ελληνική μουσική
    720 online   ·  210.832 μέλη

    Η Άνοδος των Ανωγείων (Γιορτές Πολιτισμού για το Μάνο Χατζιδάκι)

    tranzistoraki
    17.04.2009, 01:27

    "Η Άνοδος των Ανωγείων"

    Γιορτές Πολιτισμού για το Μάνο Χατζιδάκι

    στα Ανώγεια της Κρήτης

    (Θέατρο Νίκος Ξυλούρης)

     

    Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι και 30 χρόνια από την “Άνοδο Ανωγείων”, τις γιορτές πολιτισμού που οργάνωσε ο Μάνος Χατζιδάκις, το Τρίτο Πρόγραμμα και ο Γιώργος Κλάδος, δήμαρχος Ανωγείων τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

     

    Η yafka records και ο Γιώργος Μητρόπουλος, στενός φίλος, μαθητής και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων (Τρίτο Πρόγραμμα, Μουσική Ακαδημίας Κρήτης, Γιορτές των Ανωγείων, Μουσικός Αύγουστος στο Ηράκλειο της Κρήτης κλπ.), επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος και μαζί με το δήμο Ανωγείων οργανώνουν μια εξαήμερη γιορτή κατά τον τρόπο, το ύφος και το ήθος του Μάνου Χατζιδάκι.

     

    Πρόγραμμα:

     

    14 Ιουλίου, Τρίτη: Ο Νίκος Κούνδουρος μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι.

    Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γιορτές Ανωγείων ‘79» του Δημήτρη Βερνίκου.

    Η Αλίκη Καγιαλόγλου, με τον Φρίξο Μόρτζο στο πιάνο, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

    15 Ιουλίου, Τετάρτη: Η Άμυ Μιμς μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίνω Αργυράκη και την παρέα του Αυλού και του Φλόκα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

    Η Ντόρα Μπακοπούλου, στενή συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι, παίζει στο πιάνο το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ερημιά». Στο δεύτερο μισό της συναυλίας η ιστορική γκρούπα «Χάνομαι γιατί Ρεμβάζω», σε μια αναδρομή του έργου τους από τους αγώνες τραγουδιού του Μάνου Χατζιδάκι στην Κέρκυρα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα.

    16 Ιουλίου, Πέμπτη:Ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς, βασικός ερμηνευτής του έργου του Μάνου Χατζιδάκι από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με το Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο παρουσιάζουν γνωστούς αλλά και άγνωστους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι. Τη συναυλία προλογίζει και αναφέρεται στο Μάνο Χατζιδάκι και το έργο του ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου.

    17 Ιουλίου, Παρασκευή: Ο Δημήτρης Λέκκας μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι.

    Ακολουθούν τρεις κύκλοι τραγουδιών από δημιουργούς της νεότερης γενιάς, ήτοι «Ο κόσμος ανάποδα» του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη, ο «Οίκος Αντοχής» και ο «Homo Logotypus» της Δανάη Παναγιωτοπούλου»

    18 Ιουλίου, Σάββατο: Ο ποιητής Γιώργος Χρονάς μιλάει για το Μάνο Χατζιδάκι.

    α. Ο Ηλίας Λιούγκος τραγουδάει Μάνο Χατζιδάκι.

    β. Συναυλία του νέου τραγουδοποιού Θέμου Σκανδάμη, όπου θα παρουσιάσει τον κύκλο τραγουδιών «Μακροβούτι» και  ανέκδοτα τραγούδια του.

    19 Ιουλίου, Κυριακή: α. Ο Βαγγέλης Μπουντούνης σε ένα ρεσιτάλ κιθάρας.

    β. Η «Ανωγειανή Παρέα» σε σκωπτικές μαντινάδες και μαντινάδες της νύχτας.

     

    Τη σκηνογραφική επιμέλεια της γιορτής θα κάνει ο Νίκος Αλεξίου, την ηχητική κάλυψη ο Γιάννης Συγλέτος, κι αυτός της ομάδας του Τρίτου Προγράμματος, και τους φωτισμούς θα επιμεληθεί η Ελένη Τριανταφυλλοπούλου.

     

    Σημείωση: Ήδη έχει συμφωνηθεί με το σταθμό 105,5 στο Κόκκινο η χορηγία προβολής αλλά και η ζωντανή μετάδοση αυτής της μεγάλης γιορτής που βαφτίσαμε «Η άνοδος των Ανωγείων» και είναι αφιερωμένη στο Μάνο Χατζιδάκι και τις παρεμβάσεις του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

     

    Παραπλεύρως

     

    1. Προβολές ταινιών με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι:

     

    «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου

    «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη

    «Τοπ καπί» του Ζυλ Ντασέν

    «Blue» του Dino Delaurentis

    «America, America» του Elia Kazan

    «Sweet Movie» του Dusan Makavejev

     

    μαζί με έξι ταινίες μικρού μήκους νέων δημιουργών.

     

    2α. Έκθεση σκίτσων του Μίνου Αργυράκη.

    2β. Έκθεση φωτογραφίας από τις γιορτές που οργάνωσε στα Ανώγεια ο Μ. Χατζιδάκις το 1979, το 1980 και το 1981 του επίσημου φωτογράφου των εκδηλώσεων Κώστα Ελευθεράκη.

     

    3. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων η yafka records θα κυκλοφορήσει δύο δίσκους αφιερωμένους στο Μάνο Χατζιδάκι:

    α. Ο κύκλος τραγουδιών του Δημήτρη Μητροπούλου σε ποίηση Κ. Καβάφη, ο κύκλος τραγουδιών του Γιάννη Χρήστου σε ποίηση T.S. Eliot και τρία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τις Βάκχες.

    β. Σκηνική μουσική του συνθέτη Δημήτρη Λέκκα.

     

    4. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τρία μουσικά εργαστήρια με τους Σπύρο Σακκά, Δημήτρη Λέκκα και Ross Daly.

     

    Παραγωγή, οργάνωση: yafka records, Γιώργος Μητρόπουλος.

    τηλ. επικοινωνίας: 210 3427530

    6936 478505

    yafkarecords@gmail.com

     

    πηγή: www.yafkarecords.gr