ελληνική μουσική
    410 online   ·  210.816 μέλη

    11o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 13-22 Μαρτίου 2009

    alkyoni
    05.03.2009, 20:59


    Γεια σας αγαπητοι φιλοι του κινηματογραφου και του ντοκιμαντερ ειδικοτερα...
    Εχθες κυκλοφορησε το Δελτιο Τυπου για το φετινο 11ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης:

    Παράθεση:

    11ο ΦΝΘ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (4/3/2009)

    11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
    Εικόνες του 21ου Αιώνα
    13-22 Μαρτίου 2009

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY


    Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, στην αίθουσα του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει για ενδέκατη συνεχή χρονιά την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ, αναζητώντας αδιάκοπα τις εικόνες εκείνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.

    Χρόνο με το χρόνο οι «συνοδοιπόροι» του φεστιβάλ πληθαίνουν, κάτι που αποδεικνύει όχι μόνο το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ταινίες τεκμηρίωσης, αλλά και την επιτυχία της διοργάνωσης, που κατάφερε πολύ γρήγορα να καθιερωθεί στη συνείδηση επαγγελματιών και κοινού ως μια από τις σημαντικότερες του χώρου. Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί και φέτος, μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του - μια επιλογή από ό,τι καλύτερο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο χώρο - αλλά και τις παράλληλες δράσεις του, να ενημερώσει, να κινητοποιήσει αλλά και να συγκινήσει το κοινό του.

    Αναλυτικοτερα μπορειτε να το βρειτε εδω:
    http://www.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=607&newsid=1085

    H επισημη σελιδα του Φεστιβαλ ειναι εδω:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=760

    Ιδιαιτερο ενδιαφερον εχει παντα και το Mουσικο τμημα του φεστιβαλ που θα το δειτε εδω:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=779&SectionID=36

    Φετος εχουν αφιερωμα στον ελβετο σκηνοθετη  Στέφαν Σβίτερτ, του οποιου τα ντοκιμαντερ εχουν θεματα γυρω απο τους μουσικους και τις ιστοριες τους. Θα εχουμε την ευκαιρια να δουμε 5 απο αυτα, δειτε περισσοτερα εδω:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=779&SectionID=41

    Και λιγα λογια σχετικα για τον Στεφαν Σβιτερτ απο το δελτιο τυπου του Φεστιβαλ:

    Παράθεση:

    Στον Stefan Schwietert / Στέφαν Σβίτερτ, απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κόσμο,  πραγματοποιεί αφιέρωμα, το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα. Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Neapel, ο Ελβετός Stefan Schwietert, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει  πέντε ντοκιμαντέρ, που ακολουθούν την ιστορία της μουσικής, αλλά και των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σ’ αυτήν. Ο Stefan Schwietert μας ταξιδεύει μέσα από το έργο του στους άγνωστους κόσμους των μουσικών παραδόσεων του κόσμου, από τους παραδοσιακούς ήχους της Ελβετίας, ως τους δρόμους του ακορντεόν. Και χαράσσει παράλληλη πορεία, χτίζοντας ταυτόχρονα το πορτραίτο ανεπανάληπτων μουσικών: Από τον Κολομβιανό Pacho Rada, μορφή που ενέπνευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές για τον ήρωά του, Francisco El Hombre στα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», μέχρι τους Epstein Brothers, γνωστούς στην Αμερική ως τους Βασιλιάδες του Klezmer, μιας παλιάς εβραϊκής μουσικής παράδοσης. 


    Αυτα για αρχη...
    Ελπιζω μεσα απο αυτο το θεματακι να μοιραστουμε προτασεις και εντυπωσεις απο τις προβολες και τις αλλες εκδηλωσεις που θα γινουν στα πλαισια του φετινου Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ.
    Εν αναμονη λοιπον ωσπου να ανοιξουν οι πορτες των αιθουσων ...
    Καλο Φεστιβαλ!!!{#emotions_dlg.beer}


    NikosRoman
    07.03.2009, 04:48

    Χιλιες φορες ανωτερο απο το φεστιβαλ τραγουδιου που ειναι για ξερασμα!!!!!!!!!!!!!!


    alkyoni
    14.03.2009, 17:54

    Ξεκινησε λοιπον εχθες το 11ο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης... Καλες προβολες!

    Παράθεση:

    Δελτία Τύπου

    11o ΦΝΘ: ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ 11ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (14/3/2009)

    ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

    Τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του διανύει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, από το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2009, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης της 11ης διοργάνωσης, στην αίθουσα του Ολύμπιον. Την έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας του Τσάο Γκαν Ο κόκκινος αγώνας/ The red race.

    Καλωσορίζοντας το κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη τόνισε ότι η έναρξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί αφετηρία για το θαυμαστό ταξίδι των εικόνων από το πανί ως τα μάτια και τη σκέψη των θεατών: «Μέσα από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ταξιδεύουμε εδώ και 11 χρόνια στις αλήθειες του πλανήτη. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την αλματώδη πρόοδό του, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίον μοιάζει να συλλαμβάνει τον παλμό της εποχής, να απηχεί την ανθρώπινη κατάσταση πέρα από σύνορα» σημείωσε η κ. Μουζάκη εξαίροντας την άοκνη προσπάθεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη, των εργαζομένων και των συνεργατών του Φεστιβάλ. «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα έχει πλέον καθιερωθεί ως μια εκδήλωση με διεθνές κύρος και σημασία η οποία δεν περιορίζεται στην κινηματογραφική της υπόσταση, αλλά αναπτύσσει ένα διάλογο που βοηθά όλους εμάς, τους θεατές του, να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά μας, να δούμε ξεκάθαρα τη θέση μας, όχι ως μονάδες αλλά ως απαραίτητα και πολύτιμα τμήματα ενός μεγαλύτερου οικοδομήματος. Σε μια κρίσιμη καμπή για την κοινωνία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ας δώσουμε ιδιαίτερο χώρο στις ταινίες, για να μας ευαισθητοποιήσουν, να μας προβληματίσουν και τελικά να μας ενεργοποιήσουν, και ας μοιραστούμε τις επόμενες 10 μέρες την κοινή μας θέληση για έναν κόσμο καλύτερο κι ένα σινεμά πιο ουσιαστικό» υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Μουζάκη.

    Αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου Αιώνα, Δημήτρης Εϊπίδης. «Η αποψινή έναρξη έχει για μας ένα ειδικό βάρος γιατί από σήμερα το φεστιβάλ μπαίνει στη 2η δεκαετία του. Μετά τις προκλήσεις και τον ενθουσιασμό της αρχής, μετά τις επιτυχίες, φτάνει μια στιγμή που κάθε θεσμός εδραιώνεται και συνειδητοποιεί το χαρακτήρα του, τους στόχους του και το λόγο ύπαρξής του. Ίσως αυτό σημαίνει ωριμότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Όπως ανέφερε, τα ντοκιμαντέρ ενημερώνουν το κοινό για θέματα που δεν φτάνουν στις εφημερίδες και με τρόπο που ποτέ δεν θα παρουσιαζόταν σε κάποιο δελτίο ειδήσεων: «Για μας το ντοκιμαντέρ είναι πηγή εναλλακτικής ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό το 11ο Φεστιβάλ ξεκινά τις παράλληλες εκδηλώσεις του με μια ημερίδα για την εναλλακτική ενημέρωση και τη δημοκρατία. Για μας το ντοκιμαντέρ είναι γνώση για τα θέματα του κόσμου. Για το λόγο αυτό φέτος το Φεστιβάλ στρέφεται στην Αφρική και την κοιτάει μέσα από τα μάτια αφρικάνων και όχι δυτικών σκηνοθετών. Για μας το ντοκιμαντέρ είναι στήριξη του επαγγελματικού χώρου. Οι σημαντικότεροι διευθυντές φεστιβάλ από την Ευρώπη και την Β. Αμερική θα είναι φέτος μαζί μας. Πάνω από όλα για μας το ντοκιμαντέρ είναι φόρος τιμής στον καλό κινηματογράφο. Είτε πρόκειται για αφιερώματα είτε για masterclasses ο καλός κινηματογράφος είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», συμπλήρωσε ο κ. Εϊπίδης και συνέχισε, δίνοντας κάποια αριθμητικά στοιχεία για το παρελθόν και το παρόν της διοργάνωσης: «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα ξεκίνησε το 1999 με 70 ταινίες και φέτος, στην 11η διοργάνωσή του, θα παρουσιάσει σε θεατές και αγοραστές 151 ταινίες, εκ των οποίων οι 116 προέρχονται από 45 χώρες του κόσμου και οι 44 είναι ταινίες ελληνικής παραγωγής. Επιπλέον φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα φιλοξενεί 45 παγκόσμιες πρεμιέρες ελληνικών και διεθνών παραγωγών».

    Την πεποίθησή του ότι το φετινό φεστιβάλ θα ξεπεράσει τους 40.000 θεατές της περσινής διοργάνωσης εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαγεωργόπουλος μετέφερε τα συγχαρητήρια του δημοτικού συμβουλίου προς της διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρη Εϊπίδη και τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει το Φεστιβάλ.

    Διπλωμάτη υψηλού επιπέδου για την Ελλάδα χαρακτήρισε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, κηρύσσοντας την έναρξη της 11ης διοργάνωσης. Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στέκεται αρωγός του Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι της πολιτιστικής ζωή της Β. Ελλάδος. «Με ιδιαίτερη περηφάνια παρακολουθούμε την καταξίωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ σε παγκόσμια κλίμακα. Το 11ο φεστιβάλ ξεκινά το ενδιαφέρον ταξίδι του στον κόσμο και είμαστε όλοι εδώ για ανιχνεύσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των δημιουργών να συνομιλήσουμε με τους συντελεστές, να μάθουμε και να προβληματιστούμε, να γνωρίσουμε μέσω του ειδικού αφιερώματος την Αφρική την κουλτούρα τον πολιτισμό και τις αγωνίες της. Υποδεχόμαστε την καλλιτεχνική δημιουργία που αντικατοπτρίζει την Ελλάδα και τον κόσμο του 21ου αιώνα». Όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης «σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερα παράθυρα, που χρειαζόμαστε μεγαλύτερους και πιο πολλούς δρόμους για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ αποτελεί «μια θαυμάσια ευκαιρία για να νιώσουμε την ανάσα των λαών».

    Την τελετή έναρξης τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι, ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας Χακάν Αμπατσί, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας Κριστιάν Τιμονιέ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Λουκάς Ανανίκας, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρης Σοφιανόπουλος, η ολυμπιονίκης και υπεύθυνη του τμήματος εθελοντισμού του Ερυθρού Σταυρού Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος του Α’ δημοτικού διαμερίσματος Τόλης Βεϊζαδές, ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, το μέλος της Δ.Ε. της ΕΡΤ3 Νέλλη Ζήκα-Τσελεμέγκου, ο πρόεδρος της εφορείας του Μουσείου Φωτογραφίας Θανάσης Πανώρης, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Τζένη Βελένη, η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα, ο διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Βασίλης Κεχαγιάς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe Καρλ Χάινζ Τάλμαν, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Σταύρος Πανάς, το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.α.


    ΠΗΓΗ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&&page=775&newsid=1088

    Για τους φιλους της Hip Hop και οχι μονο, προτεινω την παρακατω ταινια, και το party που θα γινει σημερα στο Art House, Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009

    Παράθεση:

    Με αφορμή την προβολή της ταινίας  ‘Ρυθμοί και Ρίμες’ του Ν.Σκαρέντζου.η αφρόκρεμα της Hip Hop σκηνής στη Βόρεια Ελλάδα-και όχι μόνο- θα βρίσκεται εκεί. Ζωντανές εμφανίσεις από τα groups που παίρνουν μέρος στην ταινία, DJ sets και shows και πολλές εκπλήξεις θα είναι μόνο λίγα από αυτά που θα συμβούν στο Art House.


