ελληνική μουσική
    790 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > No_Music

    Σκιά και Δόξα

    Ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε μία γενναία ψυχή...
    Γράφει ο Astron
    24 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 21 Οκτ 2006
    Κελί σκοτεινό. Σωριασμένος στο παγωμένο πάτωμα της φυλακής, ακίνητος, κοκαλωμένος και η ανάσα του βαριά. Η υγρασία τρυπάει τα πνευμόνια του και τα τριξίματα απ’ τα δόντια των αρουραίων αντηχούν μέσα σε τούτη την μοναξιά σαν να τον περιπαίζουν. Ξάφνου τα μάτια του βαραίνουν. Η κούραση έρχεται να πάρει τη θέση της οδύνης που τις τελευταίες μέρες είναι κυρίαρχη. Επιτέλους… Κοιμάται, ονειρεύεται. Απομακρύνεται νοητά από τούτο τον τόπο της θλίψης και του πόνου και ταξιδεύει στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.
    Εδώ, στην μικρή πόλη Νόλα της Ιταλίας το 1548 ξεκινά η ιστορία του Τζιορντάνο Μπρούνο.

    Τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του τα έζησε στην Νάπολη όπου σπούδασε λογική και διαλεκτική. Αργότερα μπήκε στο τάγμα των Δομινικανών μοναχών και στο μοναστήρι του San Domenico Maggiore όπου έμεινε εκεί για δέκα χρόνια. Η ζωή του μες το μοναστήρι έκρυβε μια έκπληξη σε κάθε στιγμή. Το φιλοπερίεργο πνεύμα του είχε αρχίσει να αμφισβητεί τις αρχές εκείνες που του είχαν μάθει από όταν ήταν παιδί. Ώρες ατέλειωτες καθόταν πάνω απ’ τα σκονισμένα βιβλία του και μελετούσε τις γραφές αλλά και τους παλιούς φιλοσόφους αναζητώντας την αλήθεια. Δεν άργησε η μέρα που άρχισαν να κυκλοφορούν στο μοναστήρι φήμες για τις απόψεις του Μπρούνο. Λεγόταν ότι δεν αποδεχόταν την θεϊκή φύση και την ανάσταση του Ιησού και ότι δεν πίστευε στον τριαδικό χωρισμό του Θεού. Εκείνος έβλεπε μια ενότητα σε όλα τα πράγματα, σε όλο το Σύμπαν. Ο Θεός ήταν παντού, ενιαίος και ήταν ταυτόσημος με το σύμπαν. Όταν μαθεύτηκαν οι αντιλήψεις του, οι υπόλοιποι μοναχοί ξεσηκώθηκαν. Τον κατηγόρησαν ως αιρετικό, και εκείνος φοβούμενος τις αντιδράσεις της εκκλησίας αναγκάστηκε να φύγει. Από τότε έζησε περιπλανώμενος από τόπο σε τόπο, χωρίς να καταφέρει να στεριώσει πουθενά. Το ατίθασο πνεύμα του, η βαθύτερη αναζήτηση της αλήθειας και η αμφισβήτηση αρχών που μέχρι τότε θεωρούνταν δεδομένες του επιφύλασσε την πιο σκληρή μοναξιά: την μοναξιά της γενναίας ψυχής που σκαρφαλώνει στον λόφο και μπορεί πια να δει ξεκάθαρα τι κρύβει το μέλλον στον μακρινό ορίζοντα, όταν την ίδια στιγμή όλοι οι συγκαιρινοί του αδυνατούσαν να τον κατανοήσουν. Δεν μπορούσε όμως να συγκρατήσει τον χείμαρρο της θέλησής του για μάθηση . Η δίψα του αυτή επεκτάθηκε σε πάρα πολλούς τομείς, στην φυσική, στην φιλοσοφία, στην μαγεία, στην θεολογία και στην μελέτη της μνήμης.

