ελληνική μουσική
    722 online   ·  210.846 μέλη

    Συνέντευξη του Χατζηγιάννη στο Βήμα

    jorge
    05.09.2011, 18:15

    Ευκαιρία για κουβεντούλα με αφορμή όσα είπε ο Χατζηγιάννης και δημοσιεύθηκαν στο Βήμα της Κυριακής. Στο τέλος αφήνει να εννοηθεί οτι ακόμη δεν είναι οριστικό οτι θα εμφανιστεί στο Παλλάς με τον Γιώργο Νταλάρα.

     

    Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα έκλεισε για τον Μιχάλη Χατζηγιάννη με το βραβείο «Βest selling artist of the decade», καθώς μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια οι πωλήσεις των άλμπουμ του ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Σε μια περίοδο όπου η δισκογραφία διανύει, κατά πολλούς, τις τελευταίες ημέρες της, ο κυπριακής καταγωγής τραγουδιστής, μουσικός και στιχουργός θα πρέπει να είναι είτε πολύ προσεκτικός στις επιλογές του είτε πολύ τυχερός ή... και τα δύο μαζί.

    [...]

    Η εφετινή καλοκαιρινή περιοδεία του για μια ακόμη φορά πήγε καλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξε άγχος στο ξεκίνημα, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων. « Ολοι είχαμε στον νου μας το τι συμβαίνει γύρω μας » λέει. « Κατορθώσαμε να είμαστε οικονομικά προσιτοί ώστε οι συναυλίες μας να μη θεωρηθούν είδος πολυτελείας.Αποδείχτηκε έτσι ότι η μουσική είναι μια διέξοδος. Σαφώς και δεν αποτελεί πανάκεια στα προβλήματα της καθημερινότητας,είναι όμως μια ελπίδα,ένα φως και μια ανάσα στα δύσκολα ».

    Μπορεί ο ίδιος να κάνει λόγο για ανάταση, βλέπει όμως σκοτεινά τα πρόσωπα των ανθρώπων. « Είναι ορατό και προφανές σε όλους αυτό.Ολους μας έχει επηρεάσει η κρίση και ό,τι βιώνουμε καθημερινά, εφόσον είμαστε κομμάτι της ίδιας κοινωνικής αλυσίδας, του ίδιου κοινωνικού ιστού.

    Εχει συσσωρεύσει ο κόσμος μια οργή, ένα μίσος και μια αμφισβήτη- ση προς τις αρχές και τους θεσμούς. Στις συναυλίες το βλέπω λίγο στην αρχή,αλλά η μουσική ως θεραπευτικό μέσο κάπως το αφαιρεί προσωρινά.Ωστόσο είναι δύσκολο να δημιουργείς,να παράγεις τέχνη μέσα σε έναν τέτοιον κυκεώνα. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μεγαλύτερες καταστροφές του πλανήτη γεννήθηκαν ρεύματα καλλιτεχνικά που κράτησαν και άφησαν εποχή ».

    Οταν βρίσκεσαι λίγο μετά τα 30, ό,τι πιάνεις γίνεται χρυσός και μιλάς για κρίση, ενδέχεται να ακουστείς προκλητικός: είναι πολύ εύκολο να μιλάει κανείς εκ του ασφαλούς. « Μια τέτοια σκέψηείναι εύλογη αλλά και ατυχής την ίδια στιγμή. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση,αν σκεφτείς ότι κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα.Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχόασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν.Οσο και αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν.Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Εχει ειπωθεί ότι έχουν κλονιστεί οι αξίες,υπάρχει αναξιοκρατία, έλλειψη χρηστής διοίκησης και ότι όλα αυτά τα πληρώνουμε. Μπορεί να φέρουμε και εμείς κάποια ευθύνη,σίγουρα όμως το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν μπορεί να αισθάνεται υπεύθυνο γι΄ αυτό ».

    «Υπόλογος είμαι μόνο στο κοινό μου»


    Από το 1998, όταν ο Γιώργος Χατζηνάσιος επέλεξε τον Μιχάλη Χατζηγιάννη ως βασικό τραγουδιστή στο άλμπουμ «Αγγιγμα ψυχής» (η μουσική και τα τραγούδια της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς), ως σήμερα ο ίδιος εξακολουθεί να τρέχει στη λεωφόρο της επιτυχίας. « Αν είχαμε έτοιμη συνταγή θα ήταν πολύ εύκολο για μας το παιχνίδι » σημειώνει. « Κάθε φορά βρίσκεις αυτό που χρειάζεται,αυτό που σε κάνει να νιώθεις καλά,και το δίνεις στον κόσμο. Αν είσαι αρκετά ευρηματικός,διεισδυτικός και προφητικός, τότε θα έχεις επιτυχία.Ο κόσμος έχει ένα ιδιαίτερο κριτήριο,ένα ένστικτο που δουλεύει ακλόνητα και πολύ ουσιαστικά.Τίποτε δεν είναι τυχαίο ».

