ελληνική μουσική
    564 online   ·  210.848 μέλη

    Η Βάσω Αλλαγιάννη είναι το ρέϊκι του τραγουδιού!

    VAGHALF
    14.03.2005, 20:53
    Βάσω Αλλαγιάννη. Η γυναίκα που κρύβεται πίσω από τις επιτυχίες "Υδροχόος", "Λεμόνι στην πορτοκαλιά", "Απόψε σιωπηλοί(δεν θέλω να ‘μαστε ούτε φίλοι ούτε εχθροί)", "Δεν είσαι πουθενά" κ.α. Γειτόνισσα του Μάνου Λοϊζου, έμαθε μουσική από τον Νότη Μαυρουδή και αγάπησε τρελά τον Μανώλη Ρασούλη. Αυτός μόλις χώρισαν, κλαίγοντας στον Εθνικό κήπο της έγραψε το "Αν πεθάνει μια αγάπη" που είπε αργότερα η Χαρούλα Αλεξίου.
    Είναι η πρώτη που έφερε το ρέϊκι στην Ελλάδα. Καθηγήτρια για χρόνια στον πρωτοποριακό αυτό τρόπο αυτογνωσίας, διαλογισμού και θεραπείας με την δύναμη της θέλησης και του μυαλού! Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ζει μεγάλο μέρος του χρόνου στην Ινδία σε ένα σπίτι που έχει αγοράσει εκεί. Στο σπίτι της, μια μονοκατοικία στον Βύρωνα, σε περιμένει ένα δάσος από πανέμορφα καταπράσινα μπαμπού. Ανοίγει το παράθυρο και το θρόισμα τους είναι ο πρώτος λόγος για να ηρεμήσεις. Ο δεύτερος είναι η φωνή της. Οι επόμενοι είναι πολλοί. Ακόμα και το παγωμένο τσάι από κάρδαμο με ένα φυλλαράκι από δυόσμο που σου προσφέρει...
    Svarno. Στα σανσκριτικά σημαίνει ΧΡΥΣΑΦΙ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. Είναι το όνομά της. Είναι η αλήθεια της. Ένας δίσκος αφιερωμένος στον έρωτα του κύματος με τον βράχο...
    Ελάτε να γνωρίσουμε τον όμορφο κόσμο της...

    1.- Ο κόσμος ξέρει τη δουλειά σας, αλλά δεν ξέρει ποια είστε. Πώς ξεκίνησε η επαφή σας με τη μουσική και τη στιχουργική;
    Ξεκίνησα να μαθαίνω μουσική στα 28 μου. Μέχρι τότε είχα ερωτευθεί, είχα παντρευτεί και είχα κάνει ένα καταπληκτικό παιδί και ταυτόχρονα ζωγράφιζα με πάθος. Τότε ήρθε και η αγάπη μου για τη μουσική. Κάποια στιγμή άρχισα να φτιάχνω τραγουδάκια, και να γράφω και τους στίχους. Τα έπαιζα, τα τραγουδούσα, τα μαγνητοφωνούσα, τα άκουγα και μετά τα έσβηνα. Αυτή η δουλειά γινότανε πολύ καιρό. Από αυτά, κρατούσα και κανένα που μου άρεσε. Ένα από αυτά ήτανε και ο «Γλάρος» που είκοσι χρόνια μετά το τραγούδησε ο Μανώλης Λιδάκης στον ένα κύκλο από τους «4 κύκλους τραγουδιών» που έχω κάνει τον έναν εγώ. Πολύ αργότερα και μετά από πολλές αλλαγές στην προσωπική μου ζωή βρέθηκα να φτιάχνω τραγούδια μαζί με τον Μανώλη Ρασούλη. Ήτανε πολύ δημιουργική εποχή αυτή. Μαζί με πολλά άλλα είχαμε φτιάξει και τον «Υδροχόο» και το «Λεμόνι στην πορτοκαλιά» με στίχους του Μανώλη. Ήτανε η πρώτη φορά που κάποιος έκανε στίχους στις μελωδίες μου.
    Ενθουσιάστηκα, μου άρεσαν πολύ. Ο Νίκος Παπάζογλου ήτανε φίλος μου. Μια μέρα τα άκουσε και του άρεσαν. Τα είπε στο δίσκο του «Χαράτσι». Μετά έγραψα το «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» με στίχους πάλι του Μανώλη Ρασούλη, που το τραγούδησε και αυτό πολύ αργότερα ο Νίκο. Συνέχισα γράφοντας μόνη μου και τους στίχους, στα περισσότερα τραγούδια μου. Μετά έγραψα για τον Παπάζογλου και το «Απόψε σιωπηλοί». ¶ρχισα να γράφω για χωρισμούς… Τα τραγούδια μου ακολουθούν το ταξίδι της καρδιάς μου και το διηγούνται.