    Πέντε χρόνια πριν απ’ την γέννησή του είχε πεθάνει ένας άλλος μεγάλος μελετητής με σπουδαίο πνεύμα: Ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Ο Κοπέρνικος είχε δημοσιεύσει το σπουδαιότερο έργο του λίγο πριν πεθάνει φοβούμενος τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Όταν ο Μπρούνο διάβασε τα κείμενα του Κοπέρνικου όλα ξαφνικά αποκαλύφθηκαν, όλα απέκτησαν νόημα. Σαν να υποψιαζόταν τούτες τις θεωρίες από πριν και έψαχνε τον τρόπο να τους δώσει σχήμα. Δεν ήταν οι πλανήτες και ο Ήλιος που περιφέρονταν γύρω απ’ τη Γη, αλλά η γη και οι πλανήτες που περιφέρονταν γύρω απ’ τον Ήλιο! Η μελέτη κι η αναζήτηση του Μπρούνο δεν σταμάτησε εκεί. Επέκτεινε την θεωρία του Κοπέρνικου σε ολόκληρο το σύμπαν: Το σύμπαν ήταν άπειρο και υπήρχαν αναρίθμητοι κόσμοι, αναρίθμητα ηλιακά συστήματα που μπορεί να είχαν και εκείνα ζωή. Αυτές οι απόψεις φάνταζαν απίστευτες και αιρετικές για τους ανθρώπους του 16ου αιώνα. Μέχρι τότε πίστευαν ότι οι ουρανοί ήταν τέλειοι και άφθαρτοι. Μα το διεισδυτικό πνεύμα του Μπρούνο αδυνατούσε να δεχτεί τέτοιους δογματισμούς αφού γνώριζε ότι η ανθρώπινη εγωκεντρική φύση θέλει όλα να περιστρέφονται γύρω απ’ αυτήν. Έκανε λοιπόν αίτηση στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να διδάξει εκεί.

    Όταν ξεκίνησε τις διαλέξεις του στην Οξφόρδη για το Ηλιοκεντρικό σύστημα υπήρξαν θύελλες αντιδράσεων από του συντηρητικούς κύκλους της εποχής. Αυτές οι απόψεις του σε συνδυασμό με την αντίληψή του ότι η θρησκεία είναι μέσο καθοδήγησης και διακυβέρνησης των αμαθών ανθρώπων ενώ η φιλοσοφία είναι η επιστήμη των εκλεκτών τον έκανε ιδιαίτερα αντιπαθή στους ακαδημαϊκούς κύκλους της Οξφόρδης. Όταν μάλιστα επιτέθηκε κατά της κοσμολογίας του Αριστοτέλη -που οι θεωρίες του συνέπιπταν με την κοσμολογία της εκκλησίας αφού τοποθετούσε την Γη στο κέντρο του κόσμου- ήταν τόσο έντονες οι αντιδράσεις που αναγκάστηκε να φύγει απ’ την Οξφόρδη. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο συνέχισε να μελετά και να σμιλεύει το φιλοσοφικό του σύστημα γράφοντας κάποια από τα σημαντικότερά του έργα. Το 1585 απογοητευμένος απ’ την αποδοχή που είχαν οι θεωρίες του στην Αγγλία αποφάσισε να πάει στην Γαλλία.

    Όταν έφθασε στο Παρίσι ελπίζοντας σε κάποια καλύτερη αντιμετώπιση, έγραψε ένα σύγγραμμα όπου αντιμαχόταν την Αριστοτελική κοσμολογία. Είχε μάλιστα το θάρρος να προκαλέσει τους υποστηρικτές του Αριστοτέλη σε δημόσια συζήτηση. Αυτή η δημόσια συζήτηση έγινε, αλλά δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε. Τον χλεύασαν, τον χτύπησαν και τον ανάγκασαν να φύγει απ’ τη χώρα.
    Τα επόμενα πέντε χρόνια ήταν μόνος και περιπλανώμενος. Ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ευρώπης και κατέληξε στην Γερμανία, όπου έδινε διαλέξεις από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο για να ζήσει από το λιγοστό επίδομα που του δίνανε. Τις νύχτες που είχε καθαρό ουρανό στεκόταν και τον κοιτούσε ώρες ατέλειωτες. Η καρδιά του κόντευε να σπάσει. Η αλήθεια τον κοιτούσε στα μάτια, μα δεν υπήρχε κανείς να την ακούσει και να την δεχτεί. Παντού τον δέχονταν με ύβρεις και μετά τα τελευταία του κείμενα τον είχαν αποκηρύξει ακόμα και οι καλύτεροί του φίλοι. Μέσα σε τούτη την μοναξιά δέχτηκε μια ανέλπιστη πρόσκληση από έναν παλιό φίλο του που κατοικούσε στην Βενετία, τον Zuane Mocenigo. Ο Mocenigo ζητούσε απ’ τον Μπρούνο να του διδάξει την τέχνη της μνήμης. Εκείνος αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση και έτσι ταξίδεψε στην Βενετία για να βρει τον παλιό του φίλο.

