ελληνική μουσική
    614 online   ·  210.826 μέλη

    Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2008

    fantasma
    02.06.2008, 10:11

    Για 9η χρονιά, για 3 ημέρες, σε τουλάχιστον 13 σημεία σε όλη την Αθήνα και άλλες 16 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο, 19 με 21 Ιουνίου όλα τα είδη μουσικής θα παίζουν ΔΥΝΑΤΑ και υπόσχονται ... να σας ανοίξουν τ’ αυτιά!

    Γιορτή της Μουσικής 2008 – Σου ανοίγει τ’ αυτιά!!! 

    Με κάποιες κλασσικές αξίες, όπως η electro σκηνή της Πλατείας Κοτζιά και η jazz σκηνή της Τεχνόπολις, καινούριες προσθήκες όπως η σκηνή της Πλατείας Κουμουνδούρου, αφιερωμένη στη νέα ελληνική εναλλακτική σκηνή, αλλά και εκδηλώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος, τον Εθνικό Κήπο, την Πλατεία Μαβίλη, την Πλατεία Συντάγματος, την πλατεία Ασωμάτων, την Πανόρμου, το Bios - για να αναφέρουμε κάποια μόνο από τα σημεία, η Γιορτή φέτος αναμένεται εντυπωσιακότερη από ποτέ.

    Σε όλη την Ελλάδα
    Με τη συμμετοχή άλλωστε στο εθνικό δίκτυο της Αστυπάλαιας, της Βέροιας, του Βόλου, των Γιαννιτσών, της Θεσσαλονίκης, των Θεσπιών Βοιωτίας, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Κατερίνης, της Κοζάνης, της Λαμίας, της Πρέβεζα, της Ρόδου, των Σερρών, των Τρικάλων, της Σκοπέλου και των Χανίων, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στην Ελλάδα.  

    Σε όλη την Ευρώπη
    Οι ανταλλαγές μεταξύ πόλεων του εθνικού αλλά και τους διεθνούς δικτύου της Γιορτής θα έχουν φέτος πρωτεύοντα ρόλο. Οι «απεσταλμένοι» μας για φέτος στο εξωτερικό θα είναι οι Takis Barberis Group στη Λωζάννη, που μας στέλνει το ηλεκτρονικό σχήμα Romeo, ο G – Pal στο Μιλάνο, απ’ όπου περιμένουμε τον dj Dash και οι Happy Dog Project στο Λονδίνο, απ’ όπου θα μας έρθει το soul – funk σχήμα των Mama’s Gun. Σε εθνικό επίπεδο τα σχήματα που θα μετακινηθούν από και προς διάφορες πόλεις ξεπερνούν τα 35! (Μεταξύ των οποίων Μικρο, Ίνφο, Berlin Brides, Absent without Leave, Γεωργία Νταγάκη, Μουσικό Σύνολο Λευκάδας, Μικτή Χορωδία Κατερίνης κ.α.)

    Πρώτες ανακοινώσεις!
    Ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2008 είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Μέχρι τότε όμως έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τον κορμό του προγράμματος της world ethnic σκηνής της Τεχνόπολης, της σκηνής της Πλατείας Κουμουνδούρου, που με την συνδρομή της ανεξάρτητης δισκογραφικής Sonic Playground, αφιερώνεται στη νέα, εναλλακτική ελληνική σκηνή αλλά και του Bios.  
     
