ελληνική μουσική
    465 online   ·  210.826 μέλη

    Ποιά είναι η γνώμη σας για την παραδοσιακή μουσική μας?

    AlexMousikomanias
    15.08.2011, 19:53

    ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ???ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ???ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΟ???ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΒΕΒΑΙΑ!!!

     

     

     

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 15-08-2011 20:18 ]


    trelakias
    15.08.2011, 20:33
    Ψηφίζω παλιά δημοτικά τραγούδια και θα επανέλθω άλλη στιγμή να πω γιατί...
    AlexMousikomanias
    15.08.2011, 20:36
    οκ περιμενω!!!
    STEFANOS604
    30.08.2011, 08:56

    Γεια σας

     

    Πολύ καλή ερώτηση

    Μ' αρέσουν τα παραδοσιακά μας από ''καθιστικά'' μέχρι μοιρολόγια. Ειδικά όταν εκτελείται με κλαρίνο , λαγούτο και βιολί.

    Επι τη ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνωότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραδοσιακής μας μουσικής είναι γραμμένο στη ''γλυκειά' κλίμακα Χιτζαζ (Phrygian Dominant). Το ανακάλυψα με τη προσπάθεια μου εκμάθησης της φυσαρμονικας και διαπίστωσα ότι δεν παιζόταν με τη διατονική αλλά με τη χρωματική.

     

    Στέφανος


    AlexMousikomanias
    31.08.2011, 19:42
    Συμφωνώ μαζί σου..! Πραγματικά είναι καταπλικτική!
    giorikas200
    02.08.2012, 21:46
    Ανάμεσα στα τραγούδια που ανήκουν στην πλουσιότατη μουσική παράδοση μας έχω αδυναμία ηπειρώτικα πολυφωνικά! Καθώς επίσης και τσάμικα! >
    NikosVy
    02.08.2012, 22:18

    Ενδιαφέρον θέμα.

    Κατ΄αρχήν τίθεται το ερώτημα "ποια είναι η παραδοσιακή μουσική μας;"

    Η βυζαντινή μουσική, η δημοτική μουσική, η επτανησιακή μουσική, η γερμανικής φύσεως μουσική που μας εμφύτευσαν οι ξενόφερτοι βασιλιάδες μας για να ακυρώσουν τυχόν προσανατολισμό της μετεπαναστατικής Ελλάδας προς την Επτανησιακή, η μουσική της εθνικής σχολής του Καλομοίρη; Η ελαφρά μουσική (με επίσης ελαφρά τραγούδια) που επέβαλε ο Μεταξάς έχοντας το μονοπώλιο της νεοϊδρυθείσας κρατικής ραδιοφωνίας που άκουγε μία φούχτα Αθηναϊκών οικογενειών; (οι άλλοι άκουγαν το βέλασμα των προβάτων). Η πρωτοποριακή μουσική που ενθάρρυναν οι Αμερικανοί από το 1952, μέσω του γραφείου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Αθήνα, που έδινε υποτροφίες στους πεινασμένους και εξαθλιωμένους μετά τον Β' Π.Πόλεμο Έλληνες που πήγαν στο εξωτερικό και μεταλαμπάδευσαν στην Ελλάδα τη "σωστή μουσική". Μήπως η κλασσική μουσική που ξεκίνησαν στην αρχή της μουσικής σταδιοδρομίας τους οι Χατζηδάκις και Θεοδωράκης και στη συνέχεια την πέταξαν για να ασχοληθούν με μουσική που που θα εκτιμούσε το ελληνικό κοινό; Μήπως τα ρεμπέτικα; Τα σημερινά του Ρουβά;

    Μήπως η παρακάτω μουσική που διδάσκουν στα Ωδεία μας;

