ελληνική μουσική
    810 online   ·  210.833 μέλη

    Υποψηφιότητες για τα Grammy του 2010

    Orfeus
    08.12.2009, 20:04

    Υποψηφιότητες για τα Grammy του 2010

    *
    Booker T. Jones - Potato Hole
    (Υποψήφιο για: Best Pop Instrumental Album & Best Rock Instrumental Performance



    Η συναρπαστικότερη κατάθεση της πενηντάχρονης καριέρας του Booker T, με την κυκλοφορία του «ζόρικου» καινούργιου άλμπουμ του “Potato Hole”, για την Anti Records.

    Με backing band τους Drive-By Truckers και τις κιθαριστικές συνεισφορές του Neil Young στα εννέα από τα δέκα τραγούδια του άλμπουμ, το “Potato Hole” είναι η πιο «βρώμικη», η πιο Funky μουσική που έχει ηχογραφήσει ο Booker T μετά από το αρχετυπικό του hit “Green Onions”.

    Ο ίδιος παίζει Hammond, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα και γράφει επτά από τα τραγούδια του άλμπουμ, ενώ ανάμεσα στα highlights του δίσκου είναι οι τρεις διασκευές, σε Tom Waits, Outkast και Drive-By Truckers! Το “Potato Hole” ηχογραφήθηκε το περασμένο φθινόπωρο στην Τζόρτζια και στην Καλιφόρνια, με παραγωγούς τον Booker T και τον Rob Schnapf.

    * Steve Vai - Live In Minneapolis - Where The Wild Things Are
    (Υποψήφιο για: Best Rock Instrumental Performance



    Με περισσότερα από 15 εκατομμύρια πωλήσεις στο σύνολο της καριέρας του, ο Steve Vai εκτός από πολύ μεγάλος μουσικός είναι και απρόσμενα επιτυχημένος εμπορικά.

    Η καινούργια του κυκλοφορία αποτελεί από μόνη της μια απόδειξη του παραπάνω γεγονότος, ένα "state of the art" concert film από την τελευταία περιοδεία του Steve Vai με τίτλο "Sound Theories".

    Με ένα απίστευτο cast μουσικών να τον συνοδεύουν και ένα μοναδικό στην ιστορία του live show, ο σπουδαίος κιθαρίστας και performer πραγματοποιεί ένα από τα καλύτερα σόου της καριέρας του, απαθανατισμένο σε ένα εκπληκτικό High Definition διπλό DVD με πολλά extras, αλλά και ένα CD με 15 επιλεγμένα κομμάτια από το live.  Κυκλοφορεί επίσης και σε  Blue-Ray DVD.


    * David Byrne & Brian Eno -  Everything That Happens Will Happen Today
    (Υποψήφιο για: Best Alternative Music Album & Best Recording Package)



    27 χρόνια μετά το "My Life In the Bush Of Ghosts" o David Byrne και ο Brian Eno συνεχίζουν με ένα καινούργιο άλμπουμ.

    Η ιδέα ξεκίνησε ένα βράδυ στη Νέα Υόρκη, για να καρποφορήσει μερικούς μόλις μήνες αργότερα, καθώς και οι δύο είχαν πολλή καινούργια μουσική που φαινόταν να περιμένει ένα "μαγικό τρίτο χέρι" για να λάμψει.

    Ιδανικό δημιουργικό ζευγάρι, οι Eno και Byrne εστιάζουν στο "κλασικό" τραγούδι, Pop, folk, global, για να το σπρώξουν για μια ακόμη φορά πέρα από τα γνωστά του όρια, θυμίζοντας πότε τα πρώτα των Talking Heads και πότε τα Pop άλμπουμ του Eno, σε ένα γλυκό, σύγχρονο ηλεκτρικό Gospel, με ένα twist.

    Το άλμπουμ διατέθηκε πρώτα στο internet, από το Σεπτέμβριο, για να εκδοθεί σε μία πολυτελή έκδοση και να κυκλοφορήσει παγκοσμίως λίγο πριν τα Χριστούγεννα.