    Τεχνόπολις – World / Ethnic Stage
    Πέμπτη 19 Ιουνίου

    Collective Orchestra: κιθάρα, βιολί, τσέλο και φωνητικά από ένα νεοσύστατο σχήμα καταξιωμένων μουσικών. 
    Powerfield Project (Ελλάδα, Η.Π.Α., Ινδία): Ο θεατρικός συνθέτης και εκτελεστής Αλέξανδρος Χάχαλης γεννήθηκε στην Πάτρα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο. στην Αθήνα θα απολαύσουμε τη συνεργασία του με τον Αμερικανό σαξοφωνίστα, συνεργάτη του Miles Davis, Alex Foster και τον διεθνούς φήμης Ινδό φλαουτίστα Rakesh Chaurasia. Αρμονικές γραμμές και free style παίξιμο από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, μπολιασμένο με ηλεκτρονικά στοιχεία.
    ElectroBalkana: Με διάθεσή να παίξουν ηλεκτρο-ακουστικά σκοπούς και τραγούδια που έχουν στ’ αυτιά τους ή που εφευρίσκουν αυτοσχεδιάζοντας, οι ElektroBalkana μας χαρίζουν ήχους και beats που θα άκουγε κανείς το ίδιο πιθανά σε ένα πανηγύρι ή ένα electro party
    Takis Barberis Group: Jazz με πολλά στοιχεία από Funk, Rock, Iνδική, Βαλκανική και Ελληνική μουσική, από τους φετινούς απεσταλμένους μας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λωζάνη. 
    Trilok Gurtu Band (Ινδία): Ο παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνης, βιρτουόζος περκασιονίστας και συνθέτης με μια παρέα εκλεκτών μουσικών στην Αθήνα. Ο Gurtu, βραβευμένος … κατά συρροή με το World Music Award του BBC Radio, χρωστάει την παγκόσμια φήμη του στο κράμα ινδικής, αφρικάνικης, ροκ και τζαζ μουσικής που δημιούργησε πρώτος, πολύ πριν η world μουσική αποκτήσει τη θέση που έχει σήμερα στο μουσικό στερέωμα. Έχει συνεργαστεί με μια τεράστια γκάμα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Από τον Jan Garbarek και τον Bill Evans έως τον Salif Keita, την Angelique Kidjo, την Neneh Cherry, την Omara Portuondo ή ακόμα και τον … Gary Moore κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στην εκπληκτική του αίσθηση του ρυθμού. 

    Παρασκευή 20 Ιουνίου

    Wolfy Funk Project: Funky ρυθμοί, με jazz-blues επιρροές από ένα νεοσύστατο τρίο.
    John Raptis Quartet: Η jazz fusion στα καλύτερά της
    Σάκης Ζαχαριάδης: Ο ήχος της ηλεκτρικής jazz κυριαρχεί παράλληλα με αλλά σύγχρονα μουσικά ρεύματα, αυτοσχεδιασμό, πολύπλοκη αρμονία  και πολυρυθμία
    Happy Dog Project: funky / hip hop groove με jazz αυτοσχεδιασμούς, ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση και dub ατμόσφαιρες, από τους HDP μια μόλις μέρα πριν την εμφάνισή τους στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στο Λονδίνο.
    Γιώργος Ψυχογιός: παράλληλα με την πιανιστική του καριέρα στην κλασσική μουσική, εξασκεί με διακρίσεις την τέχνη της jazz και του αυτοσχεδιασμού.
    Alex Tassel Project (Γαλλία): Μυημένος στην τζαζ από πολύ μικρή ηλικία ο Alex Tassel δεν άργησε να τελειοποιήσει το hard bop στυλ του στο πλευρό σημαντικών Γάλλων καλλιτεχνών. Έχει δουλέψει με ετερόκλητους καλλιτέχνες όπως ο Dj Cam (με τον οποίο περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο), o Marcus Miller και ο Manu Katche, που αυτή μάλιστα την περίοδο δουλεύει στην παραγωγή του νέου του άλμπουμ, μένοντας πάντα πιστός στον εκλεκτικό ήχο του. 

    Πλατεία Κουμουνδούρου – Νέα Ελληνική Σκηνή
    Πέμπτη 19 Ιουνίου

    Fantastikoi Hxoi: Οι Φανταστικοί Ήχοι, το alter ego του Kitephonics, είναι ένα remix project της Ελληνικής pop/rock σκηνής των δεκαετιών του '60 και '70. Με όχημα και αφετηρία την ηχητική δειγματοληψία από παλιά κομμάτια εκείνων των δεκαετιών, δημιουργούν έναν ιδιότυπο ήχο που είναι ταυτόχρονα ρετρό αλλά και φουτουριστικός.
    Berlin Brides: Electro, punk και pop στοιχεία, γυναικεία φωνητικά, αγγλικός στίχος, συνθεσάιζερ και λούπες από υπολογιστή. Η Νατάσα και η Μαριλένα ηχογραφούν τα καινούρια τους κομμάτια σε παραγωγή Coti K.
    Peekay Tayloh: Έχει κυκλοφορήσει δυο προσωπικά album στην Poeta Negra και διάφορα remix και κομμάτια για συλλογές. Πρόσφατα συνέθεσε μαζί με τον Γιάννη Βεσλεμέ (felizol) πρωτότυπη μουσική για την ταινία «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου. Η μουσική του συχνά περιγράφεται ως φανταστικά soundtracks, ή αστικά ηχοτόπια και αναμειγνύει breakbeats, ατμόσφαιρες, τζαζ, noise και glitch ήχους σε αφηγηματικά μουσικά θέματα.
    Sportex: Οι Sportex δημιουργήθηκαν από τον Sport-X 1: FELIZOL. Ύστερα από πολλές μετατροπές η κοινότητα “Χαρούμενοι Sportex ” καλωσόρισε και δύο νέα ισόβια μέλη. Tον Sport-X 2: THE BOY και τον Sport-X 3:DR.HEKTOR. Γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του ’70 και ιδιαίτερα με την περίφημη “Third World Tour” τους, παρέα με τους Roman PolanSkies. Έκλεισαν την καριέρα τους απογοητευμένοι από τις προσπάθειες τους να πείσουν τον κόσμο ότι η μουσική είναι πάνω απ’ όλα ενόχληση και επανενώθηκαν πρόσφατα

