ελληνική μουσική
    524 online   ·  210.834 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Νίκος Καββαδίας

    O Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε το 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας από γονείς Κεφαλονίτες. Στα τέσσερα του χρόνια η οικογένεια μετοίκησε στο Αργοστόλι καί το 1921 στον Πειραιά, όπου ο μικρός Νίκος τελειώνει Δημοτικό και Γυμνάσιο. Μαθητής ακόμη του δημοτικού, γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Το 1929 μπαίνει υπάλληλος σε ένα ναυτικό γραφείο. Αντέχει μόνο λίγους μήνες να βλέπει τους άλλους να ταξιδεύουν.

    Τα καράβια κι η θάλασσα είναι το όνειρό του...
    Γράφει το μέλος Τζουβάρας Γιάννης (tzouv)
    5 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 20 Σεπ 2006
    Μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό, και για μερικά χρόνια συνεχίζει να φεύγει με τα φορτηγά, γυρίζοντας πίσω μονίμως ταλαιπωρημένος και αδέκαρος... Η ανέχεια τον κάνει ν' αποφασίσει να πάρει το δίπλωμα του ασυρματιστή. Στην αρχή σκεφτότανε να γίνει καπετάνιος, μα τα χρόνια είχαν περάσει, τα είχε φάει η λαμαρίνα, και το δίπλωμα του Ασυρματιστή ήταν ο μόνος σύντομος και αξιοπρεπής δρόμος γιά τα καράβια. Παίρνει το δίπλωμα του το 1939, αλλά αντί να μπαρκάρει βρίσκεται στρατιώτης στην Αλβανία και κατόπιν ξέμπαρκος στην Αθήνα με την γερμανική Κατοχή. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος , το 1944, ξαναμπαρκάρει, αδιάκοπα πιά, ως ασυρματιστής, γυρίζοντας όλο τον κόσμο, ως το Νοέμβρη του 1974.

    Τρεις μήνες άντεξε μακρυά από τη θάλασσα. Πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδειο στις 10 Φεβρουαρίου του 1975.

    Hδη στα δώδεκα του χρόνια, μαθητής, ο Καββαδίας εξέδιδε μόνος του το περιοδικό Σχολικός Σάτυρος, απόδειξη της στιχοπλαστικής του ευχέρειας. Κάποια από τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν καί στην Πειραιώτικη εφημερίδα Σημαία. Τα χρόνια 1928-29 δημοσιεύει ποιήματα του στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας και ταυτόχρονα συνεργάζεται και με το περιοδικό Διανοούμενος. Παράλληλα αρχίζει τη δημοσίευση σε συνέχειες ενός μυθιστορήματος στην εφημερίδα Πειραϊκό Βήμα, που όμως δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

    Η ουσιαστική εμφάνιση του γίνεται με την πρώτη του συλλογή Μαραμπού το 1933, που κέρδισε καί την εύνοια του Φώτου Πολίτη. Το 1943 δημοσιεύει στους Πρωτοπόρους ένα ποίημα με τίτλο "Αθήνα" με το ψευδώνυμο Α. Ταπεινός. Το 1947 επανεκδίδεται συμπληρωμένο το Μαραμπού καί τυπώνεται η δεύτερη συλλογή του, το Πούσι. Το 1954 τυπώνεται και το πεζογράφημα (μάλλον εκτενές αφήγημα καί όχι μυθιστόρημα) Βάρδια.

    Λίγο μετά το θάνατο του τυπώνεται η τρίτη συλλογή του με τίτλο Τραβέρσο (1975) καί το 1987 τα μικρότερα πεζά του, Λί, Του πολέμου και Στο άλογό μου.