    * Ramblin' Jack Elliott - A Stranger Here
    (Υποψήφιο για: Best Traditional Blues Album)



    Ο Ramblin' Jack Elliot είναι ένας από τους θρύλους της αμερικάνικης folk, καταλυτική επιρροή για τον Bob Dylan και τον Pete Seeger, τους Rolling Stones και τους Grateful Dead.

    Με τη μοναχική, καουμπόικη παρουσία του και την μπαρουτοκαπνισμένη φωνή του συντέλεσε στη μετάδοση της folk κουλτούρας από γενιά σε γενιά.

    Το καινούργιο άλμπουμ είναι ένα από τα κορυφαία της καριέρας του και ένα κλασικό ύστερο αριστούργημα.

    Βασισμένο σε αυθεντικά folk-Blues της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης, το "A Stranger Here" επιτρέπει στον Elliot να εκφράσει την οργή, το ζόφο και την ελπίδα μιας εξ ίσου σκοτεινής περιόδου, της σημερινής.

    Παρέα με κορυφαίους μουσικούς όπως ο Van Dyke Parks και ο David Hidalgo (Los Lobos) και με τους Joe Henry (Aimee Mann, Elvis Costello, Solomon Burke) στη θέση του παραγωγού, ο Ramblin' Jack Elliot κυκλοφορεί επιτέλους το άλμπουμ που ο θρύλος του πάντα απαιτούσε.

    * The Mick Fleetwood Blues Band Featuring Rick Vito - Blue Again
    (Υποψήφιο για: Best Traditional Blues Album



    O Mick Fleetwood, από τα ιδρυτικά μέλη των Fleetwood Mac και διαχρονική περσόνα του Βρετανικού Blues, γιορτάζει τα 40 χρόνια της μουσικής του κληρονομιάς με μία καινούργια all-star μπάντα και ένα άλμπουμ-φόρο τιμής στα Blues και τους πρώιμους Fleetwood Mac.

    Με special guest τον για ένα διάστημα τραγουδιστή και κιθαρίστα Rick Vito, "τον μοναδικό που μπορεί να ζωντανέψει τον τονισμό και την αίσθηση του Peter Green", τον Lenny Castellanos στο μπάσο, τον Mark Johnstone στα κήμπορντς και φυσικά τον ίδιο στα ντραμς, οι Mick Fleetwood's Blues Band, ηχογραφημένοι live στο St. Louis των ΗΠΑ, έρχονται με ένα από τα συναρπαστικότερα Blues άλμπουμ της χρονιάς.

    "Stop Messin' Around", "Rattlesnake Shake", "Love That Burns" και φυσικά "Black Magic Woman", ανάμεσα στα κορυφαία tracks, ενώ στο limited edition bonus-CD ακούγονται 4 instrumental. Ένα από αυτά και το "Albatross".

    * Ruthie Foster - The Truth According To Ruthie Foster
    (Υποψήφιο για: Best Contemporary Blues Album



    Η εκπληκτική Ruthie Foster, που μάγεψε τους κριτικούς της NY Post, του Boston Globe και αναρίθμητων άλλων εντύπων με τη φωνή της και την αίσθηση της όταν τραγουδάει τα Blues, "with a little Janis and some Aretha", επιστρέφει με ένα καινούργιο άλμπουμ που θα φέρει ρίγη συγκίνησης στους φίλους της Νότιας αμερικάνικης μουσικής παράδοσης.

    Ηχογραφημένο στο Μέμφις, στα θρυλικά Ardent στούντιο, το "Truth According To Ruthie Foster" περιλαμβάνει σημαντικούς guests, όπως ο Robben Ford στην κιθάρα, ο διαβόητος Jim Dickinson στο πιάνο και φυσικά τα περίφημα Memphis Horns.

    Με το λόγο της στα σπουδαία ζητήματα της ζωής και την ψυχή της στα Blues η Ruthie Foster καταθέτει ένα εξαιρετικό άλμπουμ, ένα σύγχρονο southern αριστούργημα, με το Rock και το Funk στις φλέβες του και αυτή τη φωνή που "όταν τραγουδάει acapella ανοίγουν οι ουρανοί".

