ελληνική μουσική
    885 online   ·  210.833 μέλη

    Μάνος Χατζιδάκις - Το Τρίτο Πρόγραμμα θυμάται και θυμίζει...

    beatlus
    03.06.2007, 16:21
    Με αφορμή τη συμπλήρωση 13 ετών απουσίας του Μάνου Χατζιδάκι την Παρασκευή 15 Ιουνίου, το Τρίτο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα που σφράγισε με την παρουσία του, θυμάται και θυμίζει…

    Θα ακουστούν οι μουσικές και τα τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, τραγούδια που συντρόφεψαν το γέλιο και το δάκρυ, τραγούδια που καθρεφτίζουν κομμάτια του εαυτού μας. Θα ακουστούν επίσης, οι μουσικές που ο ίδιος αγαπούσε , ενώ παλιοί συνεργάτες και φίλοι του θα ζωντανέψουν τον άνθρωπο, την εποχή και το έργο του.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    «ΌΛΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΝΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ», στις 10.30
    Στην εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου», ο Διονύσης Μαλλούχος θα παρουσιάσει την ανέκδοτη ηχογράφηση της μουσικής μπαλέτου του Μάνου Χατζιδάκι «Το Καταραμένο Φίδι» στην εκδοχή για δύο πιάνα (χωρίς αφηγητή), από συναυλία στο Λουγκάνο της Ελβετίας (Φεστιβάλ «Μάρθα Άργκεριχ», Ιούνιος 2005). Στα δύο πιάνα, ερμηνεύουν η Μάρθα Άργκεριχ και η Ντόρα Μπακοπούλου.

    «MUSICA RESERVATA», στις 12.00
    Ο Στέλιος Μούστος προσφέρει ένα κιθαριστικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, σ' αυτή την πάντα διψασμένη προσωπικότητα που σημάδεψε ανεξίτηλα την ελληνική μουσική. Για 90 περίπου λεπτά οι έξι χορδές της κιθάρας θα πάλλονται από τις δικές του εμπνευσμένες μελωδίες, τους δικούς του γοητευτικούς ρυθμούς, αλλά και από τις φορτισμένες συναισθηματικά (και αφιερωμένες σε αυτόν) νότες άλλων συνθετών.

    «ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ», στις 15.00
    Με την Κάτια Καλλιτσουνάκη
    Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε ο ιδρυτής και διευθυντής δύο σπουδαίων ελληνικών μουσικών συνόλων, της Πειραματικής Ορχήστρας Αθηνών (1964) και της Ορχήστρας των Χρωμάτων (1989).
    Από το αρχείο της ΕΡΑ θα μεταδοθούν τέσσερις ζωντανές ηχογραφήσεις στο Ηρώδειο, στο Θέατρο Παλλάς και στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Μάνος Χατζιδάκις διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών, με σολίστ το Δημήτρη Βράσκο στο «Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα» του Θόδωρου Αντωνίου (πρώτη παγκόσμια εκτέλεση), καθώς και την Ορχήστρα των Χρωμάτων στην 1η Συμφωνία του Charles Ives (πρώτη εκτέλεση την Ελλάδα), στη Σουίτα Felliniana του Nino Rota με σολίστ τον πιανίστα Βασίλη Τσαμπρόπουλο (πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα) και σε ένα τραγούδι από το έργο του "Ο Ματωμένος Γάμος" με σολίστ τη μεσόφωνο Μαρία Μαρκέτου.

    «ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ», στις 17.00
    Με την Αιμιλία Κτενά
    Η εκπομπή θα μεταδόσει αποσπάσματα από την τραγωδία του Ευριπίδη «Μήδεια», που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1956 στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την Κατίνα Παξινού και τον Θάνο Κωτσόπουλο, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και μετάφραση Παντελή Πρεβελάκη.
    Στο χορικό συμμετείχαν ως κορυφαίες η Κάκια Παναγιώτου, η Δέσπω Διαμαντίδου, η Ελένη Νενεδάκη, η Πίτσα Καπιτσινέα και η Μαρία Βούλγαρη.

    «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ», στις 17.15
    O Γιάννης Πετρίδης αναζητεί και παρουσιάζει διεθνείς συνεργασίες του μεγάλου μας συνθέτη όπως το ''Χαμόγελο Της Τζοκόντας'' το οποίο ηχογραφήθηκε με την συμμετοχή του Quinsy Jones στις Ηνωμένες Πολιτείες, το άλμπουμ Reflections του συγκροτήματος New York Rock and Roll Enseble, μέλος των οποίων ήταν ο αξέχαστος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Michael Kamen, μουσική και τραγούδια για κινηματογραφικές ταινίες όπως οι ταινίες Blue, Cat Ballou και Sweet Movie και τραγούδια του που έγιναν διεθνείς επιτυχίες ερμηνευμένα από γνωστούς καλλιτέχνες χαρίζοντάς του μια ξεχωριστή διεθνή καριέρα.
    Συνεργάτης της εκπομπής, είναι ο Κώστας Ζουγρής

    «ΤΑ ΠΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ», στις 18.30
    Με τον Γιώργο Ευσταθίου
    Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από τον Μεγάλο Ερωτικό.
    Αντί ενός λεπτού σιγής η εκπομπή "Τα Πι της αγάπης" επέλεξε 60 λεπτά παρουσίας του Μάνου Χατζιδάκι μέσα από αποσπάσματα του ανατρεπτικού λόγου του και των μουσικών στιγμών του.

