερικανική και η Αμερικανική έκδοση έχει τα: “I've Just Seen A Face” & "It's Only Love", που δεν περιέχονται στην Αγγλική.
    Το "Rubber Soul" κυκλοφόρησε στην Αγγλία στις 3 Δεκεμβρίου του 1965 , ενώ οι Αμερικάνοι το έβγαλαν στην αγορά στις 6 Δεκεμβρίου. Το 1965 επισημαίνει και μία αλλαγή για τους Beatles. Έχουν πια μεγαλώσει. Έχουν μεγαλώσει και αυτό στο "Rubber Soul", φαίνεται αμέσως. Καινούργιες και φρέσκες ιδέες ποτίζουν τα αυλάκια του δίσκου. Όχι μόνο μουσικές ιδέες αλλά και φιλοσοφικές. Παρ’ όλο που η πίεση –για καινούργια τραγούδια- από τις εταιρίες είναι αφόρητη, το "Rubber Soul" παραμένει ένα διαμάντι και ανήκει στα καλύτερα που έχουν γράψει ποτέ.

    * Αγαπημένα μου: “In My Life”. Καταπληκτικό κομμάτι. Από τα καλύτερα του John.
    * Πρόταση: Εάν δεν το έχετε αποκτήστε το. Εάν το έχετε, ακούστε το ξανά.

    7: “REVOLVER”
    -Στις 5 Αυγούστου του 1966, κυκλοφόρησε στην Αγγλία το “Revolver”, με τα εξής τραγούδια: “Taxman”, “Eleanor Rigby”, “I'm Only Sleeping”, “Love You To”, “Here, There and Everywhere”, “Yellow Submarine”, “She Said She Said”, “Good Day Sunshine”, “And Your Bird Can Sing”, “For No One”, “Doctor Robert”, “I Want To Tell You”, “Got To Get You Into My Life” & “Tomorrow Never Knows”. Την επομένη ακριβώς ημέρα, οι Αμερικάνοι κυκλοφορούν ένα “Revolver”, με τρία τραγούδια λιγότερα. Δηλαδή από το Αμερικάνικο λείπουν τα: “I'm Only Sleeping”, “And Your Bird Can Sing” & “Doctor Robert”.

    Εν τω μεταξύ, μετά από το “Rubber Soul” και λίγο πριν την κυκλοφορία του “Revolver”, οι Αμερικάνοι κυκλοφορούν ένα άλλο album το "Yesterday...and Today", που είναι μονάχα ένα εμπορικό παιχνίδι της Capitol Records και σ΄αυτό το album οι Αμερικάνοι, βάζουν όλα τα κομμάτια που δεν είχαν βάλει στο “Rubber Soul” και που δεν έβαλαν στο “Revolver”, συν δύο μεγάλες επιτυχίες που είχαν κυκλοφορήσει σε singles. “We Can Work It Out” & “Day Tripper”.
    Το Αμερικάνικο αυτό album λόγω του εξωφύλλου του είναι συλλεκτικό Παρουσιάζει τους Beatles ντυμένους χασάπηδες, να κρατάνε διαμελισμένα μωρά. Είναι γνωστό και ως “The Butcher Album”. Το εξώφυλλο αυτό, απεσύρθη από την κυκλοφορία μετά από πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες που έλαβε η Capitol. Γι’ αυτό, όποιος το έχει, έχει στα χέρια του μία μικρή περιουσία.

