ελληνική μουσική
    841 online   ·  210.833 μέλη

    Τι ειναι τελικα το Alternative Rock?

    Mad4U
    27.11.2010, 23:08

    Εχει πλεον καθιερωθει σαν ειδος αλλα τι ακριβως ειναι?

    Πως το ξεχωριζουμε?

    Μηπως εχει πολλες υποκατηγοριες και πρεπει να καθοριστει εκ νεου? (indie, grundge, gothic-Rock, nu-metal)

    ή απλα ειναι ολα αυτα απο την στιγμη που οντως ειναι εναλακτικα?

     

    Για μενα το καλυτερο παραδειγμα ειναι οι Muse. Πιστευω το Muse-Alt Rock ειναι οπως το Coka-Cola.


    Lorelei
    30.11.2010, 01:18

    Τι εννοείς να καθοριστεί εκ νέου? Αφού ως είδος περιλαμβάνει και αυτές τις υποκατηγορίες που ανέφερες{#emotions_dlg.confused1}

     


    NikosRoman
    30.11.2010, 10:52

    Σε αυτην την κατηγορια σημερα θα εβαζα Smashing Pumpkins , Tool  και μια σειρα απο αλλες μπαντες που κακως χαρακτηριστικαν ως grunge οπως Mudhoney και Pearl Jam.Το εναλλακτικο ροκ αρχισε στο τελος του 80 και στις αρχες του 90 και μαζι με αυτο και ολες οι αλλαγες που επεφερε το ειδος αλλα και οι μουσικοι αυτης της γενιας.Αλλη νοοτροπια απο το μεταλ και το ροκ (ακομα και το ποπ)της δεκαετιας 80.

    Γραφω τις διαφορες στα γρηγορα γιατι μονο αν ακουσεις καταλαβαινεις και οχι αν γραψω πεντε σελιδες.

    Διαφορετικη προσεγγιση στην ρυθμικη αγωγη.Με λιγα λογια δεν "ντρεπονται" να δοκιμασουν να ξεφυγουν απο τον πυρηνα απλων ρυθμων που εδιναν ενα δυνατο ρεφρεν και που υπηρχε ως κανονας μεχρι τοτε.Το εναλακτικο σου συστηνεται απο την αρχη ρυθμικα δυνατα και διαφορετικα.

    Οι γραμμες της φωνης εγιναν πιο πολυπλοκες και πιο συνθετες χωρις να κουραζουν αλλα παντα κρατωντας το ενδιαφερον του ακροατη γιατι απλωθηκαν σε ολο το τραγουδι αφαιρωντας τον μεχρι τοτε κανονα των τεσσαρων τεταρτων μετρηματων που η φωνη απλα υπηρχε(μαζι με το ταλεντο του τραγουδιστη) ενω τωρα πια παιρνει τον δικο της ρολο(ακομα και αν ο τραγουδιστης δεν εχει τις ικανοτητες.Υπηρξαν τετοιοι για εμενα-που ομως δεν με ενοχλησαν στο τελικο αποτελεσμα).

    Οι μπαντες αυτες αλλαξαν ριζικα και την αποψη των υπολοιπων οργανων.Οι κιθαρες δενουν χωρις να ξεκουφαινουν (αλλα οταν το κανουν, του δινουν και καταλαβαινει),παιζουν σχηματα χωρις να τα αποκαλεις "σολα" ενω ειμαστε και στην αρχη μιας νεας προσεγγισης(ψηφιακης) στα πληκτρα οπου βοηθουμενα και απο την τοτε τεχνολογια δεν κρατανε "πλατες" αλλα δινουν φρασεις και ηχους που αν ελειπαν το τραγουδι δεν θα ηταν το ιδιο.

    Και τελος η παραγωγη "ανακατεψε" ξανα την τραπουλα.Ισως απο "σκληρη" εγινε πιο καλλιτεχνικη.Δεν εχασε ομως την ροκ μορφη της.Αλλωστε απο οσο θυμαμαι απο φιλους μου που ακουγαν Depeche mode και ενα πιο ευρυ φασμα της ποπ,ξαφνικα επεσαν με τα μουτρα στους Alice in chains και στους Nirvana αποκυρυσωντας το μουσικο παρελθον τους και αποδεχομενοι τον νεο αυτο "ενναλακτικο" ηχο ...οχι ως μεταλ αλλα ως ακραιο ποπ ροκ.Ολες οι αλλες κατηγοριες που αναφερεις ηρθαν τα επομενα χρονια απο το 90.

    Σε πολυ γενικες γραμμες αυτη ειναι η αποψη μου.Αποφευγω παντα να γραφω παραδειγματα με ονοματα απο μπαντες γιατι ακομα και σημερα πολλες μπαντες της τοτε εποχης ,τις εχω σε αλλες κατηγοριες απο αυτες που πολλοι νομιζουν οτι ειναι.