    Ο Νίκος Καββαδίας είναι ίσως ο μόνος που αξίζει τον χαρακτηρισμό του απόλυτα βιωματικού στήν ποίησή του. Μιλάει πάντα γιά τα καράβια που έζησε, τους ναυτικούς που γνώρισε, τους έρωτες, τους καυγάδες και τους θανάτους στα λιμάνια,με την γλώσσα των καραβιών, αλλά και κάποιους ιδιωματισμούς της Κεφαλλονιάς, να μπλέκονται στα γνήσια λαϊκά ελληνικά του. Ο Ερωτάς του για τα ταξίδια και τη θάλασσα, πάθος τρομερό, σχέση αγάπης και μίσους, ο ίδιος έρωτας που τον οδήγησε να μπαρκάρει μικρός, μόλις 19 ετών, αφήνοντας την σίγουρη δουλειά του ναυτικού γραφείου, είναι ορατός σε κάθε στίχο του, και τόσο δυνατός που διαπερνά τον αναγνώστη, τον κάνει να ξεχάσει τις άγνωστες λέξεις και τους ναυτικούς όρους , και να συνεπαρθεί απόλυτα από την αλήθεια του Λόγου του Ποιητή.

    Η ποίησή του αντλεί από τον νεορομαντισμό, την ταξιδιωτική κοσμοπολίτικη ποίηση. Eχει όμως ανεπτυγμένα εντελώς δικά της χαρακτηριστικά, που την καθιστούν περίπτωση μοναδική, αλλά καί εξαιρετικά γοητευτική. Η γλώσσα του Καββαδία είναι η ζωντανή, εμπλουτισμένη με πάμπολλα στοιχεία του ναυτικού ιδιώματος, ωστόσο διακριτική, εκφραστικότατη καί πειστική. Τα ποιήματα του είναι έμμετρα καί ομοιοκατάληκτα χωρίς να υποτάσσεται η αφηγηματική ικανότητα και να υποβιβάζεται το καλλιτεχνικό στοιχείο. Περιγράφεται η σκληρή και συχνά άσωτη ζωή των ναυτικών, δεν αποκλείονται όμως στιγμιότυπα τρυφερά καί προεκτάσεις προβληματισμένες και ευρύτερα φιλοσοφημένες. Ετσι, πρόκειται για ποίηση κοσμοπολίτικη, όχι όμως ψυχρή καί απόμακρη, αλλά μεθέξιμη. Η πορεία από την πρώτη ως την τρίτη συλλογή αποκαλύπτει έναν άξονα ανθρωποκεντρικό. Σιγά-σιγά τα μοτίβα γίνονται πιο σκοτεινά, πιο εσωτερικά, πιο ερωτικά. Επανέρχονται σύνβολα καί αντικείμενα με προσδιορίσιμη λειτουργικότητα, χρώματα, πρόσωπα καί μύθοι, που εν τέλει υποσκάπτουν το κοσμοπολίτικο στοιχείο καί το απορρίπτουν για να αφήσουν μιά γυμνή μοναξιά. Η τρυφερότητα καί ο λυρισμός είναι ακόμη χαρακτηριστικότερα στοιχεία των μικρών πεζών του, του 1987. Θα 'ταν ίσως τολμηρό να ειπωθεί, αλλά φαίνεται πως συγκεντρώνουν ό,τι απαιτείται για να χαρακτηριστούν μικρά, κλασικότροπα αριστουργήματα. Η Βάρδια είναι ένα εκτενές αφήγημα, κοντά στην ευθύγραμμη αφήγηση, με αναδρομικές καί προληπτικές παρεκβάσεις στο πρώτο μέρος, αλλά πολύ κοντά στο είδος του φανταστικού, όπου οι κώδικες εμπλέκονται καί τα όρια πραγματικού καί φαντασιακού συγχέονται, είναι το δεύτερο μέρος, σαφώς νεοτερικότερο και ως προς την ποιητική του.

    Ο Νίκος Καββαδίας άφησε πολύ λίγα πίσω του, μόλις τρείς ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και τρία μικρά πεζά. Ταπεινά παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα, κι η ταπεινότητά του αυτή, μαζί με την μελοποίηση πολλών ποιημάτων του, τον έφερε κοντά στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, κάνοντάς τον έναν από τους πιό δημοφιλείς μας ποιητές, δυστυχώς μετά τον θάνατό του...


