ελληνική μουσική
    530 online   ·  210.830 μέλη

    Το νέο album της Μαύρης Μαγιονέζας

    AlfaWolf
    27.09.2010, 21:50

    Το 5ο album της Μαύρης Μαγιονέζας χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Και δεν έγινε για λόγους κομπασμού ή διαφήμισης. Απλά όταν έχεις ένα «Καλή Όρεξη» που προηγείται, αναγκαστικά ο πήχης ανεβαίνει αρκετά. Μετά έχεις όλο αυτό το συνονθύλευμα μουσικών επιρροών να στροβιλίζονται γύρω από τον (γνώριμο πλέον) Rock πυρήνα, κάτι που δεν θα μπορεί να γίνει τόσο καλά σε καμιά βεβιασμένη κυκλοφορία.
    Οι επιρροές απλώνονται σε ένα φάσμα που πιάνει από Hip-Hop, Electronica και drum’n’bass μέχρι hardcore, Fusion, Blues και …ζεϊμπέκικο (!)  Κι όλα αυτά να ντύνουν στίχους που σπάνε κόκαλα και μιλάνε για «απαγορευμένα» θέματα που όλοι συζητούν μεταξύ τους αλλά οι περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες αγνοούν επιδεικτικά. Αυτός εδώ είναι ένας δίσκος με προσωπικότητα και άποψη.

    Διαβάστε Περισσότερα

    Το μυρίζεσαι από τη στιγμή που βγάζεις τη ζελατίνα του CD. Πως ανοίγει αυτό το πράγμα; Βρες το. Δύο συρτάρια θα ξεπεταχτούν από το πουθενά για να σου προσφέρουν το CD και το booklet των στίχων. Και το εξώφυλλο ολόκληρο πλέον που δεν μπορούσες να δεις πριν.

    Κι αφού τα καταφέρεις θα βάλεις το CD στο CD player. Και μετά θα αναρωτηθείς αν είναι το σωστό CD, επειδή το χορευτικό beat που το ανοίγει μόνο για Rock δεν σου κάνει. Μέχρι να αρχίσουν να σε κλωτσάνε τα τύμπανα, οι κιθάρες και τα synths βεβαίως. Και ύστερα από λίγο να αναλαμβάνει ο στίχος. Εναλλασσόμενος με πρόζα, με τα μέλη του συγκροτήματος να υποδύονται με σκωπτική διάθεση ρόλους ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Καθημερινότητες γεννημένες από ελλιπή παιδεία και εμπορεύσιμη τεχνολογία σε μια -για τούτο- κρύα ΑΣΤΙΚΗ ΣΠΗΛΙΑ, όπως αναφέρει και το ομώνυμο τραγούδι.

    Και να που ξεκινάει το δεύτερο track. Ποιος είπε ότι ο πολιτικός στίχος δεν είναι cool στις μέρες μας; Πάνω σε κλασσικές hip hop φόρμες παντρεμένες με Blues-jazz κιθάρες , οι στίχοι «κεντάνε» μέχρι να έρθει το ρεφρέν που, αν και λέει ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟΥΣ, εσένα θα σε σηκώσει από την καρέκλα. ‘Όπως ξεσήκωσε περί τους είκοσι φίλους του συγκροτήματος, που ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκλησή του στο δίκτυο, και συμμετέχουν στα φωνητικά!

    Τη σκυτάλη παίρνει το ΔΟΓΜΑ που ενώ ξεκινάει με μια «χαριτωμένη» (και ύπουλα ανατριχιαστική) παιδική χορωδία αρχίζει να σε σφυροκοπάει με στίχους βγαλμένους μέσα από το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό.  Κρίση, μετανάστες, διαφθορά και δημοσιογράφοι στο μπλέντερ της Μαύρης Μαγιονέζας σε ένα κοκτέιλ για το πόσο εύκολα μπορείς να χειραγωγήσεις (κάποιους) πολίτες.

    Και πριν προλάβεις να συνέλθεις μπαίνει ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ. Ριφ μεγατόνων και μπότες στο στομάχι σε ένα κομμάτι που μιλάει για την εμμονή στο βόλεμα και την προγραμματισμένη, τόσο επιθυμητή από πολλούς, ζωή σε στεγανά, με αντάλλαγμα μια επίπλαστη «ασφάλεια». Μωρό μου να γίνεις….

