ελληνική μουσική
    755 online   ·  210.832 μέλη

    Ποιές είναι οι αδελφές Βουγιουκλή?

    mary_omikron
    10.12.2011, 17:21

    VOUGIOUKLI 2

    Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να  πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο. Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες.

    Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν τραγούδια από τις παραδόσεις διαφόρων λαών: ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado,  ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.

    Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη, τον Θ. Παπακωνσταντίνου στο cd «Ο Σαμάνος», την Τ. Λύγαρη στο μουσικό βαγόνι Orient express του θεάτρου Το Τρένο στο Ρούφ, με τις μουσικές παραστάσεις «Μάγισσες στο Ρούφ» και «Οι κυρίες τραγουδούν και…μπλούζ», Χρ. Θηβαίο και Γ. Σπάθα στο δίσκο τους «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή» , τον Βασίλη Λέκκα κ.ά.

    Το καλοκαίρι του 2010 οι αδελφές Βουγιουκλή έδωσαν μια σειρά αξέχαστων παραστάσεων στον ανοιχτό χώρο του θεάτρου Badminton, στο Προαύλιο. Το φθινόπωρο στα τέλη του Σεπτέμβρη μάγεψαν το κοινό του Λουξεμβούργου δίνοντας μία από τις καλύτερες συναυλίες που έχουν δώσει ποτέ. Ακολουθεί σημαντική περιοδεία στην Ελβετία με τρεις εμφανίσεις στις αρχές του Νοέμβρη και έπειτα επιστρέφουν στην Ελλάδα και έρχονται στην Λάρισα για πρώτη φορά, τον Νοεμβρίου του 2010, στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Αφού μαγεύουν το κοινό του Δημοτικού Ωδείου επιστρέφουν τον περασμένο Ιούλιο στο Κηποθέατρο της  Λάρισας καλεσμένες αυτή τη φορά από το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. Έξοδος, μαζί με άλλους καλλιτέχνες. Σε μια παράσταση μιας ώρας καταφέρνουν να κάνουν τους δύο χιλιάδες θεατές να παραμιλούν με την ερμηνεία τους, προκαλώντας παράλληλα χαμόγελα ευτυχίας στους ήδη μυημένους. Φυσικά μετά από αυτό,  αναμένουμε με αγωνία δύο μεγάλες καλλιτέχνιδες, δύο καθηλωτικές φωνές που θα μας ξεναγήσουν σε ένα μοναδικό ταξίδι στις αυθεντικές μουσικές του κόσμου και στο δικό τους νέο υλικό που ετοιμάζουν αυτό το διάστημα.

    ΕΛΕΝΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

    Η Ελένη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Παν/μίου Μακεδονίας και συγγραφέας του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία». Έχει σπουδές στο πιάνο -από πέντε ετών-, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, βυζαντινή μουσική, καθώς και τζαζ τραγούδι και θεωρητικά. Ξεκίνησε με δημοτικό τραγούδι από οκτώ χρονών και διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας, με το Α΄ Βραβείο στο τραγούδι a cappella. Έχει δώσει συναυλίες – έθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Βουλγαρία, Η.Π.Α, Ιταλία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.α. Ως μέλος παραδοσιακών συγκροτημάτων έχει πολλές εμφανίσεις και καταγραφές σε CD με τραγούδια από τη Μ. Ασία, τη Θράκη κι άλλες περιοχές.  Ασχολείται με τον κλασικό και παραδοσιακό χορό, καθώς  και με την έρευνα στο θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, λίγα ρωσικά και ιταλικά.

    ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

    Η Σουζάνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών, κατεύθυνση Καθαρά Μαθηματικά, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τρεις πρωτότυπες εργασίες στην Άλγεβρα. Έχει σπουδές στο πιάνο – από πέντε ετών-, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία, καθώς και στη τζαζ- τραγούδι και θεωρητικά. Ακόμη, ασχολείται με τη σύνθεση. Έχει δώσει πολλές συναυλίες – έθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής σε σημαντικές διοργανώσεις και διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία κ.α. Ασχολείται με τον χορό – κλασικό, παραδοσιακό και αφρο-τζαζ, καθώς και με την έρευνα στο θέατρο-performing. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, καθώς και λίγα ιταλικά και πορτογαλικά. Η μελέτη της σχέσης μουσικής και μαθηματικών είναι ένα από τα πράγματα που την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και μελλοντικός στόχος της,  η περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