    Ποιήματα: Μαραμπού (1933), Πούσι (1947), Τραβέρσο (1975)

    Μυθηστορημα: Βάρδια (1954)

    Μικρα Πεζα: Λι (1987), Του πολέμου (1987), Στο άλογό μου (1987)



    Πηγη: http://www.strofi.com/writersgr/kavadias/kavadias.html

    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #5672   /   20.09.2006, 15:24   /   Αναφορά
    Ν.Καββαδίας:

    "ο ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων"

    Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν η αφορμή που διάβασα τα έργα αυτού του εξαιρετικού ποιητή.Με γοήτευσε πολύ η γλώσσα που χρησιμοποιεί,διότι είναι ξεχωριστή καθώς περιέχει στοιχεία του ναυτικού ιδιώματος όπως λέει και παραπάνω.Αν διαβάσει κάποιος το "Γλωσσάρι στο έργο του Νίκου Καββαδία" του Γιώργου Τραπαλη,θα παρατηρήσει πως πολλές λέξεις που χρησιμοποιεί είναι τόσο άγνωστες μα και τόσο οικείες παράλληλα.





    tzouv,σε ευχαριστούμε για την δημοσίευση!!
    #5673   /   20.09.2006, 15:25   /   Αναφορά
    Πολύ καλή βιογραφία..... για έναν από τους αδικημένους ποιητές που δε γεύτηκαν αναγνώριση εν ζωή. Ας ειν καλά κ ο Μικρούτσικος που οδήγησε το έργο του Καββαδία έξω απ' τα στενά όρια των ναυτικών, που το εξάπλωσε στο ελληνικό κοινό... Ένας ακόμα μεγάλος ο Καββαδίας, από τους λίγους.



    ''Ό, τι αγαπούσα αρνήθηκα για το πικρό σου αχείλι

    τον τρόμο που δοκίμασα πηδώντας στο κατάρτι

    τον μπούσουλα τη βάρδια μου και την πορεία στο χάρτι

    για ένα δυσεύρετο μικρό θαλασσινό κοχύλι...'' [Πικρία]
    #5674   /   20.09.2006, 20:23
    Ευχαριστουμε για την ενημερωση (Με βοηθησες να εχω και το εικοσαρι στο σχολειο!!!!)Πολυ καλη!!!

    #5734   /   25.09.2006, 19:08
    Συμφωνώ απολύτως!!!!!!!!!

    #5737   /   26.09.2006, 11:28
    Συμφωνω και εγω με τα λεγομενα του προλαλισαντος

    Παλι καλα ομως που εστω και μετα θανατον ενασ απο τους μεγαλητερους ποιητες της ελλαδας ετυχε τις αναγνωρισης που του αρμοζη.

    >

    #5675   /   20.09.2006, 21:02   /   Αναφορά
    Από τους σημαντικότρους ποιητές μας...Οπως επισήμανε και ο Vasiloukos δυστυχώς η αναγνώριση ήρθε μετα θάνατον...
    #5677   /   20.09.2006, 22:52
    Συγχαρητήρια για το άρθρο σου... Αφιέρωμα στον Καββαδία θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι στην Κω.. Μαγευτικός πραγματικά, μιας και περιγράφει μέρη στα οποία δεν είχε πάει και σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι εκεί όταν τα ακούς. Κάτι το ασύληπτο.. Πάντως βοήθησε και η άψογη μελοποίηση του Θάνου ώστε να ακούγονται τα ποιήματά του περισσότερο εύηχα..

    #5679   /   21.09.2006, 00:09   /   Αναφορά
    Μπράβο σου για την παρουσίαση.

    Θά 'θελα να προσθέσω πως στην ευρεία διαδοση του έργου του Καββαδία έχουν συμβάλει και δυο φίλοι από το Ναύπλιο οι ''ΞΕΜΠΑΡΚΟΙ'' οι οποίοι μελωποίησαν ποιήματά του με έναν ιδιαίτερο και (κατά την άποψή μου) εξαιρετικό τρόπο. Η δουλειά αυτή υπάρχει σε δίσκο/CD με τίτλο ''S/S IONION''.
    #5684   /   21.09.2006, 09:26
    Καλοί οι Ξέμπαρκοι σε αρκετές μουσικές αποδόσεις του ποιητή, τους έχω ακούσει.

    Ιδιέταιρη αίσθηση μου έκανε το κομμάτι που ερμηνεύει η Γαλάνη στο δίσκο, στο "Γράμμα ενός αρρώστου". Όμορφη μελωδία.

    #5740   /   26.09.2006, 13:37
    Συμφωνώ, Εξαιρετική ερμηνία.