    Κι μετά τα πράγματα θα ηρεμίσουν. Έτσι τουλάχιστον πιστεύεις με το μεταλλόφωνο που ανοίγει το ΠΑΡΑΜΥΘΙ.  Και μετά «σοκ και δέος». Απίστευτο κοπάνημα που προσεγγίζει το hardcore, σε ρυθμό όμως 7/8! Και εκεί που νόμισες ότι το συνήθισες, το πιο αλλοπρόσαλλο contrast, με το τραγούδι να γυρνάει σε μια υπέροχη μπαλάντα γύρω από ένα ποίημα του Ανδρέα (τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη του συγκροτήματος) για το πώς ερωτεύονται και ζουν γενικότερα οι άνθρωποι του σήμερα.

    Κι από τα 7/8, περνάς στο ζεϊμπέκικο των 9/8 στη μοναδική διασκευή του CD. Το πασίγνωστο ρεμπέτικο «Βρε μάγκα το μαχαίρι σου» / «Κουτσαβάκι» του Ανέστη Δελιά γίνεται ΣΕΡΙΦΗ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΟΥ με ηχητικά αποσπάσματα από την τηλεόραση σχετικά με τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008 και τη συμμετοχή του Παναγιώτη Βιολιστή των ΛΟΥΔΙΑΣ, στα φωνητικά.

    Οι εκπλήξεις συνεχίζονται με τον ΔΙΑΛΟΓΟ. Ένα αφηγηματικό τραγούδι που περιγράφει το φλερτ δύο ανθρώπων σε ένα βαγόνι του μετρό. Οι «δυνατοί» στίχοι και η απίστευτη ενορχήστρωση από ακουστικές κιθάρες, λούπες και μαγιονεζικό ηλεκτρισμό συμπληρώνουν την εικόνα ενός τραγουδιού στα όρια του Progressive Rock. Εξεζητημένοι ρυθμοί και αλλαγές εκεί που δεν το περίμενες στα τύμπανα του Νέστωρα (ντράμερ του συγκροτήματος) πάνω στα θέματα των υπόλοιπων μαγιονέζων και ενορχηστρώσεις και μουσικές ιδέες απόλυτα εναρμονισμένες με τον κοφτερό στίχο σε ένα τραγούδι που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις άνετα και «θεατρικό».

    Για να φτάσεις στο πανέμορφο ΠΡΑΓΜΑΤΑ με την υπέροχη κιθαριστική μελωδία και τους στίχους που σε κάνουν να χαμογελάς όταν συνειδητοποιείς τι είναι αυτό που σιγοτραγουδάς στο αγνό, περιπαιχτικό του ρεφρέν.

    Στην έκδοση CD, θα ακολουθήσει το bonus track ΤΡΟΧΟΣ. Ένα ακόμη πολιτικό τραγούδι χωρίς όμως  (προφανή) επιθετική διάθεση πλέον. Μόνο Ska επιρροές και ορχήστρα πνευστών πάνω σε στίχους μαύρου χιούμορ. Που τσακίζει κόκαλα.

    Βλέπεις η Μαύρη Μαγιονέζα «δεν έχει το θεό της». Το δανείζομαι από το επόμενο κομμάτι, την ΠΡΟΣΕΥΧΗ για να σου περιγράψω τη μίξη από ένα κανονάκι (παραδοσιακό βυζαντινό όργανο), hip hop ρυθμών και στίχων που καθόλου δεν «μασάνε» σχετικά με τη συμπεριφορά και τις πρακτικές μερίδας του κλήρου. Κι ένα υπέροχο σόλο από …σφυρίγματα της κιθάρας μπροστά στον ενισχυτή (!) του Ορέστη (κιθαρίστα του συγκροτήματος) στη μέση να συμπληρώνει το κάδρο.

    Για να περάσουμε στην ΒΡΟΧΗ, την μπαλάντα του δίσκου. Αλλά τι συμβαίνει; Βάλς σε ρυθμό 3/4 ; Με κλασσική ορχήστρα εγχόρδων ηχογραφημένη ζωντανά; Η απίστευτη ενορχήστρωση και οι ανατριχιαστικές μελωδίες θα σου πάρουν πάνω από μια ακροάσεις για να τις απολαύσεις πλήρως αλλά θα τις εκτιμήσεις από την πρώτη στιγμή, σαν τους στίχους που θα σου μιλήσουν για την μοναξιά των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις και το στιβαρή μπασογραμμή του Κώστα (μπασίστα του συγκροτήματος) να υπογραμμίζει τη βαρύτητα του λόγου και των ηχοχρωμάτων.