    Όσο για το “Revolver”, με το ξεκίνημα του 1966 οι Beatles σχεδιάζουν το τρίτο τους film. Δεν βρίσκουν όμως ένα σενάριο που να τους αρέσει από αυτά που τους φέρνουν. Και ξαφνικά, βρίσκονται με τρεις μήνες off. Η διάθεση για το film υπάρχει και το κενό αυτό είναι ότι πρέπει. Έχουν κουραστεί από τις συνεχείς περιοδείες και ονειρεύονται δημιουργικές δουλειές στο στούντιο στο οποίο μπαίνουν τελικά για να φτιάξουν το “Revolver”.
    Στις 6 Απριλίου ξεκινούν τις ηχογραφήσεις με το τραγούδι "Tomorrow Never Knows" και συμπληρώνουν το album 8 εβδομάδες αργότερα. Το αποτέλεσμα είναι ένα δεύτερο αριστούργημα (το πρώτο ήταν το “Rubber Soul”). Το μοναδικό αντίπαλο album που κυκλοφορεί στην αγορά, είναι το “Pet Sounds” από τους Beach Boys, που είναι ένα μελωδικό αριστούργημα. Αυτή η δουλειά του Brian Wilson με τους Beach Boys άσκησε μεγάλη επιρροή στους Beatles.
    Έτσι….
    Καθώς οι στίχοι του “Revolver” δεν περιλαμβάνονται ούτε στο album, ούτε στο CD, βάλτε το επάνω, καθίστε αναπαυτικά στον δερμάτινο καναπέ και ακούστε το. Πρόκειται για ένα αριστούργημα. Όλα τα τραγούδια είναι του John και του Paul, εκτός από τα “Taxman”, “Love You Too” & “I Want To Tell You”, που είναι του George.

    * Αγαπημένα μου: “Taxman", “I’m Only Sleeping", “She Said", “Here, There & Everywhere"
    * Πρόταση: “Turn off your mind, relax and float down stream…….”

    8: “SGT. PEPPER'S LONELY HEARTS CLUB BAND”
    -Το “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", χαρακτηρίζεται από την ακολουθία των τραγουδιών και στις δύο του πλευρές, χωρίς παύσεις ανάμεσά τους. Οι Beatles δηλώνουν ότι η ακολουθία των τραγουδιών ήταν διαφορετική από αυτήν που τελικά κυκλοφόρησε. Η σωστή ακολουθία του concept για την πρώτη πλευρά, ήταν η εξής: “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”, “With A Little Help From My Friends”, “Being for the Benefit of Mr. Kite! ”, “Fixing A Hole”, “Lucy in the Sky with Diamonds”, “Getting Better” & “She's Leaving Home”. Όμως αυτή η σειρά δεν μπορούσε να μπει στο βινύλλιο λόγω του μήκους των τραγουδιών. Η σειρά αυτή του βινυλλίου, κρατήθηκε και στα CD's που κυκλοφόρησαν αργότερα. Είναι κρίμα που δεν θα μπορέσουμε να ακούσουμε την ακολουθία του concept που οι Beatles είχαν στο μυαλό τους. Ποτέ όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μαγειρεύουν οι εταιρίες, προκειμένου να εξασφαλίζουν πωλήσεις.
    Οι Beatles χρησιμοποίησαν πολλά ηχητικά effects. Θα ακούσετε ένα βαρύ πιάνο να κλείνει το δίσκο στο A Day in the Life και μετά από παύση μερικών δευτερολέπτων ηχογραφημένες ομιλίες των Beatles χωρίς κανένα νόημα, που προσδίδουν όμως στην όλη ατμόσφαιρα. Αυτού του είδους το φινάλε ακούγεται μόνο στο CD, γιατί στο βινύλλιο το μπράτσο σηκώνεται και η βελόνα του πικ-απ δεν προλαβαίνει να το διαβάσει. Χρησιμοποιήθηκε επίσης μία ορχήστρα 40 οργάνων που ηχογραφήθηκε 4 φορές έτσι ώστε να ακούγεται σαν ορχήστρα 160 οργάνων.
    Το “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" χρειάστηκε 135 ημέρες για να ηχογραφηθεί. Ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου του 1966 και τελείωσε στις 21 Απριλίου του 1967 (τι σύμπτωση) με την ηχογράφηση του “A Day In The Life". Αυτές οι 135 ημέρες, είναι οι πιο δημιουργικές όχι μόνο για την ιστορία των Beatles, αλλά και της Rock ιστορίας γενικότερα.
    Το εξώφυλλο είναι μοναδικό. Είναι το πρώτο εξώφυλλο που έχει τυπωμένους τους στίχους των τραγουδιών. Περιλαμβάνει 86 φιγούρες ανθρώπων (Bob Dylan, Marlon Brando, Stan Laurel, Oliver Hardy, Edgar Allan Poe και άλλοι), τα κέρινα ομοιώματα των Beatles από το μουσείο της Madame Tussauds δίπλα στους πραγματικούς εαυτούς τους, μία τηλεόραση, πέτρινα αγαλματίδια και πολλά άλλα. Όλοι αυτοί, αλλά και οι ίδιοι οι Beatles μαζί με τα κέρινα ομοιώματά τους, στέκονται πάνω από έναν τάφο που με λουλούδια γράφει Beatles, ενώ δεξιά διακρίνουμε μία κούκλα που στο αριστερό της χέρι γράφει “The WMCA”, στο δεξί “Good Guys” και στο στήθος της “Welcome the Rolling Stones”.
    Οι φήμες οργίασαν. Οι Beatles διαλύονται ή διέλυσαν και οι διάδοχοι είναι οι Stones.