    Είπαν γι’ αυτές:

    «Οι αδελφές Βουγιουκλή είναι μια ξεχωριστή καλλιτεχνική παρουσία. Με γνώση, με ταλέντο, με ευαισθησία και με ήθος υπηρετούν ένα δύσκολο είδος μουσικής που μας συνδέει με τις μεγάλες στιγμές της μουσικής μας παράδοσης, μας διδάσκει και μας συγκινεί. Πλούσιες, μεστές και καλλιεργημένες οι φωνές τους, με τέχνη και με τεχνική, μ’ ένα ευρύ και καλοδιαλεγμένο ρεπερτόριο αποτελούν μια νέα παρουσία στον μουσικό και καλλιτεχνικό μας χώρο και το κυριότερο, αποτελούν μιαν άλλη πρόταση για το πώς μπορούμε  να πλησιάσουμε δημιουργικά και ελκυστικά τη μουσική μας παράδοση. Η απήχηση που έχουν στο κοινό αποδεικνύει του λόγου το αληθές.»

    Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

    Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης

    «Πάντα με χαροποιεί η ιδέα των νέων τραγουδιστών που απαλλαγμένοι από το άγχος για το σουξέ, επιλέγουν το δύσκολο δρόμο της ποιότητας. Εδώ, σ’ αυτό το cd, η Ελένη και η Σoυζάνα Βουγιουκλή το αποδεικνύουν έμπρακτα. Τις πρωτοάκουσα, έφηβες ακόμα, το 2001 και τις προσκάλεσα στη συναυλία μου στο Ηρώδειο. Ήταν η πρώτη τους επίσημη παρουσία. Με γοήτευσαν με τις ωραίες φωνές τους και τη γνησιότητα τους. Με χαρά διαπιστώνω πως συνεχίσουν με σοβαρότητα και σεβασμό να υπηρετούν το τραγούδι, το παραδοσιακό και όχι μόνο, το τραγούδι χωρίς σύνορα, μ’ ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Είμαι σίγουρη ότι έχουν πολλά να μας προσφέρουν στο μέλλον.»

    Μαρία Φαραντούρη

    «Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή είναι δύο κορίτσια νέα, σύγχρονα μα και ώριμα, με ουσιαστική αποδοχή της παράδοσης. Γι’ αυτές η παράδοση δεν είναι μια πανεπιστημιακή κατάκτηση, αλλά τρόπος ζωής, μια φιλική σχέση. Αυτή τη διαπίστωση την έκανα όταν πήγα στο στούντιο να παίξω κιθάρα στα Θρακιώτικα. Και εντυπωσιάστηκα με την ευκολία και τον αυθορμητισμό της ερμηνείας τους, όταν ξεκινήσαμε την ηχογράφηση. Πέρα από τις μουσικές γνώσεις που διαθέτουν, είναι δύο προσωπικότητες με ευρεία καλλιτεχνική κουλτούρα. Κουβαλούν μέσα τους διάφορες χώρες, παγκόσμια ηχοχρώματα και έτσι ερμηνεύουν αβίαστα ένα παραδοσιακό τραγούδι ή ένα της Κάτω Ιταλίας ή ένα τραγούδι του Χατζιδάκι ή του Τσιτσάνη. Εύχομαι να έχουν μια καριέρα που πάντα θα μας εκπλήσσει θετικά και θα μας εντυπωσιάζει, όπως κατάφεραν με αυτό το cd.»

    Γιάννης Σπάθας

    «Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Δύο φωνές σμιλευμένες από το αίσθημα και τη γνώση. Κάνουν παρέμβαση στο ελληνικό τραγούδι. Δύο φωνές που απευθύνονται με ίσιο, καθαρό βλέμμα στην ψυχή, που καταφέρνουν μοναδικά να αναστατώνουν.»

    Λουδοβίκος των Ανωγείων

    http://www.larissaonweb.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%81%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%AE-%CE%B1%CF%86%CE%B9/

     


    mary_omikron
    10.12.2011, 17:26

    Οι Αδερφές Βουγιουκλή μιλούν στο Larissa on Web (συνέντευξη)

     

    Vougioukli_Sisters_interview

    Το Larissa on Web, με την ευκαιρία της συναυλίας που δίνουν οι ταλαντούχες Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή στην πόλη της Λάρισας την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, σας παρουσιάζει μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν ευγενικά στην ιστοσελίδα μας.