    Στο ίδιο χαλαρό (αλλά σε λίγο πιο up tempo) πνεύμα κινείται το ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ. Πρόκειται για ένα υπέροχο κείμενο αγνώστου συγγραφέα από το διαδίκτυο που μιλάει για τα παιδικά χρόνια των 30 και 40 something, με εικόνες που θα σε γυρίσουν αρκετά χρόνια πίσω και ίσως  σε κάνουν να δεις νεότερούς και εαυτόν από μια άλλη σκοπιά.

    Η έκδοση CD θα τελειώσει με την ΕΛΠΙΔΑ: τεράστιες κιθάρες, σκοτεινές μελωδίες και εντυπωσιακές εναλλαγές  γύρω από μια παλιά ρώσικη παροιμία που έγινε πιο γνωστή στη χώρα μας από δήλωση γνωστού ποδοσφαιριστή. Όπως και να’ χει το αποτέλεσμα είναι ένα κομμάτι σκοτεινής ατμόσφαιρας που αναδύει αισιοδοξία και μαχητικότητα εκεί ακριβώς που δεν τις περίμενε κανείς. Και έτσι εμμέσως το τραγούδι αναδεικνύει το  γιατί τότε έχουν μεγαλύτερη αξία. 

    Το album ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ είναι διαθέσιμο σε δύο επιπλέον εκδόσεις πέραν την τυπική του CD. Η δεύτερη είναι σε βινύλιο 180 gr με διπλό εξώφυλλο και ειδικό/αναλογικό mastering. Η συγκεκριμένη έκδοση αν και περιέχει λιγότερα τραγούδια από την έκδοση CD, περιέχει ως bonus track ένα απίστευτο σχεδόν ορχηστρικό (!) κομμάτι με ζωντανά παιγμένα κρουστά να ανακατεύονται με beats, βαριές κιθάρες και σχιζοφρενικά φωνητικά. Κι ο στίχος τι λέει; Μα τίποτα φυσικά, Ο ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ ΑΠΕΡΓΕΙ άλλωστε!!

    Η έκδοση USΒ FLASH του album περιλαμβάνει επίσης το bonus track ΣΙΣΣΗ, ένα αλληγορικό, δυναμικό κομμάτι με τις κιθάρες να οργώνουν πάνω στις χορευτικές λούπες και τα στιβαρά μπασοτύμπανα. Σε αυτή την έκδοση θα βρείτε επίσης το πρώτο επίσημο videoclip του album (ΠΡΑΓΜΑΤΑ), καθώς και όλα τα κομμάτια οπτικοποιημένα με στίχους!
    Αυτό είναι λοιπόν το ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟΥΣ, που οι (ορκισμένοι πλέον) φίλοι της Μαύρης Μαγιονέζας και της σύγχρονης ροκ μουσικής με λόγο ύπαρξης, το περίμεναν για περισσότερο από δύο χρόνια: μια συλλογή από δεκαπέντε απίστευτα δυνατά και καλοδουλεμένα τραγούδια, φτιαγμένα από ένα από τα μακροβιότερα ελληνικά γκρουπ (και σίγουρα ένα από τα αυθεντικότερα). Η Μαύρη Μαγιονέζα πότε δεν πρόδωσε τους οπαδούς ή την μουσική της κι αυτό καθρεφτίζεται σε κάθε λεπτομέρεια αυτής της κυκλοφορίας. Ένα φοβερό album με προσωπικότητα, τσαμπουκά και άποψη. Ότι ακριβώς λείπει από την εγχώρια («εμπορική») σκηνή του σήμερα.
    Θα το βρεις στο επίσημο site του γκρουπ: mavri-magioneza.com
    καθώς και στα ενημερωμένα δισκάδικα. Κυκλοφορεί από την TECH KILLA RECORDS.

    ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ
    TRACKLIST:

    1. Αστική Σπηλιά
    2. Κατέβασέ Τους
    3. Δόγμα
    4. Δημόσιος Υπάλληλος
    5. Παραμύθι
    6. Σερίφη, Το Πιστόλι Σου
    7. Διάλογος
    8. Πράγματα
    9. Τροχός (bonus track στην έκδοση CD)
    10. Προσευχή
    11. Βροχή
    12. Για Σκέψου
    13. Ελπίδα
    14. Ο Στιχουργός Απεργεί (bonus track στην έκδοση βινυλίου)
    15. Σίσση (bonus track στην έκδοση USB FLASH)