ελληνική μουσική
    605 online   ·  210.830 μέλη

    Τραγούδι παίζοντας κιθάρα

    jpg221
    03.10.2008, 22:50

    Γεια σας,

    Βάζω αυτό το θέμα στην κατηγορία "φωνητική" και όχι "έγχορδα" επειδή εγώ το βλέπω από τη πλευρά του τραγουδιστή. Έχω το εξής πρόβλημα. Χρειάστηκε τώρα στην μπάντα μας, όπου είμαι τραγουδιστής να παίξω και κιθάρα. Νιώθω ότι η κιθάρα μου πιέζει το διάφραγμα και γενικά δεν μ' αφήνει να πάρω σωστές αναπνοές. Πολύ πιθανό να είναι ιδέα μου, αλλά μιας κι έφαγα αυτό το σκάλωμα μήπως κάποιος μπορεί να μου πει κάποιο tip;;

    Ευχαριστώ


    BAGRATION
    04.10.2008, 01:37

    Το διάφραγμα είναι αρκετά δυνατό....... λίγο δυσκολο να σε εμποδίζει η κιθάρα εκτός και εάν παίζεις και πιέζεις πολύ την κιθάρα πρός τα εσένα με το χέρι σου (αυτό που έχει την πένα)

    Επίσης αν προσέξεις οι περσσότερες ηλεκτρικές κιθάρες έχουν μια κοιλότητα στο ξύλο τους (από την πίσω μεριά) τους η οποία επιτρέπει την άνετη διαφραγματική αναπνοή.

    Τωρα αν κρατάς ακουστική η κλασσική θα έχεις ένα μικρό πρόβλημα (αν και αυτές συνήθως δεν είναι πολύ βαριές)

    Οπως και να 'χει αν την κρατάς λίγο χαμηλότερα θα είναι καλύτερα.....


    djmetronomos
    04.10.2008, 04:19

    Πιθανόν να φταίει και το άγχος, ότι πρέπει και να τραγουδάς, και να θυμάσαι στίχους, και να βρίσκεις τα σωστά ακόρντα, και να πατάς τα σωστά πεντάλ. Κάτι που βοήθησε εμένα ήταν το να βλέπω βίντεο με τραγουδιστές/κιθαρίστες και να μελετάω τις κινήσεις τους. Για παράδειγμα, ο Neil Young όταν τραγουδάει και κρατάει μια βαριά Gibson, σχεδόν τη σημαδεύει στο κοινό, δεν εφάπτεται στο στομάχι του αλλά στο πλευρό του. Ίσως τον βοηθάει στη φωνή, ίσως και στο να βλέπει τα τάστα καλύτερα... Πειραματίσου με διάφορες θέσεις και good luck!


    freddieKrueger
    04.10.2008, 04:36

     Συμφωνω με τους προλαλησαντες...βεβαια δεν μπορουμε να ξερουμε κατα ποσο τραγουδας πραγματι με το διαφραγμα η απλα νομιζεις οτι τραγουδας με αυτο...Αν το μυαλο σου ειναι εστιασμενο στην περιοχη του διαφραγματος φιλε μου,εχω την εντυπωση οτι παιρνεις πολυ 'ψηλη' ανασα...Ενας τροπος για να βεβαιωθεις οτι αναπνες σωστα,ειναι οταν τραγουδας ειτε με κιθαρα ειτε χωρις,να διαπιστωνεις οτι ο θωρακας σου δεν κινειται σχεδον καθολου,ενω το αισθημα τασης το νιωθεις σε δυο κυριως σημεια:Κατω χαμηλα στον κοκκυγα και διπλα 'στα νεφρα'(πλαγιο κοιλαικο τοιχωμα)καθως ανασαινεις ηρεμα...Η συνειδητη προσπαθεια για παραπανω ανασα και οι κινησεις του θωρακα,ακομη κι αν εστιαζεις(λαθεμενα)την προσοχη σου στο διαφραγμα,ειναι ασυμβιβαστες πρακτικες με  αυτο που λεμε τραγουδι... 


    -----------------
    LIFE IS A MISERY ONLY FOR MISERABLE

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : freddieKrueger στις 04-10-2008 04:38 ]


    jpg221
    04.10.2008, 11:19

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά.


    panosbousalis
    06.10.2008, 02:10

    Είναι και θέμα συνήθειας. Σιγά σιγά θα σου φαίνεται τελείως φυσικό και θα 'λυθείς' .


    GAGA
    06.10.2008, 12:33

    Συμφωνώ και εγω με τους προλαλλήσαντες απλά ήθελα να προσθέσω οτι (ίσως) ο καλύτερος τρόπος να κρατάμε τη κιθάρα (συμφωνα και με τη "κλασσική θεωρία") δεν είναι έτσι ώστε να εφάπτεται το πίσω μέρος του ηχείου στη κοιλιά μας -στομάχι μας αλλα λίγο γυρτή  πρός τα μπροστά έτσι ώστε να σχηματίζεται ενα τρίγωνο (ο θεός να το κάνει!) μεταξύ ηχείου και σώματος .Με άλλα λόγια να υπάρχει ένα κενό μεταξύ κιθάρας και σώματος και η κιθάρα να στηρίζεται κατα κύριο λόγο στο στέρνο.Αυτό εκτός των άλλων βοηθάει και στη καλυτερη παραγωγή του ήχου.

    Αυτά .Ελπίζω να βοήθησα...