ελληνική μουσική
    612 online   ·  210.851 μέλη

    Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής

    Japan88gr
    03.10.2010, 19:15

     

    25 Οκτωβρίου -14 Νοεμβρίου

    Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατό του Δημήτρη Μητρόπουλου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνει αφιέρωμα στο έργο του ως φόρο τιμής στον έλληνα αρχιμουσικό και συνθέτη που κέρδισε την παγκόσμια καταξίωση.

    25 Οκτωβρίου

    Ρεσιτάλ – Διάλεξη του πιανίστα Χάρη Δημαρά, ο οποίος ερμηνεύει και σχολιάζει τη Σονάτα για πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου.

     

    3 Νοεμβρίου

    Τελική φάση του Διεθνoύς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος» για Διεύθυνση Ορχήστρας και απονομή των βραβείων. Οι τρεις φιναλίστ του Διαγωνισμού, επιλεγμένοι από 217 υποψηφίων, διευθύνουν την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε αποσπάσματα έργων από το κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο (Μπετόβεν, Μπραμς, Ντεμπυσί, Μητρόπουλος, Τσαϊκόφσκι κ.ά.). Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι ο γερμανός αρχιμουσικός Κλάους Πέτερ Φλορ, ενώ όλη η εκδήλωση είναι συμπαραγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

     

    12 & 13 Νοεμβρίου

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον μεγάλο έλληνα αρχιμουσικό πραγματοποιείται Συνέδριο με τίτλο: «Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960)- Πενήντα χρόνια μετά». Το Συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και των περιοδικών «Μουσικολογία» και «Πολυφωνία» και επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν στην τριπλή δραστηριότητα του Δημήτρη Μητρόπουλου, ως αρχιμουσικού, συνθέτη και πιανίστα, καθώς και σε ζητήματα κριτικής. Η είσοδος στο Συνέδριο είναι ελεύθερη και πραγματοποιείται με δελτία προτεραιότητας που διανέμονται από το Μέγαρο.

    Ώρες Συνεδρίου:

    Παρασκευή 12 Νοεμβρίου: 9.30 π.μ. - 7.15 μ.μ.

    Σάββατο 13 Νοεμβρίου: 10.30 π.μ. - 7.45 μ.μ.

     

    14 Νοεμβρίου

    «Δημήτρης Μητρόπουλος: ένας πολύπλευρος δημιουργός», είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα αναδείξει τη συνθετική πλευρά του Μητρόπουλου, με έργα που σπάνια ακούγονται στις αίθουσες συναυλιών. Συντελεστές της συναυλίας είναι η μέτζο σοπράνο Αγγελική Καθαρίου, ο Σπύρος Γκικόντης βιολί, ο Θοδωρής Τζοβανάκης πιάνο, το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Χορωδία και Οργανικό σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα σύνολα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, ενώ τα έργα που θα ακουστούν είναι: Danse des Faunes για κουαρτέτο εγχόρδων, «Κασσιανή» σε ποίηση Κωστή Παλαμά, για φωνή και πιάνο, Κομμάτι για σόλο πιάνο, «Ave maris stella», για χορωδία, απόσπασμα από την όπερα Αδελφή Βεατρίκη, Κομμάτι κοντσέρτου για βιολί και πιάνο, «Αφροδίτη ουρανία» και «Παν» για φωνή και πιάνο, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, «Rκverie au bord de la mer» & «Scherzo» για σόλο πιάνο, «Αμαλία» για χορωδία και αποσπάσματα από τη μουσική για την τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή.