ελληνική μουσική
    763 online   ·  210.850 μέλη

    Ελληνική μουσική Σταροβιομηχανια

    jorge
    01.10.2008, 12:12

    Cat66 στα γραφόμενα του noiz που παραθέτεις, που ακριβώς είναι η ειρωνία;

    Μάθετε να ζείτε διαφωνόντας ρε παιδιά, δεν είναι κακό... Να αρχίζουμε τώρα να εκμαιεύουμε προσβολές και ειρωνίες, λες και είμαστε 15χρονα; Σας διαβάζει τόσος κόσμος...


    freakhood
    01.10.2008, 13:11

    Επαναλαμβάνω:

    Σκοπός μου δεν είναι να γίνω κουραστικός προσπαθώντας να σας αλλάξω απόψεις παραθέτοντας καμια δεκαριά σελίδες με επιχειρήματα.

    Σκοπός μου είναι να μήπως προβληματιστεί κάνα πιτσιρίκι που μπαίνει εδώ μέσα μπας και ψάξει να βρει τι παίζει πίσω από το παραβάν.

    noizreduction, γράφεις:

    1)Kαι μη μου πειτε πως δεν υπαρχουν ραδιοσταθμοι που δεν παιζουν αλλο ειδος μουσικης, γιατι τοτε οντως ζειτε σε μια διαφορετικη χωρα...

    Πες μου εσύ έναν ραδιοσταθμό που μπορώ να ακούω Punk στα ερτζιανά. Και όταν τον βρεις, πες μου άλλον έναν που ασχολείται με το dark wave, το gothic ή το electroindustrial (έστω και το σκέτο industrial). Μιλάω για τα fm. Δεν μιλάω για το internet. Και αν βρεις τίποτε, σφύρα μου κλέφτικα.

    2)το Αθηνοραμα ή το Exodos (ναι ναι, μην ταραζεστε, υπαρχουν και αυτα τα μαγαζια μεσα στα αγαπημενα μας περιοδικα)

    Μπορεί να υπάρχουν για σένα.

    3) Και η παιδεια μεσα στο σχολειο ( κι εξω απο αυτο με παραλληλες δραστηριοτητες ) ειναι σημαντικη για την αναπτυξη του χαρακτηρα, της κουλτουρας και της κοινωνικοποιησης του παιδιου!

    Χμ...τα σχολεία..δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να καταστρέφουν τα ταλέντα μας και ότι έμφυτο έχουμε. Ας μην πιάσουμε κουβέντα για τα σχολεία καλύτερα...

    4 )Εκτος εαν πιστευεις πως ο καθε αυτογεννητος μουσικος εχει τα ποσα που απαιτουνται για να κανει και την παραγωγη, και την ηχογραφηση, και την πληρωμη των μουσικων, και την προωθηση και την διαφημιση και την κοπη!

    Συλλογικά πετυχαίνεις τα πάντα αν θες. Υπάρχουν συγκροτήματα που έχουν καταφέρει πολλά. Για να μην αναφέρω για συγκροτήματα που σε βάρος των κοινών αντιλήψεων μοιράζουν δωρεάν τα cd τους. Και μιλάμε για ολοκληρωμένα projects που έχουν και artwork κλπ κλπ. Θες να σου αναφέρω τουλάχιστον ένα?

    5) αν παμε να πολιτικοποιησουμε το ζητημα...

    Η μουσική είναι πολιτική τέχνη κατά βάση . Ίσως ξέρεις ποιος το έχει γράψει αυτό. Αν όχι, θα σε παραπέμψω σε ένα πρόσφατο άρθρο του Rolling Stone το οποίο δημοσιεύτηκε και στα ΝΕΑ.

    cat66 γράφεις:

    οι ανθρωποι ειναι ελευθεροι να επιλεξουν την σκλαβια τους....και στην συγκεκριμενη περιπτωση η ελευθερια τους εξαντλείται στις επιλογες που τους δινει ο αριθμος των κουμπιων του τηλεκοντρολ...οπως και στην δημοκρατια μας η ελευθερια εξαντληται στην επιλογη καθε 4 χρονια καποιου απο τα κομματα του κοινοβουλιου...δεν σημαινει οτι εχουμε γνησια δημοκρατια ομως,,,μιλαμε για μια μπασταρδοκρατια που λενε και οι "γενια του χαους"...

    Εδώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

    pastella γράφεις:

    Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε αρκετά από αυτά που μας προσφέρονται, αρκεί να πατήσουμε το κουμπί.

    Μήπως είσαι ρομαντική?


    inkve γράφεις:

    οι εταιριες τι ειναι εκτος απο ενα ματσο κωλοχαρτα με συμφωνιες για την συσταση επιχειρησης??

    Ακριβώς αυτό είναι. Ένα μάτσο κωλόχαρτα (και όχι μόνο...)

    StavmanR γράφεις:

    Αν δεν μάθουμε ότι όλα αποκτώνται με θυσία και ιδρώτα (...) και τίποτα δεν μας ανήκει δικαιωματικά, τότε δεν κάνουμε τίποτα.

    Αυτά μας τα λέγανε οι παππούδες μας. Συγνώμη αλλά αδυνατώ να ασπαστώ την κάργα συντηρητική αυτή σκέψη που λειτουργεί εκ του τελείως αντιθέτου στην κοινωνία του κέρδους.

    Το να παλεύεις π.χ. για την καρέτα καρέτα και να μη σε ενοχλεί π.χ. το σκυλάδικο, σημαίνει ότι δεν ξέρεις τί σου γίνεται...!

    Συμφωνώ εν μέρει.

    Αυτά τά λιγα.


    StavmanR
    01.10.2008, 13:47

    Freakhood, γράφεις


    • Αυτά μας τα λέγανε οι παππούδες μας. Συγνώμη αλλά αδυνατώ να ασπαστώ την κάργα συντηρητική αυτή σκέψη που λειτουργεί εκ του τελείως αντιθέτου στην κοινωνία του κέρδους.

    1ον: Και ποιος σου είπε ότι οι παπούδες μας δεν ξέρανε τί λέγανε; Μήπως έχεις συσσωρεύσει περισσότερη σοφία από τον τότε 60 χρονο παπού και πλέον θεωρείς τα λόγια του παρωχημένα; Αν θέλεις σου αναλύω ακόμα περισσότερο το πώς αυτά που θεωρείς αυτονόητα και κεκτημένα  "δικαιώματα" στην κοινωνία είναι φρούδες σκέψεις και ελπίδες. Νομίζω ότι με μία ματιά γύρω σου το καταλαβαίνεις εύκολα.

     

    2ον: Κάθε σκέψη που λειτουργεί ενάντια στο κατεστημένο μίας εποχής (του κέρδους στην εποχή μας) ονομάζεται επαναστατική κι όχι συντηρητική. Η δεύτερή σου πρόταση περιέχει εννοιολογική αντίφαση, κι ως εκ τούτου αδυνατώ να συλλάβω το πραγματικό νόημα. Φυσικά, δεν διεκδικώ τον τίτλο του επαναστάτη, καθώς οι τίτλοι ανήκουν στους τιτλοδιώκτες της ιστορίας, δηλαδή τους ηθικούς και φυσικούς τυχοδιώκτες.

     

    Ας κάνω και μία παρατήρηση: Κάθε θέση που δεν εμπεριέχει έστω και την στοιχειώδη επιχειρηματολογία, είναι αδύνατο να ωθήσει ανθρώπους να "ψαχτούν". Αντίθετα, μπορεί να βρει φανατικούς ακόλουθους-ζηλωτές οι οποίοι έχουν διαγράψει τη λέξη ψάξιμο από το λεξιλόγιό τους. Εκτός βέβαια κι αν αναφερόμαστε στην ίδρυση νέων θρησκειών στις οποίες θα ισχύει όντως το "πίστευε και μή ερεύνα". Ο ορθός λόγος οφείλει να έχει δομή με θέσεις.Σε άλλη περίπτωση μιλάμε για τέχνη, πιάνουμε τις κιθάρες και τα πινέλα και τραγουδάμε ή ζωγραφίζουμε.

     

    Πάντως θα περίμενα με ενδιαφέρον τις θέσεις σου επάνω στα υπό συζήτηση ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο τα αναλύεις, έστω και σε απλή μορφή. Δεν είμαστε εδώ για να διδάξουμε, μάλλον για να μάθουμε και να διδαχθούμε. Σε άλλη περίπτωση μπορούμε να ιδρύσουμε σχολές πχ. "Σχολή των βαδιστών του Stavmanr" (κατά το "σχολή των περιπατητών του Αριστοτέλη"). Ισχύει φυσικά και για τον ...υπογραφόμενο.

