ελληνική μουσική
    387 online   ·  210.844 μέλη

    Πιστευετε οτι η παραδοσιακη μουσικη σημερα οδευει προς την παρακμη;

    GEORB
    10.06.2007, 20:30
    Τα τραγούδια ενός λαού είναι το αντιπροσωπευτικότερο στοιχείο της ψυχής και της ζωής του. Μέσα σ' αυτά αποτυπώνονται οι αγώνες του, οι αγωνίες του για τη ζωή και το θάνατο , τα οράματά του, η βιοθεωρία του και εν γένει η ιστορική του παρουσία. Είναι το ξέσπασμα της ψυχής του λαού σαν συγχρονίζεται από τη χαρά, τη λύπη ή άλλα συναισθήματα, με τα οποία αισθάνεται την ανάγκη να εκφραστεί σε στιγμές ψυχικής έξαρσης. Πάνω απ' όλα με το τραγούδι καλλιεργείται ο κοινός γλωσσικός κώδικας και μέσω αυτού η ιστορική μνήμη και ενισχύονται οι εσωτερικές αντιστάσεις σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης και αφομοίωσης. Από το μεγάλο πλήθος των λαϊκών τραγουδιών , τα περισσότερα είναι αφηγηματικά.
    Ο ελληνικός λαός έζησε στο διάβα της ιστορίας του έντονη ζωή και τα βιώματά του ήταν πλούσια και ποικίλα. Μόχθησε, πάλεψε, αγωνίστηκε, αγάπησε και μίσησε, χάρηκε κι έκλαψε, πόνεσε ο ίδιος, όσο κανένας άλλος λαός πάνω στη γη. Κι όλα αυτά τα έκανε τραγούδι. Εξιστορούν πραγματικά γεγονότα με ένα τόνο υπερβολής κάποιες φορές. Η αρχή αυτών των τραγουδιών, ανάγεται στα χρόνια του Μεσαίωνα με ρίζες που χάνονται στην αρχαία ελληνική μουσική. Δηλαδή το δημοτικό τραγούδι είναι δημιούργημα του ανώνυμου και απρόσωπου ποιητή που λέγεται ελληνικός λαός. Είναι ο καθρέφτης της ελληνικής ψυχής και της ελληνικής ζωής.

    Πιστεύεται οτι αυτό το είδος μουσικής το οποίο αντιπρωσωπεύει το λαό και τα βιώματα του έχει αρχίσει να παρακμάζει? Αν ναί ποιοί πιστεύεται πως ειναι οι λόγοι?

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 11-06-2007 01:31 ]