    Μία συνέντευξη που μαγεύει όλους τους λάτρεις της μουσικής, όπως κάνουν και οι φωνές τους. Οι αδερφές Βουγιουκλή μιλούν για τις επιρροές και τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες, τη ζωή τους, τα όνειρα τους αλλά κυρίως για την «ΜΟΥΣΙΚΗ». Την «μουσική» ως τέχνη, ως φιλοσοφία, ως τρόπο ζωής, ως μέσο επικοινωνίας, ως προϊόν, ως αγαθό…

    Ποιες είναι οι βασικές σας μουσικές επιρροές και από που πηγάζουν; Ποια είναι τα μουσικά σας ινδάλματα;

    Ακούμε τα πάντα από μουσικές! Δεν έχουμε κάποιο όριο στα ακούσματά μας, ούτε άλλωστε και στο ρεπερτόριό μας! Υπάρχουν απίστευτης ομορφιάς τραγούδια, μουσικοί και μουσικές σε όλο τον κόσμο και σε όλα τα «είδη» μουσικής που μας συγκινούν. Από πού να ξεκινήσεις…από το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας, τη δωρικότητα και τον σπαραγμό του ελληνικού ρεμπέτικου, του πορτογαλέζικου fado και των Blues της Αμέρικης… την έκσταση της Κάτω Ιταλίας και της Ανατολής…  από το ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ μεγαλείο της κλασικής μουσικής και την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της κλασικής ροκ των Pink Floyd, των Led Zeppelin,  των Beatles, των Stones ..το πάθος φωνών όπως της Oym Kalsoum, Yma Sumac, Janis Jolpin, Μαρία Κάλας, Nusrat Fatei Ali Khan, Amalia Rodrigues, Demetrio Stratos, Bobbie McFerrin, Diamanda Galas…….ο ανθρώπινος πολιτισμός  σε όλο του το μεγαλείο.

    Με ποιον καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

    Τα όνειρα πρέπει να είναι τρελά αλλιώς δεν είναι όνειρα, έτσι εμέις ονειρευόμστε συνεργασίες με τους ανθρώπους-καλλιτέχνες που αποτελούν πρότυπα για εμάς όπως η Diamanda Galas, o Brian Eno, o Robert Plant, o Bobbie McFerrin και πολλοί άλλοι σπουδαίοι για εμάς καλλιτέχνες ακόμα κι εκτός του καθαρά μουσικού χώρου!

    Μέχρι τώρα έχουμε κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες, συνεργασίες για τις οποίες είμαστε περήφανες και που μας έχουν γεμίσει φως!  Όπως με τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο, τον Goran Bregovic, τον Ψαραντώνη, την Τατιάνα Λύγαρη στο «τρένο στο Ρούφ», τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Χρήστο Θηβαίο και τον Γιάννη Σπάθα, τον Βασίλη Λέκκα αλλά και με τον αγαπημένο Λαρισαίο συνθέτη, Θανάση Παπακωνσταντίνου στο δίσκο του «Σαμάνος».

    Ένα μέρος στο οποίο θα θέλατε να δώσετε συναυλία;

    Υπάρχουν σε όλο τον κόσμο θέατρα και μαγευτικά μέρη στα οποία θα θέλαμε να κάνουμε παραστάσεις! Μας ενδιαφέρει να εντοπίζουμε, στους χώρους όπου δίνουμε τις συναυλίες μας, εκείνο το vibe με το οποίο μπορούμε να αλληλεπιδρούμε, να μας δημιουργούν συγκίνηση και δέος!

    Φυσικά, ένα μέρος που θα θέλαμε κάποτε να δώσουμε συναυλία κι είναι από τα μεγαλύτερα όνειρά μας,, είναι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου!!!!