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 01-10-2008 13:49 ]


    noizreduction
    01.10.2008, 15:05

    Freakhood

    1) Θα συμφωνησω πως πολλα underground ειδη μουσικης ( που ομολογω πως δεν τα ακουω, αρα δεν ξερω πως χωριζονται και πως αναλυονται ) δεν υποστηριζονται απο κανενα ραδιοσταθμο ή καναλι.

    Εχω ομως την εντυπωση ( κι αυτο ειναι εντυπωση κι οχι κατι που θα το στηριξω με στοιχεια ) πως και στο εξωτερικο ειναι λιγο δυσκολο να βρεις αποκλειστικους σταθμους σε αυτα τα ειδη.

    Η μονη μου απαντηση σαν λυση σε αυτο το προβλημα βρισκεται σε καποια posts μου πιο πανω, στα οποια αναφερω πως η αναπτυξη της ψηφιακης τεχνολογιας μεταδοσης και των συσκευων που αναπαραγουν διαδικτυακους σταθμους θα ωθησει underground ειδη να ακουγονται περισσοτερο.

    Αυτη ειναι μια αληθεια που αντιμετωπιζουμε σαν ακροατες αυτη τη στιγμη και δυστυχως ( οσο μοιρολατρικο κι εαν φαινεται ) δεν θα λυθει αμεσα.

    2) Δεν καταλαβα ακριβως την απαντηση σε αυτο..Τι εννοεις "μπορει να υπαρχουν για μενα"? {#emotions_dlg.confused1}

     

    3) Αντιθετως, εγω πιστευω πως πρεπει να πιασουμε τη κουβεντα για τα σχολεια, την Παιδεια και τους θεσμους της οικογενειας και της κοινωνιας γενικοτερα! Διοτι, οπως ειπα παλι πιο πανω, η κοινωνια και η Τεχνη εχουν μια αμφιδρομη σχεση. Η παρακμη της κοινωνιας, φερνει και την παρακμη της Τεχνης!

    Συμφωνω απολυτως πως τα σχολεια μας εκτελουν το πιο αντιπαιδαγωγικο εργο των τελευταιων αιωνων. Εαν επικεντρωθουμε σε μια ουσιαστικη και αισθητικη παιδεια ( δινοντας κινητρα σε μαθητες και καθηγητες/δασκαλους ), θα αλλαξουμε σιγα σιγα ( γιατι αποτομα, θα προκαλεσει πολιτισμικο σοκ η διαδικασια ) τη νοοτροπια ολοκληρων γενιων.

    Εξαλλου, το θεμα γουστου και το κατα ποσο ειμαστε δεσμευμενοι απο το τι θα μας "πασαρουν" ειναι καθαρα θεμα της αισθητικης και της αυτοβουλης κριτικης ικανοτητας του ατομου.

    Οταν η εκπαιδευση βγαζει ατομα με "μασημενες γνωσεις" και κανονες παπαγαλιας, δεν μπορουμε να περιμενουμε νεους με αποψεις, αισθησεις και κριτηρια για το τι ακουνε και τι οχι. Κι αυτο ειναι μεγαλο πληγμα, οχι μονο για την Τεχνη αλλα και για ολοκληρη την κοινωνια! Ρομποτ!

     

    4) Radiohead, Prince, κλπ...

    Δεν χρειαζομαι παραδειγματα. Συνηθως υπαρχουν λογοι που καποιοι καλλιτεχνες ωθουνται σε κατι τετοιο:

    α) Ειτε γιατι η εταιρια που τους καλυπτε αρχισε να ζηταει παραλογα ποσα ή να βαζει απαραδεκτους ορους ( βλεπε Radiohead και Prince ), με αποτελεσμα οι καλλιτεχνες να επαναστατουν με αυτον τον τροπο.

    β) Ειτε γιατι πιστευουν στην πολιτιστικη αξια της μουσικης ( κι οχι στη τσεπη τους ) και θεωρουν πως η μουσικη ανηκει σε ολους κι οχι στους μεγαλοκαρχαριες των εταιριων.