    #5681   /   21.09.2006, 00:56   /   Αναφορά
    Και λέω εγώ τώρα (ο κοινός θνητός)...

    αν δεν ήταν ο Μικρούτσικος να κάνει, για μένα, την καλύτερη απόδοση της ποίησης στην ελληνική μουσική, ποιός θα τον ήξερε τον Καββαδία*; Όπως για παράδειγμα ποίος ξέρει σήμερα τον Γιώργο Σταυρόπουλο που δεν βρέθηκε κανεις να τον μελοποιήσει παρά την ποιότητα των ποιημάτων του και τη μορφή τους που προσφέρεται για μελοποίηση.



    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πολλοί ποιητές πήγαν χαμένοι επειδή δεν βρέθηκε κανεις άξιος να τους φορέσει νότες, παρόλο που η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο που τραγουδά τους ποιτές της. Πρέπει να αισθανόμαστε λοιπόν πολύ τυχεροί που ο κος Πατσιφάς έκανε ένα τέτοιο δώρο στο εφευρετικό Μικρούστικο. Γιατί αν δεν το ξέρετε, ο Πατσιφάς ήταν κάθετα αντίθετος με αυτό το έργο και έκανε την παραγωγή επειδή συμπαθούσε πάρα πολύ και εκτιμούσε τον Μικρούτσικο.



    Αυτά. Καλή ιδέα το άρθρο.









    *για όνομα του Θεού δεν αμφισβητώ τον ποιητή.
    #5682   /   21.09.2006, 08:21   /   Αναφορά
    μπράβο εξαιρετικό με πήγες 23 χρόνια πίσω τότε τον ανακάλυψα μεσα απο το δίσκο του Μικρούτσικου. Μετα άπο ένα χρόνο παρουσιάστηκα στο ναυτικό και έμεινα σε καράβι 24 μήνες αυτό ήταν η γλώσσα του Καββαδία ήταν πια και η δική μου τα ποιήματά του ήταν σα να έλεγαν δικές μου ιστορίες να είσαι καλά
    #5683   /   21.09.2006, 09:00   /   Αναφορά
    ......Ύστερα σ' είδα στη Μαρσίλια σαν εχάθηκες

    μέσα στο θόρυβο χωρίς να στρέψεις πίσω

    και γω που μόνο την υγρή έκταση αγάπησα

    λέω πως εσένα θα μπορούσα ν' αγαπήσω....



    Να είσαι καλά για την αναφορά στον Καββαδία...

    #5686   /   21.09.2006, 11:13   /   Αναφορά
    Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο κοκορεύομαι που κατάγομαι από την Kεφαλονιά είναι αυτός ο άνθρωπος. Tι να πω, τα είπαν τα παιδιά πριν. Aπό τους λίγους που σε αγγίζει τόσο άμεσα, σε συγκινεί αφάνταστα με απλές καθημερινές λέξεις και ιστορίες. Eίναι μεγάλος.
    #5706   /   22.09.2006, 14:40
    Σας ευχαριστω ολους πολυ παιδια.Πραγματικα ο Καββαδιας ειναι απο τους μεγαλυτερους ποιητες και πολυαγαπημενος.Και εγω του εδωσα πολυ περισσοτερη σημασια μετα τα ακουσματα του Μικρουτσικου....Ειναι φοβερος

    #5726   /   24.09.2006, 13:06   /   Αναφορά
    "Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία". Τίποτε άλλο...
    #5841   /   09.10.2006, 23:17   /   Αναφορά
    Και βέβαια να μη ξεχνάμε το καταπληκτικό "Οι 7 Νανοι στο S/S Cyrenia" το οποίο ο Θάνος Μικρούτσικος το απογειώνει. Το ποίημα βρίσκεται στο βιβλίο ΤΡΑΒΕΡΣΟ και το τραγούδι με τη μουσική και ερμηνεία του Θανου Μικρούτσικου στο Δισκο "Γραμμές των Οριζόντων" .....
    #5842   /   10.10.2006, 01:11   /   Αναφορά
    Δεν υπάρχει περίπτωση να ταξιδέψω με πλοίο και να μην σκεφτώ τον Καββαδία ...



    Ίσως γι' αυτό να αποφεύγω τα ταξίδια από θαλάσσης .