    --Elena--
    10.06.2007, 21:46
    Ωραίο θεματάκι GEORB!!Κοίτα...πιστεύω πως όσο να 'ναι αρχίζει και παρακμάζει!Συνεχώς βγαίνουν στη μουσική σκηνή νέοι καλλιτέχνες με καινούρια (και όχι τόσο ποιοτικά) τραγούδια!!Αυτά ακούγονται τώρα....κακά τα ψέματα!!Παρόλ' αυτά...η παραδοσιακή μουσική ζει μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων κι αυτό φαίνεται στις διάφορες εκδηλώσεις της ζωής (π.χ. γάμος,βαφτίσια) που βάζουν παραδοσιακή μουσική για να γλεντίσουν!!Η παραδοσιακή μουσική μας θυμίζει τις ρίζες μας,τους αγώνες και τα ιδανικά που έχουμε σαν λαός!!!Είναι κρίμα που οδεύει προς την παρακμή!!!!!!!!!!!!
    anoredis
    10.06.2007, 22:15
    Δυστυχώς μου φαίνεται πως σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μόνο σε βίντεο, σε μια σκονισμένη κασσέτα στο σύνθετο της γιαγιάς με την εττικέτα "Πασχα στο Χωριό '94"... Στενοχωριέμαι αρκετά γιατί είναι πολλοι οι νέοι που οχι μόνο δεν ασχολούνται με τα παραδοσιακά(χορους, τραγουδια κλπ) αλλα τα σνομπαρουν κιολας κ τα αποφευγουν λές κ ειναι αρρώστια. Υπάρχουν μερικές ελαχιστες εξαιρεσεις απο παιδιά που γραφονται σε συλλόγους και μαθαίνουν εκτός απο τέχνη και την ιστορία μας. οσο γι αυτά τα <<τραγουδια>> που κυκλοφορουν τώρα... υπάρχει και το "εμπαργκο" ρε παιδια.. τι παει να πεί ακούγεται? Μονη της ακούγεται αυτη η μουσική?
    Οχι, καποιος τη βάζει και καποιος την ακουει. Πιστευω οτι ειναι πιο ευκολο να σταματησει πρώτος αυτός που την ακούει για να καταλαβει κι εκεινος που τη βάζει οτι ο κόσμος ζητάει πλέον κάτι πιο εν-τεχνο να ακούσει. Κι ολα ξεκινάνε απο εμας, κακά τα ψέμματα. Η μουσική που ακούς ειναι κάτι πολύ προσωπικό και δείχνει κ ποιος είσαι. Δυστυχώς όμως δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση να την ψάξουν. Fast food... Κι επανέρχομαι. Γιατι ρε ανθρωπε να μη πας σε μια μπουατ να τη γουσταρεις και να εισαι ένα με την ορχήστρα? Γιατι δηλαδη να πας σ' ενα μαγαζί που θα σου παιζει τη Μαλάμω(μου είναι πολύ συμπαθής η κυρία, απλό παράδειγμα)και για να καταφερεις να πας στη τουαλετα πρέπει να το προγραμματισεις κανα μισάωρο νωρίτερα. Αλλά όπως είπε κι ο Γιαννάκης ο Κότσιρας "Θα ήθελα να υπήρχε περισσότερη μουσική παιδεία". Θα σου έλεγα μετά άν αυτοί οι κύριοι γράφανε σε ρεμεικ μεχρι και τα κάλαντα. Αθάνατη ελληνικη παράδοση, εσένα που σου έχουν κλέψει τόσα όργανα και τόσα στύλ κ ήχους οι περισσότεροι λαοι των βαλκανίων...
    Δεν είναι η παραδοσιακή μουσική που οδεύει προς την παρακμή. Εμείς είμαστε...
    edelweiss
    11.06.2007, 00:17
    Παραδοσιακή μουσική?... Ποια μουσική εννοείς? Δημοτική μουσική? Λαϊκή? Ρεμπέτικα?
    --Elena--
    11.06.2007, 18:05
    Συμφωνώ απόλυτα με τον/την anoredis!!!!Έχω καταγωγή από την Κρήτη και είμαι γραμμένη σε κρητικό σύλλογο εδώ στο Κερατσίνι!!!Εκτός ότι θέλω να χορεύω τους χορούς του τόπου μου...μαθαίνω και την ιστορία του!!!Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα και δεν θα ξεχάσω ποτέ τα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας...τα τραγούδια που μας χαρακτηρίζουν σαν λαό...σαν πολιτισμό...!!!!