    Παρασκευή 20 Ιουνίου

    My Brother the Couch: Οι My Brother the Couch είναι ένα τριμελές σχήμα που μετρά περίπου δύο χρόνια ζωής. Επιρροές τους είναι συγκροτήματα όπως οι Suicide, οι Spacemen 3 και οι Sonic Youth. Οι MBtC κινούνται στον χώρο του αυτοσχεδιασμού, με ήχο ψυχεδελικό και θορυβώδη.
    The Velvoids:  Velvoids είναι οι Vice Lesley (κιθάρα, φωνή), Sidny Sinz (μπάσο) και Dorah X (ντραμς). Οι δυνατές garage / rock n roll εμφανίσεις τους σε χώρους και φεστιβάλ της Αθήνας έχουν δημιουργήσει word of mouth γύρω από το όνομά τους. Κομμάτια τους έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές της Spinalonga αλλά και στο compilation cd του Γαλλικού φεστιβάλ Europavox.
    The Longsands: Ένα από τα πλέον ανερχόμενα σχήματα της επίσης ανερχόμενης Βορειοανατολικής περιοχής της Αγγλίας, οι The Longsands από το Newcastle, έρχονται και πάλι στη χώρα μας μετά τη περιοδεία τους με τους Matisse τον Φεβρουάριο και υπόσχονται καθαρή Βρετανική rock n roll ατμόσφαιρα. Η μπάντα έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο singles με τo label των Puressence και ετοιμάζεται για τη πρώτη της μεγάλη κυκλοφορία το φθινόπωρο.
    Zebra Tracks: ένα από τα πιο γνωστά σχήματα της Αθηναϊκής εναλλακτικής σκηνής. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από βρετανικές rock επιρροές με indie disco punk χορευτική διάθεση. το διπλό A-Side single (Silicone Valley/ Borealis Fallacia) με παραγωγό τον Θοδωρή Ζευκιλή (Matisse, Closer), που κυκλοφόρησαν το 2006 γνώρισε μεγάλη κριτική επιτυχία. Εξίσου μεγάλη επιτυχία συναντούν και τα live τους εντός και εκτός Αθηνών. Κομμάτι τους συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας “The approaching of the Hour”, ενώ έχουν εμφανιστεί ως support για συγκροτήματα όπως οι Placebo και οι Kaiser Chiefs. Αυτό τον καιρό η μπάντα ηχογραφεί το πρώτο της full length album στο studio της Sonic Playground. 
    Modrec: Οι συναυλίες τους έχουν αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές από τον εγχώριο τύπο, ενώ οι πιο ξεχωριστές στιγμές τους ήταν οι εμφανίσεις τους στο Gagarin το 2005 και το 2007, στο REC της Πάτρας και η πρόσφατη εμφάνιση τους (Mάιος 2007) στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο bar “TheFly”. Τραγούδια τους υπάρχουν σε releases της Spinalonga, της Tobruk/Ektopia και της SonicPlayground. Τον Μάρτιο του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο full length album τους με τίτλο “ArtNaive” του οποίου η παραγωγή έγινε από τους ίδιους τους modrec και τον Ottomo. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Fabliquid Studios το 2007, τις μίξεις ανέλαβε ο Alex Newport στο Metropolitan Sound της Νέας Υόρκης και το mastering o Jeff Lipton στο Peerless Mastering της Βοστώνης.