    Η σχέση τους όμως δεν πήγε καλά. Ο φθόνος του Mocenigo ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όταν κατηγόρησε τον Μπρούνο ότι κρατούσε την γνώση για τον εαυτό του και ότι δεν την μοιραζόταν με εκείνον. Απογοητευμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων ο Μπρούνο έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Γερμανία όπου είχε τουλάχιστον το ελεύθερο να δίνει διαλέξεις. Μάζεψε τα πράγματά του για το ταξίδι και έπεσε να κοιμηθεί με σκοπό να φύγει νωρίς το πρωί μόλις θα ξημέρωνε. Όμως ο Mocenigo είχε άλλα σχέδια. Την ώρα που κοιμόταν ο Μπρούνο, μπήκε μέσα μαζί με 6 στρατιώτες για να τον συλλάβουν. Τον είχε καταγγείλει στην Ιερά Εξέταση. Ο ίδιος ο φίλος του τον είχε προδώσει.

    Οι ιεροεξεταστές της Βενετίας τον ανέκριναν και τον φυλάκισαν αφού έφτιαξαν μια μεγάλη λίστα με τις αιρετικές απόψεις του. Πέρα απ’ τις κοσμολογικές του αντιλήψεις, η λίστα συμπεριλάμβανε και τις αιρετικές απόψεις του ότι ο Μωυσής και ο Ιησούς είχαν απλά γνώσεις μαγείας και ότι οι δυνάμεις τους δεν ήταν εκ Θεού. Επίσης δεν δεχόταν την γέννηση του Ιησού από παρθένο, και την ύπαρξη κόλασης. Αυτές οι πεποιθήσεις του σε συνδυασμό με τις φιλοσοφικές και επιστημονικές του αντιλήψεις οδήγησαν τους ιεροεξεταστές να τον κρατήσουν στην φυλακή για δύο χρόνια. Στην συνέχεια τον εξέδωσαν στην σκληρή Ιερά Εξέταση της Ρώμης. Έμεινε εκεί φυλακισμένος επί επτά ολόκληρα χρόνια κατά τα οποία τον ανέκριναν συνεχώς με απίστευτα βασανιστήρια. Εκείνος πεισματικά, όταν του λέγανε να αποκηρύξει τις ιδέες του απαντούσε ότι δεν είχε τίποτα να ανακαλέσει. Δεν του επέτρεπαν ούτε να διαβάζει ούτε να γράφει. Το κορμί του είχε γίνει ερείπιο και ο οργανισμός του ήταν καταβεβλημένος απ’ την έλλειψη τροφής. Οι βασανιστές του θεωρούσαν ότι ήταν ευθύνη των συγγενών να τρέφουν τους φυλακισμένους μα ο Μπρούνο δεν είχε κανέναν.
    Στις 21 Δεκεμβρίου του 1599 ο Μπρούνο οδηγήθηκε στο δικαστήριο εμπρός σε εννιά καρδινάλιους και έξι επισκόπους ενώ ένα μήνα μετά στις 20 Ιανουαρίου 1600, του δικαστηρίου προήδρευσε ο πάπας Κλήμης Η'. Παρά τους εξευτελισμούς, τα βασανιστήρια και τις ύβρεις δεν κατάφεραν να κάνουν τον Μπρούνο να λυγίσει. Δεν αρνήθηκε ούτε μία λέξη από όσα είχε πει και γράψει. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη: Να καεί ζωντανός στην πυρά με την κατηγορία του αμετανόητου αιρετικού. Η απάντηση του Μπρούνο έχει χαραχτεί στην ιστορία: «Ίσως ο φόβος σας να με καταδικάσετε είναι μεγαλύτερος από τον δικό μου φόβο να το αποδεχθώ».

