ελληνική μουσική
    757 online   ·  210.848 μέλη

    Η Όπερα της Πεντάρας το καλοκαίρι στην Αθήνα

    jorge
    06.04.2009, 21:31

    Καλοκαίρι 2009

    ΠΡΕΜΙΕΡΑ

    18- 19 ΚΑΙ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

    ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON

    Και μετά περιοδεία σε όλη την Ελλάδα!!!

     

    Μπέρτολντ Μπρεχτ - Κουρτ Βάιλ

    Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ

    ΜΑΚΗΘ: «Κυρίες και κύριοι σκεφτείτε,

    τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας

    μπροστά στην ίδρυσή της»

    Β.Β.

    Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ «5η ΕΠΟΧΗ», σε συνεργασία με την εταιρεία «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», παρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2009, τη διασημότερη μουσική κωμωδία [σάτιρα] του εικοστού αιώνα, το έργο  των Μπέρτολντ Μπρεχτ – Κουρτ Βάιλ «Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ».

    Το έργο παρουσιάζεται στην αυθεντική του εκδοχή ,με όλες τις μουσικές και τα τραγούδια του ΚΟΥΡΤ ΒΑΙΛ, σε απόδοση-σκηνοθεσία ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ, σκηνικό-κοστούμια ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΣΑ, χορογραφίες ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, μουσική διδασκαλία ΘΟΔΩΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

    Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ, ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΒΑΚΟΥΣΗΣ, ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΤΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ, ΣΙΔΕΡΑ ΕΛΕΝΗ, ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΝΕΛΑΣ, ΑΝΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΗΣ, ΜΑΡΑ ΒΛΑΧΑΚΗ, ΧΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΑΚΗΣ, ΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ.

     

    «Η Όπερα της πεντάρας», είναι έργο γραμμένο το 1928, στην εποχή δηλαδή   όπου το επερχόμενο παγκόσμιο οικονομικό κραχ, απειλεί πλέον και την Ευρώπη.  Έκτοτε παραμένει ένα έργο επίκαιρο, βαθύτατα σαρκαστικό και ίσως, το διασημότερο σχόλιο «στην κατασκευή» του σύγχρονου οικονομικοκοινωνικού συστήματος...

    Ο Μπρεχτ δανείζεται το θέμα του από την «Όπερα του ζητιάνου» του Τζων Γκαίη, που είχε γνωρίσει εξαιρετική επιτυχία στο Λονδίνο [1728].

    Ο Κουρτ Βάιλ γράφει για τις ανάγκες της παράστασης μια σειρά εξαιρετικών τραγουδιών που στο σύνολό τους γίνονται επιτυχίες και γνωρίζουν αμέτρητες διασκευές για περισσότερο από ογδόντα χρόνια.

    Η υπόθεση του έργου...

    Ο κύριος Ιερεμίας Πήτσαμ [που δηλώνει ο φτωχότερος άνθρωπος του Λονδίνου] έχει στήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία ζητιάνων στο Λονδίνο. Έτσι λοιπόν προσλαμβάνει καθημερινά ανέργους και τους εκπαιδεύει σε «εξειδικευμένους» ζητιάνους οι οποίοι εργάζονται πλέον για λογαριασμό της «Τζόναθαν Τζερεμάια Πήτσαμ Α.Ε.». Ο Μακήθ ο φονιάς - το γρήγορο μαχαίρι και διασημότερος ληστής του Λονδίνου αποφασίζει να «βάλει χέρι» στην επιχείρηση του Πήτσαμ. ΄Ετσι παντρεύεται κρυφά την Πόλυ, κόρη του Πήτσαμ. Όταν ο  Πήτσαμ μαθαίνει το γεγονός, διαισθανόμενος τον επερχόμενο κίνδυνο της «εταιρείας» του, αποφασίζει να εκδικηθεί τον Μακήθ. Προσπαθεί να τον καταδώσει στην αστυνομία, πράγμα όμως δύσκολο,  αφού ο αρχηγός της αστυνομίας Μπράουν ο Τίγρης, είναι στην πραγματικότητα «συνεταίρος»  του ληστή Μακήθ που εν αγνοία του Μπράουν  έχει ήδη παντρευτεί και την κόρη του  Λούσυ... ώσπου η Τζένη, μια διάσημη πόρνη και μεγάλος έρωτας του Μακήθ αποφασίζει να τον εκδικηθεί...

    Πιστεύουμε πως «Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ», αποτελεί μια ιδανικά  επίκαιρη επιλογή-σχόλιο στις εποχές που διανύουμε... είναι έργο που απευθύνεται σ’ ένα ευρύτατο κοινό κάθε ηλικίας, ένα έργο λαϊκό και ταυτόχρονα μια μοναδική μουσική κωμωδία... μια σάτιρα στα όσα και σήμερα απλώς επαναλαμβάνονται στο γύρισμα του χρόνου... Παράλληλα η παράσταση αποτελεί ένα μοναδικό θέαμα, καθώς πρόζα, μουσική, τραγούδι,  χορός και φωτισμοί, συνυπάρχουν σε ένα σκηνικό χώρο που παραπέμπει άλλοτε σε καμπαρέ άλλοτε σε τσίρκο και άλλοτε σε μια απέραντη λεωφόρο ...

     

    Η «Όπερα...» είναι μια επιλογή που, συνειδητά, στοχεύει στη δημιουργία ενός άλλης αντίληψης θεάματος, ξεφεύγοντας από τη λογική μιας ακόμη παράστασης του καλοκαιριού...

     

    Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 18, 19 και 20 Ιουνίου 2009, στην Αθήνα στο θέατρο BADMINTON και στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένες πόλεις και θέατρα της ελληνικής περιφέρειας και στην Κύπρο.

    ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: 10 ΜΑΪΟΥ

    ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.ticketnet.gr και 210-8840600.