    Σάββατο 21 Ιουνίου

    The Liarbirds:  Αγαπούν και σέβονται ισότιμα την ποπ και το ροκ, το σήμερα και το χθες... Στη σύνθεση τους (4 EΈλληνες/1 Βρετανός) υπάρχει παρελθόν και παρόν σε σχήματα όπως Pillow, Matisse, Echo Tattoo. Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει διαδικτυακά το ΕΡ "Four Thoughts" ενώ είναι έτοιμη η κυκλοφορία ενός 2ου (Second Quartet). Άνοιξαν τις συναυλίες των Hidden Cameras, Damon&Naomi, Art Brut, The Red Krayola, Masters Of Disguise.
    The Model Spy: Δημιουργήθηκαν από τις στάχτες των Paraffin το φθινόπωρο του 2004 και πήραν τη σημερινή τους μορφή το χειμώνα του 2006-2007 οπότε και ηχογραφήθηκε το πρώτο demo.  Έχουν γράψει μουσική για τις ταινίες ‘Souvenirs’ του Αλέξανδρου Κακανιάρη (φεστιβάλ Δράμας, Νύχτες Πρεμιέρας, φεστιβάλ Δανίας, φεστιβάλ Κορσικής) και «Υπερωρίες» της Νικολέτας Λεούση. Κομμάτι τους συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή που συνοδεύει την ταινία της Γκρατσιέλας Κανέλου “The Approaching of the Hour”, όπως επίσης και στην συλλογή της Καναδικής εταιρείας TBM “a tribute to Television Personalities volume 3”.
    The TENS: Το μουσικό τους στυλ κινείται στο post punk - indie με επιρροές και από διάφορα άλλα μουσικά είδη όπως ψυχεδέλεια, ποπ, αβαντ γκαρντ κτλ. Οι συναυλίες τους χαρακτηρίζονται από δυναμική παρουσία και ενέργεια.
    My Wet Calvin: Shoegaze νωθρότητα, θόρυβος που εξευμενίζεται μέσα από ποπ φόρμες και μερικές πραγματικά χαοτικές εμφανίσεις από ένα συγκρότημα που λίγο πριν ανέβει στη σκηνή οικειοποιείται αλλόκοτα πτυχές της punk κουλτούρας, φορώντας τις πιο παράξενες στολές των αθηναϊκών βεστιαρίων. Οι My Wet Calvin ηχογραφούν στο σπίτι, μοιράζουν τα πονήματα τους δωρεάν, υπό μορφή χειροποίητων EP και εξαντλούν τα όρια της DIY ειλικρίνειας. 
    The Fuzzy Nerds: Οι fuzzy nerds είναι μιά post-alternative και αρκετά πειραματική indie μπάντα, που έχει ως τώρα κυκλοφορήσει 3 album (bloody fat 1998, a thought about princes 2000, happy fuzzy thinkin' 2007) και ένα ep. (Lucifair 2003) για λογαριασμό των fuckingreat, grabber records και tmc music αντίστοιχα. Έχοντας σχηματιστεί το 1994, οι fuzzy nerds αποτελούνται από τρία μέλη: Πέτρος Βυζούκης: κιθάρες/φωνητικά /μελλόντικα/noise/programming/παιδικό πιάνο, Μαρία Χολέβα: μπάσο/φωνητικά/κιθάρες, Κώστας Δημητρίου: τύμπανα/pads/μεταλλόφωνο

    BIOS - Viewsik
    Το Bios σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ παρουσιάσουν, την θεματική δράση Viewsik. Μια τριήμερη εκδήλωση αφιερωμένη εξολοκλήρου στην διασύνδεση ήχου και εικόνας. Η σχέση τους θα διερευνηθεί, θα αποδομηθεί και θα επανασυντεθεί. Το  Viewsik είναι η δράση μέσω της οποίας η μουσική βιώνεται ως ταυτόχρονη εμπειρία όλων των αισθήσεων.
    Είναι ένα διεξοδικό αφιέρωμα στην δημιουργία τοπίων εικόνας- ήχου με χρήση διαφορετικών δράσεων και μέσων, μέσα από κινηματογραφικές προβολές με θεματική την μουσική και όχι μόνο.

    Το Viewsik περιλαμβάνει μουσικά ντοκυμαντέρ από διαφορετικές δεκαετίες που μέσα από τον κινηματογραφικό φακό μεταφέρουν την αγάπη των δημιουργών τους για την μουσική, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν καθορίσει την εικόνα της μουσικής, πειραματικά φιλμ που εξερευνούν την σχέση μεταξύ εικόνας και ήχου και αντίστροφα, και μουσικά video clips από όλο τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και  την ευφάνταστη χρήσης της εικόνας που συνεχώς ανανεώνεται.

    Εκτός από τις προβολές το Viewsik περιλαμβάνει εκθέσεις, συζητήσεις με ειδικούς προσκεκλημένους, συναυλίες, VJ  & DJ sets. To Viewsik είναι μια προφανής σύνδεση ανάμεσα στο οπτικό και το ακουστικό νεύρο. Το Viewsik σχηματοποιεί μνήμες. Και οι μνήμες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μίγμα αισθήσεων που παίρνουν την μορφή αποσπασματικών εικόνων.

    Και επειδή θ’ ακολουθήσουν πολλά ακόμα … έχετε τ’ αφτιά σας ανοιχτά!! 


    rompa
    19.06.2008, 23:56

    Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2008 στην Αθήνα μόνο αριθμεί περισσότερα από 165 σχήματα!