    ΠΗΓΗ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=771&EventID=45

    Επiσης ακομα μια προταση ειναι το παρακατω ντοκιμαντερ το οποιο προβαλεται:
    Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009 - 00:30 - ΟΛΥΜΠΙΟΝ
    Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 - 23:00 - ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

    Παράθεση:

    Γιουσού Ν’ Ντουρ: Φέρνω αυτό που αγαπώ / Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρχέγι

    Ο θρύλος της σενεγαλέζικης ποπ Γιουσού Ν’Ντουρ έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός τα τελευταία 20 χρόνια κι έχει χαρακτηριστεί ως «η φωνή της Αφρικής». Στο ζενίθ της καριέρας του, απογοητευμένος απ’ την αρνητική εικόνα που έχει ο κόσμος για τη μουσουλμανική θρησκεία, συνέθεσε το άλμπουμ «Egypt», ένα βαθιά πνευματικό έργο αφιερωμένο στην ανάδειξη μιας πιο ανεκτικής αντίληψης του Ισλάμ. Ήταν μια στιγμή-σταθμός στην καριέρα του Γιουσού Ν’Ντουρ. Το θαρραλέο μήνυμα που έστειλε μέσω της μουσικής του έλαβε θερμή υποδοχή απ’ το δυτικό κοινό αλλά πυροδότησε αντιφατικά συναισθήματα στη θρησκευτική κοινότητα της πατρίδας του Σενεγάλης. Συνδυάζοντας εικόνες απ’τα πιο ιερά μουσουλμανικά τελετουργικά της Σενεγάλης που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, από συναυλίες του Ν’ Ντουρ απ’όλον τον κόσμο, καθώς και από προσωπικές στιγμές του ίδιου και της οικογένειάς του, το Φέρνω αυτό που αγαπώ καταγράφει το δύσκολο ταξίδι που ανέλαβε ο Ν’Ντουρ να κάνει προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Ο Γιουσού Ν’ Ντουρ είναι η φωνή της ελπίδας και της ανεκτικότητας, ένας σύγχρονος ηθικός και πολιτικός ηγέτης του οποίου τα μηνύματα υπερβαίνουν τη μουσική αλλά μένουν γερά ριζωμένα στην καθολικότητα της πίστης.


    ΠΗΓΗ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=776&date=14/3/2009&movie=192

    Περιμενω και τις δικες σας προτασεις για ταινιες, εκδηλωσεις και εντυπωσεις απο τις προβολες και οτι εχει σχεση με το φετινο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ.
    Καλες προβολες και καλη διασκεδαση!
    Τα λεμε συντομα...Wink


    alkyoni
    16.03.2009, 16:04

    Η σημερινη μου προσταση, (αν προλαβω να την δω κι εγω....) :

    Παράθεση:

    Σέλια η βασίλισσα
    / Μάριο ντε Βαρόνα, Τζο Καρντόνα

    Η συγκινητική αυτή ταινία αποτελεί φόρο τιμής στο έργο μιας κορυφαίας ερμηνεύτριας η οποία έφερε τους ήχους της μουσικής σάλσα στα πέρατα του κόσμου. Ως έφηβη στην Αβάνα της δεκαετίας του ‘40, η Σέλια Κρους βρήκε το πρώτο της κοινό στις τοπικές καντίνες. Όμως, το πραγματικό της ντεμπούτο έγινε όταν, υπό την πίεση της οικογένειάς της, συμμετείχε και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε τοπικό ραδιοφωνικό διαγωνισμό. Λίγα χρόνια αργότερα, τραγούδησε με τη μεγαλύτερη κουβανέζικη ορχήστρα και η λάγνα, τραχιά φωνή της έγινε η πιο λατρεμένη στην Κούβα. H κλασική εναρκτήρια ιαχή της «Azϊcar!» (ζάχαρη) έγινε γνωστή σ’ολόκληρη την Λατινική Αμερική. Όταν το 1960 εγκατέλειψε την Κούβα του Κάστρο και, μετά από ένα μακρύ οδοιπορικό, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, ξεκίνησε τη δεύτερη και πιο επιτυχημένη περίοδο της καριέρας της που ενισχύθηκε από τις συνεργασίες της με μεγάλους μουσικούς της σάλσα όπως ο Τίτο Πουέντε, ο Ουίλι Κολόν και ο Τζόνι Πατσέκο. Οι σκηνοθέτες Τζο Καρντόνα και Μάριο ντε Βαρόνα χρησιμοποιούν αρχειακό υλικό της Σέλια και του αφοσιωμένου της συζύγου Πέδρο Νάιτ για να αφηγηθούν τη μοναδική ιστορία ενός μικρού κοριτσιού απ’την Αβάνα που έγινε παγκόσμια ντίβα.


    ΠΗΓΗ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=776&date=16/3/2009&movie=252


    mellia
    16.03.2009, 17:30

    Αλκυονάκι, ζηλεύω που δεν είμαι Θεσσαλονίκη!
    Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση! {#emotions_dlg.beer}


    alkyoni
    19.03.2009, 18:37

    Για ακομα μια χρονια φετος το Φεστιβαλ θα επισκευθει την ελληνικη περιφερεια με καποια επιλεγμενα ντοκιμαντερ.  (Ισως και την Αθηνα για 1η φορα, αλλα αυτο με επιφυλαξη)
    Δειτε το προγραμμα στο σχετικο δελτιο τυπου:

    Παράθεση:

    Δελτία Τύπου
    11ο ΦΝΘ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (19/3/2009)

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου Αιώνα ταξιδεύει στην ελληνική επικράτεια, απ’ την Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο, μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, φέρνοντας μέσα από τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις στους φίλους του ντοκιμαντέρ, ότι πιο ενδιαφέρον και ανατρεπτικό προβάλλεται στις αίθουσες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις αποτελούν ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της έδρας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και των πόλεων της περιφέρειας, με στόχο πάντα να έρθει σε επαφή το κοινό με την πρόσφατη ελληνική και ξένη παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, οι Περιφερειακές Εκδηλώσεις απλώνονται από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Έδεσσα, το Κιλκίς, μέχρι τη Φλώρινα, την Καστοριά, τα Γιάννενα, αλλά και την Πάτρα και το Ρέθυμνο!
    Αναλυτικά το πρόγραμμα των Περιφερειακών Εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    1.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ( 21-22-23-24 Μαρτίου)

    ΣΑΒΒΑΤΟ 21/03
    19:30 Έναρξη
    20:00 The red race
    21:30 Courting Conti
    23:30 Schoolwave on the Rocks

    ΚΥΡΙΑΚΗ 22/03
    20:00 The dancing forest
    21:30 Personna non gratta
    23:00 Letter to Anna

    ΔΕΥΤΕΡΑ 23/03
    20:00 Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος
    21:15 Charisma x – Iannis Xenakis
    22:30 Λουόμενοι
    23:15 Kreuzberg 36

    ΤΡΙΤΗ 24/03
    20:00 Bells , threads and miracles
    21:05 Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω από το χάος
    22:45 Το κέντρο του σύμπαντος
    23:00 Katrina music
    24:00 Gender Pop


    2.ΚΑΒΑΛΑ ( 26-27 Μαρτίου )

    ΠΕΜΠΤΗ 26/03
    18:00 Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη σκόνη του χρόνου
    19:00 Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος
    20:15 Charisma x – Iannis Xenakis
    21:20 Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω από το χάος
    22:45 Λουόμενοι
    23:30 Katrina music

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/03
    18:00 Το κέντρο του σύμπαντος
    18:15 Courting Conti
    20:15 The red race
    21:30 The dancing forest
    22:45 Personna non gratta


    3. ΚΙΛΚΙΣ ( 24-25-26-27 Μαρτίου )

    ΤΡΙΤΗ 24/03
    18:00 The dancing forest
    19:30 Personna non gratta
    21:00 Έναρξη – Χαιρετισμός – Άρπα ( Ελένη Τσαουσάκη)
    21:30 The red race

    ΤΕΤΑΡΤΗ 25/03
    18:00 Τ 4 trouble and the self admiration society
    20:00 Άλλος δρόμος δεν υπήρχε
    21:30 Καπετάν Κεμάλ , ο σύντροφος

    ΠΕΜΠΤΗ 26/03
    18:00 Gender Pop
    19:00 Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη σκόνη του χρόνου
    20:00 Οδύνη : μικρές ιστορίες ανεργίας
    21:00 Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω από το χάος

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/03
    18:00 Schoolwave on the Rocks
    19:00 Βγήκαμε από τα ρούχα μας
    19:30 Ρυθμοί και ρίμες
    21:00 Kreuzberg 36
    22:00 Katrina music


    4.ΚΑΣΤΟΡΙΑ ( 22-23 Μαρτίου )

    ΚΥΡΙΑΚΗ 22/03
    20:00 Ο Πλανευτής του Γράμμου
    20:30 Το κέντρο του σύμπαντος
    21:00 Katrina music

    ΔΕΥΤΕΡΑ 23/03
    21:30 T4 trouble and the self admiration society
    23:15 Gender Pop


    5.ΦΛΩΡΙΝΑ ( 26-27-28 Μαρτίου )

    ΠΕΜΠΤΗ 26/03
    20:00 Kreuzberg 36
    21:00 Bombing
    21:30 Charisma x – Iannis Xenakis
    22:30 Schoolwave on the Rocks
    23:15 Katrina music

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/03
    20:00 Οδύνη : μικρές ιστορίες ανεργίας
    21:00 Ο πλανευτής του Γράμμου
    21:15 Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω από το χάος
    22:50 Λουόμενοι
    23:30 Άρτα. Τα καλάμια του Σάκη. Η νταλίκα του Ηλία.
    Ο δρόμος για τη Φλώρινα. Φασόλια γίγαντες.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 28 /03

    20:00 T4 trouble and the self admiration society
    21:45 Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη σκόνη του χρόνου
    22:30 Καπετάν Κεμάλ , ο σύντροφος
    23:45 Το κέντρο του σύμπαντος
    24:00 Bells , threads and miracles


    6.ΙΩΑΝΝΙΝΑ ( 26 Μαρτίου)

    ΠΕΜΠΤΗ 26/03
    18:00 Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη σκόνη του χρόνου
    19:00 Άρτα. Τα καλάμια του Σάκη. Η νταλίκα του Ηλία.
    Ο δρόμος για τη Φλώρινα. Φασόλια γίγαντες.
    19:30 Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω από το χάος
    21:30 Charisma x – Iannis Xenakis
    22:30 Katrina music


    7.ΡΕΘΥΜΝΟ ( 28-29 Μαρτίου )

    ΣΑΒΒΑΤΟ 28/03
    18:30 Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω από το χάος
    20:30 Katrina music

    ΚΥΡΙΑΚΗ 29/03
    18:30 Καπετάν Κεμάλ , ο σύντροφος
    20:00 Bells , threads and miracles
    21:15 Το κέντρο του σύμπαντος


    8.ΕΔΕΣΣΑ ( 23-24 Μαρτίου )

    ΔΕΥΤΕΡΑ 23/03
    18:00 Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη σκόνη του χρόνου
    19:00 Katrina music

    ΤΡΙΤΗ 24/03
    18:00 Νίκος Καζαντζάκης ακροβάτης πάνω από το χάος
    20:00 Charisma x – Iannis Xenakis

    9. ΠΑΤΡΑ (1 & 8 Απριλίου)

    ΤΕΤΑΡΤΗ 01/04
    20:30 The red race
    22:30 Letter to Anna

    ΤΕΤΑΡΤΗ 08/04
    20:30 Bombing
    Kreuzberg 36
    22:30 Schoolwave on the Rocks
    Katrina music


    ΠΗΓΗ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&&page=775&newsid=1111


    alkyoni
    19.03.2009, 19:26

    Η σημερινη μου προταση ειναι μια συναυλια στα πλαισια του 11ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ:

    Παράθεση:

    Neo Yoruba People

    Αίγλη, Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

    Το 11o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο afro jazz γκρουπ, σε μια συναυλία που συνοδεύει το μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στα αφρικανικά ντοκιμαντέρ. Το πολυεθνικό γκρουπ παντρεύει αφρικανικούς ρυθμούς, soul ακούσματα και τζαζ μελωδίες και δομές, δημιουργώντας ένα δικό του πρωτότυπο ήχο. Η μίξη καλεί το κοινό να ακολουθήσει τους Neo Yoruba People σ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Το γκρουπ σχηματίστηκε το Νοέμβριο του 2008, με την πρωτοβουλία του συνθέτη και ερμηνευτή Αντεντέτζι Αντετάγιο. O Νιγηριανός Αντετάγιο συγκέντρωσε πέντε μουσικούς από διαφορετικές χώρες, τους Έλληνες Ανδρέα Θερμό, Βαγγέλη Στεφανόπουλο και Βασίλη Καλιστρίδη, τον Κουβανό Μανουέλ Όρσα και τον Μεξικανό Χαβιέρ Ρίκο, δημιουργώντας ένα έθνικ μείγμα ταλέντου, τζαζ ηχοχρώματος και αφρικανικού ταμπεραμέντου. Οι έξι μουσικοί, ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησαν τη συναυλιακή τους διαδρομή. Να σημειωθεί ότι, με τη συναυλία τους στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι Neo Yoruba People θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης.


    Αίγλη
    (Κασσάνδρου & Αγ. Νικολάου, 2310 270016) -  είσοδος ελεύθερη -  ποτό 10 €


    Απο ντοκιμαντερ, η αυριανη μου προταση:

    Παράθεση:

    Katrina Music
    / Τζέιμς Μπρουκ, Χρόνης Πεχλιβανίδης

    Τι έχει η Νέα Ορλεάνη και το πνεύμα των κατοίκων της ώστε να γεννήσει μια μυθολογία, μια ψυχή, κάτι το πανανθρώπινο που άγγιξε ολόκληρο τον πλανήτη; Το ιδανικό μέρος για ν’ ακούσει κανείς την αληθινή μουσική της Νέας Ορλεάνης είναι ένα music club, όπου η μουσική ανατέλλει κάθε νύχτα και δε σταματά ποτέ. Τζαζ, ρέγκε, γκόσπελ, χιπ χοπ, r&b, zydeco, ροκ και μπλουζ. Η πόλη έχει παίξει αμέτρητες φορές καταλυτικό ρόλο στην αμερικάνικη μουσική, καθώς οι ήχοι που ξεκίνησαν στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης έφτασαν σε κάθε άκρη της γης με τη μορφή της τζαζ, του ροκ εν ρολ και του ριδμ εντ μπλουζ. Στα τραγούδια συναντάμε την ένταση αλλά και την αμοιβαία γοητεία που υφίσταται μεταξύ κοινωνικών τάξεων και πολιτισμών – Αφρική, Ευρώπη, Καραϊβική, Αυτόχθονες Αμερικανοί, πλούσιοι και φτωχοί – καθώς και κάποιες από τις καλύτερες μουσικές του κόσμου.

    ΣTAYPOΣ TOPNEΣ: Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 - 22:00
    ΑΚΜΗ: Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009 - 15:30


    Καλη διασκεδαση σε ολους!{#emotions_dlg.beer}


    alkyoni
    22.03.2009, 00:47

    Παρόλο τον ασχημο καιρο που ειχε σημερα στην Θεσσαλονικη, (δυνατος αερας, βροχη και κρυο) αρκετος κοσμος τιμησε τις παρακατω ταινιες/ντοκιμαντερ.

    Προβληθηκαν και οι δυο μαζι (στην αιθουσα των σχολων ΑΚΜΗ) μιας και ηταν κοινος ο παραγωγος και των δυο, ο αγαπητος Χρονης Πεχλιβανιδης , γνωστος για την παραγωγη και σκηνοθεσια της επιτυχημενης σειρας ντοκιμαντερ "Ταξιδευοντας με την Μαγια" που προβαλεται απο την ΝΕΤ.

    Προσωπικα για την 2η ξεκινησα να δω,  αλλα ειδα και την 1η και ειχε πολυ ενδιαφερον. Ειχε κι αυτη θεμα σχετικο με την μουσικη,  περισσοτερο με  κοινωνικο/πολιτιστικο περιεχομενο...

    Περισσοτερα απο το επισημο προγραμμα του φεστιβαλ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=779&SectionID=36&MovieID=254

    Παράθεση:

    Kreuzberg 36
    / Αγγελική Αριστομενοπούλου

    Η μουσική χιπ χοπ συχνά θεωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της αστικής βίας στις γειτονιές, αφού στη θέση της φέρνει το χορό breakdance, την τέχνη του γκράφιτι και τη μουσική ραπ. Σ’αυτό το ντοκιμαντέρ, που διαδραματίζεται στη συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου, βλέπουμε πώς η κουλτούρα της χιπ χοπ έχει ενσωματωθεί στη ζωή των μεταναστών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφραστούν ενώ παράλληλα τους κρατά μακριά από τις συμμορίες.

    Το δευτερο ντοκιμαντερ, ειχε να κανει με τους μουσικους της Νεας Ορλεανης που αναγκαστηκαν να εγκαταληψουν την πολη τους μετα την καταστροφη της καταιγιδας Κατρινα και την επιστροφη τους και παλι στην πολη τους. Μια πολη που ζει με την μουσικη σε καθε γωνια της ....

    Περισσοτερα απο το επισημο προγραμμα του φεστιβαλ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&page=776&date=21/3/2009&movie=315

    Παράθεση:

    Katrina Music
    / Τζέιμς Μπρουκ, Χρόνης Πεχλιβανίδης

    Τι έχει η Νέα Ορλεάνη και το πνεύμα των κατοίκων της ώστε να γεννήσει μια μυθολογία, μια ψυχή, κάτι το πανανθρώπινο που άγγιξε ολόκληρο τον πλανήτη; Το ιδανικό μέρος για ν’ ακούσει κανείς την αληθινή μουσική της Νέας Ορλεάνης είναι ένα music club, όπου η μουσική ανατέλλει κάθε νύχτα και δε σταματά ποτέ. Τζαζ, ρέγκε, γκόσπελ, χιπ χοπ, r&b, zydeco, ροκ και μπλουζ. Η πόλη έχει παίξει αμέτρητες φορές καταλυτικό ρόλο στην αμερικάνικη μουσική, καθώς οι ήχοι που ξεκίνησαν στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης έφτασαν σε κάθε άκρη της γης με τη μορφή της τζαζ, του ροκ εν ρολ και του ριδμ εντ μπλουζ. Στα τραγούδια συναντάμε την ένταση αλλά και την αμοιβαία γοητεία που υφίσταται μεταξύ κοινωνικών τάξεων και πολιτισμών – Αφρική, Ευρώπη, Καραϊβική, Αυτόχθονες Αμερικανοί, πλούσιοι και φτωχοί – καθώς και κάποιες από τις καλύτερες μουσικές του κόσμου.




    Ελπιζω συντομα, να δουμε και τα δυο αυτα αξιολογα ντοκιμαντερ στην ελληνικη τηλεοραση ...{#emotions_dlg.yes}

    Πριν λιγες ωρες δωθηκαν και τα βραβεια και σιγα σιγα φτασαμε στην τελευταια μερα του φεστιβαλ (22/3) ... περισσοτερα δειτε στο επισημο  site  του Φεστιβαλ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?page=760


    alkyoni
    23.03.2009, 22:51

    Παρακατω το δελτιο τυπου σχετικα με την τελετη ληξης του 11ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης και τα βραβεια που δωθηκαν.