    17 Φεβρουαρίου 1600
    Κελί σκοτεινό. Σωριασμένος στο πάτωμα, καταβεβλημένος και ξεχασμένος από όλους τους φίλους του μετράει την λιγοστή ώρα που απομένει μέχρι την εκτέλεση. Ακούει βήματα. Βήματα άγρια, τα γνωρίζει καλά. Η πανοπλία των φρουρών βγάζει έναν ανατριχιαστικό ήχο που πια ταυτίζεται με την αίσθηση του πόνου. Η πόρτα της φυλακής ανοίγει βίαια. Τον σηκώνουν και με δυσκολία στέκεται στα πόδια του. Τον φιμώνουν. Με την λιγοστή δύναμη που του έχει απομείνει προσπαθεί να περπατήσει μόνος του, να σταθεί περήφανος μπροστά στο τέλος του. Ο τόπος εκτέλεσης είναι το Campo de Fiori, η πλατεία των λουλουδιών. Με την συνοδεία των φρουρών προχωράει σταθερά προς το θάνατο. Μια ομάδα μοναχών ψέλνουν και τον χλευάζουν μέχρι τέλους προτρέποντας τον να αρνηθεί όλα όσα πιστεύει. Την ίδια ώρα τα βιβλία του καίγονται έξω απ’ τον Άγιο Πέτρο.
    Τον γδύνουν και τον δένουν στον πάσσαλο. Λίγο πριν παραδοθεί το κορμί του στις φλόγες ένας μοναχός τού προσφέρει τον εσταυρωμένο για να τον φιλήσει σαν μια στερνή ένδειξη μετάνοιας. Εκείνος αποστρέφει βίαια το πρόσωπό του απ’ τον σταυρό. Ο πάσσαλος φλέγεται. Ακολουθεί το παρανάλωμά του μπροστά στα μνησίκακα μάτια εκατοντάδων παρευρισκομένων, κληρικών, μοναχών και λαού. Ο Τζιορντάνο Μπρούνο, το ελεύθερο πνεύμα που αναζήτησε την αλήθεια μέχρι τέλους, ξεψυχάει. Ο θάνατος έρχεται να πάρει τη θέση της οδύνης που τα τελευταία χρόνια είναι κυρίαρχη. Επιτέλους… Κοιμάται, γίνεται όνειρο.

    ----------------------------

    Σχεδόν τρεις αιώνες μετά, στο ίδιο σημείο όπου δολοφονήθηκε απ’ την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ο Τζιορντάνο Μπρούνο, οι Ιταλοί έστησαν ανδριάντα του. Ο Μπρούνο χαράχτηκε στην ιστορία ως το σύμβολο της ελεύθερης έκφρασης, ως ο μεγάλος εκείνος ανθρώπος που αναζήτησε την αλήθεια δίχως να φοβηθεί το κόστος. Το γενναίο κι ανήσυχο πνεύμα του σαν φάρος φωτίζει την σύγχρονη επιστήμη και φιλοσοφία. Ας συνεχίσει να φωτίζει και τον 21ο αιώνα όπου η ελευθερία των ανθρώπων μοιάζει να κινδυνεύει και πάλι, και ξεπουλιέται ως φτηνό αντάλλαγμα τάχα για ασφάλεια, σωματική ή ψυχική, άλλοτε για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες κι άλλοτε μάταιες μεταφυσικές ελπίδες…



    Giordano Bruno
    1548-1600



    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #5936   /   20.10.2006, 20:33   /   Αναφορά
    Τον Τζιορντάνι Μπρούνο δεν τον ήξερα. Μέσα από το πραγματικά υπέροχο κείμενο σου μου κεντρίστηκε το ενδιαφέρον! Έχει έρευνα το ΣΚ... ;-)



    Ευχαριστούμε πολύ Παύλε!
    #5945   /   20.10.2006, 23:36
    δεν θα τον πει κανείς μεγαλομάρτυρα,ούτε θα τον τιμήσουν με ύμνους και ψαλμωδίες...



