ελληνική μουσική
    498 online   ·  210.845 μέλη

    Πτυχίο αρμονίου vs πτυχίο πιάνου

    FORTE
    03.11.2008, 16:44

    Μη συγκρηνουμε τωρα τη βουρτσα με τη χτενα!!!{#emotions_dlg.ban}

    Καθε πτυχιο ειναι καλο,απλα στο συγκεκριμενο δεν υπαρχει μετρο συγκρησης!{#emotions_dlg.blink}


    benetoven
    05.11.2012, 17:44

    Παράθεση:

    Το μέλος ma-gi στις 01-03-2008 στις 09:31 έγραψε...

    Καλημέρα!
    Κατ' αρχήν πτυχίο αρμονίου υπάρχει (και μιλάω πάντα για κλασσικό αρμόνιο με πεταλιέρα το οποίο δυστηχώς έχει πεθάνει ) απλά δεν είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και γι΄αυτό το λόγο γίνονται αρκετές προσπάθειες από ένα σύλλογο αρμονιστών που υπάρχει. Ευτυχώς όμως μερικά ωδεία συνεχίζουν να το διδάσκουν . Σε καμία περίπτωση τα δύο πτυχία δεν είναι ίδια (πιάνου και αρμονίου) για το λόγο ακριβώς ότι είναι δύο τελέιως διαφορετικά όργανα.
    Ο λόγος που ο Νάκας και αρκετοί άλλοι δημιούργησαν αυτά τα προγράμματα σπουδών κατά τη γνώμη μου είναι οικονομικοί και τίποτε άλλο και απλά για να κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι το παιδί τους κάτι κάνει και να παίρνουν αυτοί τα λεφτά και ο πελάτης το πολυπόθητο πτυχίο (Το καλύτερο είναι ότι τα μαθήματα είναι και ομαδικά ). Αυτό συμβαίνει επέιδή κάποια χρόνια πριν το αρμόνιο άρχισε να πέφτει αρκετά να μην έχουμε μαθητές γιατί όλοι το είχαν συνδέσει με το αρμόνιο που παίζει στα μαγαζιά της νύχτας και μόλις άκουγαν Bach και πεταλιέρα το έβαζαν στα πόδια και έτσι σιγά σιγά άρχισε να απλοποιείται προκειμένου να προσελκύσουν κόσμο με την υπόσχεση ότι σε ελάχιστο χρόνο θα παίζουν τα τραγούδια που θέλουν.
    Επίσης επειδή διδάσκω αυτο το καημένο το αρμόνιο 8 χρόνια και συνεχίζω να το κάνω γιατί πολύ μου αρέσει αν θέλει κάποιος μπορώ να του στείλω και την ύλη που διδάσκονται τα παιδιά για να πάρουν το πτυχίο ή ακόμα και το δίπλωμα που και αυτό υπάρχει.

    Υ.Γ. Για παράδειγμα έχω μαθήτρια στην πρώτη μέση και παίζει Δίφωνο Bach, Czerny 30, μείζονες και ελάσσωνες και αρπίσματα 2 οκτάβες, κλασσικά κομμάτια με πεταλιέρα π.χ. Marcia Turca Mozart κλπ.

    αν σας κούρασα αλλά δεν μπορώ άλλο με πνίγει το παράπονο

    Καλησπέρα ma-gi, 

    θα μπορούσες να μου στείλεις την ύλη του αρμονίου? {#emotions_dlg.helpsmilie}


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    Xenaki100
    30.11.2012, 21:10
    Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το πτυχίο του πιάνου έχει πολύ περισσότερα χρόνια από το αρμόνιο και επίσης οι σπουδές του αναγνωρίζονται και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το πιάνο έχει άλλη ύλη και το αρμόνιο άλλη άλλωστε δεν γίνεται να έχουν την ίδια ύλη και τα ίδια βιβλία από την στιγμή που η έκταση του αρμονίου είναι πολύ μικρότερη. Στα πτυχία του Αρμονίου επίσης δεν υπάρχει και μεγάλη εγκυρότητα διότι τα παίρνει κανείς μέσω του ωδείου και τις περισσότερες φορές όπως και στην περίπτωση του Νάκα τα πτυχία στα όργανα εκτός Υπουργείου είναι πληρωμένα. Άλλωστε δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με τόση ευκολία τις σπουδές ενός πιανίστα ο οποίος έχει παίξει κομμάτια από τους κλασσικούς με ένα πτυχίο το οποίο μπορείς να το πάρεις και παίζοντας απλά το somebody that I used to know για παράδειγμα, διότι για να πάρεις πτυχίο δεν σου λέει κάποιος πρέπει να παίξεις Μπετόβεν, Σούμαν, Μότσαρτ κτλ παίζει ο καθένας ότι επιλέγει. Και το ίδο συμβαίνει και με την κλασσική και την ηλεκτρική. Επίσης για να πάρει κάποιος ένα πτυχίο πιάνου ή κλασσικής κιθάρας πρέπει να έχει τελειώσει όλα τα υποχρεωτικά όπως; Πρίμα Βίστα, Μουσική Δωματίου, Θεωρίες, Αρμονίες, Ιστορία της Μουσικής, Οργανογνωσία και Μορφολογία. Ενώ στα άλλα δεν χρειάζονται όλα αυτά, άρα πόσο να μπορέσεις να πεις ότι είναι το ίδιο να βλέπεις ένα Am και τσακ το πατάω και τελείωσα καιο πιανίστας να έχει ολόκληρη συγχορδία με νότες, κλειδί του φα. Μην τρελαθούμε καμία σχέση το ένα με το άλλο.
    ORFEASMIRSINIS
    30.11.2012, 23:39

    Παράθεση:

    Το μέλος xaroumenokoritsi στις 02.03.2008, 13:06 έγραψε...

