ελληνική μουσική
    488 online   ·  210.822 μέλη

    Απαγόρευση μετάδοσης έργων από εκατοντάδες έλληνες δημιουργούς

    ArtemisAxarlis
    04.01.2012, 19:36

    Σαν  ιδέα  καταλυτική,  στην  πράξη… πως  θα καταστεί  εφικτή?  Σε ολόκληρη τη  χώρα υπάρχουν  φτωχομάγαζα,  με  πλειάδες  περιφερειακών  καλλιτεχνών  έστω  και για, ένα Σαββατοκύριακο!
    Πως  ελέγχεται  τέτοιο εγχείρημα  και από  ποιους?
    Νομίζω  και μόνο η λέξη  απαγόρευση θυμίζει  άλλες  εποχές  ίσως,  χρειάζεται  κάτι  ποιο  ριζοσπαστικό,   ας  πούμε,  ένα  μικρό  συμβολικό  μηνιαίο  τέλος  στους  χρήστες  του  διαδικτύου   π.χ.   δύο  ευρώ  το οποίο,  θα εισπράττουν  οι  εταιρείες  τηλεφωνίας  και  Ίντερνετ  και  σε  τακτά  χρονικά  διαστήματα  θα επιδίδεται  στις  κατά  το νόμο  εισπρακτικές  εταιρείες ,  πνευματικής  ιδιοκτησίας  μέσα  από  τις  οποίες,  θα αναδιανέμεται  στους  δημιουργούς.  Θεωρώ  ότι   όλοι  οι     χρήστες  μπορούν  να κατανοήσουν   ότι  χρειάζεται  και η δική  τους  μικρή  συμμετοχή  ώστε  και  οι  ίδιοι  να απολαμβάνουν  την  πνευματική  δημιουργία  από όπου κι’ αν προέρχεται.    Απαραίτητη  προϋπόθεση  για όλα  αυτά  πρέπει  να είναι  και  η νόμιμη   συνδρομή  της  πολιτείας.
    Οι  καιροί  αφάνταστα  δύσκολοι  για  όλους,  το …πείσμα  δεν αποτελεί  λύση!


    Hastaroth
    04.01.2012, 19:43

    Excusez-moi,αλλά αυτό το "κατάργηση τής ποινικής προστασίας τών πνευματικών δικαιωμάτων" σημαίνει τί;ότι θα μπορή ο "πάσα ένας" να αντιγράφη διάφορα CD και να τα διαθέτη πρός πώλησιν πειρατικώς χωρίς να τιμωρήται;

    Σημαίνει ότι όποιος θέλει θα μπορή να "κλέβη" μουσικές,στίχους,λογοτεχνικά ή επιστημονικά κείμενα και να τα παρουσιάζη ώς δικά του χωρίς να τον πιάνη η φάκα;

    Λίγο περίεργο δέν είναι όλο αυτό;

     

     

     


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    jorge
    05.01.2012, 13:41

    Παράθεση:

    Το μέλος StavmanR στις 05-01-2012 στις 13:18 έγραψε...

    Έτσι, θα διαφωνήσω με τον Γιώργο που θέλει το θέμα μας να αναλώνεται σε εκατέρωθεν ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις, δελτία τύπου και εξώδικα.

    Σταύρο, πάλι ύπουλα διαστρεβλώνεις όσα λέει ο συνομιλητής σου. Επαναλαμβάνω, πως εδώ συζητάμε για τις εξελίξεις. Σχολιάζουμε τις προτάσεις του Υπουργείου, των δημιουργών και καταθέτουμε τις δικές μας, με βάσει όσα θίγονται στις επιστολές και το σχέδιο νόμου. Πουθενά δεν έγραψα πως όσα λες. Και επειδή όσα γράφεις παραπάνω στηρίζονται στη διαστρέβλωση που ανέφερα και επειδή είσαι και εκτός θέματος (ναι, οι moderators έχουμε την "εξουσία" να επιλέγουμε τι είναι εντός και τι εκτός), το post σου παίρνει αρνητική αξιολόγηση. Αν θέλεις να συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο, άνοιξε άλλο θέμα, εδώ θα διαγραφεί άμεσα.

