ελληνική μουσική
    503 online   ·  210.820 μέλη

    Παραδοσιακή μουσική.Τι προτιμάτε??

    mellia
    08.04.2008, 23:23
    είναι καταπληκτικό τραγούδι!!! πραγματικά να ανατριχιάζεις
    (το έχω ακούσει και από Νταλάρα σε μια πολύ καλή ερμηνεία)
    Olga-ath
    12.04.2008, 00:17
    Στην Αθήνα υπάρχει μια μουσικη σκηνή όπου μπορεί να ακούσει κανείς παραδοσιακή μουσική από όλα τα μέρη της Ελλάδας με όλη την σημασία της λέξης και όχι ΠΑΝΗΓΥΡΤΖΙΔΙΚΑ.

    Ακουσα πρόσφατα τον Πετρολούκα Χαλκιά να παίζει αυθεντική ηπειρώτικη μουσική με το συγκρότημα του..αξίζει τον κόπο......

    http://www.a-o.gr/
    GEORB
    12.04.2008, 12:34
    Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ή αλλιώς «δημοτική μουσική» όπως συνηθίζεται να λέγεται, περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια, σκοπούς και ρυθμούς των ελλαδικών περιοχών. Δεν πρόκειται για ένα είδος αλλά πολλά, που χαρακτηρίζονται συνήθως από την περιοχή στην οποία παίζονται ή από την οποία κατάγονται (νησιώτικα, ηπειρώτικα, ποντιακά κτλ).
    Επομενως είναι λογικό κάποιοι να έχουν ιδιαίτερη συμπάθεια σε κάποιο είδος της παραδοσιακής μουσικής.
    Επειδή ασχολούμαι με την παραδοσιακή μουσική καλό είναι να έχουμε ακούσματα από όλα τα ειδή έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο ζωης ,τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου άσχετα αν δεν καταγόμαστε από εκεί.
    Κάθε είδος έχει τη δική του ομορφιά και τη δική του αρμονία αλλά όλα εμπνέονται από τη φύση ,τη ζωη ,τον πονο, την αγάπη κτλ.

    Όπως είχε πει και ο Γ. Σεφέρης

    Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί αυτή η χάρη.
    Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές, που σιγά σιγά βουλιάζει
    και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της
    κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά.

    megaloserwtikos
    13.04.2008, 04:10
    Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ηπειρώτικα.
    Τελευταία ακούω Στέλιο Μπέλλο. Καταπληκτικός. Ούτε μπορώ να υπολογίσω πόσες φορές συνεχόμενες, έχω ακούσει το ''Τώρα τα πουλιά'' η το ''Κάτω στις μαυροθάλασσες''. Αλλά και το υπέροχο μοιρολόι ''Νάσιος ο Νασιούλης''.

    Η μεγάλη του διαφορά είναι η απλότητα που τραγουδά.

    Υ.Γ. Και μιας και αναφέρομαι στην Ήπειρο να πω ότι το nick name που παραπέμπει στα ''Γυάλινα Γιάννενα'' του Μιχάλη Γκανά είναι από τα πιο όμορφα του site.
    VOICETEACHER
    13.04.2008, 16:13
    Ηπειρωτικα και Κρητικα.Νομιζω ειναι τα καλυτερα!
    Canary
    17.04.2008, 13:03
    Σαν Θρακιώτης, εννοείται ότι τα θρακιώτικα αποτελούν την πρώτη μου επιλογή.
    Εχω κ μεγάλη αδυναμία στ Ηπειρώτικσ
    oulion
    16.05.2008, 20:46

    Ποντιακά και Σμυρναίικα!!!!!!!


    StavmanR
    17.05.2008, 14:35

    Η παραδοσιακή ή δημοτική μουσική είναι καθαρά βιωματική. Δεν είναι ένα απλό άκουσμα ενός δίσκου. Έτσι, δένεται συναισθηματικά με εικόνες, μυρωδιές, ήχους, γεύσεις που δέχεται κανείς σε παιδικές ηλικίες. Αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή, το κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο το οποίο υπηρετεί. Κάτω από αυτή την θέση, όλες οι μουσικές (ειδικά οι παραδοσιακές από Χιλιανές μέχρι Κινέζικες είναι πολύ όμορφες) αλλά προσωπικά όταν ακούω Θρακιώτικα, τα αντιλαμβάνομαι με εντελώς διαφορεκό τρόπο. Είναι αυτό που ονομάζουν συναισθησία στην τέχνη, όπου σμίγουν και μπερδεύονται οι αισθήσεις, κι εκεί ακριβώ είναι η μαγεία. Η "στροφή στις ρίζες" είναι μάλλον αναπόφευκτη, παρά την εφηβική επανάσταση και την διεύρυνση των συναισθηματικών αντιλήψεων, μέσω των πολυπολιτισμικών στοιχείων.