    Πληροφορίες:
    -“The WMCA”: Ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης που στις 26 Δεκεμβρίου του 1963 έπαιξε πρώτος το "I Want To Hold Your Hand" σπέρνοντας την Beatlemania στις Η.Π.Α.
    -“Good Guys”: Η ομάδα των D.J. ‘s που δούλευαν για τον σταθμό αυτό.
    -“Welcome the Rolling Stones”: Είναι απλά ένα τρυκ. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Beatles και οι Stones ήταν μεταξύ τους φίλοι.

    Το “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", είναι ένας σταθμός για την ιστορία της Rock μουσικής.
    Από το εξώφυλλο μέχρι την τελευταία νότα. Πρωτοποριακό, ευρηματικό και απρόβλεπτο. Η Rock μουσική δεν θα ήταν ίδια τώρα πια.
    Όλα τα τραγούδια είναι του John και του Paul, εκτός από το “Within You, Without You”, που είναι του George. Μην το αγνοήσετε.

    * Αγαπημένα μου: Όλα
    * Πρόταση: Ακόμα δεν το πήρατε;

    9: “MAGICAL MYSTERY TOUR”
    -Roll Up, και η μουσική ιδιοφυΐα των Beatles είναι ξανά παρούσα σ’ αυτό το album που είναι και μία τηλεοπτική παραγωγή. Καθώς ακόμα ηχογραφούν το “Sgt. Pepper….", ο Paul McCartney πηγαίνει για μια εβδομάδα διακοπές στο Denver του Colorado και στην πτήση της επιστροφής, σκιτσάρει στο μυαλό του την ιδέα ενός τηλεοπτικού film, για μία περιοδεία στην Αγγλική επαρχία με λεωφορείο γεμάτη μυστήριο.
    Το “Magical Mystery Tour" είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ιδέα του Paul. Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1967, διακόπηκε στο διάστημα που πέρασαν μαζί με τον Maharishi Mahesh, διακόπηκε ξανά λόγω του θανάτου του Brian Epstein και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 1967. Βγήκε στην Αγγλική αγορά στις 8 Δεκεμβρίου περιλαμβάνοντας μόνο τα 6 τραγούδια του film. Οι Αμερικάνοι το κυκλοφόρησαν προσθέτοντας σ’ αυτό 5 παλαιότερα τραγούδια. Και οι δύο εκδόσεις, περιέχουν ένα βιβλίο.

    * Αγαπημένα μου: “Strawberry Fields Forever"
    * Πρόταση: Αν έχετε το “Strawberry Fields Forever" σε κάποια συλλογή, τότε είσαστε οκ!!!
    Αν όχι……..αναρωτηθείτε!!!!