    όμως η ελεύθερη αυτη ύπαρξη αρνήθηκε την υποταγή της στο ίδιο συστημα που με αλλο ενδυμα προσπαθει και σήμερα να ριξει ξανα τον κόσμο στο έρεβος του φανατισμού και των θρησκευτικών πολέμων...



    και μας δειχνει δρόμο λευτεριάς και αντίστασης.



    μιλώ για τους φανατικούς νεοχριστιανούς του Μπους,τους σταυροφόρους του παπισμού,τους σιωνιστές και τους Ταλιμπάν του Ισλάμ,χωρις να εξαιρώ και αρκετούς "δικούς" μας ιεροεξεταστές......



    λέει ένας αγιασμένος αγιορείτης γέροντας που έζησε στις μέρες μας,ο π.Πορφυριος:

    "πολλούς απ τους "θρήσκους" τους θεωρούνε δυστυχισμένους, γιατί βλέπουνε σε τί χάλια βρίσκονται. Κι έτσι είναι πράγματι. Γιατί αν δεν καταλάβει κανείς το βάθος της θρησκείας και δεν τη ζήσει, η θρησκεία καταντάει αρρώστια και μάλιστα φοβερή”.





    και λέει και για τον αληθινό χριστιανό (κι όχι για τους ποικιλώνυμους εξουσιομανείς ψυχοπαθείς που βασανίζουν τον κόσμο στο όνομα των προσωπικών τους νευρώσεων,που τις ονομάζουν "θρησκεία"):





    "Η ψυχή του Χριστιανού πρέπει να είναι λεπτή, να είναι ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζεί μές στα όνειρα. Να πετάει μές στ άπειρο, μές στ άστρα, μές στα μεγαλεία του Θεού, μές στη σιωπή. Οποιος θέλει να γίνει χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Αυτό είναι. Πρέπει να πονάεις. Ν αγαπάεις και να πονάεις. Να πονάεις γι αυτόν που αγαπάεις. Η αγάπη κάνει κόπο για τον αγαπημένο. Ολη νύχτα τρέχει, αγρυπνεί, ματώνει τα πόδια, για να συναντηθεί με τον αγαπημένο. Κάνει θυσίες, δεν λογαριάζει τίποτε, ούτε απειλές, ούτε δυσκολίες, εξαιτίας της αγάπης. Η αγάπη προς τον Χριστό είναι άλλο πράγμα, απείρως ανώτερο”.








    #5961   /   21.10.2006, 21:34
    Οι σιωνιστές τί σχέση έχουν μέ τό θέμα;Καί μάλιστα τους εξισώνεις μέ τους σκοταδιστές ταλιμπάν...



    Μήπως θά έπρεπε να προσέχης λίγο τί γράφεις,καί να μήν υιοθετής απόψεις κάποιων άλλων,σύγχρονων,σκοταδιστών που είχαν ώς αρχηγό τους κάποιον "ζωγράφο" μέ ένα γελοίο μουστάκι;



    Καί μήπως μ'αυτό τον τρόπο μπαίνεις και εσύ στό "έρεβος τού φανατισμού";








    #5968   /   22.10.2006, 11:23
    μόλις τωρα προσεξα το σχολιο σου στην απάντηση μου..Ασταροθ...



    ως πρωτη επιβεβαίωση του σκοταδισμού των σιωνιστών ,ρίξε μια ματιά σε αυτό το εβραικό site: www.nkusa.org








    #5969   /   22.10.2006, 21:23
    Τό γνωρίζω το εν λόγω site.Συντηρείται από ελάχιστους που αποκαλούνται "αντισιωνιστές ορθόδοξοι Εβραίοι" καί προπαγανδίζει ψεύδη.



    Αν η πληροφόρησή σου γιά τόν σιωνισμό προέρχεται μόνο από αυτό το site,τότε λυπάμαι πάρα πολύ,αλλά έχεις πλήρη άγνοια τού ζητήματος.



    Καί επειδή το θέμα μας είναι ο Τζιορντάνο Μπρούνο καί όχι ο σιωνισμός καί οι Εβραίοι,δέν δίνω συνέχεια σ'αυτή τη συζήτηση και σέ παρακαλώ να κάνης το ίδιο και εσύ.