    * Mavis Staples - Live: Hope At The Hideout
    (Υποψήφιο για: Best Contemporary Blues Album



    Μία χαμηλού προφίλ βραδιά, σε ένα πραγματικό roots club, το "Hideout" στο Σικάγο, από τη μεγαλύτερη ερμηνεύτρια διαμαρτυρίας στην ιστορία, είναι εκείνη η στιγμή που θα ήθελες να εμφιαλώσεις!

    Ξεφεύγοντας από τα μεγάλα venue και τη ρουτίνα της περιοδείας, με μία τριμελή μπάντα και μια χούφτα back-up τραγουδιστές, η Mavis Staples πραγματοποίησε αυτό το συγκλονιστικό live στις 23 Ιουνίου του 2008 και ευτυχώς το ηχογράφησε.

    Η Anti το κυκλοφορεί τώρα σε limited edition CD με O-card. Όλα τα civil rights' classics από το "We ’ll Never Turn Back" και ακόμη περισσότερα.


    * Loudon Wainwright III - High Wide & Handsome: The Charlie Poole Project
    (Υποψήφιο για: Best Traditional Folk Album)



    Ο Loudon Wainwright III, μαζί με τον παραγωγό Dick Connette, πραγματοποίησε ένα από τα σημαντικότερα project της 40χρονης σταδιοδρομίας του, ένα αφιέρωμα σε μία από τις κύριες εμπνεύσεις του, τον θρυλικό τραγουδιστή και βιρτουόζο του μπάντζο Charlie Poole (1892-1931).

    Τα περισσότερα κομμάτια είναι αυθεντικά των '20ς και των '30ς, από Dixieland μέχρι acapella Gospel και από vaudeville μέχρι πρώιμες Jazz μπαλάντες, με 22 guest τραγουδιστές και τραγουδίστριες, ανάμεσα τους φυσικά οι Rufus Wainwright, Martha Wainwright, Sloan Wainwright, Roches και ο master του μαντολίνου Chris Thile.

    Διπλό CD σε εξαιρετική έκδοση σε σχήμα βιβλίου, με booklet 72 σελίδων επιμελημένο από τον ίδιο τον Loudon και τους βιογράφους του Charlie Poole!

    * Steve Earle Townes
    (Υποψήφιο για: Best Contemporary Folk Album



    Τραγούδια του μέντορα και φίλου του, Townes Van Zandt  περιλαμβάνει το καινούργιο άλμπουμ του Steve Earle, με τον λιτό τίτλο "Townes".

    Το άλμπουμ, ήδη "άλμπουμ του μήνα" με 4 αστέρια στα σημαντικότερα Rock περιοδικά στον κόσμο, έρχεται δύο μόλις χρόνια μετά το βραβευμένο με Grammy, "Washington Square Serenade" που σηματοδότησε την πρόσφατη επανανακάλυψη του μεγάλου αυτού αμερικανού "παραμυθά" από το πλατύ κοινό.

    Ηχογραφημένο στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης και στο Νάσβιλ, το "Townes" φιλοξενεί τον Tom Morello των Rage Against the Machine, την Allison Moorer, αλλά και για τρία κομμάτια, μια εκπληκτική bluegrass μπάντα αποτελούμενη από τους Dennis Crouch, Tim O’ Brien, Darrel Scott και Shad Cobb.

    * Neko Case - Middle Cyclone
    (Υποψήφιο για: Best Contemporary Folk Album & Best Recording Package)



    Παγκόσμια κυκλοφορία από την Anti για το πολυαναμενόμενο καινούργιο άλμπουμ της Neko Case, το πρώτο της μετά τη μεγάλη κριτική αλλά και εμπορική επιτυχία του "Fox Confessor Brings the Flood", του 2006.