    10: “WHITE ALBUM”
    -Το album αυτό που αποκαλείται απλά "The Beatles", αλλά είναι γνωστό ως "White Album", είναι το πιο ανόμοιο album των Beatles. Βγήκε το 1968 όταν βρίσκονταν στην “ψυχεδελική” τους φάση και όταν οι εντάσεις μεταξύ τους ήταν τεράστιες. Από τη μια μεριά είχαμε τον Ringo που εγκατέλειψε το γκρουπ, αλλά ξαναγύρισε όταν συνειδητοποίησε ότι το album συνεχίζεται χωρίς αυτόν και από την άλλη είχαμε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Paul και του George. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε ότι ο Lennon που έχει ήδη γνωρίσει την Yoko Ono την είχε μαζί του ακόμα και μέσα στο στούντιο, καταλαβαίνετε το τι συνέβαινε. Ο Paul και ο George, δεν την ήθελαν εκεί και η συμπεριφορά τους, ήταν ανάλογη.
    Εκτός από όλες αυτές τις πιέσεις, οι Beatles δεν έχουν μόνο τη μουσική στο μυαλό τους. Τώρα που ο Brian Epstein έχει πεθάνει από τον Αύγουστο του 1967, πρέπει να ασχολούνται και με τις οικονομικές υποθέσεις του γκρουπ. Ο Paul δείχνει ένα ενδιαφέρον σ’ αυτές τις υποθέσεις, αλλά καθώς ο John με τον George έχουν διαφορετική άποψη από τη δική του, οι εντάσεις μεγαλώνουν.

    Έχοντας επιστρέψει από τις επισκέψεις τους στις Ινδίες όπου συναντούσαν τον Maharishi και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο Yogi δεν ήταν τίποτα άλλο από μία φάρσα (το τραγούδι “Sexy Sadie" που έγραψε ο John, αναφέρεται σ’ αυτό. Η “Sexy Sadie" του τραγουδιού, είναι ο ……Maharishi!!!), αντιλαμβάνονται ότι χωρίς καθοδήγηση από έναν μάνατζερ, το γκρουπ βρίσκεται χωρίς κατεύθυνση και χωρίς σκοπό. Αυτή η σκέψη, τους συγκροτεί και το ανόμοιο αυτό album καταλήγει να είναι ένα αριστούργημα.
    Ο παραγωγός τους George Martin, τους προτείνει να αφαιρέσουν όσα τραγούδια δεν δένουν με τα άλλα και δίνουν την ταυτότητα του ανόμοιου στο album. Οι Beatles αρνούνται. Τα θέλουν όλα και είναι η πρώτη φορά που ο παραγωγός τους έχει κάνει λάθος. Οι Beatles τα κρατάνε όλα και κυκλοφορούν ένα αριστουργηματικό album σε διπλό βινύλλιο. Η ανομοιότητα των τραγουδιών, μας επιτρέπει να ανακαλύψουμε όλες τις πτυχές της μουσικής τους ιδιοφυΐας. Είναι η πρώτη αλλά και η τελευταία φορά που ένα γκρουπ ηχογραφεί Rock 'n' roll, Soul, Blues, folk, country, Reggae και μέσα σε όλο αυτό το ……χάος, να εξακολουθεί να υπάρχει ο υπέροχος ήχος των Beatles.

    * Αγαπημένα μου: Πάρα πολλά. Ιδιαίτερα όμως, το “While My Guitar Gently Weeps”.
    * Πρόταση: Ναι αξίζει. Δεν το βαριέσαι ποτέ. Είναι απρόβλεπτο.

    11: “YELLOW SUBMARINE”
    -Το “Yellow Submarine” είναι το τρίτο film των Beatles αλλά εδώ, πέρα από μερικά καινούργια και εξαιρετικά τραγούδια, δεν είχαν να κάνουν πολλά πράγματα. Το film αυτό ήταν ένα cartoon και δεν είχαν να προσθέσουν ούτε τη φωνή τους. Αυτό το ανέλαβαν ηθοποιοί. Οι Beatles ήθελαν απλά, να μην επαναλάβουν ένα θέμα σαν το “A Hard Day ‘s Night” ή το “Help!” και η ιδέα του cartoon τους άρεσε.
    Το σενάριο το ανέλαβε μία ομάδα σεναριογράφων συμπεριλαμβανομένου και του Erich Segal ("Love Story"). Οι Beatles έγραψαν τέσσερα καινούργια τραγούδια ("Only A Northern Song", "All Together Now", "Hey Bulldog" & "It's All Too Much") για το “Yellow Submarine". Aλλα τραγούδια που υπάρχουν στο film είναι το ομότιτλο που έχει ήδη εμφανιστεί στο “Revolver" και το “All You Need Is Love".
    Επίσης στο film ακούγονται και 6 instrumental κομμάτια ("Pepperland", "Sea Of Time", "Sea Of Holes", "Sea Of Monsters", "March Of The Meanies" & "Pepperland Laid Waste"), που έγραψε ο George Martin.