    Τι σημαίνει για σας η μουσική και ποιο “σκοπό” εξυπηρετεί η ενασχόλησή σας με αυτή;

    Η μουσική είναι η ζωή μας! Δεν μπορούμε να μας φανταστούμε χωρίς αυτήν, χωρίς να  την ακούμε, να τη νιώθουμε, να τη διαβάζουμε, να  τη γράφουμε, να την κοινωνούμε! Να την υπηρετούμε ακολουθώντας πάντα αυτό που πραγματικά πιστεύουμε.  Αγαπάμε την τέχνη μας χωρίς εκπτώσεις και φυσικά επιθυμούμε να έχουμε κοινωνούς στην τέχνη μας! Ίσως να ακούγεται πολύ ρομαντικό αλλά θα θέλαμε μέσα από τις συναυλίες- παραστάσεις μας να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι και εμείς αλλά και οι ακροατές-θεατές! Εξάλλου πάντα ο απώτερος στόχος της τέχνης ήταν η Κάθαρση…σ’αυτό θα θέλαμε να φτάσουμε!!

    Πόσο θεωρείτε ότι οι μη μουσικές σας σπουδές έχουν επηρεάσει τη μουσική σας;

    *Για την Ελένη, με το υπόβαθρο σπουδών που εντρυφούν σε διαφορετικές κουλτούρες.
    *Για τη Σουζάνα, με το υπόβαθρο σπουδών στα μαθηματικά, τη γλώσσα του σύμπαντος, που όπως όλα, συνδέονται και με την μουσική.

    Πέρα από τις μουσικές μας σπουδές-πιάνο, κιθάρα, τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά, τζαζ κτλ- που δεν σταματούν ποτέ, έτσι ούτε οι πανεπιστημιακές μας σπουδές, επιλέχτηκαν τυχαία! Άλλωστε καταλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας για να επιλεγούν ελαφρά τη καρδία και με ασαφή κριτήρια. Το τι θα σπουδάσεις είναι ίσως η πρώτη σημαντική απόφαση που παίρνεις στη ζωή σου!  Έτσι, λοιπόν,  σαφώς μας επηρέασαν και μας επηρεάζουν, μας βοηθούν, πιστεύουμε,  σ’ αυτό που κάνουμε!

    Ελένη: Οι σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πραγματικά με βοήθησαν στο να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου γύρω από τους πολιτισμούς και την ιστορία όλων αυτών των λαών της περίφημης χερσονήσου της Βαλκανικής ή του Αίμου αν προτιμάτε!! Πιο πρακτικά, βέβαια, το γεγονός ότι έμαθα τούρκικα, ρώσικα  και αραβικά αποτελεί εφόδιο που αξιοποιώ στις μουσικές του κόσμου με τις οποίες ασχολούμαστε!! Γενικά, η γνώση μας διαφορετικών  γλωσσών μας βοηθάει πολύ σ ’αυτό που κάνουμε, καθώς τόσο η προφορά όσο και η κατανόηση του νοήματος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία ενός κομματιού. Δεν αρκεί να μιμείσαι απλώς ηχητικά τα λόγια ενός τραγουδιού χωρίς να αντιλαμβάνεσαι  για τι ακριβώς μιλάει.

    Σουζάνα: Η μουσική και τα μαθηματικά είναι δύο τέχνες δίδυμες! Η σχέση τους αυτή, ενώ σε κάποιους σήμερα μπορεί να φαντάζει κάτι ξένο ή καινούργιο, μελετάται από την αρχαιότητα αλλά σίγουρα έχει πολύ μέλλον ακόμα! Πιστεύω πως όλοι οι μουσικοί είναι  ή πρέπει να είναι   καλοί στα μαθηματικά και το αντίστροφο γιατί οι «κινήσεις» που κάνει το μυαλό όταν για παράδειγμα λύνεις ένα θέμα αρμονίας ή όταν λύνεις κάποιο μαθηματικό πρόβλημα είναι σχεδόν ίδιες!  Θα ήθελα επίσης να πω για τα μαθηματικά ότι δεν είναι απλά στυγνή λογική, είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία,  είναι μια τέχνη όπως η μουσική!! Είναι δύο σαγηνευτικές  τέχνες που υπεραγαπώ!!