    O.. ναι εγώ πιάνο κάνω φαίνεται τόσο πολύ;;
    *μετά το ντέφι σειρά έχει το ξυλόφωνο μην το ξεχνάτεεε!


       Ω! ναι, οτι λες ανοησίες, φαίνεται τόσο πολύ?{#emotions_dlg.biggrin}

      Ρώτα την δασκάλα σου για το ξυλόφωνο, την μαρίμπα, το βιμπράφωνο, ρώτα για τις σπουδές των κλασικών κρουστών, για το πόσα χρόνια  πιάνο κάνουν, ώστε να αποφεύγεις να λες μπούρδες!{#emotions_dlg.yes}


    anastasia-lovemusic
    22.01.2013, 21:52

    Συμφωνώ με τη ma-gi και τον inkve και θέλω επίσης να επισημάνω οτι δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρεις το πτυχίο σου στο αρμόνιο όπως δεν είναι εύκολο να πάρεις σε κανένα όργανο. Σε κάθε τάξη χρειάζονται το ελάχιστο 2 χρόνια και η ύλη για το πτυχίο είναι πολύ δύσκολη. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία σύγκρισης δύο οργάνων για τα οποία αν κάποιος έχει έστω και την ελάχιστη γνώση καταλαβαίνει οτι πρόκειται για δύο διαφορετικά μεταξύ τους όργανα. Επίσης γνωρίζω οτι δεν γίνεται να πάρει κανείς πτυχίο χωρίς να έχει κάνει τα απαραίτητα χρόνια μαθημάτων στην κατωτέρα, τη μέση, την ανωτέρα και τέλος για το πτυχίο, ενώ παράλληλα έχει τελειώσει με τα υποχρεωτικά μαθήματα (3 θεωρίες, 3 αρμονίες και σολφέζ, ιστορία της μουσικής, μορφολογία). Άρα καταλαβαίνετε οτι δεν είναι δυνατόν να τελειώσει κανείς σε μέσα σε 4-5 χρόνια.Τουλάχιστον για το πτυχίο που γνωρίζω εγώ χρειάζονται το λιγότερο 8-10 χρόνια. Και τέλος τα συνθεσάιζερ και τα ηλεκτρονικά δεν είναι το ίδιο με τα δίσκαλα με pedal (πεταλιέρα) όπως και αυτά δεν είναι το ίδιο με το πιάνο.Smile

    Ευχαριστώ πολύ, είναι απλά η προσωπική μου γνώμη.


    Georgia-Grace
    08.05.2013, 04:11
    "Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία σύγκρισης δύο οργάνων για τα οποία αν κάποιος έχει έστω και την ελάχιστη γνώση καταλαβαίνει οτι πρόκειται για δύο διαφορετικά μεταξύ τους όργανα." Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η αλήθεια είναι οτι το πτυχίο πιάνου είναι πολύ πιο απαιτητικό από το πτυχίο αρμονίου.
    napalm
    06.03.2017, 23:04

    Καλησπέρα. Εμένα με ενοχλεί γενικότερα το γεγονός ότι ένας μουσικός κράζει τον άλλον για το όργανο που παίζει ή για το πτυχίο που έχει. Ο καθένας έχει δουλέψει σκληρά για να αποκτήσει το οτιδήποτε, δεν συγκρινεται αυτο. Εγω έχω κάνει 15 χρόνια αρμόνιο όχι στο Νάκα, έχω δωσει πτυχίο με 8 κομμάτια σε δίσκαλο αρμόνιο με πεταλιέρα και τωρα ετοιμάζομαι να πάρω και το πτυχίο στο πιανο. Σίογυρα υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά μπορώ να πω ότι η δυσκολία του να παίζεις με τα ποδια έιναι εξίσου η ίδια με το πιανο σε άλλα πολυ δυσκολα κομάτια. Γι αυτό καλύτερα ο καθένας να μη κρίνει χωρίς να ξέρει τον αγώνα του καθενός και τοις σπουδές του. 


    iwpat
    24.08.2017, 12:29
    Εγώ ξεκίνησα με αρμόνιο και μέσα σε 1,5 χρόνο είχα τελειώσει τα βιβλία του Νακα. Δεν είχαν καμία σχέση με το πιάνο που κάνω τώρα Ούτε σε βαθμό δυσκολίας, ούτε σε επίπεδο γνώσης Ούτε σε τπτ. Για μένα καθαρά υπερτερεί το πιάνο σε όλα