    Η πλοκή του “Yellow Submarine", είναι μία ψυχεδελική φαντασία. Πρόκειται για ένα ευτυχισμένο βασίλειο που λέγεται Pepperland, αλλά όταν το βασίλειο αυτό καταλαμβάνεται από τους κακούς Blue Meanies, οι Beatles, παίρνουν ένα “Yellow Submarine” και πηγαίνουν να το σώσουν. Το καταφέρνουν με την Αγάπη και τη Μουσική. Το film κυκλοφόρησε σε Αγγλία και Αμερική τον Ιούλιο του 1968 και το album τον Ιανουάριο του 1969.

    * Αγαπημένα μου: “All You Need Is Love”
    * Πρόταση: Δεν είναι καθόλου άσχημο. Δείτε το σαν συλλογή. Εξ άλλου, είναι και το “All You Need Is Love” μέσα.

    12: “ABBEY ROAD”
    -Το "Abbey Road" κυκλοφόρησε στην Αγγλία στις 26 Σεπτεμβρίου του 1969 και στην Αμερική στις 1 Οκτωβρίου. Προορίζονταν να είναι το τελευταίο τους album, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν έτσι όπως οι Beatles τα σχεδίασαν.
    Όταν τέλειωσαν με τις ηχογραφήσεις του "White Album" τον Οκτώβριο του 1968 και το κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο, κυκλοφόρησαν και το “Yellow Submarine" τον Ιανουάριο του 1969. Ανάμεσα σε αυτή την περίοδο, ηχογράφησαν και άλλα τραγούδια τα οποία αφορούσαν στο επόμενο album που επρόκειτο να είναι το “Let It Be". Επειδή όμως στη διάρκεια αυτών των ηχογραφήσεων η ατμόσφαιρα μεταξύ τους ήταν από ηλεκτρισμένη έως και καταστροφική, το “Abbey Road" απετέλεσε την προσπάθεια να αναπαράγουν τον καλό τους εαυτό, κάνοντας ορατή προς τα έξω την θαυμάσια μεταξύ τους σχέση. “Όλα είναι θαυμάσια και η φιλία τόσων χρόνων είναι ακόμα εδώ. Στις ηχογραφήσεις του album “Let It Be", γίνεται χαμός. Η Yoko είναι πάντα παρούσα και ο George με τον Ringo απουσιάζουν πολύ συχνά από το στούντιο. Το “Abbey Road έφερε το τέλος πολύ πιο κοντά. Ο George Martin, -θιασώτης των ιδεών του Paul- έγινε πολλές φορές αιτία τσακωμών μεταξύ του Paul και του John.
    Το “Abbey Road" είναι album του Paul. Παρ’ όλα αυτά, οι Beatles σε κανένα άλλο τους albums δεν έπαιξαν τόσο όμορφα και δεν τραγούδησαν τόσο όμορφα, όσο στο "Abbey Road". Οι φωνητικές τους αρμονίες είναι μοναδικές. Ακούστε το “Sun King” του John. Οι τρεις τους, John, Paul και George, κάνουν 9 φωνές. Ανεπανάληπτο αποτέλεσμα.
    Στην προσπάθεια της καλής προς τα έξω εικόνας, το “Abbey Road" είναι ένα album …..συμβιβασμών.
    Ο John διαλέγει τα τραγούδια της πρώτης πλευράς (για βινύλλιο πρόκειται) και ο Paul μαζί με τον George Martin διαλέγουν τα τραγούδια της δεύτερης. Το περίφημο "medley" που αρχίζει με το “You Never Give Me Your Money", φτιάχτηκε από κομμάτια διαφόρων ημιτελών τραγουδιών. Καταπληκτικό το αποτέλεσμα.