    Ανάμεσά τους:

    Trilok Gurtu Band (Ινδία): Ο παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνης, βιρτουόζος περκασιονίστας και συνθέτης με μια παρέα εκλεκτών μουσικών στην Αθήνα. Ο Gurtu, βραβευμένος … κατά συρροή με το World Music Award του BBC Radio, χρωστάει την παγκόσμια φήμη του στο κράμα ινδικής, αφρικάνικης, ροκ και τζαζ μουσικής που δημιούργησε πρώτος, πολύ πριν η world μουσική αποκτήσει τη θέση που έχει σήμερα στο μουσικό στερέωμα. Έχει συνεργαστεί με μια τεράστια γκάμα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Από τον Jan Garbarek και τον Bill Evans έως τον Salif Keita, την Angelique Kidjo, την Neneh Cherry, την Omara Portuondo ή ακόμα και τον… Gary Moore κανείς δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά στην εκπληκτική του αίσθηση του ρυθμού.

    Alex Tassel Project (Γαλλία): Μυημένος στην τζαζ από πολύ μικρή ηλικία ο Alex Tassel δεν άργησε να τελειοποιήσει το hard bop στυλ του στο πλευρό σημαντικών Γάλλων καλλιτεχνών. Έχει δουλέψει με ετερόκλητους καλλιτέχνες όπως ο Dj Cam (με τον οποίο περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο), o Marcus Miller και ο Manu Katche, που αυτή μάλιστα την περίοδο δουλεύει στην παραγωγή του νέου του άλμπουμ, μένοντας πάντα πιστός στον εκλεκτικό ήχο του.

    Long Range (UK): Σαν το ένα μισό των Orbital, o Phil Hartnoll, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής για δυο δεκαετίες. Ο έβδομος και τελευταίος δίσκος των Orbital κυκλοφόρησε το 2004, ο Phil Hartnoll όμως δεν έμεινε να επαναπαύεται σε παλιές δόξες.  Με τον Nick Smith στο πλευρό του (καλλιτέχνη με σημαντική δισκογραφία σε επιδραστικές ετικέτες όπως οι Dragonfly και Atomic Records αλλά και μουσικό επιμελητή στις ταινίες του Ridley Scott) σχημάτισε τους Long Range. Η ambient ιδιοφυία των Orbital ακούγεται ξεκάθαρα κι εδώ, πλέον όμως ακόμα πιο ατμοσφαιρική, σχεδόν κινηματογραφική. Ο πρώτος δίσκος τους, με τίτλο το όνομά τους, συνταιριάζει μελωδικές γραμμές με σπασμένα beats. 
    Οι live εμφανίσεις του project, σε μεγάλα φεστιβάλ όπως το Big Chill ή το περσινό Glastonbury, έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις καθώς οι δυο τους συνοδεύονται επί σκηνής από καταπληκτικούς μουσικούς και ερμηνευτές. Εντυπωσιακή υπήρξε και η περσινή εμφάνισή τους στο φεστιβάλ του Brighton, όταν παρουσίασαν μια ζωντανή οπτικοακουστική performance συνοδεία on stage των Chuck Palahniuk (συγγραφέα του Fight Club) και Irvine Welsh (συγγραφέα του Transporting).

    Mamas Gun (UK): Οι Mamas Gun, «έκλεψαν» το όνομά τους από τον ομώνυμο δίσκο της Erykah Badu και  αποτελούν πνευματικό παιδί του νεαρού τραγουδοποιού, πολυοργανίστα, παραγωγού, γραφίστα και δημιουργoύ κινουμένων σχεδίων Andy Platts. Το ντεμπούτο τους “Routes to Riches” είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, χάρη στις εκρηκτικές τους live εμφανίσεις όμως και το word of mouth που έχουν δημιουργήσει και στις δυο όχθες του Ατλαντικού, αναμένεται με ιδιαίτερη ανυπομονησία. Σε συμπαραγωγή του Julian Simmons των The Guillemotts, αποτείνει φόρο τιμής στην funk και soul των 70’s. Η εξαιρετική παραγωγή και η φρεσκάδα του ήχου του κάνουν τον βρετανικό τύπο να τον έχει χρίσει ήδη διάδοχο του Mark Ronson.

