ελληνική μουσική
    746 online   ·  210.832 μέλη
    Ο Παύλος Παυλίδης δεν είναι καθόλου καινούριος στη σκηνή του ελληνικού ροκ. Χρόνια πριν είχε ξεκινήσει να παίζει με το σχήμα του, τα Μωρά στη Φωτιά, ακολουθώντας κάποια περίεργα μουσικά μονοπάτια που λίγα ελληνικά σχήματα είχαν τολμήσει να ακολουθήσουν μέχρι τότε...
    Γράφει ο Γιώργος (atrixospi8ikos)
    3 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 23 Αύγ 2006
    Ο ποπ ροκ ήχος τους με τα στοιχεία των Ambient πειραματισμών του Brian Eno ήταν κάτι πολύ καινούριο για τη χώρα μας. Τα Μωρά στη Φωτιά δεν έζησαν πολλά χρόνια και ο Παύλος μέχρι το 1993 είχε μείνει εκτός των εξελίξεων. Εκείνη τη χρονιά, όμως, σχημάτισε το συγκρότημα που σημάδεψε τόσο τον ίδιο όσο και την ελληνική ροκ σκηνή, γενικότερα. Τα Ξύλινα Σπαθιά θεωρούνται σήμερα, όχι άδικα, το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα της χώρας μας μετά τις Τρύπες.

    1993: Οι Παύλος Παυλίδης, Βασίλης Γκουνταρούλης στα πλήκτρα, Πάνος Τόλιος στη ντραμς (πρώην ντράμερ των Απροσάρμοστων του Παύλου Σιδηρόπουλου) και Χρήστος Τσαπράζης στο μπάσο σχηματίζουν στην Θεσσαλονίκη τα Ξύλινα Σπαθιά. Την ίδια χρονιά ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ στην ανεξάρτητη Ano Kato Records της Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος του: Ξεσσαλονίκη. Το πρώτο live τους στην Αθήνα καταφέρνει να μαζέψει μόλις 100 άτομα.

    1995: Ζωντανή εμφάνιση στο Μύλο της Θεσσαλονίκης. Τον Φεβρουάριο ηχογραφούν το νέο τους δίσκο Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου, αυτή τη φορά με την ετικέτα της Virgin. Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του στην Αθήνα πουλάει 2.000 αντίτυπα! Ο δίσκος αποσύρεται γιατί το συγκρότημα μπλέκεται σε μία δικαστική διαμάχη με την παλαιά εταιρία του. Το Νοέμβριο δικαιώνονται από το δικαστήριο και ο δίσκος ξανακυκλοφορεί.

    1996: Το δεύτερο άλμπουμ τους γίνεται χρυσό.

    1997: Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο βρίσκονται στο στούντιο και ηχογραφούν την τρίτη δουλειά τους, Μια Ματιά Σα Βροχή, που κυκλοφορεί στις 19 Μαΐου. Το καλοκαίρι εμφανίζονται στο φεστιβάλ Βύρωνα όπου μαζεύουν 8.000 άτομα! Στις 9 Δεκεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση του MTV δίνουν μία συναυλία στο HQ club του Λονδίνου με τον Τάκη Καννέλο των Mode Plagal να έχει πάρει τη θέση του Πάνου Τόλιου στη ντραμς.

    1998: Ξεκινούν τη χρονιά με τρεις (16-17-18/1) sold out εμφανίσεις στο Ρόδον για να ακολουθήσουν δύο εξίσου επιτυχημένες εμφανίσεις στο Μύλο τον Φεβρουάριο. Ο Τάκης Καννέλος αποχωρεί με τη σειρά του μην μπορώντας να ακολουθήσει το βαρύ πρόγραμμα του συγκροτήματος. Τη θέση του παίρνει ο Γιάννης Μήτσης. Το Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου γίνεται πλατινένιο ενώ το Μια Ματιά Σα Βροχή χρυσό. Τον Ιούλιο εμφανίζονται στο Rockwave Festival '98. Στις εμφανίσεις τους παρουσιάζουν ήδη νέα τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στον αναμενόμενο πριν το τέλος της χρονιάς τέταρτο δίσκο τους.