    ph
    11.06.2007, 19:29

    Η παραδοσιακή μουσική μπολιάζεται μέσα στο νέο ήχο. Η προσπάθεια όμως αυτή είναι ισχνή. Ο αχταρμάς του έθνικ που στηρίζουν οι πολυεθνικές έχουν σαν στόχο να επικρατήσουν απλώς ρυθμοί πιασάρικοι, χωρίς σημασία στο στίχο και στον παιδεμένο ήχο. Κάποιοι καλλιτέχνες θα κάνουν τις προσπάθειές τους, αλλά αν δεν γίνει μια πραγματική επανάσταση, τότε ούτε η παραδοσιακή μουσική, ούτε το φρέσκο (ό,τι κι αν είναι αυτό) θα βρουν το δρόμο τους για το μέλλον...
    savas-kelpe
    18.06.2007, 19:53
    Τα τελευταία χρόνια η παραδοσια κή μουσική παραγκονίζετε και στη θέση της εισέρχονται νέα είδη όπως electro house trance και άλλα ξένα είδη. Το να ακούς όμως ξένη μουσική δεν είναι κάτι το αρνητικό αρκεί να μην ξεχνάμε και την καταγωγή μας όλοι μας περνάμε πολύ ωραία ακούγωντας αλλα κια χορεύοντας τα παραδοσιακά τραγούδια.
    absurdus_delirium
    18.06.2007, 22:03
    Μπα! Στα αστικά κέντρα ίσως, αλλά στα Γιάννενα που είμαι στα χωριά γύρω-γύρω ιδίως τώρα που ανόιγει ο καιρός, έχει άπειρα γλέντια! Αυτό που σκέφτομαι είνα΄οιτ αλλιώνεται και γίνεται πιο πανηγυρτζίδικη. Αλλά αν αυτή είναι η μορφή με την οποία επιβιώνει...
    Enas_alla_lewn
    19.06.2007, 16:48
    Η παραδοσιακή μουσική έχει αποκτήσει κακό όνομα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας κάποιων υποτιθέμενων εκπροσώπων της. Ο κόσμος έχει συνδέσει πια την παραδοσιακή μουσική με τη σκυλοκουλτούρα του χείριστου είδους κατατάσοντας τη στην μη-ποιοτική μουσική. Από την άλλη όμως πληθώρα έντεχνων συνθετών έχει φέρει στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής στο σήμερα βάζοντας τα στα στην επικαιρότητα μειώνοντας την απόσταση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα του ελληνικού τραγουδιού. Γενικά η παραδοσιακή μουσική βρίσκεται σε μια φάση αναζήτησης της θέσης της στη σύγχρονη εποχή.
    ipirotaki
    21.07.2007, 18:04
    Λοιπον....ασχολουμαι απο 9 χρονων με την παραδοσιακη μουσικη...χορευτικο, αλλα και κλαρινο...Προσπαθω να παιζω τα αυθεντικα παραδοσιακα τραγουδια, και οχι αυτα που βαφτιζονται παραδοσιακα...Σε πολλα χωρια της Ηπειρου τα γλεντια γινονται(και ειναι καπως παρηγορο) με πλειοψηφεια παραδοσιακων τραγουδιων...Υπαρχουν βεβαια και τα καθιερωμενα δυστυχως σκυλοτραγουδα...αλλα οσο να ναι ακους και καποια γνησια τραγουδια...Δυστυχως, ο πολεμος που γινεται στο Δημοτικο τραγουδι ειναι μεγαλος...δηθεν παραδοσιακοι τραγουδιστες τυπου Θωδη, Μαγγα κτλ, κανουν μεγαλη ζημια στο χωρο της παραδοσης....Παντως πιστευω οτι το παραδοσιακο τραγουδι θα καταφερει να κρατηθει, υπαρχουν και ατομα ικανα να το υπηρετησουν, διασημα αλλα και ασημα στο ευρυ κοινο.
    ilias-nekt
    05.01.2008, 23:10
    Παράθεση:

    Το μέλος --Elena-- στις 10-06-2007 στις 21:46 έγραψε...

    Ωραίο θεματάκι GEORB!!Κοίτα...πιστεύω πως όσο να 'ναι αρχίζει και παρακμάζει!Συνεχώς βγαίνουν στη μουσική σκηνή νέοι καλλιτέχνες με καινούρια (και όχι τόσο ποιοτικά) τραγούδια!!Αυτά ακούγονται τώρα....κακά τα ψέματα!!Παρόλ' αυτά...η παραδοσιακή μουσική ζει μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων κι αυτό φαίνεται στις διάφορες εκδηλώσεις της ζωής (π.χ. γάμος,βαφτίσια) που βάζουν παραδοσιακή μουσική για να γλεντίσουν!!Η παραδοσιακή μουσική μας θυμίζει τις ρίζες μας,τους αγώνες και τα ιδανικά που έχουμε σαν λαός!!!Είναι κρίμα που οδεύει προς την παρακμή!!!!!!!!!!!!