    panosbousalis
    18.05.2008, 20:18

    Με συγκινούν ριζίτικα και ηπειρώτικα.

    Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει σπουδαία τραγούδια, η ανάταση που σου δίνουν τα νησιώτικα είναι μοναδική, το διονυσιακό στοιχείο που έχουν τα Θρακιώτικα επίσης, τα μοιρολόγια της Μάνης συγκλονιστικά, τα Κυπριακά τραγούδια που έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα και λόγο..
    Παράδοση είναι και η Βυζαντινή μουσική..κάποιοι ψαλμοί είναι ασύλληπτα έργα τέχνης..


    Tropaiatissa
    17.10.2012, 09:38

    Η καταγωγή μου είναι από Αρκαδία, οπότε προτιμώ "κλαρίνα"!! {#emotions_dlg.biggrin}

    Πρέπει να πω πάντως, πως παλιότερα δεν μου πολυάρεσαν τα παραδοσιακά/δημοτικά τραγούδια, κυρίως επειδή είχα ακούσει παλιές ηχογραφήσεις με τραγουδιστές με "περίεργες" φωνές και "κακό" ήχο. Τα αγάπησα περισσότερο όταν άκουσα παραδοσιακά τραγούδια από σύγχρονους τραγουδιστές (όπως Νταλάρα, Αλεξίου, Γλυκερία, Τσέρτο, Καραγιάννη κ.ά.), οπότε τώρα ακούω τα πάντα!!! Smile


    renabill
    26.10.2012, 14:47

    Παράθεση:

    Το μέλος swkraths στις 25-10-2007 στις 19:21 έγραψε...

    Παράθεση:

    Το μέλος innuendo στις 25-10-2007 στις 17:00 έγραψε...

    Μ αρέσουν πολύ τα παραδοσιακά που χορεύονται με γρήγορη εναλλαγή βημάτων. Όπως η μπαιντούσκα και η ζαχαρούλα και το καλαματιανό..



    Ζαχαρούλα...?? Από ποιό διαμέρισμα ο χορός αυτός?Αν και χόρευα παραδοσιακά πολλά χρόνια δεν έτυχε να τον δω.

    >

    Βλάχικος χορός είναι!


    napalm69
    13.11.2012, 19:39
    Ρεμπέτικα και επειδη έχω φάει το κεφάλι μου θέλω να ρωτήσω κάτι ξέρετε πως μπορώ να βρώ παρτιτούρες με νότες για κιθάρα με ρεμπέτικα ( ή μηπώς οι παρτιτούρες για πιάνο είναι το ίδιο) είμαι άσχετος είχα κάνει λίγο κιθάρα και θέλω να ξανααρχίσω αλλα βρίσκω αυτό το εμπόδιο.
    cobal
    13.11.2012, 20:23

    Σαφως ρεμπετικα και δημοτικα επειδη ειναι ροκ με underground και psycho!!!


    AuroraBorealis
    16.11.2012, 14:04

    Προτιμώ τα νησιώτικα (ιδίως τα Κρητικά) και τα Μακεδονίτικα!


    yiannisyiannis
    01.12.2012, 15:05

    Ξεσήκωσα αυτή την παρτιτούρα από ένα παιδικό βιβλίο και την ανάρτησα στο musescore. Μπορείτε να την ακούσετε εδώ: Καμάρι της Ανατολής

    Την μουσική έχει γράψει ο π. Θεόδωρος Τσαμπατσίδης. Η σύνθεση είναι δύσκολη και ψαγμένη, με μπόλικες μετατροπίες και χρονικές αλλαγές. Η μελωδία βγαίνει υπέροχη και αποδεικνύει ότι αυθεντική παραδοσιακή μουσική, μπορεί να γραφεί ακόμη και σήμερα.