    Το "Abbey Road" είναι μία κατάθεση και μία απόδειξη ότι αυτά τα παιδιά είχαν ένα μοναδικό ταλέντο. Ότι όταν τα προσωπικά παραμερίζονται η τέχνη τους και οι ιδέες τους παράγουν αριστουργήματα.
    Και αυτό το αριστούργημα βρήκε τον τρόπο να επιπλεύσει.
    Το “Abbey Road" είναι ένα από τα πέντε κορυφαία albums των Beatles.

    * Αγαπημένα μου: Όλα
    * Πρόταση: Δεν πρέπει να λείπει από καμιά δισκοθήκη.

    13: “LET IT BE”
    -Παρ’ όλο που οι ηχογραφήσεις του “Let It Be", προηγήθηκαν από τις ηχογραφήσεις του “Abbey Road", το “Let It Be" έμελλε να είναι το τελευταίο album των Beatles.
    Τον Νοέμβριο του 1968, ο Paul συνειδητοποιεί ότι η διάλυση των Beatles είναι αναπόφευκτη. Σε μία προσπάθεια αποφυγής του μοιραίου, πείθει τον John και τον George (ο Ringo δεν ενδιαφέρεται.
    Εξ άλλου κάνει ότι του λένε. Στην πραγματικότητα είναι με την John & George πλευρά), να κάνουν μία ή και δύο συναυλίες (Η μία θα αφορά την πρόβα). Ο Paul πιστεύει ότι αυτές οι δύο συναυλίες μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα μεταξύ τους προβλήματα, λόγω της προσέλευσης κόσμου. Ίσως με αυτό τον τρόπο οι σχέσεις τους να αναθερμανθούν. Προσπαθεί να κλείσει Royal Albert Hall και το Roundhouse, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες και έτσι τα σχέδια του Paul πέφτουν στο κενό. Ο George τότε, συλλαμβάνει την ιδέα του film ντοκιμαντέρ. Οι κάμερες να είναι μέσα στο στούντιο και να καταγράφουν τις πρόβες και τις ηχογραφήσεις. Αυτό το υλικό αργότερα θα μονταριστεί και θα πρόκειται όχι για μία καινούργια ταινία των Beatles, αλλά για ένα ντοκιμαντέρ. Εφ’ όσον οι πρόβες θα πάνε καλά, τότε θα μπορούν να κλείσουν και μία ημερομηνία για το live. Όμορφα!!!!
    Στις 2 Ιανουαρίου του 1969, οι Beatles συγκεντρώνονται στα Twickenham Film Studios για την πρώτη από τις τρεις εβδομάδες των γυρισμάτων. Ο John νοιώθει πολύ δύσκολα. Υπάρχουν παντού κάμερες που καταγράφουν τα πάντα και δεν υπάρχει ούτε μία ιδιωτική στιγμή. Δεν μένουν για πολύ εκεί. Μετακομίζουν στα δικά τους στούντιο της Apple, που μόλις έχουν ανοίξει. Μαζί τους είναι και ο πιανίστας Billy Preston. Προσπαθούν εκεί να φτιάξουν ένα album από τυχαίες και παλιές ηχογραφήσεις, αλλά το αποτέλεσμα προς το παρόν δεν τους ικανοποιεί. Παράλληλα, ο Paul και ο George εκνευρίζονται από την παρουσία της Yoko και ο John εκνευρίζεται που εκνευρίζονται. Ο Ringo δυσανασχετεί με όλα αυτά.
    Ο Billy Preston καταφέρνει πολλές φορές να καλμάρει την έντονη ατμόσφαιρα.
    Οι Beatles οφείλουν ένα film στην United Artists και παρ’ όλο που ο Paul προτιμάει ένα φιλμαρισμένο live concert, αυτό που τελικά παράγεται, είναι ένα 80λεπτο ντοκιμαντέρ που αφορά στις πρόβες του γκρουπ στα Twickenham Studios, στα Apple Studios και στο περίφημο live που κάνουν στην ταράτσα της Apple. Αυτό είναι το “Let It Be".