    Cirkus (SWE): Οι Cirkus γεννήθηκαν μέσα από τη συνεργασία ενός από τους πιο διάσημους turntablists της Σουηδίας, ενός έμπειρου παραγωγού, μιας από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της δεκαετίας του 90 και μιας έφηβης που μάγεψε τους τρεις προηγούμενους με τις ερμηνευτικές της δυνατότητες. Οι παραπάνω περιγραφές αντιστοιχούν στους Karmil, Burt Ford, Neneh Cherry και Lolita Moon. Το ντεμπούτο  τους “laylow”, έλαβε διθυραμβικές κριτικές τόσο για την εξαιρετική παραγωγή του «πειραγμένου» funk ήχου του όσο και για το πάντρεμα των φωνών που τον συνοδεύει.

    Christian Prommer (DE): Μεγαλώνοντας μεταξύ Νέας Υόρκης και Μονάχου ο Christian Prommer άρχισε να πειραματίζεται με τον ηλεκτρονικό ήχο από πολύ μικρός. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν ήδη καταξιωμένος ντράμερ. Γρήγορα όμως τα ντραμς αντικαταστάθηκαν με samplers και drum machines. Οι πρώτοι του techno δίσκοι σε labels όπως οι Virgin, Kosmo και Bonzai ακολούθησαν λίγο μετά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Fauna Flash και των Truby Trio. Έχοντας ήδη κατοχυρωθεί ως dj, παραγωγός και περιζήτητος για τα remix του (σε εταιρείες όπως οι Compost, Schema και Warp), o Christian Prommer επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη: τα ντραμς. H ακουστική version του dance classic “Strings of Life” του Derrick May που ηχογράφησε στο σπίτι του, συνάντησε τέτοια ανέλπιστη επιτυχία και υποστήριξη από djs όπως οι Gilles Peterson, Carl Craig αλλά κι ο ίδιος ο May, που η δημιουργία ενός δίσκου με jazz εκτελέσεις κλασσικών dance επιτυχιών, και τον Prommer στα ντραμς, υπήρξε φυσική εξέλιξη. Τα Drumlesson Vol. 1 + 2 κυκλοφόρησαν στην Sonar Kollektv φιλοξενώντας αγαπημένα κομμάτια καλλιτεχνών όπως οι Kraftwerk, Masters At Work, Patrick Pulsinger κ.α. Ανέδειξαν έναν δημιουργό που μπορεί να κερδίσει με την ίδια άνεση το κοινό του Fabric στο Λονδίνο αλλά και του Jazz Festival του Montreux. File Under Jazz ή Detroit Techno δεν έχει καμία σημασία, θα το διαπιστώσετε ιδίοις όμασι το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πλατεία Κοτζιά.

    Fluokids (FR, USA): Τρεις εικοσάχρονοι από το Παρίσι, το Όσλο και το Λονδίνο. Μια κοινή αγάπη για την electro, το hip hop και το internet. Αποτέλεσμα το blog των fluokids. Το hype του στις τάξεις των clubbers απλώθηκε σε Ευρώπη και Αμερική και λίγο καιρό μετά τα μέλη του έκαναν πανευρωπαϊκές και αμερικάνικες περιοδείες στο πλευρό των συγκροτημάτων της Ed Banger Records (Justice / Busy P κ.α.) αλλά και σαν dj act στα after show parties των Daft Punk. Στην Αθήνα ο κύριος εμπνευστής του project Pharrell από τη Γαλλία και η Miss Toats (Alicia Martinez) της iheartcomix records από τις Η.Π.Α., όπου πρόσφατα τα fluo kids απέκτησαν ακόμα μια βάση, υπόσχονται το μεγαλύτερο πάρτυ που έχει δει η Πλατεία Κοτζιά μέχρι σήμερα.

    Επίσης:

    Manu Delago & Γιάννης Χαρούλης: Το “hang” είναι ένα κρουστό μουσικό όργανο που δημιουργήθηκε στην επαρχία Berne της Ελβετίας. Στην τοπική διάλεκτο “hang” σημαίνει χέρι και στα εκλεκτά χέρια που γνωρίζουν την τέχνη του το hang προσφέρει απεριόριστες μελωδικές δυνατότητες. O Αυστριακός Manu Delago είναι ένας από τους ελάχιστους δεξιοτέχνες του hang στον κόσμο. Ξεκινώντας την μελέτη της μουσικής με πιο συμβατικά όργανα όπως πιάνο και ακορντεόν δεν άργησε ν’ ανακαλύψει τα κρουστά και την world και jazz μουσική. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Ωδείο του Innsbruck ήρθε σε επαφή με το hang στο οποίο και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά κερδίζοντας γρήγορα φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Στην Αθήνα θα τον απολαύσουμε σε μια πρωτότυπη σύμπραξη επί σκηνής με τον λαουτίστα Γιάννη Χαρούλη. Δημιουργός των πολύ επιτυχημένων δίσκων «Γύρω μου και εντός» και «Χειμωνανθός», έχοντας όμως μια πολύ μεγάλη πορεία πίσω του καθώς ξεκίνησε να παίζει λαούτο από τα 10 του, ο Γιάννης Χαρούλης φτιάχνει τραγούδια με πρωτογενή υλικά, βαθιά ριζωμένα στην ελληνική μουσική παράδοση.