    2. – «Υδροχόος», «Λεμόνι στην πορτοκαλιά», «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ», «Απόψε σιωπηλοί», «Δεν είσαι πουθενά», «Γλάρος», κ.ά. είναι δικά σας τραγούδια. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;
    Αλήθεια δεν ξέρω να σας πω τη συνταγή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν αρκούμαι εύκολα με ότι κάνω.
    Πάντα γράφω πολλά και κρατάω λίγα. Και κάτι ακόμα, μου αρέσει να είμαι άμεση και απλή και στη μουσική μου και στο στίχο μου. Μου αρέσει να εκφράζω τα συναισθήματά μου και όχι να τα υπονοώ. Ύστερα είχα και την τύχη να φτιάξω καλά τραγούδια μια εποχή που αν κάτι άρεσε αποκτούσε φαν.
    Επίσης να πούνε τα τραγούδια μου πολύ καλοί τραγουδιστές πολύ αγαπημένοι του κόσμου, με υπέροχες φωνές. Έχετε ακούσει το «Απόψε σιωπηλοί» με το Νίκο Παπάζογλου, με τον Μανώλη Λιδάκη το «Γλάρο»; Πώς το ερμηνεύει έτσι; Ή το «Ξαφνικά η καρδιά» με το Δημήτρη Μπάση, το «Πόρτες ανοιχτές» με τη Χαρούλα Αλεξίου; Ε, πέστε μου, δεν είμαι τυχερή;

    3. - «Svarno», στα σανσκριτικά σημαίνει: Χρυσάφι ψυχής. Αποτελεί τον τίτλο της νέας σας δουλειάς, τι θα ακούσουμε;
    Σε αυτόν τον δίσκο θα ακούσετε ορχηστική μουσική. Αυτό το άλμπουμ περιέχει 17 κομμάτια, τα 15 χωρίς στίχο. Είπα να εκθέσω τις μουσικές μου χωρίς την υποστήριξη του λόγου και μιας καλής φωνής. Εκτός από 2 κομμάτια που έχουν στίχο και που τα τραγουδάω εγώ. Το ένα από τα δύο, το «Βοτσαλάκι», είναι σε ένα μικρό σιντάκι μέσα στο άλμπουμ και το άλλο το «Πολυαγαπημένε μου» είναι μέσα στον κυρίως δίσκο. Από τα κομμάτια του δίσκου κάποια είναι από προηγούμενα τραγούδια μου που ήθελα να τα ξαναφτιάξω και τα υπόλοιπα είναι κομμάτια που τα έγραψα για αυτόν τον δίσκο. Επίσης το εσωτερικό του άλμπουμ είναι ένα μικρό βιβλίο με 48 σελίδες με στίχους μου που αντιστοιχούν σε κάθε μουσική. Έτσι για να μην πουν οι μελωδίες μου ότι τις άφησα τελείως μόνες τους…

    4. – Τι περιμένετε από το «Svarno»;
    Να γεμίζει με χαρά όλους όσους το ακούνε.
    Να τους συντροφεύει στα όνειρά τους.
    Να τους ταξιδεύει σε όμορφους τόπους μέσα τους όπως και εμένα.
    Να τους ανοίγει την καρδιά και να τους γεμίζει με όμορφα συναισθήματα. Να αγαπηθεί αν το αξίζει…