    Η επιτυχία έχει βέβαια το τίμημά της: τη δημοσιοποίηση προσωπικών του στιγμών. « Ειδικά τον τελευταίο καιρό, με ενοχλεί όταν αναφέρονται στα προσωπικά μου.Τώρα που το συζητάμε, ίσως να έχω νιώσει ως έναν βαθμό κακία- μια αρρώστια επιδημικού χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές όμως είχα και έχω καλή αντιμετώπιση.Σε ανεύθυνες κριτικές δεν δίνω σημασία. Υπόλογος είμαι στο κοινό μου, που είναι ο πιο αυστηρός κριτής μου». Πώς φαντάζεται το (μακρινό έστω) τέλος της καλλιτεχνικής πορείας του; « Οταν γνωρίζεις χαρά και αγάπη,είναι πολύ δύσκολο να την αποποιηθείς, να ζήσεις χωρίς αυτό. Θα είναι δύσκολα.Εχω ήδη χορτάσει από πολλά πράγματα,οπότε μπορώ να ζήσω με ωραίες αναμνήσεις.Ετσι,το τέλος του παραμυθιού θα είναι ευχάριστο ».

    Οσο για το μυστικό του, δεν είναι άλλο από το... άγχος: « Πιστεύω ότιαν σταματήσω να αγχώνομαι και εφησυχάσω,θα χάσω το παιχνίδι.Δεν θα έχω λόγο να κάνω κάτι για μένα και για τον κόσμο.Επειδή υπάρχει μέσα μου- και γενικά στους καλλιτέχνεςυπόλειμμα ματαιοδοξίας,κανείς δεν θέλει να αποτυγχάνει.Θέλουν πάντα να είναι μπροστά.Οι καλλιτέχνες θέλουν πάντα χάδια και ωραία λόγια ».


    Η συναυλία που θα δώσει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης σε λίγες ημέρες στον Λυκαβηττό έχει για τον ίδιο τη λογική του πάρτι. «Ο Λυκαβηττός είναι ένα πάρτι αποχαιρετισμού,καθώς με αυτή τη συναυλία ολοκληρώνεται η καλοκαιρινή περιοδεία,αλλά και προετοιμασίας για τον χειμώνα:υπάρχει μια σκέψη για έναν αριθμό παραστάσεων στο Παλλάς,με ένα διαφορετικού χαρακτήρα πρόγραμμα,περισσότερο ακουστικό.Θα βασίζεται στα δικά μου τραγούδια,ίσως και σε κάποιες διασκευές,ενώ πιθανόν να υπάρξει και μια έκτακτη συμμετοχή ή συνεργασία.Σε τέτοιους καιρούς εμείς οι τραγουδιστές δεν πρέπει να δείχνουμε μια μανία να αρπάξουμε ό,τι μπορεί να έχει μείνει.Αυτόν τον χειμώνα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι προς τον κόσμο.Να μη φανεί μια απληστία ή αχαριστία».

    Όλη η συνέντευξη


    ixthis
    06.09.2011, 11:38

    Μιχάλη εισα ποιητής είσαι μεγάλη καρδιά , εισαι φιλεσπλαχνός ,

    εισαι Ά ν θ ρ ω π ο ς πάνω απ όλα.

    Λ ί  γ ο ι πολλοί    λίγοι καταλαβαίνουν τον λαό που υποφέρει που δεν έχει να πάρει τα φαρμακά του που δεν έχει να παρει δεύτερο ρούχο  σαν και σένα. Είσαι άνθρωπος επαναλαμβάνω είσαι ένας απο μας εισαι ένα φτωχόπαιδο και εσύ. Βάζεις  φτηνά το είσητήριο γιατι  νοιώθεις τον κόσμο οχι γιατί εισαι αγχώδης  και αν δεις να μη γεμίζει το εκάστοτε γηπεδάκι θα σε κόψει κρύο ιδρώτας. Ούτε γιατι σκέφτεσαι όπως οι πολλοί οτι αρπαξουμε γιατι σφίγγουν τα πράγματα . Ο Χ Ι για σένα.... για το λαο σου το κάνεις . Και πουσαι μια που τα λέμε ετσι φιλικά και ανθρώπινα αν ζοριστείς πουθενά μη το σκεφτείς?  μη το  σκεφτείς .   Δεν έχουμε πολλά αλλα τι παει να πει στα δίνουμε εμεις και οποτε έχεις μας τα επιστρέφεις.Ξένοι είμαστε ? Απο την ίδια μεριά είμαστε .