    Powerfield Project: ο θεατρικός συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης συνεργάζεται με τον παγκοσμίου φήμης Αμερικανό σαξοφωνίστα Alex Foster και τον Ινδό φλαουτίστα Rakesh Chaurasia.

    mikael delta – etten – coti k: Ο Μιχάλης Δέλτα, η Etten  (πρώην τραγουδίστρια των Film) και ο μουσικός – παραγωγός Coti K, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ζωντανά τις νέες μουσικές δουλειές του Μιχάλη και της Etten αντίστοιχα.

    “Heavy Metal Band” featuring David Lynch: ένα «βαρύ μέταλλο» 5-μελές group χάλκινων πνευστών δίπλα σε psycho-tronic μπάσο και hyper-groove τύμπανα. Στηρίζεται σε πρωτότυπες νεο-τζαζ συνθέσεις του David και νέες τροποποιήσεις παραδοσιακών Βαλκανικών κομματιών (Bubamara, ρυθμοί Ηora, Sirba και Czardas).

    Και ακόμα:

    24hours, A Dog Named Rodriguez, Abbie Gale, Achilles aka Noetic, AM:PM, Amateur Boyz, Anaconda, Anna Mystic, Aris Cocou, B.C.T.A., Berlin Brides, Bleeze, Brainwash Squad, Cast a Blast, Chevy, Chromatic Sequence, Cinecod, Cleopatra, Collective Orchestra, Corona Virus, Dagobah System, Dimitri from Nowhere, DJ Blend, DJ Free, DJ G, DJ Hyperion, DJ Lo-Fi, DJ Nomik, DJ Who Am I, DNA (CY), Dr Vodkatini, DUB, Eden James (UK), Effections + Roman + BODJ, Ekos Quartet, ElektroBalkana, Elica, Expert Medicine, Fantastikoi Hxoi, Film, Flakes, Fluokids, Flying Lilis Brothers, Fundracar, Funkslut, GAD, George Bitsikas, God’s own medicine, Gus + Bonso, Hallucination Generation, Happy Dog Project, Huyshe vs Chris Stavropoulos, IssaRis, Jane Doe, Jazznovation, Jerome a.k.a. The Source, John Raptis Quintet, Junior S.P., K. Marousopoulos, KLINIK, Kormoranos & Yes It does!Sure it does!, Kreon + Lemos, Kyros, Ladose, Lambros Fatsis (Boulevard Sound System), Le Page, Liberto, Limited, Loot djs, Magnitophono, Maraveyas Illegal, Marlain's N.U.R.V., Matteus, Mc Yinka and the Urbanix, Me of Curse, Menta, MistaOperator, Modrec, Monovine, Monsieur Minimal, Moxie Paul, MUZAK7, My brother the couch, Mακρινά Ξαδέρφια, Name-N-Thing, Nazaret Kazarian, NOVOX, Olga Kouklaki, Other View (Live), Palindrome, Peekay Tayloh, Petros (discomputer_system), Petros Feelin (+ live vocals by Golden Vanda), Plus Dots, PopEye, Razastarr, Rollover, Rosebleed, Sakis Zachariades, Salonumuz Klimalidir, Selector Radical Gee, Skanontropo, Spectralfire, Sportex, Stefan Rental, Stereo Mike, Stiletto Scag, StrangeZero, Suave Gap, Sugah Galore, Takis Barberis Group, Tango with Lions, THC Soundsystem, The LongSands (UK), The Swing Shoes, The Velvoids, Timewarp Inc, Tolis Q, Transistor, Victory Collapse, Waterpipes, Wolfy Funk Project, Woofer, Word of Mouth (Beatbox), Zebra Tracks, Ανοιχτή Θάλασσα, Γέλως & Dj Bedman, Γιάννης Τσελώνης, Γιώργης Χριστοδούλου, Γιώργος Αετόπουλος Δημήτρης Βεριώνης, Γιώργος Ψυχογιός, Λήδα Πισπίρη, Μary's flower superhead, Μy wet calvin, Νέα Τάξη Πραγμάτων, Ορθολογιστές, Προφίλ, Τhe fuzzy nerds, Τhe liarbirds, Τhe model spy, Τhe surprising reactions of victor lazzlo, Τhe tens, Φιλαρμονική Αθηνών, Φιλική Εταιρεία.


