ελληνική μουσική
    508 online   ·  210.845 μέλη

    Πώς επιλέγουμε το μουσικό όργανο που μας εκφράζει ?

    anna2405
    17.03.2007, 09:45
    Οι περισσότεροι από μας παίζουμε από μικρή ηλικία κάποιο όργανο...είτε επειδή μας άρεσε τότε είτε επειδή μας άρεσε γενικώς η μουσική και θέλαμε να ασχοληθούμε... όμως είναι αυτό το όργανο που πραγματικά μας εκφράζει και μας αφήνει να εκφραστούμε? και αν δεν είναι πως μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο για μας όργανο? Ξέρουμε πχ όλα τα όργανα που θα μπορούσαμε να παίξουμε? είναι εφικτό να ασχοληθούμε με όλα μέχρι να καταλήξουμε?
    theotita
    17.03.2007, 10:25
    Ωραία η ερωτησή σου και προφανώς ξέρεις ήδη τη μισή απάντηση όταν ρωτάς αν είναι εφικτό να ασχοληθούμε με όλα μέχρι να καταλήξουμε, πράγμα που είναι και λογικό να σκευτεί κανείς με αυτή την ερώτηση. Εγώ δε θα είχα πρόβλημα να ασχοληθώ με τα όργανα που αρχικά νομίζω ότι μου αρέσουν, την κιθάρα και τα ντραμς για παράδειγμα.

    Νομίζω πως για να ασχοληθείς γενικά με κάποιο όργανο και να το επιλέξεις επειδή πραγματικά σε εκφράζει δε θα ακολουθήσεις μια ψυχρά λογική διαδικασία, όπως το να ασχοληθείς με όλα για να δεις πιο σ' αρέσει. Δε θα μπορούσα δηλαδή ποτέ να ασχοληθώ με την γκάιντα ας πούμε για να δω Μήπως την έχω αδικήσει και είναι αυτό που με εκφράζει. Το όργανο που πραγματικά μας εκφράζει και το επιλέγουμε γιατί το γουστάρουμε και θ' ασχοληθούμε όλη μας τη ζωή με αυτό είναι αυτό κατά τη γνώμη μου του οποίου μας αρέσει ο ήχος, το είδος ή τα είδη που μπορεί να "παίξει", γιατί όχι ακόμα και η αμφάνισή του, η υφή του και πολλά άλλα ίσως...

    Ακόμα και να το ψάξεις μπορεί να μη βρεις το καταλληλότερο για σένα αλλά μπορεί κάποτε εντελός τυχαία να σου τραβήξει την προσωχή κάποιο όργανο και να πεις "εδώ είμαι"! Όπως επίσης μπορεί το όργανο που σου ταιριάζει να μην είναι μόνο ένα! Ή μπορεί να βαρεθείς κάποια στιγμή κάποιο όργανο.

    Παρότι η μουσική είναι μαθηματικά βασισμένη, πράγμα που σημαίνει ότι είναι λογική, δεν πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται - και να δημιουργείτε - αυτή η ίδια και ότι την αφορά όπως τα μουσικά όργανα με ψυχρή λογική. Θεωρώ ότι είναι βαθειά συναισθηματική και καμιά φορά (αν όχι πάντα) βασίζεται στο ενστικτο. Το ίδιο πιστεύω ισχύει και με την επιλογή κάποιου μουσικού οργάνου.
    ANIMA
    18.03.2007, 03:56
    Ισως να μην βρουμε ποτε αυτο που θα επρεπε να επιλέξουμε για οργανο..
    Πνω απο ολα πιστευω ειναι η αγαπη για την μουσική.......

    Αλλα η αγαπη ειναι μια δυσκολη λεξη!!και εχει πολλες ερμυνιες........
    anna2405
    18.03.2007, 08:52
    Είναι σίγουρα η αγάπη για τη μουσική που έχει σημασία αλλα είναι πολύ σημαντικό πιστεύω αν μπορέις να εκφραστείς σωστά μέσα απο αυτή ! έτσι λες αυτό που θες να πεις πιο εύκολα και πιο κατανοητά ! Πάντως είναι πολύ δύσκολη λέξη η αγάπη.........
    tsibitos
    21.03.2007, 01:35
    Δεν ξερω βεβαια την απαντηση αλλα εχω την εντυπωση οτι ο Καθενας επιλεγει το μουσικο οργανο που τον εκφραζει αναλογα με τα ερεθισματα που παιρνει και τα ακουσματα που εχει απο το οικογενειακο του περιβαλλον. Π.χ δυσκολο να ξεκινησει Κλαρινο ενα παιδι που μενει στην Αθηνα. Αλλα τωρα θα μου πεις ποιοι μαθαινουν ηλεκτρικη κιθαρα; Αυτοι που εχουν πατερα Metalα; Οποτε μπορει και να μην υπαρχει κανονας στο πως πρεπει να επιλεξουμε το οργανο που μας εκφραζει!