     

    Μχ ".Ωστόσο είναι δύσκολο να δημιουργείς,να παράγεις τέχνη μέσα σε έναν τέτοιον κυκεώνα.

    Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις μεγαλύτερες καταστροφές του πλανήτη γεννήθηκαν ρεύματα καλλιτεχνικά που κράτησαν και άφησαν εποχή ».

    ΙΧ Μιχάλη αυτά τα ρεύματα μη τα συγκρίνεις δεν είναι δικά σου. Εσύ να κλείνεις καλά τις πόρτες σου να μην είσαι μπροστά στα δικά σου  ρεύματα και κρυώσεις και εχεις και ιερό  σκοπό να προσφέρεις εργο στο λαό που σε περιμένει ιιιιιιιιιιιιιιιιιιι   δεν είναι καιρός για κρυώματα .

    Μχ « Ολοι είχαμε στον νου μας το τι συμβαίνει γύρω μας »

    ΙΧ Στόν ποιόν ? Α Στό νου σου ε? Ανθρωπιστή . Πώς χόρεσε τόσο μεγάλο πρόβλημα στο νου σου βρε μιχάλη μου?

    Κουράγιο θέλει κουράγιο . Υπάρχουν και χειρότερα πάντως. Οχι οτι ειναι εύκολα για σένα ? ΟΧΙ. αλλα μερικοί εκτός απο το νού τους το έχουν και γενικά στη ζωή τους και το βλέπουν κάθε μέρα απο τους ίδιους μέχρι τα παιδιά τους . θα μου πείς και τι να κάνω εγω? οτι μπορώ κάνω θεός είμαι? Σ Ω Σ Τ Ο Σ  ΟΧΙ  ΑΛΛΑ  Σ Ω Σ Τ Ο Σ .

    Στο τελευταίο ερώτημα δε μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα .....ακομη ΚΑΙ Η  ΕΠΙΣΤΉΜΗ  ΤΟ ψάχνει δεν έχει καταλήξει .

    Υπάρχει μια διαφωνία  ΘΕΟΣ? ΗΜΙΘΕΟΣ? ζορίζονται να αποφασίσουν.

    Μχ« Πιστεύω ότιαν σταματήσω να αγχώνομαι και εφησυχάσω,θα χάσω το παιχνίδι.

    ΙΧ Μηηηηη  μη το ξανακούσω αυτό ? να μη σταματήσεις να ανχωνεσαι δε πρέπει να χάσεις το παιχνίδι. Ποιος θα τραγουδάει για τα βάσανα του λαού μετά?

    Μχ  "Οι καλλιτέχνες θέλουν πάντα χάδια και ωραία λόγια " .

    ΙΧ αχου το μωρέ .....

    Μχ« Αν είχαμε έτοιμη συνταγή θα ήταν πολύ εύκολο για μας το παιχνίδι »

    ΙΧ α ολα κι ολα ολα κι ολα .Πολλά μπορούν να σου προσάψουν αλλα όχι συνταγές ήμαρτον . Μικρά αριστουργήματα  μελωδικές γραμμές ? στίχος? τι να λέμε τωρα.Ας μιλήσει το τραγούδι νομίζω ειναι το καλύτερο

    με την καλή έννοια  απλώς κάνουμε λίγο χιούμορ .  Ευχάριστος γλυκούλης αλλα μέχρι εκεί να ξέρουμε τι είμαστε παναγία μου .