    Ο Paul σχεδίαζε να λέγεται το album "Get Back" και η κυκλοφορία του θα συνέπιπτε με την προβολή του ντοκιμαντέρ. Τα σχέδια του Paul (για την σύμπτωση της κυκλοφορίας) δεν ευδοκίμησαν, αλλά το album "Get Back" κυκλοφόρησε με τα τραγούδια του ………"Let It Be". Η μόνη διαφορά που έχει το "Get Back" από το "Let It Be" -εκτός από το εξώφυλλο- είναι ότι το "Get Back" περιέχει τα τραγούδια: "Don't Let Me Down", & “Teddy Boy" που δεν περιέχονται στο "Let It Be".

    Οι Beatles έπαιξαν μαζί σε στούντιο για τελευταία φορά στις 20 Αυγούστου του 1969. Στις 4 Ιανουαρίου του 1970 έγινε το mastering για το "Let It Be" και τον Απρίλιο, ο Paul McCartney ανήγγειλε την αποχώρησή του από τους Beatles. Στις 31 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν όλες οι νομικές διαδικασίες.

    Το "Let It Be", είναι το album που έχασε ο George Martin. Στην παραγωγή ήταν ο Phil Spector.
    Δεν είναι κακό. Περιέχει άλλωστε εξαιρετικά τραγούδια. Θα μπορούσε όμως να είναι καλύτερο.

    * Αγαπημένα μου: “Across The Universe”, Two Of Us”, “For You Blue”.
    * Πρόταση: Αξίζει και θα το δείτε. Κλείνει τον κύκλο.


    Αναφέρθηκα πιο πάνω για τα πέντε κορυφαία τους albums, αυτά λοιπόν με χρονολογική σειρά, είναι τα εξής:
    1: "Rubber Soul"
    2: "Revolver"
    3: "Sgt. Pepper's Lonely Heart's Club Band"
    4: "White Album"
    5: "Abbey Road"

    -Από τις Συλλογές, θα σας προτείνω τα “Beatles 1962-66” & “Beatles 1967-70”.

    -Επίσης, είναι πολύ καλά τα 3 διπλά CD ‘s “Anthology 1”, “Anthology 2” & “Anthology 3” του 1996, τα οποία –αν μη τι άλλο- είναι ένα ηχητικό ντοκουμέντο.

    *** ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
    Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και επειδή δεν ξέρω πώς να κλείσω αυτό το άρθρο, σας παραθέτω την τελευταία ηχογραφημένη τους φράση:

    "And In The End, The Love You Take, Is Equal To The Love You Make"





    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesDancePopReggaeRockSoulΚαλλιτέχνες:George HarrisonFieldsJohn LennonPaul McCartneyBob DylanChuck BerryJimi HendrixThe BeatlesΜουσική Γενικά:συνέντευξηΜουσικά Όργανα:κιθάραΕταιρίες:Martin



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #4685   /   19.05.2006, 12:22   /   Αναφορά
    τέλειο και για αυτους που γνωρίζουν αλλά περισσοτερο για αυτους που θέλουν να μάθουν



    είμαι φανατικός αρα όχι αμερόληπτος όταν ταξίδεψα στο liverpool και πήγα στη Mathew Street ένα πανώ έγραφε καλωσήρθατε στη πόλη που γεννήθηκαν οι BEATLES

    είναι ταξίδι ζωης
    #4686   /   19.05.2006, 12:29   /   Αναφορά
    Μου άρεσαν και μου αρέσουν αρκετά αν και δεν πρόλαβα να τους δω ζωντανά!Ωραίο το αφιέρωμα..πλήρες (κατα την γνώμη μου)!Διάβασα πράγματα τα όποια δεν ήξερα ΚΑΘΟΛΟΥ.Ευχαριστώ πολύ Γιώργο!:D
    #4687   /   19.05.2006, 12:44
    Εξαιρετικό.. Μπράβο για άλλη μια φορά...