    Παράθεση:

    Δελτία Τύπου
    11ο ΦΝΘ: Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ (22/3/2009)

    11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ

    Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

    Η αυλαία του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαρτίου με την τελετή λήξης της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαιτέρως ζεστή ατμόσφαιρα, στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον.

    Η τελετή άνοιξε με ένα χάπενινγκ που έφερε την υπογραφή της ανατρεπτικής καλλιτεχνικής ομάδας SFINA, ενώ στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε η παρουσιάστρια της βραδιάς, Μάγια Τσόκλη, η οποία αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, είπε χαρακτηριστικά: «Μπαίνοντας αισίως στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανήκει πλέον στα τρία σημαντικότερα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης, μαζί με αυτά του Άμστερνταμ και της Λειψίας. Παρά την απώλεια δύο παραδοσιακών για τη διοργάνωση αιθουσών στο Λιμάνι, η οποία είχε ως συνέπεια να περιοριστούν οι συνολικές διαθέσιμες θέσεις, η προσέλευση των θεατών αυξήθηκε και ξεπέρασε φέτος τις 40.000. Επιπλέον, 2.000 μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου παρακολούθησαν μια καινούργια, ειδική ζώνη ντοκιμαντέρ για παιδιά».

    Αμέσως μετά η κ. Τσόκλη αναφέρθηκε στις σπουδαίες στιγμές της διοργάνωσης, σημειώνοντας ότι το θεματικό αφιέρωμα με τίτλο «Αφρική εκ των έσω» ήταν τόσο ξεχωριστό, που κέντρισε το ενδιαφέρον του CNN, φέρνοντας τους εκπροσώπους του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ. Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι καλύτερες ταινίες της φετινής διοργάνωσης θα ταξιδέψουν στην ελληνική επικράτεια, ενώ για πρώτη φορά, θα προβληθούν στην Αθήνα, από τις 26 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου.

    Η απονομή των βραβείων, ξεκίνησε με το βραβείο της WWF για την καλύτερη ταινία του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον», το οποίο κέρδισε η ταινία Crude / Αργό πετρέλαιο του Joe Berlinger / Τζο Μπέρλιντζερ. Την απονομή έκανε εκ μέρους της WWF Ελλάς η παραγωγός ντοκιμαντέρ και μέλος της αρμόδιας κριτικής επιτροπής, Ρέα Αποστολίδου.

    Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία του τμήματος «Ανθρώπινα δικαιώματα» απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Burma VJ - Reporting from a Closed Country / Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα του Anders Ostergaard / Άντερς Έστεργκααρντ. Την απονομή έκανε η Ειρήνη Τσολάκη, μέλος του Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Στην συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», με νικήτρια την ταινία Another Planet / Άλλος πλανήτης του Ferenc Moldovanyi / Φέρεντς Μολντοβάνιι. Την απονομή του βραβείου, το οποίο αντιστοιχεί σε μια τηλεοπτική προβολή έναντι ποσού 3.000 ευρώ, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ3, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Η ΕΡΤ3 στηρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από τα πρώτα βήματα της ζωής του. Αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί, όχι μόνο επειδή ο συγκεκριμένος θεσμός μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε πολιτιστική πρωτεύουσα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και επειδή η ΕΡΤ3 πιστεύει σ’ αυτό το είδος κινηματογραφίας. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μέσα στα τελευταία 10 χρόνια η ΕΡΤ3 παρήγαγε και πρόβαλε περισσότερα από 150 ντοκιμαντέρ».

    Ακολούθησε η απονομή ενός νέου βραβείου, του «Βραβείου Doc On Air» της ΕΡΤ, το οποίο θεσμοθετήθηκε φέτος και αφορά στην καλύτερη πρόταση διεθνούς συμπαραγωγής που συμμετείχε στο Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN. Το βραβείο, που αντιστοιχεί σε ποσό 7.000 ευρώ, κέρδισε το project με τίτλο Rush for life της Kate McNaughton / Κέιτ ΜακΝότον, ενώ την απονομή έκανε η προϊσταμένη του τμήματος διεθνών συμπαραγωγών της ΕΡΤ, Ειρήνη Γαβαλά.

    Η τελετή συνεχίστηκε με τα βραβεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, για καλύτερη ελληνική και ξένη παραγωγή, τα οποία απένειμαν δυο από τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής, ο Δημήτρης Χαρίτος και η Dubravka Lakic. Το βραβείο FIPRESCI για ελληνική παραγωγή κέρδισε η ταινία Λουόμενοι, σε σκηνοθεσία της Εύας Στεφανή. «Φοβάμαι πως δεν άξιζα αυτό το σημαντικό βραβείο. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, την εταιρεία παραγωγής, την κυρία Γαβαλά από την ΕΡΤ για την υποστήριξη του project, καθώς και τον άντρα μου, που με υπέστη όλο αυτό το διάστημα!», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο η δημιουργός. Το βραβείο FIPRESCI για ξένη παραγωγή δόθηκε στο ντοκιμαντέρ Prodigal Sons / Άσωτοι γιοι της Kimberly Reed / Κίμπερλι Ριντ.

    Ακολούθησε η απονομή των τεσσάρων βραβείων κοινού, χορηγός των οποίων ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Τα δύο Βραβεία Κοινού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορούν σε ταινίες άνω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη), συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ για την καθεμία, ενώ τα δύο Βραβεία Κοινού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αφορούν σε ταινίες κάτω των 45' (μία ελληνική και μία ξένη), συνοδεύονται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ για την καθεμία. Ειδικά, όμως, για τις δύο ελληνικές παραγωγές, τα ποσά αυτά αυξήθηκαν κατά 26.000 ευρώ και κατά 18.000 ευρώ, αντίστοιχα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέα Μαρτίνη, και με στόχο την ενίσχυση του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