    Με πιάνει μελαγχολία σκεπτόμενη τον Καββαδία , αυτά που φανταζόμουν οτι είχε ζήσει , αυτά που δεν έζησε , που πέθανε στην στεριά και όχι στην θάλασσα πράγμα που φοβόταν οτι θα του συμβεί (φαίνεται και στους στίχους του τραγουδιού ''Ιδανικός και ανάjιος εραστής'' ) ...



    Πολύ μεγάλος ποιητής ο Καββαδίας .

    #7083   /   31.01.2007, 02:00   /   Αναφορά
    Θα μεταλάβω με νερό θαλασσινό

    στάλα τη στάλα συναγμένο απ'το κορμί σου

    σε τάσι αρχαίο μπακιρένιο αλγερινό

    που κοινωνούσαν πειρατές πριν πολεμήσουν



    Κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι θέλω να πάω...

    ...στο μάτι του κυκλώνα!!!
    #7088   /   01.02.2007, 17:14   /   Αναφορά
    το πειρατικό του Captain Jimmy

    που μ' αυτό θα φύγετε καί σεις,

    είναι φορτωμένο με χασις

    κ΄έχει τα φαναρια του στήν πρύμη.

    (αρμίδα)





    το αγαπημένο μου....
    #7089   /   02.02.2007, 01:00   /   Αναφορά
    Ο Νίκος Καββαδίας στιγμάτισε την ζωή μου πριν πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γράψει κάτι ή να έχει κυκλοφορήσει μελοποιημένο και να μη το έχω. Χαίρομαι λοιπόν, ιδιαίτερα όταν βλέπω ανθρώπους να τον αγαπούν όπως εγώ και μάλιστα στην δική σου ηλικία. Μπράβο, πολύ καλή δουλειά
    #7090   /   02.02.2007, 01:20
    Πιστευω οτι ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους ποιητες μας!Λατρευω τα ποιηματα του!Αρχισε να μου αρεσει οταν έκανα ενα ζαπινγκ πριν 4 χρονια και πετυχα στο 902 τον Κουτρα να λεει το Καραντι εχοντας ντραμιστα του Καπηλίδη το μεγαλο!Εκει κολησα τρελά και με τις μελωδιες του Μικρουτσικου και με τις ερμηνειες Κουτρα,Παπακωνσταντινου,Σαρρη,Νταλαρα,Κατσιμήχα!Θεωρώ κορυφαία ποιηματα του

    το Θεσσαλονικη,Σταυρό του Νότου,Μαχαιρι,Cambay's water,Καραντι,...Επεσα στην παγιδα να τα γραψω ολααααα!Μου άρεσε η δουλεια των Ξέμπαρκων ηταν πολυ αυθεντική!Ερμηνειες σαν του Νταλαρα ομως στο A bord de l' Aspasia δεν θα επαναληφθει ποτε!!!Καλώ τους πορωμενους μουσικους με τον Καββαδια που ειναι ηρακλειο να ελθουμε σε επικοινωνια και να κανουμε ενα αφιερωμα στον Καββαδια οσο μπορουμε καλυτερο!

    Διαφωνώ με την τελευταια κυκλοφορια του Σταυρού του Νοτου απο Θηβαιο,Κοτσιρα,Μαχαιριτσα!Τους θεωρώ λιγους σε σχεση με την βαρυτητα του εργου!

    #7092   /   02.02.2007, 08:40   /   Αναφορά
    "ο ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων"

    αυτος ο χαρακτιρισμός μου έρχεται στο μυαλο παντα ακούγοντας ποιήματα του
    #7205   /   16.02.2007, 11:43   /   Αναφορά
    Ο αγαπημένος μου ποιητής.Λάτρεψα το ''Μαραμπού'',συγκινήθηκα με τη ''Βάρδια''.Ο ποιητής της θάλασσας,ταξιδευτής των ονείρων.



    Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

    παίξε στον άνεμο τη γλώσσα σου και πέρνα

    αλλού σε λέγανε Γιουδήθ εδώ Μαρία

    το φίδι σκίζεται στο βράχο με τη σμέρνα
    #11661   /   04.02.2008, 16:04   /   Αναφορά
    O Νίκος Καββαδίας είναι απο τους αγαπημένους μου ποιητές και συγγραφείς.Μπράβο tzouv.