    -----------------
    Αν τελικα αποφασισεις να παντρευτεις,παρε μια "κοντη".Το κακο που θα σε'βρει θα ειναι μικροτερο.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosRoman στις 30-11-2010 10:56 ]


    jj7
    30.11.2010, 11:05

    το "εναλλακτικό" ρόκ άρχισε από την αμερική και συγκεκριμένα από τους Pixies....αυτοί άνοιξαν το δρόμο για όλους τους υπόλοιπους


    djmetronomos
    30.11.2010, 11:31

    Με απλά λόγια... επειδή ζούσα στην Αμερική την εποχή που εμφανίστηκε - οι "alternative" μπάντες εμφανίστηκαν στον απόηχο του new wave/punk. Ήταν αυτές που δεν είχαν συμβόλαιο με μεγάλες δισκογραφικές και που τα δισκάκια τους παίζονταν στους κολλεγιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς... Ένα από τα πρώτα alternative γκρουπ ήταν οι REM, άσχετα αν μετά έγιναν αυτό που έγιναν. Εκείνη την εποχή (αρχές 80's), χρησιμοποιούσαν και τον όρο "college Rock".
    Οι σταθμοί που εδρεύουν σε πανεπιστήμια έχουν μεγάλη πέραση στις ΗΠΑ και μεγάλη εμβέλεια, δεν τους ακούνε μόνο φοιτητές. Από τους πιο γνωστούς είναι ο WFMU σε κολλέγιο του East Orange, New Jersey, ο οποίος πριν μερικά χρόνια μετακόμισε από το χώρο του κολλεγίου κι έγινε "κανονικός" σταθμός, διατηρώντας όμως το πνεύμα του alternative και DIY. Οι dj's δεν πληρώνονται, ο σταθμός δεν παίζει διαφημίσεις, αλλά μια φορά τον χρόνο κάνουν έρανο από τον αέρα, στον οποίο υπάρχει πάντα ανταπόκριση από ακροατές που θέλουν να υπάρχουν τέτοιοι σταθμοί που δεν παίζουν τα χιτάκια των δισκογραφικών...
    Σίγουρα οι Pixies ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία, αλλά και γκρουπ όπως οι Pavement, Feelies, Sonic Youth...
    Απλά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα το alternative του σήμερα να γίνει το mainstream του αύριο... Όπως ας πούμε συνέβη με τους R.E.M.


    periigitis
    30.11.2010, 12:24

    Πολύ πριν αυτούς που αναφέρετε υπάρχουν δείγματα, απ;o νωρίς στη δεκαετία του '80 ακόμη, αυτού που αργότερα ονομάστηκε Alternative.

    Υπάρχουν groups που αν μη τι άλλο θα μπορούσαν να θεωρήθούν προάγγελοι.

    Οι Cure για παράδειγμα στο απόγειο της καριέρας τους με τα ανεπανάληπτα Pornography και The Top

    Οι Birthday Party που υπήρξαν κατα κάποιον τρόπο οι πρόγονοι των Nick Cave and the Bad Seeds

    Οι Jesus and Mary Chain

    Οι Public Image Ltd του John Lyndon των Sex Pistols

    Οι μοναδικοί Cocteau Twins

    και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί

    ακόμη και οι Clash της μετά Jones εποχής

    Παρ' όλ' αυτά δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι κατηγοριοποιήσεις βοηθούν σε κάτι ουσιαστικά. Αφήστε που οι διαχωριστικές γραμμές είναι πολύ δύσκολες;

    Για παράδειγμα οι Doors είναι classic ή alternative; Τo ίδιο ερώτημα ισχύει και για τους Bauhaus ακόμη και τους Velvet Underground!!   

      


    Lorelei
    30.11.2010, 20:38

    Βασικά συμφωνώ ότι μερικές φορές είναι πολύ λεπτά τα όρια ανάμεσα στα είδη... γι' αυτό και συχνά πολλές μπάντες δεν ανήκουν σε ένα μόνο είδος... Τους Doors ας πούμε εγώ θα τους έλεγα Psychedelic, αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό! Οι χαρακτηρισμοί είναι απλά βοηθητικοί και όχι απόλυτοι και αυτό είναι άλλωστε το ωραίο...

    Τώρα για το Alternative Rock τα περισσότερα τα είπατε...Να προσθέσω μόνο ότι πολλές φορές οι στίχοι και τα θέματα των τραγουδιών σ' αυτό το είδος αντανακλούν διάφορα κοινωνικά ζητήματα...

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Lorelei στις 30-11-2010 20:39 ]


    rollinngstone
    30.11.2010, 21:39

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο Rock & Pop: Όλη η ιστορία, των εκδόσεων Ψυχογιός, σχετικά με το Alternative Rock:

    Ο όρος Alternative Rock, ενώ σημαίνει μια γενική κατηγορία στην οποία εντάσσονται πολλά συγκροτήματα που διαφέρουν από άποψη στυλ μουσικής και δραστηριοποιήθηκαν στη δεκαετία του 1980 και του 1990, είναι κατά κανόνα ο αμερικάνικος όρος που αναφέρεται σε κάθε αριστερίζον συγκρότημα με όχι ευρεία απήχηση. Την ίδια στιγμή, ο όρος "ανεξάρτητη" ροκ αναφέρεται κυρίως στα βρετανικά συγκροτήματα που ηχογραφούν σε συνεργασία με μικρότερες, ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες, πράγμα που σημαίνει πως είναι συγκροτήματα με όχι ευρεία απήχηση.

    Συνεπώς, δεν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε ένα συγκρότημα στο τομέα του Alternative Rock με βάση τη μουσική του, αλλά γενικά με τη βαθύτερη ουσία του status του και της περιβολής του, καθώς επίσης και της εμπορικής του απήχησης. Για αυτό, όσο και αν μπορεί να φανεί παράξενο σε κάποιον οι U2, οι Radiohead μπορούσαν να χαρακτηριστούν κάποτε εναλλακτικά. γκρουπ. Σημέρα όμως φυσικά, δεδομένων των προαναφερόμενων, ο όρος αυτός δεν μπορεί να τους αποδωθεί!!