ελληνική μουσική
    776 online   ·  210.833 μέλη

    Δεκάδες νεκροί από επίθεση ακροδεξιού με στολή αστυνομικού στη Νορβηγία

    mary_omikron
    23.07.2011, 13:57

    Τραγωδία στη Νορβηγία

    Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011, 11:00

    Σφαγή με θύματα τουλάχιστον 91 ανθρώπους έγινε στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο, μετά από «τυφλή» επίθεση ενόπλου ακροδεξιού σε συνέδριο νεολαίας του Εργατικού Κόμματος και ισχυρότατης έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου εμπρός από κυβερνητικό κτήριο, το απόγευμα της Παρασκευής. 

    Δράστης και των δύο επιθέσεων, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι ο Νορβηγός Αντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ, 32 ετών. Ο Α. Μπρέιβικ συνελήφθη και περιγράφεται από τις Αρχές ως άτομο με ακροδεξιές πολιτικές πεποιθήσεις και... ισλαμοφοβία.

     

    Μετά τη σύλληψη του 32χρονου η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί Οτόγια.

    Ασάφεια επικρατεί ως προς τον ακριβή αριθμό των νεκρών με τα νοσοκομεία να τον ανεβάζουν στους 100 και να κάνουν έκκληση για προσφορά αίματος. Σημειώνεται ότι τα θύματα στο νησί Οτόια ήταν στην πλειοψηφία τους ανήλικοι.

    Η πρώτη επίθεση

    Λίγα λεπτά μετά τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής, ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε μέχρι την πιο απομακρυσμένη συνοικία του Όσλο. Ένα όχημα παγιδευμένο με πολλά κιλά εκρηκτικά, όχημα που ήταν παρκαρισμένο έξω από ένα κυβερνητικό κτήριο εξερράγη, σκορπίζοντας τον τρόμο και τον όλεθρο.

    Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο, όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά.

    Δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη, χιλιάδες πολίτες σε κατάσταση πανικού βγήκαν από τα κτήρια, ενώ όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και οι οδικές αρτηρίες του Όσλο έκλεισαν. Φωνές, ουρλιαχτά και σειρήνες των πυροσβεστικών, περιπολικών και ασθενοφόρων ακούγονταν από την καρδιά του κατά τα άλλα ήσυχου κέντρου της πόλης.

    Επτά νεκροί και τουλάχιστον 15 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός αυτής της επίθεσης, όμως  εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα κτήρια που καταστράφηκαν.

    Η δεύτερη επίθεση

    Λίγο αργότερα έγινε και δεύτερη επίθεση από έναν ένοπλο άνδρα σε παιδική κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο, όπου συνεδρίαζε η νεολαία του κυβερνητικού Εργατικού Κόμματος. Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 700 άνθρωποι. Ο δράστης ντυμένος με στολή αστυνομικού άνοιξε πυρ κατά των συγκεντρωμένων σκοτώνοντας 84 ανθρώπους.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να σταθούν μπροστά του και αφού αυτοί τον υπάκουσαν άρχισε να τους πυροβολεί αδιακρίτως ενώ ο κόσμος έπεφτε στο νερό προσπαθώντας να διαφύγει κολυμπώντας ή κρυβόταν στους θάμνους και τα δέντρα.

    (Έπεσαν στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τους πυροβολισμούς)

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν οπλισμένος με πιστόλι, αυτόματο όπλο και επαναληπτική καραμπίνα.

    Ποίος είναι ο δράστης

    Ο νορβηγικός τηλεοπτικός σταθμός TV2 μετέδωσε ότι ο συλληφθείς είναι νορβηγός, 32 ετών, ψηλός και ξανθός και ονομάζεται Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, του απαγγέλθηκαν ήδη κατηγορίες για τη βομβιστική επίθεση αλλά και για την επίθεση στο νησί Οτόγια.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από μία ιστοσελίδα του υπόπτου για τις επιθέσεις προκύπτει ότι προφανώς ο συλληφθείς είναι ακροδεξιός, φονταμενταλιστής με απόψεις εχθρικές για το Ισλάμ.

    Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και όταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

    Η σελίδα του δράστη στο Facebook έχει μπλοκαριστεί, ωστόσο, σε αυτήν ο ίδιος ανέφερε ως ενδιαφέροντά του το μπόντι-μπίλντινγκ, τις συντηρητικές πολιτικές θέσεις και τη μασονία.

    Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο συλληφθείς είχε ανοίξει έναν λογαριασμό στο Twitter πριν από λίγες μέρες και είχε ανεβάσει ένα και μοναδικό μήνυμα στις 17 Ιουλίου: «Ένας άνθρωπος που έχει άποψη ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα».

    Έξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο δράστης ως διεύθυνση κατοικίας - ένα τετραόροφο με κόκκινα τούβλα- στο δυτικό Οσλο βρίσκονται περίπου δέκα αστυνομικοί.

    Η Αστυνομία πιστεύει ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο συμβάντων. Υπάρχουν μαρτυρίες που ενισχύουν αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.

    «Εθνική τραγωδία» η επίθεση στο Όσλο

    Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «εθνική τραγωδία» τη διπλή δολοφονική επίθεση στο Όσλο και στα περίχωρά του, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 87 άνθρωποι.