    #5970   /   23.10.2006, 00:08
    ο σιωνισμος ειναι ρατσισμος εφαμιλλος του ναζισμου.καλλιεργει τον εθνικιστικό φανατισμό και την δήθεν υπεροχή των εβραίων έναντι των υπολοίπων εθνών.

    έχω προσωπική εμπειρία από τον σιωνιστικό φανατισμό λκαι όλες οι επιπλέον μαρτυρίες λειτουργουν επικουρικά

    ρίξε μια ματιά στην πρόσφατη γενοκτονία του Λιβάνου που την είδαν τα μάτια όλου του κόσμου ακομα και σπουδαίων εβραιων δημοσιογραφων της jerusalem post.

    #5971   /   23.10.2006, 00:12
    Είπαμε να σταματήσουμε αυτή την κουβέντα εδώ.



    Ο,τι επιπλέον θέλεις,μπορείς να μού στείλης ΠΜ.




    #5943   /   20.10.2006, 23:31   /   Αναφορά
    "Ο Μπρούνο χαράχτηκε στην ιστορία ως το σύμβολο της ελεύθερης έκφρασης, ως ο μεγάλος εκείνος ανθρώπος που αναζήτησε την αλήθεια δίχως να φοβηθεί το κόστος. Το γενναίο κι ανήσυχο πνεύμα του σαν φάρος φωτίζει την σύγχρονη επιστήμη και φιλοσοφία. Ας συνεχίσει να φωτίζει και τον 21ο αιώνα όπου η ελευθερία των ανθρώπων μοιάζει να κινδυνεύει και πάλι, και ξεπουλιέται ως φτηνό αντάλλαγμα τάχα για ασφάλεια, σωματική ή ψυχική, άλλοτε για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες κι άλλοτε μάταιες μεταφυσικές ελπίδες…"



    Συγχαρητήρια Παύλο... :-)





    #5944   /   20.10.2006, 23:35   /   Αναφορά
    Πάρα πολύ καλό Παύλο μπράβο σου....!!!!!

    Τέτοιου είδους ανήσυχα πνεύματα είναι αιτία και έχουμε προχωρήσει σαν ανθρωπότητα.Αλλά και το ειρωνικό της υπόθεσης, ότι πάντα μετά απο εκατονταετίες αναγνωρίζεται το πόσο δίκιο είχαν αυτοί οι άνθρωποι σε ορισμένα πράγματα, όπως και στον Νεύτωνα(αν δεν κάνω λάθος) που μόλις το 1995 η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία του ζήτησε συγνώμη για τον ισχυρισμό του, ότι η ΓΗ γυρίζει...!!!!!
    #5967   /   22.10.2006, 00:43
    Σ' ευχαριστώ Μιχάλη,

    μόνο μια μικρή διόρθωση, η περίπτωση που αναφέρεις δεν αφορά τον Νεύτωνα αλλά τον Γαλιλαίο τον οποίο μάλιστα καταδίκασαν σε κατ' οίκον περιορισμό και πέθανε τυφλός και άρρωστος μες το σπίτι του. Ο λόγος που είχε καλύτερη τύχη απ' τον Μπρούνο είναι πολύ απλά ότι σε αντίθεση με τον Μπρούνο ανακάλεσε τις απόψεις του φοβούμενος ότι θα κατέληγε στην πυρά.


    #5946   /   20.10.2006, 23:40   /   Αναφορά
    Παύλο, σ΄ ευχαριστώ για την αναφορά σου. Και τον τρόπο σου. Ελπίζω στον 21ο αιώνα, η μοναξιά όσων αναζητούν να μην είναι σαν του Μπρούνο. Οι σκέψεις και τα ερεθίσματα που έδωσες ..πολλές. Ελπίζω κάποια στιγμή να τις συγκροτήσω και να σου τις πω. Συγχαρητήρια.
    #5947   /   21.10.2006, 00:06   /   Αναφορά
    Παύλο, πολύ καλό! Εξαιρετική γραφή που γεννά εικόνες (σαν να βλέπω ντοκιμαντέρ), μεστή και κατανοητή.



