ελληνική μουσική
    834 online   ·  210.833 μέλη

    14 Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης σε συνέντευξη Τύπου

    jorge
    20.11.2009, 23:18

    Πνευματική Δημιουργία  στο Διαδίκτυο

    Πρόκληση ή Απειλή ;

     

    Το σύνολο των πνευματικών δημιουργών, των ερμηνευτών –εκτελεστών και παραγωγών πνευματικών έργων, συσπειρώνονται, ευθυγραμμίζονται  και κινητοποιούνται για την προστασία των πνευματικών έργων στο διαδίκτυο μέσω των 14 Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων που τους εκπροσωπούν.

    Οι υπογράφοντες δια των εκπροσώπων τους Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων,  σας καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 12.μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) , αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» , με θέμα τη μη νόμιμη χρήση και εκμετάλλευση των πνευματικών έργων και των προϊόντων πολιτισμού στο διαδίκτυο.

    Για πρώτη φορά οι 14 υπογράφοντες Οργανισμοί που εκπροσωπούν το σύνολο των πνευματικών ανθρώπων της χώρας, δικαιώματα  εκατοντάδων χιλιάδων ξένων δικαιούχων στην Ελλάδα και τις παραγωγικές δυνάμεις προϊόντων πολιτισμού, ενώνουν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία, τις θέσεις, την εμπειρία και την ανάγκη να αντιμετωπίσουν από κοινού την εποχή, τα δεδομένα της και τους κινδύνους  που ήδη διαφαίνονται,  με σκοπό  την επίτευξη της ισορροπίας στις σχέσεις δικαιούχων πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων και χρηστών του διαδικτύου, αλλά και την αναγνώριση  και αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους σ αυτό.

    Σε μια κοινή προσπάθεια, ενημέρωσης, σύγκλισης,  έκφρασης θέσεων αλλά και προτάσεων προς το κοινό και την Πολιτεία που θα κληθεί μέσω των οργάνων της να πάρει θέση για τη προστασία των  πνευματικών/συγγενικών / ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, συναποφασίστηκε από τους υπογράφοντες Οργανισμούς, σειρά κινητοποιήσεων που θα ανακοινωθούν μέσω του Τύπου και των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της  Συνέντευξης.

    Η  κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος του Πολιτισμού,  έχει φθάσει σε αδιέξοδο.

    Αυτή η συγκεκριμένη εποχή των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων , των εξελίξεων που τρέχουν ιλιγγιωδώς, τόσο σε τεχνολογικό, όσο και σε νομικό επίπεδο,  δεν επιδέχεται άλλα περιθώρια αναμονής.

    Μαζί ξεκινάμε να την αντιμετωπίσουμε.

    Στη Συνέντευξη Τύπου θα παραστούν και θα παρέμβουν  με δηλώσεις γνωστοί πνευματικοί δημιουργοί και καλλιτέχνες από το σύνολο των Τεχνών του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού.

    Παρακαλούμε για την παρουσία σας για την κάλυψη και επικοινωνία των θέσεών μας  και την μέσω αυτής έμπρακτη υποστήριξή σας στον Πολιτισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα των δημιουργών και εκφραστών του.

     

    Οι υπογράφοντες Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης

    ΑΕΠΙ – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Συνθετών  - Στιχουργών – Εκδοτών Μουσικών Έργων

    ΑΘΗΝΑ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών & Οπτικοακουστικών Έργων – Σκηνοθετών

    ΑΠΟΛΛΩΝ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών

    ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων

    GRAMMO –IFPI - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης & Προστασίας Δικαιωμάτων Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Ήχου & Εικόνας

    ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ηθοποιών

    ΕΠΟΕ - Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας  Εταιρειών Παραγωγής και Διανομής Οπτικοακουστικών Έργων

    ΕΡΑΤΩ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών –Ερμηνευτών

    ΘΕΣΠΙΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Θεατρικών Συγγραφέων / Μεταφραστών Θεατρικών Έργων

    ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Διευθυντών Φωτογραφίας / Σκηνογράφων/ Ενδυματολόγων / Ηχοληπτών / Μοντέρ

    ΟΣΔΕΛ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (Συγγραφείς, Μεταφραστές, Δημοσιογράφοι, Εκδότες)

    ΟΣΔΕΕΤΕ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους

    PRO.MEDIA - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών έργων

    ΦΟΙΒΟΣ -  Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων


    jorge
    02.12.2009, 00:06

    Οι εκπρόσωποι των 14  Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 12.μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» ,  σε μία κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη μη νόμιμη χρήση και εκμετάλλευση των πνευματικών έργων και των προϊόντων πολιτισμού στο διαδίκτυο.

    Για πρώτη φορά οι 14 υπογράφοντες Οργανισμοί, που εκπροσωπούν το σύνολο των πνευματικών ανθρώπων της χώρας, δικαιώματα  εκατοντάδων χιλιάδων ξένων δικαιούχων στην Ελλάδα και τις παραγωγικές δυνάμεις προϊόντων πολιτισμού, σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης, σύγκλισης,  έκφρασης θέσεων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς το κοινό και την Πολιτεία, η οποία εκλήθη μέσω των οργάνων της να πάρει θέση για τη προστασία των  πνευματικών/συγγενικών / ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.

    ·        Επίσης σε ένα πλαίσιο ευθυγραμμισμένης πολιτικής και κλίμα ομόψυχης από κοινού συνεργασίας κοινοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον Τύπο την Πολιτεία το κοινό διατυπώνοντας τις προθέσεις τους για διεύρυνση των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού και των προϊόντων του

     

    ·        Έχουν ήδη δρομολογηθεί συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού, Μεταφορών και Δικαιοσύνης και

     

    Κοινά  αιτήματα  των 14 Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης

    1.        «Νόμιμο  Internet» :

    να έχουν οι χρήστες  του internet πρόσβαση στα πνευματικά έργα, χωρίς να παραβιάζουν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και παραγωγών τους.

     

    2.        Να δημιουργήσει  το Κράτος ένα αναβαθμισμένο, διευρυμένο και εκσυγχρονισμένο  σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο,  προχωρώντας στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση με τη συνεργασία των συναρμοδίων Υπουργείων και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

     

    3.        Να εισαχθεί το μάθημα  της Πνευματικής Ιδιοκτησίας  σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την ενημέρωση, εκπαίδευση  και ευαισθητοποίηση των μαθητών, που ήδη από πολύ νεαρή  ηλικία είναι χρήστες του internet.

     

    Εκ μέρους των  ΟΣΔ μίλησαν: ο κ. Πέτρος Ξανθόπουλος, Δ/ντής Νομικού Τμήματος & Διεθνών Σχέσεων της ΑΕΠΙ, ο κ. Διονύσης Τσακνής, μέλος ΔΣ της ΑΕΠΙ,  ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος του ΟΣΔ ΑΘΗΝΑ, η κα. Νίνα Παπαευαγγέλου, Νομική Σύμβουλος του ΟΣΔ ΘΕΣΠΙΣ, ο κ. Ρήγας Αξελός, Γενικός Γραμματέας του ΟΣΔ ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ο κ. Νίκος Σμαραγδής, Γενικός Διευθυντής του ΟΣΔ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ο κ. Άρης Πετρόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΟΣΔ ΟΣΔΕΛ, ο κ. Γιάννης Γλέζος, Πρόεδρος του ΟΣΔ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ο κ. Γιώργος Ροϊλός, Αντιπρόεδρος του ΟΣΔ ΑΠΟΛΛΩΝ, ο κ. Γιώργος Μίχος, Γενικός Διευθυντής του ΟΣΔ ΕΠΟΕ, ο κ. Γιάννης Θωμόπουλος, Ταμίας του ΟΣΔ ΕΡΑΤΩ,  ο κ. Δημήτρης Γιαρμενίτης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της  IFPI  και της SONY Music, η κα. Ειρήνη Τσιλίρη, Υπεύθυνη Συντονισμού του ΟΣΔ GRAMMO – IFPI, ο κ. Γιάννης Κουτσομύτης, Ταμίας του ΟΣΔ PRO.MEDIA. Ο ΟΣΔΕΕΤΕ εκπροσωπήθηκε μέσω του Προέδρου του ΟΣΔ ΦΟΙΒΟΣ κ. Γιώργου Παπαθανασίου. Τον συντονισμό των ομιλητών είχε η κα Μαίρη Φασουλάκη, Διευθύντρια Τομέα Επικοινωνίας & Πολιτισμού της ΑΕΠΙ.