    (Συγκλονιστικές εικόνες με τους νεκρούς στο νησί Ουτόγια)

    «Ποτέ άλλοτε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει πληγεί η χώρα μας από ένα έγκλημα τέτοιας έκτασης» είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Σοκ στη διεθνή κοινότητα

    Το Ισραήλ εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήρια του στη Νορβηγία και πρόσφερε τη βοήθειά του μετά τη χθεσινή διπλή δολοφονική επίθεση στο Όσλο και στα περίχωρά του, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 91 ανθρώπους.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ επικοινώνησε με τους υπεύθυνους της νορβηγικής κυβέρνησης για να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των επιθέσεων και τους πρόσφερε τη βοήθεια του Ισραήλ. Οι Νορβηγοί ευχαρίστησαν τον υπουργό Άμυνας, αλλά δήλωσαν ότι για την ώρα δεν έχουν ανάγκη βοηθείας, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο.

    Παράλληλα, οι Φιλιππίνες εξέφρασαν με τη σειρά τους την βαθιά τους θλίψη και οδύνη για τις επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου Μπενίνιο Ακίνο του Γ’.

    Η εκπρόσωπος του προέδρου Αμπιγκέιλ Βάλτε είπε ότι η Νορβηγία είναι μία πολύ φιλική χώρα των Φιλιππίνων καθώς το Όσλο είναι ο διαμεσολαβητής των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κομμουνιστές αντάρτες.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι με βάση τις αρχικές πληροφορίες δεν υπάρχουν Φιλιππινέζοι μεταξύ των θυμάτων.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 16.000 Φιλιππινέζοι ζουν στη Νορβηγία.

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=353041&cid=5


    MariannaLappa
    24.07.2011, 17:12
    Άκουσα σήμερα στην τηλεόραση, ότι αυτή την επίθεση τη σχεδίαζε από το 2009 κι ότι τη θεωρούσε ως απαραίτητη ενέργεια για να αλλάξει την κοινωνία (ή κάπως έτσι, δε θυμάμαι πώς το είπε ακριβώς...)
    optiras
    27.07.2011, 20:10

    Ναι,έτσι φαίνεται :

    http://te-ra-stio.blogspot.com/2011/07/o-video.html

    Συνήθως υπάρχουν ''προειδοποιήσεις'' ή ενδείξεις σε τέτοιες περιπτώσεις...

    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προτιμούν (;) όμως να κυνηγάν χρήστες  που κατεβάζουν τσάμπα ταινίες και τραγούδια παρά να αποτρέπουν τέτοιου είδους πράξεις...

    Μένει να διαπιστώσουμε αν την δραστηριότητα στο ίντερνετ αυτού του εγκληματία την  είχε υπόψη του ο ''μεγάλος αδερφός'' (το θεωρώ αρκετά πιθανό) και αν κάποιοι άφησαν τα γεγονότα σκοπίμως να εξελιχθούν έτσι όπως έγινε... 

     

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : optiras στις 27-07-2011 20:12 ]


    Spirous
    01.08.2011, 21:33
    Το αυγό του φιδιού πρέπει να γίνεται ομελέτα πριν βγει από μέσα το φιδάκι.
    optiras
    26.08.2011, 18:16

    Σύμφωνα με άρθρο στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Hellenic Nexus η νορβηγική κυβέρνηση είχε ειδοποιήθει μέρες πριν και δεν έκανε τίποτα...Φαίνεται λοιπόν ότι η αδράνεια δεν ήταν και τόσο τυχαία....

    http://www.nexushellas.gr/index.php?option=com_ab_archives&year=2011&month=08

    Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Τρίτο Μάτι γινόταν αναφορά σε ένα σχόλιο για πρόγραμμα ελέγχου του νου (ΜΚ ultra κτλ) αλλά δεν βρήκα αναφορά στην ιστοσελίδα

    http://www.tritomati.gr/index.php?option=com_ab_archives&year=2011&month=07

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : optiras στις 26-08-2011 18:18 ]


    mary_omikron
    26.08.2011, 21:30

    Το λινκ για το Τρίτο Μάτι μου βγάζει "google chrome could not connect"...

    Ο έλεγχος του νού δεν έχει σχέση με την παλιά μέθοδο Σύλβα εε?   είναι άλλο πράγμα?


    -----------------
    Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 26-08-2011 21:33 ]


    optiras
    27.08.2011, 07:01

    Παράθεση:

    Το μέλος mary_omikron στις 26-08-2011 στις 21:30 έγραψε...

    Το λινκ για το Τρίτο Μάτι μου βγάζει "google chrome could not connect"...

    Ο έλεγχος του νού δεν έχει σχέση με την παλιά μέθοδο Σύλβα εε?   είναι άλλο πράγμα?


    Δοκίμασε με άλλον browser(internet explorer ή firefox).Τα είχα δοκιμάσει και χθες και σήμερα και λειτουργεί...Αλλιώς πας στο www.tritomati.gr  και ψάχνεις το τεύχος Ιουλίου(αν δεν έχει παραμείνει όπως έχει τώρα η σελίδα που σε βγάζει κατευθείαν εκεί)...

    Πάντα δοκιμάζω τα λινκς με του δημοφιλέστερους browsers....

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : optiras στις 27-08-2011 07:18 ]