     

    Συνηθως η (α) περιπτωση αφορα καλλιτεχνες που εχουν την οικονομικη αυτοδυναμια να ξεφυγουν απο την εταιρια, να κανουν μονοι τους την παραγωγη και να βγαλουν τα χρηματα τους απο τα tours. Δεν εχουν "ευαισθητη" ψυχη, απλως δεν θελουν να παραμενουν σε ζημιογονες συμφωνιες!

    Η (β) περιπτωση αφορα ερασιτεχνες συνηθως μουσικους που εχουν τη διαθεση να ηχογραφησουν οσο το δυνατον καλυτερα ενα CD album/single και να το μοιρασουν χερι χερι, ή μεσα απο το διαδικτυο ή με την αντικαταβολη ενος μικρου ενδεικτικου ποσου, που καλυπτει την κοπη μονο του καθε CD.

    Δεν ειναι ομως στο συνολο τους οι μουσικοι ετσι...( δυστυχως )

     

    5) Η αναφορα μου στην πολιτικη, ηταν καθαρα προς τον cat66.

    Προσωπικη μου αποψη για το περιοδικο δεν θα εκφερω, διοτι κι αυτο αποτελει μερος του star system και προωθει οτιδηποτε εχει μεγαλυτερο κερδος στην τσεπη του!

     

     

    Cat66 και inkve, λυπαμαι παρα πολυ που γραφω και μιλαω μετρια ελληνικα, ομως ετσι ειναι ο λογος μου, ετσι μιλαω και στη ζωη μου.

    Δεν αναφερα ποτε λεξεις περι "απολυτου" και "απολιτιστου" ανθρωπου και το ξανατονιζω αυτο.

     

    Εαν καποιος εχει προσωπικη εμπαθεια απεναντι μου, μπορει να μου το στειλει σε pm. Το δημοσιο forum δεν ειναι ο καταλληλος χωρος γι'αυτο!

     


    Termite
    01.10.2008, 15:36

    Noiz νομίζω πως η ανάλυσή σου ειναι ξεκάθαρη και εμπεριστατωμένη. Συμφωνώ 99,99% ως αναφορα το θέμα της Σταροβιομηχανίας, και προσωπικά η πιο απτή λύση που έχει άμεσα αποτελέσμα (και με τον τρόπο που πολυ σωστά επισήμανε ο Jorge 2 σελίδες νωρίτερα) ειναι το πατημα του κουμπιού.

    Το 0,01 που διαφωνούμε αφορά στο γεγονός πως ούτε εγώ πιστεύω οτι ειναι 'δημοκρατία' οι 99 επιλογές καναλιών. Διοτι τότε αν και οι 99 σαπίσουν τότε θα πρέπει να πατάμε το κουμπάκι του shut down και αυτομάτως να περιορίζουμε την ελευθερία μας.

    Η Ρήγας Φεραίος έγραψε κάποτε οτι "το ηθικόν δίδαγμα της ελευθερίας είναι τούτο: Μην κάμεις στον άλλο αυτό που δεν θέλεις να σου κάμουν" και θα ήθελα με αυτή τη φράση να απευθυνθώ στον inkve και στον/στην cat66 και να σας ρωτήσω...απο τις απόψεις που εκφράσατε πόσες πραγματικά στερούν δικαιώματα απο άλλους;


    gikostas
    01.10.2008, 15:36

    Διαβάζοντας όλες τις απαντήσεις που έχετε δώσει ως τώρα δεν μπορώ να πω πως είναι τελείως αντίθετες μεταξύ τους.Όλοι είμαστε σύμφωνοι για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική μουσική και γενικότερα στο όλο σύστημα.Εκεί που διαφωνούμε είναι ο τρόπος που ο καθένας μας ξεχωριστά έχει επιλέξει να αλλάξει αυτό που επικρατεί.Κανένας τρόπος δεν είναι λάθος.Πιστεύω είναι θέμα χαρακτήρα του καθενός.Το σίγουρο είναι πως όλοι εμείς είμαστε στην ίδια πλευρά και είναι άδικο να χάνουμε τον έλεγχο εκτοξεύοντας ύβρεις και προσβολές μεταξύ μας.Κατάλαβα επίσης πως δεν ακούμε ότι μας πλασάρουν και έχουμε δική μας άποψη για την μουσική που σημαίνει ότι η δύναμη είναι στα χέρια μας.Είμαστε σε καλό δρόμο.