    Με χιλιάδες πιστούς σε όλο τον κόσμο συντονισμένους στη μαγική συχνότητα της Neko, εκεί όπου βαθιά συναισθήματα βρίσκουν καταφύγιο στις πιο ζεστές Pop αρμονικές, το "Middle Cyclone" δεν αστοχεί.

    Ηχογραφημένο με την live μπάντα της (Paul Rigby, Tom V. Ray, Kelly Hogan, Jon Rauhouse, Barry Mirochnick) και λίγους εκλεκτούς guests (M. Ward, Garth Hudson, Sarah Harmer και μέλη των New Pornographers, Los Lobos, Calexico & Sadies) το "Middle Cyclone" είναι η κορυφαία στιγμή μιας από τις λαμπρότερες νέες φωνές της τελευταίας δεκαετίας.

    Περιλαμβάνει 13 καινούργια δικά της κομμάτια και 2 διασκευές, στο Never Turn Your Back on Mother Earth των Sparks και το Don’t Forget Me του Harry Nilsson.

    * Beausoleil Avec Michael Doucet - Alligator Purse
    (Υποψήφιο για: Best Zydeco Or Cajun Music Album)



    Επί 30 και πλέον χρόνια οι Beausoleil αποτελούν θεσμό της Γαλλόφωνης μουσικής κουλτούρας της Λουιζιάνα, διατηρώντας την ζωντανή κυρίως μέσα από το πάθος, την ευρηματικότητα και τη διάθεση τους για περιπέτεια και γιατί όχι, πειραματισμό.

    10 φορές προταθέντες και μία βραβευμένοι με Grammy, οι Beausoleil κυκλοφορούν το καινούργιο τους άλμπουμ για την εκπληκτική Yep Roc.

    Ένα ολόφρεσκο μίγμα παράδοσης και νεωτερισμού, στηριγμένο στη γοητευτική Creole λαϊκότητα, ζωντανή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η ιστορία της μουσικής διατηρείται καλύτερα στην πίστα από ότι στο μουσείο.

    Καλεσμένοι του "καπετάνιου" του γκρουπ, Michael Doucet στο "Alligator Purse" πολλοί και σπουδαίοι της αμερικάνικης μουσικής, όπως οι Natalie Merchant, Garth Hudson (The Band), John Sebastian και Roswell Rudd.

    Ανάμεσα στα tracks του "Alligator Purse" δύο γαλλόφωνες διασκευές, στο "Rollin' and Tumblin" όπως το λέει ο Dylan και στο "The Problem" του JJ Cale, αλλά και σε τρία αυθεντικά cajun από τις θρυλικές ηχογραφήσεις του Alan Lomax του 1934.

    Το πιο Funky μάθημα Ιστορίας που έγινε ποτέ!

    * Spinal Tap -  Back From The Dead
    (Υποψήφιο για: Best Comedy Album & Best Recording Package)



    Ολοκαίνουργιο άλμπουμ από το μεγαλύτερο "εσωτερικό αστείο" στην ιστορία του Rock 'n' roll! 25 χρόνια από την έκδοση της πιο cult Rock ταινίας, οι Spinal Tap επιστρέφουν με την αυθεντική σύνθεση και ένα διόλου ευκαταφρόνητο άλμπουμ που περιλαμβάνει classics από το original '70s project αλλά και καινούργια κομμάτια, ανάμεσα τους και το "Warmer Than Hell", το τραγούδι που έγραψαν για το Live Earth.

    Οι Nigel Tufnel, David St. Hubbins και Derek Smalls, αφιερώνοντας το άλμπουμ σε όλους τους ντράμερ τους που χάθηκαν, δεν ξεχνούν το fun που έκρυβε το Rock 'n' roll πριν γίνει κολεγιακό και PC και το προκαλούν χωρίς δυσκολία σε ένα πραγματικά απολαυστικό loud άλμπουμ.

    Εκπληκτική συσκευασία με Pop-up φιγούρες των "ηρώων" και bonus-DVD με αποκλειστικές track-by-track παρουσιάσεις του "φαινομένου Tap".