    Συμφωνω απολυτως!!Και ευτυχως που υπαρχουν ακομα γνησιοι αντιπρωσωποι της,οι οποιοι δυστυχως ολο κ' λιγοστευουν,που αντιστεκονται σθεναρα!..Ως ποτε ομως;..
    stal1a
    27.01.2008, 18:32
    Καταγομαι απο την κωνσταντινουπολη.. μια πολη πενταμορφη, μαγευτικη αλλα πλεον ξενη για μενα...απο κει κ απο τα παραλια του Ποντου κ της Μικρας Ασιας ηρθαν οι ποντιοι μετα απο πολλους διωγμους σκοτωμους κ πολλα αλλα που δεν θελω να θυμαμαι.. Προσωπικα δεν τα βιωσα αλλα η γιαγια μου τα θυμαται ακομη με καθε λεπτομερεια..θυμαμαι οταν ημουν λιγο μικροτερη που μου τραγουδουσε στα ποντιακα ολα οσα περασε ο λαος μας κ ακομα τα ματια μου γεμιζουν δακρυα.. Θυμαμαι οταν πηγα περσυ να βρω το σπιτι μας εκει, περασα απο μια αυλη κ μια τουρκαλα γιαγια τραγουδουσε ενα τραγουδι ποντιακο.. δεν ηξερα τουρκικα κ δεν ηξερε ελληνικα.. Αλλα κ οι δυο ξεραμε ποντιακα..ποσο ευτυχισμενη ενιωσα δεν μπορειτε να φανταστειτε..
    Αρχισαμε να μιλαμε κ την ρωτησα για το τραγουδι, μου ειπε οτι το θυμοταν απο τοτε που υπηρχαν ελληνες εκει..Αυτοι θυμουνται.. Εμεις γιατι να ξεχασουμε??
    τι ειναι αυτο που μας ενωνει σε αυτον τον κοσμο αν οχι οι ριζες μας????
    Ο ποντιακος πολιτισμος περασε πολλα μεχρι να ξανασταθει στα ποδια του περηφανος οπως τοτε..
    Αν δεν κρατησουμε εμεις ζωντανες τις παραδοσεις μας δεν θα το κανει κανενας για μας...
    Δυστυχως ομως πλεον ολα ξεχνιουνται , ουτε καν απομνημονευονται.. Ξεχνιουνται κ σβηνονται απο τις μνημες των νεων σαν να μην εγιναν ποτε σαν να ηταν ενα παραμυθι..Κριμα παντως..Πολυ κριμα γιατι αν δεν θυμομαστε τους προγονους μας μεσα απο την μουσικη των λαων μας τοτε τι εχουμε να θυμομαστε??..
    blackdragon
    28.01.2008, 15:53
    Κι εγώ πιστεύω πως η παραδοσιακή μουσική έχει αρχίσει και παρακμάζει..... Τα δημοτικά, οι ρίζες της ελληνικής μουσικής παράδοσης, έχουν αρχίσει και χάνονται....όλο κ λιγότεροι μεγαλώνουν με το άκουσμά τους, με ακούσματα τα οποία μεγάλωσαν γενιές κ γενιές.. Δε νομίζω όμως πως φταίει κάτι γι'αυτό....Μόνο τους ίδιους τους καλλιτέχνες του συγκεκριμένου είδους θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς, οι οποίοι προσπαθούν να εκμοντερνιστούν (βλέπε "Θώδη"...)
    Peace18
    29.01.2008, 10:11
    Θα πω 5 πράγματα!
    -Χαϊνιδες
    -Ρος Ντέϊλι
    -Ψαραντώνης
    -Λωξάνδρα
    -Λουδωβίκος των Ανωγείων
    Αυτά είχα να πω!
    pclos
    29.01.2008, 13:29
    egw pisteyw oti einai to stixurgiko 8ema poy kanei to dhmotiko tragudi kai kat epektash thn paradosiakh musikh na parakmazei...yparxun dhmotika tragudia grammena gia poylia(gerakina,ahtos,perdika,kokoras)gia zwa(elafina,provato,lykos)gia fyta(itia,platanos,manusakia)gia ellhnika toponymia(rumelh,tripolitsa,livadeia)kai vevaiws gia thn agaph....twra pws ginetai ta teleytaia 30 xronia oles oi ellhnikes epityxies,statistika milwntas panta, na exoun san 8ema thn apolyth,oloklhrwtikh ,8anaterh kapsura den mporw na apanthsw....poy kairos gia fyta kai zwa kai paradosiaka 8emata!!!! xaxa
    dimi93-gnr
    29.01.2008, 14:19
    Eγω παντως παω ελληνικο
    παραδοσιακο χορο 9 χρονια..
    ειναι πολυ δυσκολος...ειναι παρα πολλοι χοροι με απιστευτα βηματα
    ειναι πολυ ομορφα ομωςςςς............!!
    και δεν πρεπει μ\να αισ8ανομαστε μειονεκτικα μπροστα στην παραδοση μας