    «ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ», στις 19.30
    Ο Βασίλης Αγγελικόπουλος, στη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με θέμα το πιανιστικό έργο του

    «ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ», στις 20.30
    Με την Ράνια Βισβάρδη
    -Ποια μουσική αγαπούσε ο Μάνος Χατζιδάκις;
    -Ποιους συνθέτες εκτιμούσε και θαύμαζε;
    -Τι είδους μουσική συνήθιζε να ακούει;
    Από τον Χένρυ Πέρσελ και τον Β. Α. Μότσαρτ έως τον Κάρλος Γκαρντέλ και τον Άστορ Πιατσόλα, κι από τον Γκούσταβ Μάλερ έως τον Σεργκέι Προκόφιεφ και τον Τζιαν Κάρλο Μενότι, οι συνθέτες αυτοί, σε συνδυασμό με τα γύρω του ακούσματα, στις «γειτονιές των Αγγέλων» της γενέτειράς του, και της μεταπολεμικής Αθήνας, έθρεψαν τα αισθήματα και ελευθέρωσαν την φαντασία του ευαίσθητου μουσικού που έμελλε να καθορίσει τον τρόπο και το ύφος της μουσικής στη σύγχρονη Ελλάδα.

    «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, ΑΠ’ ΤΗΝ ΨΥΧΗ… ΩΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ», στις 22.30
    Με τον Νίκο Αϊβαλή
    Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο μουσικό, τον «φιλόσοφο περιπατητή» όπως τον αποκάλεσε κάποτε η φίλη του Μαρία Ρεζάν, όχι καθόλου ως «μνημόσυνο» - δεν θα το ήθελε ο ίδιος – αλλά ως δείγμα εκτίμησης, θαυμασμού και αγάπης.
    Η ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου, θα μοιραστεί με τον παραγωγό και τους ακροατές της εκπομπής, στιγμές από την σχέση και την συνεργασία της με τον μεγάλο συνθέτη.
    Θα απολαύσουμε καρπούς της συνεργασίας τους, θα ακούσουμε τραγούδια από το τελευταίο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ» σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, αλλά και από τον δίσκο με τίτλο «Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι». Τραγούδια από την Ελληνικό Κινηματογράφο. Πιάνο παίζει ο Μίλτος Λογιάδης.

    "O ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ"
    ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟS 1993
    ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΥ
    στις 24.00
    Με την Αλεξάνδρα Γιαλίνη
    Η συναυλία που έδωσε τον Φεβρουάριο του 1993 η Ορχήστρα των Χρωμάτων ήταν αφιερωμένη, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο Μάνος Χατζιδάκις, «με φανατισμό εναντίον του νεοναζισμού, που ξαναγεννιέται στη χώρα μας και σε άλλα μέρη της Ευρώπης»
    - Kurt Weill: Συμφωνία αρ.2
    -Franz Liszt: Kοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1
    -Bela Bartok:Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα
    Σολίστ ο Γκιόργκι Σάντορ


    «ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ", στη 01.15
    Με την Άννα Σακαλή
    "Μια φορά κι ένα καιρό υπήρχε ένα ευτυχισμένο βασίλειο. Όμως τα χρόνια πέρασαν και ο βασιλιάς του, ο Συνετός ο Α', πέθανε. Τότε ανέλαβε ο γιος του, Αστόχαστος, ο οποίος αδιαφορούσε για τον λαό και τη χώρα του. Η χώρα ερήμωσε…Θα κατορθώσουν η αδερφή του Ειρήνη, η φτωχή γριούλα κυρά-Φρόνηση και η κόρη της η Γνώση να δώσουν νέα πνοή στη νεκρή χώρα; Θα πείσουν τον πρίγκιπα Αστόχαστο να αγωνιστεί για το καλό του λαού του;"
    Το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, για την επέτειο 13 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.


    «Τώρα που ζω με τον εαυτό μου βαθιά κι απόλυτα, θέλω να μάθω ο ίδιος ποιος υπήρξα, τι σκέφτηκα, πώς έζησα και τι είναι αυτό που συνθέτει τη μελλοντική μου απουσία»
    Μάνος Χατζιδάκις, 1980