    Πότε αποφασίσατε/καταλάβατε ότι θα ασχοληθείτε επαγγελματικά με το τραγούδι;

    Η μουσική είναι στη ζωή μας από τη στιγμή που γεννηθήκαμε. Ήταν μια φυσική διαδικασία να ασχοληθούμε με τη μουσική και μάλιστα με την παγκόσμια μουσική! Τα πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο από νεαρή ηλικία, η πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθη όπου μεγαλώσαμε, η πλούσια δισκοθήκη των γονιών μας και το γεγονός ότι μεγαλώσαμε σ’ένα περιβάλλον όπου η μουσική αλλά και όλες οι μορφές τέχνης είχαν πάντα  κυρίαρχο ρόλο, αποτελούν την καθοριστική αιτία  για αυτή την ενασχόλησή μας  με τις μουσικές του κόσμου!

    Παρά τη «μαζική επίθεση» αναλώσιμης μουσικής που δέχεται ο κοινός ακροατής σήμερα, κάποια είδη μουσικής και κάποιες φωνές καταφέρνουν να διαπερνούν και να βρίσκουν τη θέση τους μέσα μας. Θεωρείτε ότι για ένα καλλιτέχνη είναι απλά θέμα επιλογής, προς τα που θα κλείνει ή ότι η επιλογή αυτή έχει γίνει ασυνείδητα πολύ πριν κυκλοφορήσει ένα δίσκο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και σμιλευμένη από τις εμπειρίες του;

    Πιστεύουμε ότι όταν κάτι είναι αυθεντικό, μπορεί να συγκινήσει και να κρατήσει στον χρόνο και στον χώρο. Το αν ένα τραγούδι, μια φωνή ή ένας στίχος θα μπει στις καρδιές των ανθρώπων εξαρτάται από πολλά πράγματα. Ποιες είναι οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες της εποχής, ή η ψυχολογική κατάσταση των ακροατών και καλλιτεχνών . τη συγκεκριμένη στιγμή.. αν θα υπάρξει μέθεξη… Δε λέμε ότι είναι θέμα τύχης, αλλά ότι σαν κάτι το ζωντανό επηρεάζεται κι επηρεάζει! Υπάρχει και η μουσική που μπορεί να μην  αφορά πάντα τον πολύ κόσμο, αλλά να  έχει την αποδοχή της κριτικής.  Από την άλλη, υπάρχουν και μουσικές που αφορούν στον πολύ κόσμο αλλά μπορεί να μην έχουν αποδοχή από τους αυστηρούς κριτικούς.  Όμως, για μάς το εμπορικό και το ποιοτικό δεν είναι δύο έννοιες που πάντα έρχονται σε κόντρα. Κάποιες φορές ίσως.  Όμως, από την άλλη  η ιστορία δείχνει ότι πολλές φορές ένα αυθεντικό έργο τέχνης με πραγματική και διαχρονική αξία είναι τελικά και εμπορικό.

    Ποια είναι η απόψη σας για την «Ελληνική Μουσική Σκηνή» σήμερα;

    Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος τόσο για την ελληνική όσο και για την παγκόσμια μουσική παραγωγή. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος , ένας τόπος που καβαλάει τόσες μνήμες πολιτισμού και κουλτούρας διαχρονικά, που αναπόφευκτα συνεχίζει να τροφοδοτεί την παγκόσμια τέχνη με υπέροχους ποιητές, μουσικούς, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ, ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Πιστεύουμε, όμως, ότι η σημερινή κρίση είναι κυρίως κρίση αξιών. Είναι, βεβαίως και οικονομική. Η κρίση στις αξίες, όμως, είναι αυτή που αναγάγει τον πολιτισμό σε είδος πολυτελείας, πράγμα πολύ επικίνδυνο γιατί ο πολιτισμός είναι ανάγκη καθημερινής επιβίωσης.  είναι ζωτικής σημασίας. άλλωστε αποτελεί τη  βαριά βιομηχανία αυτής της χώρας.

    όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα σήμερα που δημιουργούν υπέροχα πράγματα, αλλά που θα αργήσουν λίγο περισσότερο-απ’ ό,τι συνήθως- να φανούν, λόγω του χάους που επικρατεί. Η δισκογραφία, και πάλι σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της  κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τη γενική πίκρα, κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

    Όμως, τώρα είναι η εποχή που εμείς οι νέοι καλλιτέχνες πρέπει να κρατήσουμε τον πήχη ψηλά, χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως υποχώρηση και να συνεχίσουμε με αγώνα και πίστη να δημιουργούμε μουσική, σκέψη, αίτημα για ζωή.