    entexnorokas
    06.09.2011, 14:50

    χαχαχαχα!!! Με το μαλακό Σοφία, πόνεσαι το στομάχι μου από τα γέλια. Άραγε έχει γράψει κανένα τραγούδι που να μιλάει για φτώχεια και εξέγερση; Μεγάλος επαναστάτης!!! Άραγε αν δεν υπήρχε ο Μιχάλης θα δινόταν χώρος και για πάρα πολυ σπουδαιότερους καλλιτέχνες να ακουστούν στα ραδιόφωνα στα μαγαζιά κτλ. Μας τον επέβαλλαν κι εμείς τον αγκαλιάσαμε. Κάνω ποιοτικές αφιερώσεις σε κάποια κοπέλα που μ' αρέσει και με βρίσκει ντεμοντέ και ξενέρωτο επειδή δε γουστάρω να της αφιερώσω μιχαλάκη. Σιγά το σεξ σύμπολ!!! Έχουμε χάσει τον ρομαντισμό μας μ' αυτα τα τραγουδάκια. Δέχομαι, ότι το πρώτο του σινγκλάκι δεν είναι και για πέταμα, αλλά όσο πήγαινε γινόταν όλο και πιο βαρετός, χωρίς η τέχνη του να προσφέρει κάτι. Είναι το λιγότερο αμοραλιστής, διότι ξέχασε ποιος τον βοήθησε... Α, ρε Κατσιμίχα έβαλες τα χεράκια σου και έβγαλες τα ματάκια σου και τα ματάκια μας.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : entexnorokas στις 06-09-2011 14:54 ]


    drumaddict
    06.09.2011, 15:02
    ".Ωστόσο είναι δύσκολο να δημιουργείς,να παράγεις τέχνη μέσα σε έναν τέτοιον κυκεώνα. Σιγά ρε καλλιτέχνη...Παράγεις και τέχνη...
    Hastaroth
    06.09.2011, 15:16

    "Σε τέτοιους καιρούς εμείς οι τραγουδιστές δεν πρέπει να δείχνουμε μια μανία να αρπάξουμε ό,τι μπορεί να έχει μείνει"...

    Α,μάλιστα,δηλαδή και την συνεργασία με την COSMOTE την κάνατε γιά να επικοινωνήσετε με το κοινό σας κύριε HadjiJohn,όχι γιά ν'αρπάξετε ό,τι μπορεί να έχη μείνει.....


    jorge
    06.09.2011, 15:34
    Υπερβολικά τα σχόλια, ενώ η συνέντευξη δε νομίζω να προκαλεί κάπου. Τώρα το οτι κάνει τέχνη, νομίζω πρέπει να το δεχτούμε, είτε αυτή την θεωρούμε υψηλού, είτε χαμηλού επιπέδου. Όσον αφορά τη συνεργασία με την Cosmote, πιστεύω πως ήταν μια λάθος επιλογή (είναι αντιαισθητικό να ταυτίζεται τόσο πολύ ένας καλλιτέχνης με ένα εμπορικό προϊόν), αλλά προς θεού αυτό δεν σημαίνει οτι ο καλλιτέχνης "αρπάζει". Απλά κάνει εμπόριο.
    PHILIPPOSSM
    06.09.2011, 19:03

    Παράθεση:

    Το μέλος drumaddict στις 06-09-2011 στις 15:02 έγραψε...

    ".Ωστόσο είναι δύσκολο να δημιουργείς,να παράγεις τέχνη μέσα σε έναν τέτοιον κυκεώνα. Σιγά ρε καλλιτέχνη...Παράγεις και τέχνη...

    Γιατί φίλε μου; Ξέρεις πόση τέχνη θέλει να κλέβεις μουσική και να προσαρμόζεις στίχους;


    kwstasagas
    08.09.2011, 13:22

    Μιχάλης Χατζηγιάννης VS Lynyrd Skynyrd

     

    Ωωωωχχχχχχχχχχχχχχχχχχ !!!!!! {#emotions_dlg.helpsmilie}{#emotions_dlg.helpsmilie}{#emotions_dlg.helpsmilie}{#emotions_dlg.helpsmilie} 

     


    -----------------
    How can we Dance when our earth is turning / How do we sleep while our beds are burning ??? [Midnight Oil - Beds Are Burning]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : kwstasagas στις 08-09-2011 13:23 ]


    metalkristi
    09.09.2011, 09:05

    Τα τραγουδακια ακουγονται μια χαρα σε φασης χαλαρης παρεας η μιας αφιερωσης σε καποιο προσωπο.  Αυτο που με ενοχλουσε παντα στον Μιχαλη ηταν η μονιμη χρηση ολο και μεγαλυτερου καλαμιου.  Και τα αποτελεσματα αρχισαν να φαίνονται απο την ακυρωση προγραμματισμενης συναυλιας του στην Κατερινη. Κατι που ξεχασε ο τραγουδιστης να πει για τον κοσμο ειναι οτι δεν ειναι ηλιθιος και ξερει να πληρωνει με καταλληλο τροπο τα μεγαλα καλαμια

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 09-09-2011 09:26 ]