ελληνική μουσική
    830 online   ·  210.833 μέλη

    Νότες στο κλαρινο για αρχαριο

    diochris
    11.03.2011, 00:13

    καλησπερα παιδια)μολις χτες πηρα το πρωτο μου κλαρινο κ αν κ δν ηξερα τιποτα μπορεσα και εβγαλα μπαλαμο,μηλο μ κοκκινο κ μερικα ακομα παροδοσιακα!(πρωην μουσικος).

    Τωρα θελω να ρωτησω τις υφεσεις και τις διεσεις ποιος ειναι ο πιο ευκολος και γρηγορος τροπος να τις πεξεις?να κρατας μιση κλειστη την τρυπα η υπαρχει κανενα κουμπι που να με βοηθαει?

    Επισης θα ηθελα να ρωτησω ποσες οκταβες πιανει ενα κλαρινο σι με μολ και για να τις παιξω εχει να κανει μονο με το φυσιμα η παταω και κανενα κουμπι?

    Ευχαριστω προκαταβολικα!)

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 11-03-2011 00:29 ]


    thanaish
    01.04.2011, 02:16

    Γειά σου, και εγώ στην ίδια φάση είμαι, εδώ και τρείς μήνες αγόρασα λόγω κεκτημένης ταχύτητας τρία κλαρίνα (!!) (το πρώτο ήταν χάλια indian made (δεν έπαιζε με τίποτα) - το άλλο Βuffet r13 από μέλος του φόρουμ (Smile) και ένα buffet Β10 πολύ φτηνά από ebay γιατί δεν ήθελα να χαλάσω ως αρχάριος το r13..

    Ως ερασιτέχνης μουσικός πιάνο- keyboard - κιθάρα- μπάσο (όλα από λίγο), σκυλομετάνιωσα που δεν είχα ασχοληθεί με το κλαρίνο (και τα πνευστά γενικότερα) είκοσι τριάντα χρόνια πριν.....

    Σε αυτά που ρωτάς, αρχικά τι κλαρίνο έχεις , Γαλλικό (Boem) ή Γερμανικό σύστημα (muller-albert).Αν έχεις το δεύτερο που είναι απλούστερο, όντως με το κλείσιμο της μισής τρύπας παίζουν τα μόρια,  όχι όμως  τις διέσεις- υφέσεις, για αυτές υπάρχουν αντίστοιχα πατήματα. Όμως η "μάσκα"  (embouchure) είναι το 90% στο παίξιμο των μορίων, αλλά και του καθαρού  σε τόνο και σε χροιά ήχου στις τρεις περίπου οκτάβες που έχεις το κλαρίνο.Για τις ψηλές νότες υπάρχει και κατάληλο πάτημα στα κλειδιά αλλά εάν δεν έχεις ωριμάσει λίγο στο φύσημα θα σου φαίνεται πολύ δύσκολο έως απίθανο να πας ψηλά.

    Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά θέματα για το κλαρίνο στα ελληνικά φόρουμ.... οπότε αναγκαστικά θα ψάξεις σε ξένα φόρουμ. Ενδεικτικά http://www.gtc-music1.com/forum/ αλλά και το http://toklarino.blogspot.com/ (αν μας επιτρέπει ο αδμιν).

    Καλό είναι όμως να συζητάμε  και στο φόρουμ εδώ αυτά τα θέματα, θα είχε ενδιαφέρον για αρκετούς.

    Τέλος, ένας από τους καλύτερους κλαρινιτζίδες αυτή τη στιγμή, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος


    Link

    " target="_blank"> align=right>[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : thanaish στις 01-04-2011 02:22 ]


    dimarasjim
    05.04.2011, 15:28
    Οι περισσότεροι πνευστοί αγωνίζονται αρκετά μέχρι να μάθουν να ελέχγουν σωστά τη μάσκα τους. Πολυ εντυπωσιακό που κατάφερες να παίξεις τόσα τραγούδια σε μια μέρα.
    solo-clarino
    28.04.2011, 01:19
    Το gtc-music1.com είναι νομίζω το καλύτυερο σαιτ/φορουμ για κλαριτζήδες και εραστές του δημοτικού τραγουδιού.
    DhmhtroulaLefkada
    02.11.2013, 12:32
    kalhspera kai egw twra thelw na ksekinhsw klarino den kserw katholou mhpws mporeite na mou susthsete kapia marka h telos panton ta prwta bhmata pouu prepei na kanw gia na ksekinhsw na mathainw...???? :)
    CONDUCTOR
    03.03.2014, 13:42

    Απαντώ πρώτα στη Δημητρούλα που προφανώς είναι απο Λευκάδα. Έχει μια εξαιρετική Φιλαρμονική εκεί όπου θα μάθεις σίγουρα και εγγυημένα.

    Οι υπόλοιπποι φίλοι...

    Αναφέρεστε στο παραδοσιακό κλαρίνο, άρα στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε ένα κλαρίνο τύπου μίλερ (το λεγόμενο απλό με λίγα κλειδιά) και σε τονκότητα Ντο. Στο κλαρίνο τύπου μίλερ μπορεί κανείς να παίξει σε πολλές περιπτώσεις με το κλείσιμο μισής τρύπας για να πετύχει ημιτόνιο η και κόματα του τόνου. Οι διεσεις και οι υφέσεις βρίσκονται δίπλα από τις κύριες νότες. και πρόκειται για τα κλειδιά που είναι ανέμεσα απο τις τρύπες. Μπορεί να κατεβάσει κανείς απο το ίντερνετ πίνακες που είναι επεξηγηματικότατοι. Επίσης η μάσκα βοηθάει πολύ


    CONDUCTOR
    03.03.2014, 13:47

    Ξέχασα... το κλαρίνο έχει έκταση σχεδόν τεσσάρων οκτάβων. Στο παραδοσιακό όταν κάποιος μπορεί να παίξει στις τρεις αφήνοντας τη ψηλότερη, εκτιμώ ότι έιναι υπερ καλυμένος 


    alekos13
    03.09.2015, 20:10

    giasas asxoloume edo kai tria xronia me to klarino kai tha sas protina auto edo to klarino http://www.nakas.gr/NakasMusic/default.aspx?id=19&cId=1029&pId=33589 kai ama tha thelete na mathete na pezete kalo tha itan na apeuthinthite se ena daskalo

    [ τροποποιήθηκε από τον/την alekos13, 04-09-2015 02:04 ]