    Το βραβείο κοινού για την καλύτερη ελληνική παραγωγή διάρκειας άνω των 45’ απονεμήθηκε στην ταινία Εθνικός Κήπος του Απόστολου Καρακάση. «Κάθε ντοκιμαντέρ καθρεφτίζει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων, μέσα από τις οποίες έχει προκύψει. Πιο σημαντική σχέση, είναι κατά την άποψή μου αυτή ανάμεσα στο συνεργείο και στους ανθρώπους που απεικονίζονται στην ταινία. Είναι μια σχέση ευαίσθητη, νευραλγική. Δέχομαι, λοιπόν, αυτό το βραβείο ως μια επιβράβευση της σχέσης μας με τους υπέροχους ανθρώπους που γνωρίσαμε μέσα στον Εθνικό Κήπο», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Καρακάσης παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

    Καλύτερη ελληνική παραγωγή κάτω των 45’ ψηφίστηκε από το κοινό η ταινία Βγήκαμε από τα ρούχα μας της Έλλης Ζερμπίνη, στην οποία καταγράφεται η πρώτη γυμνή ποδηλατοδρομία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διάδοση του ποδηλάτου. «Πάντοτε παρακολουθούσα το Φεστιβάλ ως θεατής, αλλά φέτος είχα τη χαρά να συμμετάσχω ενεργά. Ευχαριστώ τον παραγωγό μου, τους συνεργάτες μου, αλλά και όσους βοήθησαν στην ποδηλατοδρομία που έγινε πέρσι τον Ιούνιο. Πάνω απ’ όλα, αυτό το ντοκιμαντέρ έγινε επειδή θέλουμε να βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη περισσότερα ποδήλατα!», τόνισε η σκηνοθέτις, ενώ την ίδια στιγμή ηχούσαν στην αίθουσα του «Ολύμπιον» δεκάδες κουδούνια ποδηλάτου από υποστηρικτές της ταινίας.

    Το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή διάρκειας άνω των 45’ κέρδισε το ντοκιμαντέρ Burma VJ - Reporting from a Closed Country / Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα του Anders Ostergaard / Άντερς Έστεργκααρντ, ενώ καλύτερο ντοκιμαντέρ διάρκειας κάτω των 45’ αναδείχθηκε από το κοινό το ντοκιμαντέρ Flowers of Rwanda / Άνθη της Ρουάντα του David Munoz / Νταβίντ Μουνιόθ.

    Κλείνοντας την τελετή ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Από φέτος, γιορτάζουμε την είσοδο στη δεύτερη δεκαετία του Φεστιβάλ, που ωριμάζει, αλλά παραμένει ανήσυχο, περίεργο για τον κόσμο γύρω του και προπαντός ζωντανό. Αποδείξαμε ότι το ντοκιμαντέρ έχει και εμπορικές δυνατότητες, ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο διασκεδαστική και από την πιο ευφάνταστη μυθοπλασία, αλλά και ότι η ενημέρωση μετατρέπεται σε ζωντανές, συναρπαστικές εικόνες, ξεφεύγοντας από τις στήλες των εφημερίδων και τα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων. Κυρίως, αποδείξαμε ότι το ντοκιμαντέρ μπορεί να μας κάνει καλύτερους σκεπτόμενους πολίτες».

    Ο κ. Εϊπίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την συμπαράστασή τους την ΕΡΤ, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ΕΡΤ3, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ευχαρίστησε το ανθρώπινο δυναμικό που εργάστηκε για την 11η διοργάνωση και κάλεσε τους συνεργάτες του επί σκηνής.

    Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας που κέρδισε το βραβείο κοινού για ξένη παραγωγή διάρκειας άνω των 45’, Burma VJ - Reporting from a Closed Country / Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα του Anders Ostergaard / Άντερς Έστεργκααρντ.

    Στην τελετή λήξης του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Γιώργος Ορφανός, ο βουλευτής Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christian Thimonier, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, η υπεύθυνη εθελοντισμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της ΕΡΤ3 Αναστάσιος Σπηλιόπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ Ειρήνη Γαβαλά, ο Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Karl Heinz Thalmann, ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Βαγγέλης Ιωακειμίδης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.α. 


    ΠΗΓΗ:
    http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&&page=775&newsid=1138


    alkyoni
    23.03.2009, 23:16

    Οπως ανεφερα σε προηγουμενο ποστ , φετος για 1η φορα, ενα αντιπροσωπευτικο μερος του 11ου Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης, θα επισκεφθει την Αθηνα. Διαβαστε το σχετικο δελτιο τυπου και το αναλυτικο προγραμμα στο λινκ.

    Επισης σας θυμιζω τις περιφερειακες εκδηλωσεις που συνεχιζονται στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στην Έδεσσα, στο Κιλκίς, μέχρι στη Φλώρινα, στην Καστοριά, στα Γιάννενα, αλλά και στην Πάτρα και στο Ρέθυμνο (δειτε το προγραμμα σε παραπανω ποστ)

    Μην χασετε την ευκαιρια οι φιλοι του κινηματογραφου και των ντοκιμαντερ , να επισκευθειτε την σκοτεινη αιθουσα με την φωτεινη οθονη και να δειτε μια αλλη πλευρα του κοσμου μας.
    Καλη συνεχεια στο Φεστιβαλ και καλη ανταμωση στο επομενο{#emotions_dlg.beer}
    Αυτο του Κινηματογραφου, τον Νοεμβριο και παλι στην Θεσσαλονικη.{#emotions_dlg.yes}

    Ευχαριστω για την αναγνωση και τον χρονο σας!
    Αλκυόνη

    Παράθεση:

    Δελτία Τύπου
    ΤΟ 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (23/3/2009)

    ΤΟ 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Για πρώτη φορά στην εντεκάχρονη διαδρομή του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, θα επισκεφθεί την Αθήνα, δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να συμμετάσχει στην μεγάλη γιορτή του ντοκιμαντέρ, μιας τέχνης που διερευνά τα πολλαπλά πρόσωπα της ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα. Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – μέρος της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου θα δώσει δυναμικό «παρών» στον κινηματογράφο Τριανόν Filmcenter (Κοδριγκτώνος 21, 210 8215469), από τις 26 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου 2009, με μια ενδεικτική επιλογή από το φετινό του πρόγραμμα.