    Paraskevikefalonia
    30.01.2008, 18:04
    Δυστυχώς η παραδοσιακή μουσική παρακμάζει … και πραγματικά λυπάμαι αλλά όχι παντού αυτό γίνετε ιδιαίτερα στις πόλεις… στα νησιά είναι αλλιώς εγώ είμαι σε γκρουπ που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και ιδικά στα πανηγύρια πολύ χορεύουν και τραγουδούν..
    vero
    30.01.2008, 18:54
    Κατα την γνωμη μου οδευει προς παρακμη, αλλα εαν σκφτειτε οτι υπαρχουν καποιες εκπομπες που την υποστηριζουν στην κρατικη τηλεοραση(πχ στην υγεια μας) και βλεπω οτι υπαρχει μια ακμη. Γι αυτο και πρεπει γενικα η τηλεοραση και ολα τα μεσα επικοινωνιας να ενισχυσουν καλητερα την παραδοσιακη μουσικη... Αν και ειναι δυσκολο.
    Για να καταλαβετε, και εχω την απορια.... μας κανει ο καθηγητης της κοινωνιολογιας: γιατι υπαρχει το καναλι σταρ ενω ξερουμε οτι ειναι ενα το χιδαιο καναλι? (ακομη με προβληματιζει αυτη η ερωτηση) Και προσθετει, γνωριζουμε πως ο Βαρδυνογιαννης ειναι ενα πολυ διαβασμενο ατομο ο οποιος το εχει.
    PashalinaMakia
    31.01.2008, 00:38
    Παράθεση:

    Το μέλος absurdus_delirium στις 18-06-2007 στις 22:03 έγραψε...

    Μπα! Στα αστικά κέντρα ίσως, αλλά στα Γιάννενα που είμαι στα χωριά γύρω-γύρω ιδίως τώρα που ανόιγει ο καιρός, έχει άπειρα γλέντια! Αυτό που σκέφτομαι είνα΄οιτ αλλιώνεται και γίνεται πιο πανηγυρτζίδικη. Αλλά αν αυτή είναι η μορφή με την οποία επιβιώνει...



    Θα συμφωνήσω απόλυτα όμως μαζί σου!Βλέπε παράδειγμα την Έφη Θώδη.Κι εδώ στη Λακωνία έχει κάνει τρελλό πάταγο αυτή λέμε!

    Επίσης,πιστεύω πως η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας είναι κάπως παρεξηγημένη.Θα ήταν ορθό να σκεφτούμε αντίστοιχα πως η παραδοσιακή μουσική της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι η γνωστή σε όλους μας κλασσική μουσική.