    Παρεμβάσεις έκαναν:

    Δια του ειδικού συνεργάτη του Γραφείου του κ. Φοίβου Μπότση, ο Υπουργός Πολιτισμού με μήνυμα για υποστήριξη και πρόταση συνεργασίας για την από κοινού εξεύρεση λύσης

    ·        Κα Άννα Ραγκούση -Νταλάρα, εκπροσωπώντας τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής με πρόταση για λύση μέσω διακομματικής συνεργασίας.

    ·        Κος Γιώργος Σαραντινός, Πρόεδος ΟΠΙ και η κα Ειρήνη Σταματούδη, Διευθύντρια ΟΠΙ για το ρόλο του ΟΠΙ ως προς την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων

     

    Διαβάστηκαν επίσης οι δηλώσεις της κας Δήμητρας Γαλάνη, Προέδρου του ΟΣΔ  ΕΡΑΤΩ και η επιστολή «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Υποχρεώσεις στη Ψηφιακή Εποχή»  την οποία υπογράφει Ομάδα Πρωτοβουλίας 52 Συνθετών Στιχουργών – Δικαιούχων Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Προβλήθηκε, επίσης, η ειδικά σταλμένη για την εκδήλωση δήλωση του Robin Gibb, Συνθέτη Στιχουργού, μέλους του συγκροτήματος Bee Gees και Προέδρου της CISAC (Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εταιρειών Πνευματικής Ιδιοκτησίας).

    Την πρωτοβουλία και την κινητοποίηση των  14 ΟΣΔ Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς: ΕΕΠΗ (Ένωση Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων), ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος), Ένωση Δισκοπωλών Ελλάδος, ΕΤΕ (Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος), ΕΕΘΣ (Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Εταιρία Συγγραφέων, ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), ΣΕΒΑ (Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών), ΣΕΚΒ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου), Σύνδεσμος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, Σωματείο Βιντεοκλάμπ Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας.


    Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί επώνυμοι δημιουργοί από όλες τις κατηγορίες τεχνών. Αναφέρουμε  με αλφαβητική σειρά:  Ηλίας Ανδριόπουλος, Νίκος Αντύπας,  Πασχάλης Αρβανιτίδης,  Αντώνης Βαρδής, Μιχάλης Γελασάκης, Μιχάλης Γκανάς, Αγαθή Δημητρούκα, Λίνα Δημοπούλου, Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Ζουγανέλης, Νίκος Ζούδιαρης, Παντελής Θαλασσινός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Χάρης Καφετζόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαριανίνα Κριεζή, Θοδωρής Λαχανάς, Γιώργος Λεκάκης, Μάκης Μάτσας, Μαργαρίτα Μάτσα, Νότης Μαυρουδής, Αντώνης Μιτζέλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Γιώργος Νιάρχος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Οικονόμου, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Βασίλης Παπαδόπουλος,  Γιώργος Παπαστεφάνου, Αντώνης Πλέσσας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Ρασούλης, Ισαάκ Σούσης, Κώστας Τουρνάς, Κώστας Φασουλάς, κ.α.