    Συνολικά 26 ντοκιμαντέρ, σκιαγραφούν το σύγχρονο παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, καταγγέλλουν την κατάφωρη καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών, αφηγούνται οικουμενικές ανθρώπινες ιστορίες, αγωνιούν για το μέλλον του πλανήτη μας, αποκαλύπτουν όσα κρύβονται κάτω από τους πηχυαίους τίτλους των δελτίων ειδήσεων. Με άλλα λόγια, προτρέπουν τον θεατή να προβληματιστεί, να ενεργοποιηθεί, να δράσει.

    Οι φίλοι του ντοκιμαντέρ που θα βρεθούν στο Τριανόν Filmcenter, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το φετινό πολυπρισματικό πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ταινίες από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Νότιο Αφρική, την Γαλλία, την Ινδία, το Βέλγιο, το Μεξικό, την Γερμανία και φυσικά ένα χαρακτηριστικό πορτρέτο της εγχώριας παραγωγής ντοκιμαντέρ, καλούν τους θεατές να περιηγηθούν στα απρόβλεπτα μονοπάτια της ανήσυχης τέχνης του ντοκιμαντέρ.


    ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

    • Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ/THE RED RACE/THE RED RACE, Chao GAN, China, 70’, 2008
    • ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ/APO TON OLYMPO STO EVEREST/FROM OLYMPUS TO EVEREST, Παύλος ΤΣΙΑΝΤΟΣ, Ελλάδα, 90’,2009
    • ΣΕΛΙΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ/CELIA THE Queen/CELIA THE Queen, Joe CARDONA, Mario DE VARONA, USA, 90’, 2008
    • ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ/ETHNIKOS KIPOS/NATIONAL GARDEN, Απόστολος ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ, Ελλάδα, 73’, 2009
    • BELLS, THREADS & MIRACLES/BELLS, THREADS & MIRACLES/BELLS, THREADS & MIRACLES, Μαριάννα ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Ελλάδα, 65’, 2008
    • ΟΔΥΝΗ: ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ/ODINI: MIKRES ISTORIES ANERGIAS/GRIEF: LITTLE TALES OF UNEMPLOYEMENT, Γιώργος ΖΕΡΒΑΣ, Ελλάδα, 53’, 2008
    • ΑΣΩΤΟΙ ΓΙΟΙ/PRODIGAL SONS/PRODIGAL SONS, Kimberly REED, USA, 86’, 2008
    • ΑΝΤΟΥΑΝ/ANTOINE/ANTOINE, Laura BARI, Canada, 82’, 2008
    • ΦΛΕΡΤΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΝΤΙ/COURTING CONDI/COURTING CONDI, Sebastian DOGGART, USA, 107’, 2008
    • BOMBING, Άγγελος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτρης ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, 28’, 2008
    • ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΡΙΜΕΣ /RHYTHM AND RHYMES, Νίκος Σκαρέτζος, 77’ 2008
    • Η ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ/I ZOI STOUS VRAHOUS/AMONG THE ROCKS, Αλίντα ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ελλάδα, 98’, 2009
    • ΚΕΪΣΚΑΜΑ-ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ/KEISKAMMA - A STORY OF LOVE/KEISKAMMA - A STORY OF LOVE, Miki REDELINGHUYS, South Africa, 90’, 2007
    • Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΡΑ/LE PARADIS DE SANDRA/SANDRA'S PARADISE, Marianne ROUSSY, France, 74’, 2008
    • PERSONA NON GRATA/PERSONA NON GRATA/PERSONA NON GRATA, Fabio WUYTACK, Belgium, 90’, 2008
    • ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ/FILO KE MARINA/FILO AND MARINA, Καλλιόπη ΛΕΓΑΚΗ, Ελλάδα, 74’, 2009
    • ΛΟΥOΜΕΝΟΙ/LOUOMENI/BATHERS, Εύα ΣΤΕΦΑΝΗ, Ελλάδα, 46’, 2008
    • ΑΓΡΙΟ ΦΩΣ: ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ/FIERCE LIGHT: WHEN SPIRIT MEETS ACTION/FIERCE LIGHT: WHEN SPIRIT MEETS ACTION, Velcrow RIPPER, Canada, 97’, 2008
    • ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΑΣ/CHILDREN OF THE PYRE/CHILDREN OF THE PYRE, Rajesh S. JALA, India, 74’, 2008
    • ΑΓΑΠΗΤΕ ΖΑΚΑΡΙ: ΓΡΑΜΜΑ Σ' ΕΝΑ ΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ/DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER/DEAR ZACHARY: A LETTER TO A SON ABOUT HIS FATHER, Kurt KUENNE, USA, 93’, 2008
    • T 4 TROUBLE AND THE SELF ADMIRATION SOCIETY/T 4 TROUBLE AND THE SELF ADMIRATION SOCIETY/T 4 TROUBLE AND THE SELF ADMIRATION SOCIETY, Δημήτρης ΑΘΥΡΙΔΗΣ, Ελλάδα, 108’, 2008
    • ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ/ALLOS DROMOS DEN IPIRHE/TRERE WAS NO OTHER WAY, Σταύρος ΨΥΛΛΑΚΗΣ, Ελλάδα, 87’, 2009
    • Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ/THEO ANGELOPOULOS DREHT" DER STAUB DER ZEIT"/THEO ANGELOPOULOS FILMS "DUST OF TIME", Νίκος ΛΥΓΓΟΥΡΗΣ, Germany, 47’, 2008
    • CHARISMA X- IANNIS XENAKIS/CHARISMA X- IANNIS XENAKIS/CHARISMA X- IANNIS XENAKIS, Έφη ΞΗΡΟΥ, Ελλάδα, 62’, 2008
    • ΤΟΜΕΑΣ 60: ΕΘΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ/SECTION 60: ARLINGTON NATIONAL CEMETERY/SECTION 60: ARLINGTON NATIONAL CEMETERY, Jon ALPERT, Matthew O'NEILL, USA, 53’, 2008
    • ΤΡΙΑ ΤΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΨΥΧΕΣ/EX-VOTO PARA TRES ANIMAS/EX-VOTO FOR THREE SOULS, Diego Rivera KOHN, Mexico, 43’, 2008

    Το πληρες προγραμμα:
    http://tdf.filmfestival.gr/inst/Festival/gallery/PressReleases/2009/11_TDF/2009_03_23_11_TDF_ATHINA.zip

    ΠΗΓΗ:http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=6&&page=775&newsid=1104



    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : alkyoni στις 23-03-2009 23:19 ]


    επισυναπτόμενα: 11o Festival Ntokimanter Thessalonikis sthn Athina.JPG