    silver-sight
    21.03.2007, 02:03
    Μαλλον επιλεγουμε το οργανο με βαση το τι μας εμπνεει και τι συναισθηματα δημιουργει καθως το ακουμε να παιζει..Εμενα πχ με συγκινει το βιολι γιατι παντα μου βγαζει εναν λυγμο και επισης το πιανο γιατι μπορει να εκφρασει ευκολα τα συναισθηματα ενος τραγουδιου...
    pluton
    25.03.2007, 11:54
    Εγώ πιστεύω ότι το όργανο σε διαλέγει. Αυτό το λέω με την έννοια ότι μπορεί να δοκιμάσεις διάφορα μουσικά όργανα, αλλά κάποια στιγμή, η τύχη ή οι συγκιρίες θα σε οδηγήσουν στο όργανο που μάλλον σου τεροίαζει περισσότερο...
    kifa
    02.04.2007, 09:22
    Συνήθως , οταν ξεκινας καποιο όργανο ειναι και αυτό που σε αντιπροσωπεύει ... στη πορεία βέβαια και μπαίνοντας όλο και περίσσότερο στα "περίεργα" μουσικά μονοπάτια υπάρχει περίπτωση ( και έχοντας και κάποιες βασικές μουσικές γνώσεις ) να πειραματιστείς και με κάποιο άλλο όργανο που μπορεί να σε αντιπροσωπεύει καλύτερα....

    Η διψα για γνώση σε διαφορετικά μουσικά οργανα άλλωστε ειναι εφόδιο για τον καλλιτέχνη αρκεί να το κάνει συνειδητά και σωστά . Το τι σε αντιπροσωπεύει ειναι κάτι που θα το βρεις στη πορεία ... Βασική όμως προυπόθεση είναι να το αγαπάς και καθημερίνά να ασχολείσαι μαζί του σαν να ειναι πάντα η πρώτη φορά. Να ανακαλύπτεις νεα πράγματα και να προσπαθείς να γίνεις ένα , έστω κι αν πολλοι θεωρούν οτι τα μουσικά όργανα είναι άψυχα... Αν νιώθεις οτι δεν αγαπας αυτό που μαθαίνεις ..εισαι σε λάθος δρόμο :) :)


    anna2405
    02.04.2007, 09:40
    Απλά δεν είναι τόσο θεωριτική τελικά η ερώτηση που έθεσα... Παίζω 10 χρονιά σχεδόν κιθάρα και τον τελευταίο καιρό δεν έχω όρεξη ούτε να την πιάσω... Και δεν είναι οτι έχω βαρεθεί ή κάτι τέτοιο, απλά νιώθω την ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι άλλο...Και εδώ ακριβώς έρχεται το πρόβλημα... με τι θα μπορούσα να ασχοληθώ ωστε να έρθει ξανά η όρεξη και να μπορέσω να βγάλω απο μέσα μου τα συναισθήματα που έβγαζα και στην κιθάρα?
    pluton
    03.04.2007, 13:36
    Ακριβώς το ίδιο κενό ένιωθα κι εγώ μετά από 5-6 χρόνια κλασσικής κιθάρας. Δοκίμασα αρκετά όργανα, μέχρι να καταλήξω σε αυτό που μου αρέσει και με εκφράζει περισσότερο. Το ηλεκτρικό μπάσο. Για αυτό σαν συμβουλή σου λέω να δοκιμάσεις το οποιοδήποτε όργανο περάσει απο το χέρι σου. Κάποια στιγμή, θα ξαναβρείς αυτό που θα σου ξανανάψει τη φλόγα.
    PaRaNoiD8
    12.04.2007, 19:33
    Λοιπον απο την δικη μου πλευρα εγω παντα ηξερα πως το οργανο το οποιο σιγουρα μου ταιριαζει ειναι η ηλεκτρικη.
    Και αυτο οφειλεται στα ακούσματα μου κυριως,δηλαδη ακουγα ας πουμε ενα τραγούδι των AC/DC και σκαφτόμουν
    πωωω ρε φιλέ τι παίζει ο άτιμος!
    Και αυτό το συναίσθημα είναι αυτό που με έκανε να αρχίσω κιθαρα.Εκει που θέλω
    να καταλήξω είναι ότι πιστεύω πως αυτό που κυρίως μας ωθεί να αρχίσουμε κάποιο όργανο είναι η μουσική
    που προτίμα ο καθένας.Aκους δηλαδη κατι που σε συγκινει
    και κολλας και ετσι θες να μαθεις και εσυ.Τουλαχιστον αυτο συνεβη με εμενα δεν
    ξερω τι λετε εσεις συμφωνειτε?
    tolaruba
    12.04.2007, 23:43
    Πιστευω πως εχει σχεση με το τι νιωθεις οταν ακους αυτο το οργανο..
    Σε μενα παντως τελευταια παρατηρω μια εμμονη με τη φυσαρμονικα παρολο που διδασκομαι κιθαρα..
    jacamar
    12.04.2007, 23:52
    (επ tolaruba και ήθελα να σε ρωτήσω πως πάει η επιχείρηση φυσαρμόνικα!)

    εγώ πιστεύω οτι ξεκινάς με ένα μουσικό όργανο ίσως τυχαία ή ίσως μετέ απο παρότρινση και αν πραγματικά σου αρέσει η μουσική ή έχεις αυτό το περίφημο ταλέντο συνεχίζεις και με άλλα μουσικά όργανα περαματειζόμενος μέχρι να βρείς το ιδανικό!
    όταν το βρείς θα το καταλάβεις σίγουρα με το που θα το ακουμπήσεις....