    Μέσα Σεπτέμβρη, βρίσκονται στο Ολυμπιακό Στάδιο, support γκρουπ ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της διεθνούς ροκ σκηνής, των Rolling Stones σε μία από τις καλύτερες συναυλίες που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα! Οκτώβριος-Νοέμβριος. Ετοιμάζουν καινούργια τραγούδια και εμφανίζονται ζωντανά σε τέσσερις πόλεις της Μ.Βρετανίας. Τροφή Για Θηρία, Διαστημόπλοια, Χάθηκα, Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι, είναι τα τέσσερα νέα τραγούδια των Ξύλινων Σπαθιών που κυκλοφορούν τέλη Ιουνίου σε c.d.-single. Το ροκ συναντάει την ηλεκτρονική μουσική και ξεσηκώνει σε κάθε άκουσμα. Οι ρυθμοί αλλάζουν και γεννάνε μπαλάντες. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, όλα είναι διαφορετικά. Σχεδιάζουν καλοκαιρινές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. "γιατί ο δρόμος είναι χίλια και ένα παραμύθια, είναι το σπίτι μας, δεν έχει τέλος.."

    "Αυτό που μ' ενδιέφερε από την αρχή, είναι ένα συγκρότημα που εάν πετύχαινε, να προχωρούσε και παραπέρα. 'Όταν βρεθήκαμε μαζί με τα παιδιά, κατάλαβα ότι είμαστε ένα καλό group με απρόβλεπτη συνέχεια. Τώρα, στο υλικό του τρίτου δίσκου, η δουλειά είναι συνολική και οι ιδέες ξεπηδάνε από παντού".
    Παύλος Παυλίδης - Ιανουάριος 1996 .




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #5430   /   23.08.2006, 01:04   /   Αναφορά
    Αξιόλογη η βιογραφία, που την είχαμε διαβάσει κι εδώ: http://www.infowonders.gr/xilinaspathia/history.htm



    (atrixospi8ikos, προσωπικά, θα προτιμούσα να διαβάσω μια παρουσίαση -ας πούμε- της ιστοσελίδας από όπου έκανες copy+paste τη βιογραφία...)



    http://www.infowonders.gr/xilinaspathia/



    ;-)



    #5432   /   23.08.2006, 14:04   /   Αναφορά
    Όντως είναι μια αξιόλογη βιογραφία καθώς αξιόλογη είναι και σελίδα από όπου και την πήρες.

    Γιώργο καλό θα είναι όταν δημοσιεύεις κάτι να αναφέρεις και τις πηγές σου. :) ;)
    #5434   /   23.08.2006, 14:49
    ok stin epomeni dimosieusi 8a einai grammeni kia i pigi....

    #5442   /   25.08.2006, 01:57   /   Αναφορά
    Ο Παυλίδης πλέον κάνει σόλο καριέρα. Έχει κυκλοφορήσει ήδη ένα cd, το "αφού λοιπόν ξεχάστηκα" και πρόσφατα κυκλοφόρησε και το 2ο cd του , του οποίου δεν θυμάμαι τον τίτλο.

    Το 1ο που το έχω ακούσει δεν έχει καμία σχέση με ξύλινα σπαθιά. Καλό είναι αλλά δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε. Θα ψάξω να βρω και τον τίτλο του 2ου cd.

    Καλή δουλειά.
    #8477   /   31.05.2007, 22:59
    Το ονομα του δευτερου δισκου του Παυλου Παυλιδη ειναι "Αλλη μια Μερα" και η δουλεια το ειναι παρα πολυ καλη οπως και ολες οι αλλες...!

    #5448   /   26.08.2006, 13:30   /   Αναφορά
    Καλη μου αρεσε!!!!!! Πολυ καλη η βιογραφια!!!!!!!!!!!!!!!!
    #5688   /   21.09.2006, 16:17   /   Αναφορά
    Τα ξυλινα σπαθια ειναι απεκτα, τα ακουω συνεχεια μ'αρεσουν πολυ!!!!!!!
    #5691   /   21.09.2006, 17:57   /   Αναφορά
    TO sigrotima.....tzamato

    keep cool babe
    #6222   /   13.11.2006, 19:30   /   Αναφορά
    το συγκρότημα αγαπημένο, το κείμενο ωραίο αν και παρμένο από αλλού. όμως όλοι μαθαίνουμε.



    φιλιά!