ελληνική μουσική
    410 online   ·  210.816 μέλη

    Απεβίωσε ο Αργύρης Κουνάδης

    jorge
    23.11.2011, 20:00

    (από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Ελευθεροτυπία)

    Σε ηλικία 87 ετών πέθανε χθες ο διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και αρχιμουσικός Αργύρης Κουνάδης. Ο σπουδαίος μουσουργός με την ευρωπαϊκή σταδιοδρομία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

    Ο Αργύρης Κουνάδης γεννήθηκε το 1924 στην Κωνσταντινούπολη, μελέτησε πιάνο με τους Δ. Μαρή και Σ. Φαραντάτο στο Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου, 1952), ενώ μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στο Ελληνικό Ωδείο (δίπλωμα σύνθεσης, 1956), από τον οποίο πήρε μαθήματα θεωρητικών και σύνθεσης.

    Η αγάπη του για το ρεμπέτικο τραγούδι, φάνηκε από νωρίς, καθώς ήταν από τους πρώτους συνθέτες που ενδιαφέρθηκαν για αυτό το είδος μουσικής. Τα πρώτα του έργα (1949 - 1957), ήταν επηρεασμένα τόσο από το είδος του ρεμπέτικου τραγουδιού όσο και από τη μουσική των Μπάρτοκ και Στραβίνσκι.

    Το 1958 με υποτροφίες της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης, πήγε στη Γερμανία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ.

    Έγραψε πολλά είδη κλασσικής μουσικής όπως μουσική δωματίου, μουσική για όπερες, αλλά και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (σε περισσότερες από δέκα ταινίες), ενώ συνέθεσε πολλά ελληνικά τραγούδια στις δεκαετίες 1970 και 1980.

    Από το σύνολο των έργων του, ξεχωρίζουν το "Χορικό" για συμφωνική ορχήστρα, τα "Ετεροφωνικά ιδιόμελα" για συμφωνική επίσης ορχήστρα, "Κουϊντέτο για πνευστά", "Κουαρτέτο για έγχορδα" κ.ά.. Επίσης οι σατιρικές όπερες: "Το λαστιχένιο φέρετρο", "Τα μαγεμένα αναλόγια", "Απόδραση", "Τειρεσίας", "Βάκχαι" κ.ά.

    Το 1950 συνεργάστηκε με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, μαζί με τον Μ. Χατζιδάκι και τον Μ. Θεοδωράκη. Το 1951 συνέπραξε με την ΚΟΑ ως σολίστ, ενώ παράλληλα συνέθεσε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

    Το 1963 διορίσθηκε βοηθός του W. Fortner, διευθυντής του ενόργανου συνόλου "Musica Viva" και των προγραμμάτων του Ινστιτούτου Σύγχρονης Μουσικής (που υπάγονταν επίσης στην πανεπιστημιακή έδρα σύνθεσης του Φράιμπουργκ). Το 1972 εκλέχτηκε καθηγητής στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ. Το 1973 το έργο του Ετεροφωνικά Ιδιόμελα επιλέγεται από τον διεθνή διαγωνισμό της IGNM-SIMC.

    Από τα ελληνικά τραγούδια που συνέθεσε, ξεχωρίζουν περισσότερο το θαλασσινό τραγούδι "Όρτσα τα πανιά" με τους αλληγορικούς στίχους, "Στην πλατεία Αβησσυνίας" και το "Do you like the Greece", που απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση ο Α. Καλογιάννης και άλλα πολλά που τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από το κοινό.

     





    επισυναπτόμενα: kounadis.jpg 
    kwstasagas
    23.11.2011, 22:22

    Απλά ... ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς για τα τόσο όμορφα τραγούδια του που με συντροφεύουν από τα παιδικά μου χρόνια μέχρι σήμερα !!! Οι στιγμές που έχω περάσει στο πικάπ του σπιτικού μου ακούγοντας ξανά και ξανά τα βινύλια του "Εν Αθήναις" και του "Δεν περισσεύει υπομονή" είναι, για μένα, πολύτιμες και ανεκτίμητες ....

    Το "Εις μνημόσυνον" ["άι γαρούφαλλό μου"] που τραγουδά η πολύ μικρή τότε Ελένη Βιτάλη [στο ξεκίνημά της] στο δίσκο "Δεν περισσεύει υπομονή" συμπεριλαμβάνεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, στα 10-15 ωραιότερα ελληνικά τραγούδια που γραφτήκανε ποτέ ....


    Link

    ">

     

    Άλλο πολύ - πολύ αγαπημένο τραγούδι μου είναι το "Αγιάζι", από τον ίδιο δίσκο [το τελευταίο της 2ης πλευράς], το οποίο τραγουδάει χορωδία !!! Σε αυτό ο Κουνάδης μάς αποκαλύπτει ότι είναι όχι μόνο σπουδαίος μελωδός αλλά και ιδιοφυής ενορχηστρωτής !!!

    Πολύ ωραίο και το "Νανούρισμα" που τραγουδάει η Λήδα στον δίσκο "Εν Αθήναις" [και ... σύμπτωσις ... τις τελευταίες μέρες όλο αυτό έβαζα στο πικάπ για να ακούω !!!] !!! Από τον δίσκο αυτό παραθέτω άλλο ένα υπέροχο τραγούδι του με τη φωνή της Λήδας, το "Άλλοθι" :
    Link

    ">

    Τα τραγούδια του και οι δίσκοι του θα αποτελούν, σίγουρα, "κολώνες και στηρίγματα του ελληνικού πολιτισμού" !!! R.i.p. Αργύρη Κουνάδη .......

     

     

     


    sympetheros
    24.11.2011, 07:55
    Διακριτικό αλλά με διάρκεια το δισκογραφικό του αποτύπωμα. Τραγούδια επίκαιρα όσο την εποχή που γράφτηκαν στην Ελλάδα του Δ.Ν.Τ και των οικονομικών δεικτών εμείς μπορούμε να πουμε Ορτσα τα Πανιά Γαρύφαλλό μου και να μπούμε έτσι απλά στη φωτεινή πλευρά της ζωής!


    Νέες συζητήσεις
    στην ίδια κατηγορία