ελληνική μουσική
    830 online   ·  210.850 μέλη

    Η Dianne Reeves στην Ελλάδα

    jorge
    24.10.2008, 23:19

    Για αρχή στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο και στην Αθήνα...

     

    DIANNE REEVES

    ΚΥΡΙΑΚΗ  2  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – BΕΛΛΙΔΕΙΟ Σ. Κ.

    43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ  - 20ο Εthno Jazz Φεστιβάλ

    Ώρα έναρξης 21.00

    Η διάσημη τραγουδίστρια της τζαζ, που έχει βραβευθεί με 4 Grammy Awards ως «Best Jazz Vocal Performance» θα βρεθεί για πρώτη φορά  στην Ελλάδα.

     

    Η Dianne Reeves διαπρέπει στην παγκόσμια Jazz σκηνή και θεωρείται μία από τις εξέχουσες Jazz vocalists του κόσμου, θέση που έχει κατακτήσει με τη δεξιοτεχνία, τις μεγάλες φωνητικές δυνατότητες, τον αυθορμητισμό και τον ξεχωριστό Jazz και Rhythm' n' Blues στυλ της.

     

    Είναι η μοναδική τραγουδίστρια που έχει κερδίσει 4 βραβεία Grammy (2001 «In the Moment», 2002 «The Calling», 2003 «A Little Moonlight», 2006 Soundtrack «Good Night, and Good Luck»), τα 3 εκ των οποίων τα κέρδισε για τις 3 διαδοχικές κυκλοφορίες δίσκων της. Εκτός από το soundtrack «Good Night, and Good Luck», συμμετείχε και στην ταινία του George Clooney που ήταν υποψήφια για Oscar, ως ηθοποιός και τραγουδίστρια.

     

    Γεννήθηκε στο Detroit (Michigan) σε οικογένεια μουσικών. Πατέρας τραγουδιστής, μητέρα τρομπετίστρια, όμως ήταν ο θείος της, Charles Burell,  μπασίστας  στην Denver Symphony Orchestra, που την μύησε στην μουσική των σπουδαίων ερμηνευτριών της Jazz, της Ella Fitzgerald, της Billie Holiday αλλά και της Sarah Vaughan, αυτής που την εντυπωσίασε περισσότερο.

     

    Αποφάσισε σε μικρή ηλικία να ακολουθήσει καριέρα τραγουδίστριας, να σπουδάσει μουσική στο Κολοράντο, να μετακομίσει στο Λος Άντζελες, να περιοδεύσει με τον Sergio Mendes, αλλά και με τον Harry Belafonte στις τουρνέ του οποίου, ήταν η η «lead singer» για τις χρονιές 1983 - 1986. Ήταν η περίοδος που απέκτησε και τις πρώτες της εμπειρίες με world music.

     

    Ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια που κέρδισε τον τίτλο «Creative Chair for Jazz» που απονέμει η Los Angeles Philarmonic και η πρώτη που τραγούδησε στο Walt Disney Concert Hall του Los Angeles.  Επίσης ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια που το 1987 υπέγραψε στη θρυλική Blue Note/EMI. Το 2002 τραγούδησε στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2002 που έγιναν στο Salt Lake City.

     

    Έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις και εμφανίσεις του Winton Marsalis και της Lincoln Center Jazz Orchestra, ενώ ως σολίστ συνόδευσε τον Sir Simon Rattle και την  Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου. Συνεργάστηκε με τον διάσημο παραγωγό Arif Marden (Aretha Franklin, Norah Jones) στην παραγωγή του βραβευμένου με Grammy δίσκου της «In the Moment» ενώ το άλμπουμ της «Christmas time is here» θεωρείται από τα καλύτερα cd που κυκλοφορούν με Jazz ερμηνείες χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.

     

    Μετά από το βραβευμένο «Good Night, and Good Luck» του 2006, επιστρέφει το 2008, ουσιαστικά 5 χρόνια μετά το «A Little Moonlight» του 2003, με νέα ηχογράφηση στην Βlue Note. Στο «When you know» απολαμβάνουμε εκπληκτικές ερμηνείες σε Jazz standards, παλιά και πρόσφατα, όπως τα «Just my imagination», «Today will be a good day», «Over the weekend» και το ομότιτλο «When you know».

     

    «Today will be a good day, Ι' m gonna make it this way…» ερμηνεύει η Dianne Reeves και στο πρώτο της ραντεβού με το ελληνικό κοινό, θα εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την τραγουδιστή της υπόσχεση. «Good days» η Κυριακή 2 Νοεμβρίου και η Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008 για τους έλληνες φίλους της «καλύτερης Jazz ερμηνεύτριας» αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

     

    Η συναυλία της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο των μγ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και του φετινού Εθνο – Τζαζ Φεστιβάλ, που γίνονται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

     

     

    ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
    ΚΥΡΙΑΚΗ  2  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ Σ. Κ.

    43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ  -  20ο Εthno Jazz Φεστιβάλ

    Εισιτήριο 35€, φοιτητικό 25€

    Ώρα έναρξης 21.00