    Ευχαριστούμε :-)



    #5948   /   21.10.2006, 00:43   /   Αναφορά
    "Ο Μπρούνο χαράχτηκε στην ιστορία ως το σύμβολο της ελεύθερης έκφρασης, ως ο μεγάλος εκείνος ανθρώπος που αναζήτησε την αλήθεια δίχως να φοβηθεί το κόστος..."



    και σίγουρα δεν είναι ο μόνος στην ιστορία...



    Το πιο σημαντικό, για 'μένα, απ' την ιστορία του είναι ο "θάνατος για τα πιστεύω του"... που είναι κοινός τόπος για όλες εκείνες τις μορφές που κατόρθωσαν να αρθρώσουν αντίθετο λόγο σε αυτόν της υπόλοιπης κοινωνίας τους.



    Και ασφαλώς, αφού σε ευχαριστήσω κι εγώ Παύλο για το έξοχο κείμενό σου, δεν μπορώ παρά να προσυπογράψω στα λόγια του prosilios...
    #5952   /   21.10.2006, 11:01   /   Αναφορά
    Ούτε και εγώ ήξερα τίποτα για τον Τζιορντάνο Μπρούνο . Αλλά έμαθα μέσα απο το παραστατικότατο κείμενό σου .Όντως όπως είπε και ο Παναγιώτης όσο το διάβαζα ήταν σαν να έβλεπα ντοκυμαντέρ. Πολύ ωραίο σε ευχαριστούμε Παύλο!!
    #5953   /   21.10.2006, 11:33   /   Αναφορά
    Αγαπητέ μου Astron, κάτι μου έλεγε το όνομα αλλά δεν θυμόμουν.Μόλις διαβασα το πολύ ωραιο και καλογραμμένο κείμενό σου κάτι θυμήθηκα!!!!!Να είσαι καλά!
    #5954   /   21.10.2006, 13:30   /   Αναφορά
    «Ίσως ο φόβος σας να με καταδικάσετε είναι μεγαλύτερος από τον δικό μου φόβο να το αποδεχθώ».



    Γνώριζα ήδη για τον Τζιορντάνο Μπρούνο, μα ρούφηξα το κείμενό σου με δίψα, μια δίψα που γεννιέται από το σεβασμό και την εκτίμηση προς όλους αυτούς που με πολλούς τρόπους, πήγαν την ανθρωπότητα πολλά βήματα μπροστά.



    Μπράβο για το πολύ καλό άρθρο σου.
    #5960   /   21.10.2006, 20:58   /   Αναφορά
    Όντως πολύ καλό το άρθρο σου.Συγχαρητήρια & σε ευχαριστούμε!!
    #5962   /   21.10.2006, 21:47   /   Αναφορά
    Πολύ καλό το κείμενό σου Παύλο!



    Εκπληξη μού προκαλεί το γεγονός οτι ο Μπρούνο τόλμησε,σέ μιά τέτοια εποχή σκοταδισμού,νά πή οτι υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής στο σύμπαν,κάτι που μόλις τόν 20ό αιώνα έγινε αποδεκτό από τους επιστήμονες...
    #5964   /   21.10.2006, 22:15   /   Αναφορά
    Μάλλον μ' έπιασε η αντιφανατίλα μου . Μαζί σου απόψε (και για τα δυο σχόλια σου) Hastaroth. Υπέροχο το κείμενο σου Παύλο.
    #5966   /   22.10.2006, 00:39   /   Αναφορά
    Αγαπητοί φίλοι μου, σας ευχαριστώ όλους για τα πολύ όμορφα σχόλιά σας.

    Νομίζω η μορφή του Bruno δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε στις μέρες μας. Και για αυτό όταν έμαθα περισσότερα για τη ζωή και το έργο του συγκινήθηκα τόσο που θέλησα να μοιραστώ αυτήν την γνώση και τα συναισθήματα μαζί σας.

    Βέβαια, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί σίγουρα να βρει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τη ζωή του και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν συμπεριέλαβα στο κείμενο. Πάντως απ' ότι γνωρίζω κάποια (λίγα) έργα του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.