ελληνική μουσική
    901 online   ·  210.833 μέλη

    Τα μουσικά σχήματα του χειμώνα

    spiroos
    21.08.2009, 12:34

    Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία, 20/8/09

    Η στρατηγική της νύχτας

    Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Η περσινή σεζόν ήταν από τις δυσκολότερες για τα μουσικά σχήματα. Η οικονομική κρίση έπληξε μια ήδη «κουρασμένη» νύχτα. Ο Αύγουστος είναι όμως η εποχή των ευχών (για μια καλύτερη, νέα χρονιά) και των συμφωνιών (για συνεργασίες).

    Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις το κίνητρο είναι λιγότερο πια το καλλιτεχνικό ζητούμενο και περισσότερο η επιβίωση ή το κέρδος. Αλλά υπάρχει και μια πιο ρομαντική οπτική. Οσο οι νύχτες μας εξακολουθούν να ακούν τα τραγούδια μας, οι μέρες μας θα εξακολουθούν να τα δημιουργούν. Οπότε, ας καταφύγουμε στο αμφίθυμο, σαββοπουλικό ΖΗΤΩ το ελληνικό τραγούδι. Κι ας δούμε τι νότες φέρνει το φθινόπωρο.

    ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ: Τέτοια είναι ο συνδυασμός Δημήτρης Μητροπάνος-Πέγκυ Ζήνα στην «Ιερά Οδό». Φυσικά, λαϊκοί τραγουδιστές είναι κι οι δυό, ασχέτως αν λαϊκός από «λαϊκός» διαφέρει. Αλλά κι ο Μητροπάνος, την εποχή που το άστρο του λάμπει αυτόφωτο περισσότερο από ποτέ, γιατί να επιλέξει ό,τι καλλιτεχνικά σημαίνει για τον ίδιο στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα;

    Εκπληξη έρχεται κι από τον «Ζυγό», που ανασυστήνει τον Οκτώβριο την... ιστορική ηγεσία των Αγαμων Θυτών - πλην Θ. Αθερίδη: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Δημήτρης Σταρόβας, Ρούλα Μανισάνου, Χρήστος Μητρέντζης «στρατολογούν» τους Μπέσυ Μάλφα, Ταξιάρχη Χάνο, Κρατερό Κατσούλη και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, αλλά και τους Balkan Cabare. Συνθημά τους, «Η σαρκάζουμε ή βουλιάζουμε».

    ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ: Η συνταγή της μουσικοθεατρικής σάτιρας έχει πάντα οπαδούς και οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ζουγανέλης, Σάκης Μπουλάς κάθε λόγο να επιστρέψουν και φέτος στην «Ακτή Πειραιώς». Μαζί τους ο Λάκης Παπαδόπουλος - ίσως κι η Ραλλία Χρηστίδου.

    Αλλά κι η «Σπείρα Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη, από τη μόνιμη βάση της στην «Αθηναΐδα», γιορτάζει τα 10α γενέθλιά της με μια επετειακή παράσταση: υλικό μερικά από τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια της θητείας της.

    Ο «Σταυρός του Νότου - Απέναντι» μετονομάστηκε σε «Space» (σημαίνει «χώρος σ' όποιον νέο καλλιτέχνη έχει κάτι να πει») και παραδίδει τα Παρασκευοσάββατα στους Ελεονώρα Ζουγανέλη, Δήμο Αναστασιάδη αλλά και Θανάση Αλευρά. Σκηνοθετεί η Ελένη Γκασούκα.

    ΔΙΔΥΜΑ PLUS: Δήμητρα Γαλάνη και Ελένη Τσαλιγοπούλου συναντούν τους Imam Baildi στο «Βοξ». Ο Θάνος Μικρούτσικος εγκαινιάζει τη σεζόν για το «Κύτταρο», έχοντας μαζί τον Γιάννη Κούτρα και τα «Υπόγεια Ρεύματα». Στον ίδιο χώρο οι Δευτέρες υποδέχονται μια αγαπημένη μας που απουσίαζε καιρό, την Αφροδίτη Μάνου μαζί με την Καλλιόπη Βέττα. Κώστας Μακεδόνας και Γιώτα Νέγκα υπόσχονται ωραία βράδια στο «Χάραμα». Στο GazARTE επιστρέφει το πρόγραμμα πιάνο-φωνή με τους Στέφανο Κορκολή-Αλκηστι Πρωτοψάλτη.