    5. – Τον μισό χρόνο ζείτε στην Ινδία, ποια στοιχεία σας ελκύουν εκεί.
    Ο Μύθος που είναι ακόμα ζωντανός στη ζωή αυτού του λαού. Η σοφία του. Η μαγική ενέργεια αυτής της χώρας που εκφράζεται με χρώματα με μουσικές με αρώματα και με πανέμορφες γυναίκες με τα πολύχρωμα μεταξωτά σάρια να ανεμίζουν στο πέρασμά τους. Η φύση που οργιάζει και οι μουσώνες όταν αρχίζουν και η γη τους καταπίνει και καρπίζει και ανθίζουνε τα φούλια και μοσχοβολάει η νύχτα.
    Η Ινδία είναι η πιο θηλυκιά χώρα στον κόσμο. Η πιο ερωτική, τυλιγμένη σε πολύχρωμα μετάξια και πέπλα. Είναι ευαίσθητη και αισθησιακή και χρειάζεται ευαισθησία για να σου αποκαλυφθεί και να σου χαριστεί, και να σε μαγέψει για πάντα.

    6. – Τι σας συγκινεί;
    Η αθωότητα, η αμεσότητα, η απλότητα, η ομορφιά. Οι άνθρωποι.

    7. – Στην Ελλάδα τι σας αρέσει και τι όχι;
    Η θάλασσα, η μουσική, το χρώμα του ουρανού, τα ψαροχώρια και οι ψαράδες.
    Δεν μου αρέσει καθόλου η ανευθυνότητα, η πονηριά, ο εγωκεντρισμός, ο ωχμωραδερφισμός, η αψυχολόγητη εκπαίδευση των παιδιών μέσα στην οικογένεια, η ξεχασμένη σοφία. Δεν θέλω να πω άλλα…

    8. – Είστε η πρώτη που φέρατε το Reiki στη χώρα μας. Εξηγείστε μας τι είναι και σε τι θα μας χρησίμευε;
    Δεν είναι ακριβώς έτσι. Είμαι όμως η πρώτη που το διέδωσε τόσο πολύ στην Ελλάδα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να κάνει τους ανθρώπους να το σεβαστούν και να το χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο.
    Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο. Ακόμα αμφισβητούσαν την ομοιοπαθητική και τον βελονισμό στην Ελλάδα και έγραφαν ότι ήτανε «παραθρησκευτικές οργανώσεις». Είναι η καχυποψία, η στενομυαλιά και ο φόβος για το καινούργιο και το άγνωστο στον τόπο μας. Εκτός και αν γίνει κάτι μόδα και τότε πάμε όλοι μαζί σπρώχνοντας.
    Το Reiki λοιπόν, είναι ένα ολιστικό θεραπευτικό σύστημα πανάρχαιο. Το χρησιμοποιούσαν σε όλους τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς. Το χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα, ο Ασκληπιός και ο Ιπποκράτης και θεράπευαν σώμα, ψυχή, πνεύμα. Επίσης στην αρχαία Αίγυπτο, στην Κίνα και στο Θιβέτ, Ινδία. Του έδωσαν το όνομα Reiki, χρησιμοποιώντας το αρχαίο ελληνικό Ρει, και το γιαπωνεζικο Κi, που σημαίνει ενέργεια ζωής που ρέοντας θεραπεύει. Φέρνει ισορροπία και αρμονία και στα τρία επίπεδα που αφορούν μια ανθρώπινη ύπαρξη, ΝΟΥΣ – ΨΥΧΗ – ΣΩΜΑ. Ο μαθητής δεν χρειάζεται να έχει καμία ιδιαίτερη δυνατότητα για να μαθητεύσει στο Reiki. Χρειάζεται μόνο να θέλεις το καλό για τον εαυτό σου και τους άλλους. Επίσης χρησιμοποιώντας το φέρνεις στον εαυτό σου αυτογνωσία, εμπιστοσύνη, αυτοσεβασμό, αγάπη.

    9. – Πού θα αφιερώνατε την τελευταία δουλειά σας;
    Αφού το «Svarno» σημαίνει θεϊκό χρυσάφι στην καρδιά και στην ψυχή και είναι ο πιο προσωπικός μου δίσκος, τον έχω αφιερώσει στην Aloka, την κόρη μου που φωτίζει την ψυχή μου με την ύπαρξή της και την αγάπη της.

    *o Δίσκος “Svarno” της Βάσως Αλλαγιάννη κυκλοφορεί από την Libra music.
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ REVIEW ΓΙΑ SVARNO