ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη

    ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ - Eργαστήριο: «Η κλασική κιθάρα μετά το Luciano Berio»

    epikyklos
    28.11.2007, 17:32
    Ο κιθαρίστας Νίκος Ζάρκος και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Επίκυκλος, οργανώνουν σειρά δράσεων με θέμα «Κλασική κιθάρα: Από τον Luciano Berio στον 21ο αιώνα». Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο πρώτων σταδίων της σειράς δράσεων (Πρόσκληση αποστολής έργων για σόλο κιθάρα και Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύνθεση έργου για κιθάρα, βιόλα, κοντραμπάσο και φαγκότο), προχωρούμε στην οργάνωση εργαστηρίου με τίτλο: «Η κλασική κιθάρα μετά το Luciano Berio».

    Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007 (8.30 μ.μ.),στην αίθουσα του Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης και Ερμηνείας (Ιπποκράτους 156, Αθήνα).

    Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με το όργανο της κιθάρας, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και βέβαια τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης. Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε εκτελεστές όσο και συνθέτες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνετε δε, στη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας του οποιοδήποτε ενδιαφερόμενου με τον Νίκο Ζάρκο. Γι’ αυτό το λόγο, απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να παρευρεθούν στο εργαστήριο καθώς και να φέρουν μαζί τους τμήματα έργων –σε οποιαδήποτε μορφή- για δοκιμή, σχολιασμό, κλπ.

    Βασικές κατευθύνσεις του εργαστηριού

    i) εισαγωγική παρουσίαση: sequenza XI (Berio)
    ii) επιλογές τμημάτων από τα έργα που έχουν κατατεθεί ώστε να εξηγηθούν νέες τεχνικές, ικανότητες του οργάνου, σημειογραφία, κλπ.
    iii) ανοιχτή συζήτηση με το κοινό

    Νίκος Ζάρκος

    Ο Νίκος Ζάρκος (γεν. 1981, Καβάλα) ξεκίνησε τις σπουδές κλασικής κιθάρας σε ηλικία 8 ετών στο ΔημοτικόNikos Zarkos 2 Ωδείο της πόλης και συνέχισε στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο.Nikos Zarkos 2

    Την περίοδο 1998-2003 φοίτησε στη Μουσική Ακαδημία Guildhall School of Music του Λονδίνου με καθηγητή κιθάρας τον Robert Brightmore και μπαρόκ λαούτου τον David Miller αποφοιτώντας με τον τίτλο Bachelor of Music.

    Την περίοδο 2003-07 συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Νυρεμβέργης/Augsburg με καθηγητή κιθάρας τον Franz Halasz και μπαρόκ μουσικής τον Eduardo Eguez. Αποφοίτησε με τους τίτλους Kunstlerische Ausbildung και Meisterklassen Diplom, και τους δύο με διάκριση.

    Ο Νίκος Ζάρκος έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια της παγκόσμιας κιθαριστικής ελίτ: Leo Brouwer, Manuel Barrueco, David Russell, Pepe Romero, Aniello Desiderio, Joaquin Clerch, Marco Socias, Alex Garrobe, Zoran Dukic, Oscar Ghiglia και Κώστα Κοτσιώλη. Έχει συμμετάσχει στα διεθνή φεστιβάλ κιθάρας της Αβάνας (Κούβα), Κόρδοβας (Ισπανία), Bolivar (Λονδίνο), Koblenz (Γερμανία), Βόλου, Πάτρας και Νάξου.

    Υπήρξε μέλος του Ελληνικού Κιθαριστικού Συνόλου και έχει συμπράξει με τον τσελίστα Άγγελο Λιακάκη (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο) κερδίζοντας το 1ο βραβείο στον 1ο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της Βέροιας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σειρά συναυλιών με τίτλο ΙσπανοΑμερικάνικη Μουσική. Συνεργάζεται με τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη (β’ κορυφαίο της ΚΟΑ) παρουσιάζοντας το πρόγραμμα 4 Σονάτες για τσέλο & κιθάρα. Την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζει σειρά ρεσιτάλ με τίτλο Mario Castelnuovo-Tedesco (40 χρόνια από το θάνατο του). Είναι μέλος του Επίκυκλου (φορέας για τη σύγχρονη μουσική & τη σύνθεση τεχνών) και το Φεβρουάριο του 2008 θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Ελληνική Μουσική του 21ου αιώνα για Κιθάρα με πρώτες παρουσιάσεις έργων Ελλήνων συνθετών. Έχει, τέλος, δώσει ρεσιτάλ σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα.

    http://profiles.classicalmusic.gr/nikos_zarkos
    http://www.myspace.com/nikoszarkos

    ---------------

    Εργαστήριο: «Η κλασική κιθάρα μετά το Luciano Berio»

    Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007, 8.30 μ.μ.

    Αίθουσα Κέντρου Μουσικής Σύνθεσης και Ερμηνείας

    Ιπποκράτους 156, Αθήνα

    Είσοδος: 6€