    ΕΝΑΣ Ο ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ: Το «Δίπλα στο Ποτάμι» ξεκινά, με τον Διονύση Τσακνή να καλεί ανά Παρασκευοσάββατο τους φίλους του Γιώργο Νταλάρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Θεοδοσία Τσάτσου κ.ά. Στην «Αθηναΐδα» επιστρέφει τις Δευτέρες η Δήμητρα Παπίου, με αυτοσχεδιαστικές διαθέσεις.

    Στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου» ξεκινά ο Χρήστος Θηβαίος. Στο κλαμπ του πάλι, οι Κυριακές ακούν Στάθη Δρογώση, οι Δευτέρες Κωστή Μαραβέγια και οι Τετάρτες Νατάσσα Μποφίλιου.

    ΝΕΟΙ, ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ Και ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΙ: Για τις Τρίτες το κλαμπ βγάζει έναν άσο: τη Sugahspank με τη μπάντα της. Και τις Πέμπτες, καλεί indy ελληνικά συγκροτήματα.

    Οκτώβριο ξεκινά και το Metropolis Live Stage, που οι φήμες το θέλουν να βολιδοσκοπεί το καλλιτεχνικό δυναμικό της ανεξάρτητης δισκογραφικής Archangel - εκεί είναι και η Μόνικα.

    ΠΙΣΤΕΣ: Η Αννα Βίσση επιστρέφει στη νύχτα, καταλαμβάνοντας από τα τέλη Οκτωβρίου το «Αθηνών Αρένα». Ο σταθερός μέχρι τώρα «οικοδεσπότης» του Αντώνης Ρέμος φαίνεται πως θα τη διαδεχτεί μετά τα Χριστούγεννα. Μπορεί όμως να εγκατασταθεί και στον έτερο χώρο του Παπαθεοχάρη, το «Διογένης Στούντιο».

    Ο Γιάννης Πάριος μάλλον πάει στο «Fever» μαζί με τους Γιώργο Τσαλίκη και Νίκο Οικονομόπουλο. Το «Ρεξ» δίνει την σκυτάλη στον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Και η Νατάσα Θεοδωρίδου παραμένει στον «Βοτανικό» και μάλλον υποδέχεται τον Νίκο Μακρόπουλο.

    ΚΙ ΕΠΕΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Πολλά ακόμα ακούγονται, όπως ότι ενδέχεται να δούμε στο «Παλλάς» για μερικές παραστάσεις τον Διονύση Σαββόπουλο ή τη Χαρούλα Αλεξίου. Και υπάρχει και το «Zoom», που ετοιμάζει κάτι πολύ ελκυστικό για τα 40 του χρόνια. *

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : spiroos στις 21-08-2009 12:35 ]


    stam82
    24.08.2009, 21:51

    Το πιο ενδιαφέρον απο αυτά που διάβασα είναι η επιστροφή της Αφροδίτης Μάνου ,κάτι που περίμενα πολύ καιρό.


    sophi05
    24.08.2009, 23:31

    Παράθεση:

    Το μέλος stam82 στις 24-08-2009 στις 21:51 έγραψε...

    Το πιο ενδιαφέρον απο αυτά που διάβασα είναι η επιστροφή της Αφροδίτης Μάνου ,κάτι που περίμενα πολύ καιρό.



    Θα συμφωνήσω!!!!{#emotions_dlg.thumbup}


    pavlaras2483
    25.08.2009, 05:00

    Μητροπάνος με Πέγκυ Ζήνα!?????????   Όχι ρε πούστη μου....

     

    Γιατί ρε Πέγκυ τέτοιες επιλογές??  {#emotions_dlg.lol} Φυσικά και αστειεύομαι και εννοώ το αντίθετο!


    VOICETEACHER
    25.08.2009, 13:35

    Συμπερασμα,ερχεται το τελοs των μπουζουκιων,και επιστροφη στιs μουσικεs  σκηνεs,και σε πιο ποπ,και εντεχνα ακουσματα.Καλο αυτο!{#emotions_dlg.rockon}