    KIT_KAT
    22.06.2008, 00:38

    Η γιορτή της μουσικής, αν και υπέροχος σαν θεσμός, μάλλον δεν τυγχάνει της αντιμετώπισης που της αξίζει, κι αυτό πιθανότατα λόγω έλλειψης της απαραίτητης ενημέρωσης.

    Χθες, για παράδειγμα, ήταν πολύ υποτονικά τα πράγματα... αν και περπατήσαμε σχεδόν όλο το κέντρο... Κι είναι κρίμα, ελάχιστος κόσμος γνωρίζει πως 21 Ιουνίου είναι η μέρα της μουσικής, και η γιορτή αυτή από τη φύση της θέλει κόσμο, παρέες.

    Σε πόλεις του εξωτερικού, όοολος ο κόσμος αυτό το βράδυ είναι έξω, παίζει μουσική, τραγουδά, χορεύει, σε κάθε γωνιά βλέπεις παρέες και αυτοσχέδια γκρουπάκια, και είναι πάρα πολύ όμορφο όλο αυτό... {#emotions_dlg.yes}

    Περιμένω νέα από σήμερα, που είναι η "κανονική" μέρα, και η δουλειά με κράτησε μέσα {#emotions_dlg.sad}


    bouzos
    22.06.2008, 20:00

    Παράθεση:

    Το μέλος KIT_KAT στις 22-06-2008 στις 00:38 έγραψε...

     

    Σε πόλεις του εξωτερικού, όοολος ο κόσμος αυτό το βράδυ είναι έξω, παίζει μουσική, τραγουδά, χορεύει, σε κάθε γωνιά βλέπεις παρέες και αυτοσχέδια γκρουπάκια, και είναι πάρα πολύ όμορφο όλο αυτό... {#emotions_dlg.yes}



    Gia parΰdeigma sto Rambouillet pou mιno, eine apo tis 20h30 mexri tis 02h00 ,  Kΰthe xrono stis 21 Iouni!

    Na ki ena apospasma tis vradiΰs pou pιrase me mιna vιvaia stin guitare:  

    https://www.youtube.com/v/E3C3Cqi2XDs&hl=fr"> src="https://www.youtube.com/v/E3C3Cqi2XDs&hl=fr"


    -----------------
    to mono pou zeitaw: mia eukairia ston Paradeiso na paw!!!

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : bouzos στις 22-06-2008 20:07 ]


    mellia
    25.06.2008, 16:56

    Όντως η συμμετοχή του κόσμου στην γιορτή της μουσικής δεν ήταν μεγάλη (σχεδόν ανύπαρκτη θα έλεγα από ό,τι είδα). Παρ' όλα αυτά παρακολούθησα κάτι που μου άρεσε αρκετά! Γιάννης Χαρούλης με (τον ελβετό νομίζω) Manu Delago. Η διάρκεια ήταν πολύ μικρή (περίπου μισάωρο αν δεν κάνω λάθος) αλλά ο Manu με το Hang του πραγματικά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! Το όργανο αυτό λοιπόν, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω σε ποστ, ανήκει στην κατηγορία των κρουστών, άγνωστο στους περισσότερους από εμάς, και βγάζει έναν ήχο υπερκόσμιο. Σε συνδυασμό με άλλα όργανα δίνει πολύ ωραίο αποτέλεσμα αλλά και σαν σόλο είναι μαγικό. Μοιάζει με...ούφο στην εμφάνιση ή σαν κινέζικο wok!!!!

    Έχω στα χέρια μου δύο από τα cd του καλλιτέχνη  ( το "made in silence" σόλο και το "handmade"με βιολί,πιάνο,ντραμς...)και μπορώ να πω ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά

    Για περισσότερα μπορείτε να κοιτάξετε στο www.manudelago.com καθώς και στην ιστοσελίδα του στο myspace.
    Παραθέτω εδώ ένα-δυο δείγματα από τον ίδιο με το Hang του:

      https://www.youtube.com/v/hJoy-S8v1c0&hl=en"

    https://www.youtube.com/v/17ojj7tgrqw&hl=en

    Όσο για τον Γιάννη Χαρούλη, δεν έχω λόγια! Αυτό που είδα και που είπε και ο ίδιος είναι πόσο πολύ ευχαριστήθηκε αυτή τη μουσική συνάντηση με τον Manu. Πάντα τέτοια!!!

     

     [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mellia στις 25-06-2008 17:29 ]

     [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mellia στις 25-06-2008 17:30 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mellia στις 25-06-2008 17:30 ]