    #4689   /   19.05.2006, 19:33   /   Αναφορά
    Thnx all....



    :-)
    #4690   /   19.05.2006, 19:59   /   Αναφορά
    Ορφέα

    Γι' αλλη μια φορά Μπράβο! Το αρθρο είναι εξαιρετικό. Πολλά απ' αυτά ,για να μην πω το σύνολο, μου ηταν άγνωστα! Συνέχισε τη........διδασκαλία...



    Υ.Γ.

    Στο γραπτό σου δεν διέκρινα καμία σύγχιση, οσο για ορθογραφικά λάθη ας κοιτάξουν αλλοι .

    Ολα εγώ θα τα δω?

    χαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχα

    #4692   /   19.05.2006, 21:41
    Είμαι αρκετά συγχισμένος, γιατί τώρα που το διαβάζω βλέπω ότι θα μποεούσα να το κάνω καλύτερο...



    :-)

    #4693   /   19.05.2006, 21:42
    Ορίστε.... έκανα και ένα ορθογραφικό λάθος...



    Το σωστό είναι: μπορούσα

    #4694   /   19.05.2006, 22:11   /   Αναφορά
    Really good orfeus δεν ήξερα πραγματικά τίποτα απο όλα αυτά thanks for the lesson cu να 'σαι καλά!

    #4695   /   19.05.2006, 23:03
    Να 'σαι καλά Γιώργο.. :-)

    #4705   /   22.05.2006, 12:15   /   Αναφορά
    Είσαι μεγάλος ρε μεγάλε... Παλιά και αγαπημένα... Ευχαριστώ πολύ! (Το απίθανο είναι ότι μέχρι τώρα έχεις γράψει στις ιστορικές μπάντες για τις τρεις από τις τέσσερις αγαπημένες μου...)
    #4706   /   22.05.2006, 12:20
    Σε έχω "πιάσει"!!!!



    :-)

    #4709   /   22.05.2006, 13:41   /   Αναφορά
    Η ιστορία των Beatles είναι χιλιοειπωμένη...

    Αυτό που κάνει ξεχωριστή μία αναφορά στους "Fab Four" είναι η ιδιαίτερη προσωπική ματιά και εμπειρία.

    Γιώργο, όχι μόνο η δική σου ματιά ξεχωρίζει, αλλά επιπλέον είναι απλώς ευδιάκριτες η γνώση, η κατοχή του θέματος και η ευαισθησία σου πάνω σε αυτό, αφού αποτελεί για σένα όχι απλώς πληροφορία, αλλά μέρος της ίδιας σου της ζωής.

    Πάντα, προσέχω ό,τι γράφεις, λες ή... τραγουδάς:-)
    #4710   /   22.05.2006, 13:45
    Σωτήρη σ' ευχαριστώ για την προσοχή σου.



    Θα προσέχω περισσότερο ......τώρα!!!!



    :-)

    #5176   /   20.07.2006, 04:59   /   Αναφορά
    Tι να πρωτοπεί κανείς γι'αυτό το συγκρότημα.Μερικές φορές οι λέξεις είναι τόσο αδύναμες,ασήμαντες και μικρές για να περιγράψεις τον θαυμασμό και τον σεβασμό για ένα συγκρότημα όπως αυτό των Σκαθαριών...



    Living is easy with eyes closed

    Misunderstanding all you see

    It's getting hard to be someone but it all works out

    It doesn't matter much to me...
    #11761   /   08.02.2008, 01:04   /   Αναφορά
    Άρχισα να ακούω φανατικά τα "Σκαθάρια" μόλις τελείωσα το βιβλίο Liverpool Fantasy. Τότε μπόρεσα να αντιληφθώ κάποια πράγματα...
    #11785   /   08.02.2008, 23:10
    Oι Beatles είναι εξαιρετικοί.Το τραγούδι τους το yesterday ήταν εξαιρετικό.Έιχαν σπουδαία ιστορία και μεγάλη κόντρα με τον Εlvis.Το κειμενάκι σου καλό τέλως πάντων.