    Πόσο θεωρείται ότι επηρεάζει και συμβάλλει θετικά στις ερμηνείες σας και την «ειδική σχέση» σας με το κοινό, το γεγονός ότι είστε αδερφές, δηλαδή γνωρίζεστε τόσο καλά; Εκτός του προφανούς των θετικών αποτελεσμάτων, υπάρχει κάποιος τομέας που η σχέση σας δυσκολεύει τη συνεργασία σας;

    Το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στο ίδιο σπίτι και έχουμε κοινά ακούσματα και βιώματα, δημιουργεί μια πολύ καλή συνθήκη ώστε να κάνουμε τη μουσική που κάνουμε έχοντας σχηματίσει έναν πολύ ισχυρό πυρήνα. Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι σε όλες τις σχέσεις, χρειάζεται αγώνας για να ανθίσουν και δεν είναι τίποτα δεδομένο! Το πιο σημαντικό στοιχείο της σχέσης μας, που έχει και άμεσο αποτέλεσμα στον τρόπο που δουλεύουμε, είναι το ότι εκτιμάει και αγαπάει η μία την άλλη κι έτσι δεν μπλοκάρουμε στα λόγια!

    Ποιο επάγγελμα θα θέλατε να κάνετε ,αν δεν είχατε ασχοληθεί με τη μουσική , ποιο επάγγελμα δεν θα θέλατε με τίποτα να κάνετε;

    Πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος γεννιέται με κλίση και ταλέντο σε κάτι! Όλες οι δουλειές χρειάζονται ταλέντο! Θα μας ευχαριστούσε να κάνουμε πολλά άλλα επαγγέλματα αλλά όταν καταφέρνεις να βρεις στη ζωή σου το επάγγελμα που σου ταιριάζει και να το ακολουθήσεις πιστά, τότε νιώθεις πλήρης κι ευτυχισμένος και μπορείς να προσφέρεις τα μέγιστα στην κοινωνία στην οποία ζεις και κατ’ επέκταση, στην ανθρωπότητα!

    Ποια η αγαπημένη σας λέξη/έκφραση και ποια λέξη/έκφραση μισείτε;

    Δεν υπάρχουν ούτε αγαπημένες, ούτε μισητές λέξεις/εκφράσεις για μας. Οι λέξεις από μόνες τους είναι αυθαίρετα σύμβολα που παίρνουν την αξία τους από τον τρόπο με τον οποίο τις χρησιμοποιεί ο καθένας από μας.

    Ποιο είναι το “motto” σας (φιλοσοφία ζωής);

    «Ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Ουτοπία είναι να πιστεύεις ότι μπορεί να μείνει ίδιος».

    3 πράγματα, χωρίς τα οποία δε μπορείτε να ζήσετε;

    Νερό, οξυγόνο και τέχνη

    Ποιο το αγαπημένο σας χόμπι;

    Βόλτες και συζητήσεις με φίλους κι ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε σκέψεις, ιδέες και όνειρα!

    Τι μουσική θα βρίσκαμε στο δικό σας CD player, το αυτοκίνητο ή το Mp3 player;

    Θα βρίσκατε σχεδόν τα πάντα!! Από Prokofiev και Μαρία Κάλας μέχρι Janis Joplin και Nirvana! Από Θεοδωράκη και Βαμαβακάρη μέχρι Prodigy και System of a dawn! Από Χατζιδάκι και Μαρία Φαραντούρη μέχρι Portishead και Gonjasufi!! Δεν υπάρχουν όρια αρκεί να το βρίσκουμε αυθεντικό και να το γουστάρουμε!

     

    http://www.larissaonweb.gr/eleni_souzana_vougioukli_interview/

     

     


    -----------------
    Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 10-12-2011 17:27 ]


    mary_omikron
    10.12.2011, 17:49

    ΘΡΥΑΛλΙΔΑ σε στίχους/μουσική του πατέρα τους Θωμά Βουγιουκλή

    Με τον Ψαραντώνη

    Καληνύφτα... γκρεκάνικη ταραντέλλα

    Στο "Οτι κι αν πω δεν σε ξεχνώ" του Τσιτσάνη