    Παράθεση:
    Στέργιος Ζυγούρας στο http://www.parodos.net.gr/mmpp/mmpp.htm>

    Η θεσμοθετημένη μουσική παιδεία υφίσταται στην Ελλάδα εδώ και έναν αιώνα. Αποτελεί πιστή αντιγραφή της ευρωπαϊκής που διαμορφώθηκε με τη γαλλική επανάσταση. Κοινωνικά αφορά την αστική τάξη. Ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με την αστική μουσική του 19ου αιώνα. Δημιουργήθηκε στην κορύφωση του διαφωτισμού και διαμορφώθηκε στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Σηματοδοτήθηκε από την κυρίευση των Βερσαλλιών και τη βίαιη απομάκρυνση του βασιλικού ζεύγους από το παλάτι. Με την έναρξη του 19ου αιώνα η βασιλική μουσική, ως ένας ακόμη Λουδοβίκος, προσάγεται θριαμβευτικά στην παρισινή τάξη των μπουρζουά. Η νέα αστική τάξη, μέσα στην πρόσκαιρη λάμψη του Ναπολεόντιου άστρου, σπεύδει να ασπασθεί την «ελεύθερη» πλέον μουσική μέσω των κονσερβατουάρ, προκειμένου να πιστοποιήσει την κοινωνική της άνοδο.

    Χαιρετώ τα "κόκκινα χεράκια" που ετοιμάζουν ορισμένοι ή τις "αρνητικές αξιολογήσεις" που θέλουν να επιβάλουν οι διαφωνούντες.

    Μου αρέσουν τα μελοποιημένα τραγούδια του Θεοδωράκη. Δεν ξέρω αν απαντώ όπως θα ήθελε ο νηματοθέτης. Ίσως γίνει πιο σαφής.


    ymc
    03.08.2012, 09:06
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ.
    Depoulina
    04.08.2012, 14:25
    Η παραδοσιακή μουσική είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την διατήρησή μας ως έθνος.Εγώ προσωπικά αγαπώ στο συνολό της την παραδοσιακή μουσική, αλλά ιδιαιτέρως λατρέυω την κρητική κ την ποντιακή, καθώς και την πολίτικη.Έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε όλων των ειδών τις λύρες (άλλωστε παίζω πολίτικη λύρα) και πορώνομαι με τον συνδυασμό λύρας-λαγούτου ή λύρας-νταουλιού.Κορυφαίος παραδοσιακός μουσικός θεωρείται ο Χρίστος Τσιαμούλης.Κορυφαίος λυράρης (πολίτικη λύρα) ο Σωκράτης Σινόπουλος και κορυφαία ερμηνεύτρια Κατερίνα Παπαδοπούλου...
    STEFANOS604
    05.08.2012, 12:46

    Η Χαλκιδική,όπως και οι περισσότερες παράλιες περιοχές, έχουν δεχτεί επιρροές από την Ανατολή διατηρώντας όμως στοιχεία στεριανής μουσικής.

     Η θεματολογία τους είναι πλατιά και καλύπτει όλα τα γεγονότα του ανθρώπινου βίου.

    Έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες για τα παραδοσιακά εγώ απλώς με την ευκαιρία αυτού του thread θέλω να παρουσιάσω 2 Χαλκιδικιώτικα αλλά παιγμένα με Χρωματική Φυσαρμόνικα:

    http://www.dailymotion.com/video/xsg4gc_chromatic-harmonica-cx-12-a-key_music?search_algo=1

     


    Rhomeikos
    12.08.2012, 11:44
    Της Ελλάδα η π.μουσική είναι αρκετά πλούισα,έχει δώσει και έχει πάρει πολλά στοιχεία Κυρίως μου αρέσουν (δε θα αναφερθώ σε αστική λαϊκή μουσική) η μουσική της Πόλης,λαϊκή και λόγια,η Ποντιακή,η νησιώτικη και η Πελοποννησιακή.Βέβαια,έχουν αρχίσει να μου αρέσουν πάρα πολύ τα βλάχικα,και η μουσική και η γλώσσα αξίζει να ακούσετε τo Stau ne dzua tu livadi ή το Ο,dumidzale mari από τον Φώτη Τράσια!Καταπληκτικά
    despinakontogianni
    13.08.2012, 15:46

    Αχ..να ένα θέμα που αξίζει να πει κανείς πολλά. Smile Ως γνωστόν "λαός που ξεχνά τις ρίζες του δεν επιβειώνει". Έτσι κι εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό το κομμάτι της κουλτούρας μας.

    Μικρασιάτικα, Κρητικά, Μακεδονίτικα, Θρακιώτικα, μουσικές του Ιονίου και της Ανατολικής Ρωμυλίας είναι αυτά που προτιμώ εγώ, χωρίς να σνομπάρω τις υπόλοιπες περιοχές. Αν και το όργανό μου είναι ούτι, το "αγαπημένο" πλέον για μένα είναι το πολίτικο λαούτο κι η κρητική λύρα.