     

    Και για αν έρθουμε στο θέμα, η διαβούλευση έχει πάρει ΠΑΡΑΤΑΣΗ για ακόμα 4 ημέρες, ενώ έχουν γίνει πολλά σχόλια που μπορούμε να σχολιάσουμε εδώ.

    Το link της διαβούλευσης για τα πνευματικά δικαιώματα


    -----------------
    Κι όλα αυτά που είναι, γίνονται ξανά... μέσα απ' τη δικιά σου τη ματιά....

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 05-01-2012 13:43 ]


    DJTOLIS
    09.01.2012, 23:58
    Αυτο που ισχύει μέχρι τώρα, δεν είναι οτι, όταν παιζουμε σε εναν χώρο, ηδη είναι πληρωμένη η ΑΕΠΙ; Ο κάθε ραδιοφωνικός σταθμός δεν γράφει 24 ώρες το πρόγραμμα για έλεγχο της ΑΕΠΙ;
    jorge
    10.01.2012, 00:19
    Την ΑΕΠΙ πληρώνουν όσοι είναι συμβεβλημένοι μαζί της. Αυτοί είναι οι περισσότεροι, όχι όλοι. Πχ ο ΣΚΑΙ δεν πληρώνει την ΑΕΠΙ. Που θέλεις να καταλήξεις;
    GuitarJournal
    12.01.2012, 17:15

    Παράθεση:

    Το μέλος jorge στις 28-12-2011 στις 22:34 έγραψε...

    Παράθεση:

    Το μέλος GuitarJournal στις 28-12-2011 στις 00:48 έγραψε...

    και αποφασίζει η ΑΕΠΙ ποιος θα παίζει τα έργα των δημιουργών μελών της και όχι οι ίδιοι φαντάζεστε τι θα γίνει.

    Αυτό που αναφέρεται στο σχέδιο νόμου;



    ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΕΠΙ

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 13-01-2012 23:20 ]


    panos68
    13.01.2012, 18:22

    Παράθεση:

    Το μέλος Spoiler στις 04-01-2012 στις 19:43 έγραψε...

    Γιατί σου κάνει εντύπωση;

    Εάν κάνεις ένα πεντετές συμβόλαιο με μια δισκογραφική να κάνεις ένα δίσκο το χρόνο, δεν έχουν αγοράσει από πριν τις δημιουργίες σου ή ακόμη χειρότερα τη δημιουργικότητά σου; 

    Οχι ... αλλά υποθέτω ότι δεν έχεις δει τέτοιο συμβόλαιο ποτέ όποτε η συζήτηση περισέυει.


    panos68
    13.01.2012, 18:31

    Παράθεση:

    Το μέλος jorge στις 04-01-2012 στις 18:30 έγραψε...

    Μα και οι συντελεστές βάσει εισοδήματος, πάλι από τους δημιουργούς θα αποφασίζονταν. Μόνο που οι δημιουργοί είναι καλλιτέχνες και ενδεχομένως να μην γνωρίζουν όλες τις ιδιαιτερότητες τους κλάδου. Ή να μην ΘΕΛΟΥΝ να τις δουν, επειδή δεν τους συμφέρει. Γι' αυτό και η Πανελλήνια Ένωση Καφενείων θα ερχόταν σε συμφωνία με τους δημιουργούς και θα εβρισκαν μια λυση που θα συνέφερε και τους δημιουργούς (θα πληρώνει καθε καφενείο), αλλά και τα καφενεία (θα παιζουν χωρις περιορισμό και χωρίς φόβο ότι επιθυμούν).

    Όχι ότι και καλά είμαι και πολύ αντίθετος με την ιδέα. Λογική μου φαίνεται, ώραια ιδέα, γιατί όχι...

    Μιά πολύ ωράια ιδέα έιχε ειπώθει εδώ στα φόρουμ πριν 2-3 χρόνια: Καφενεία που παίζουν μόνο Τηλεόραση και Ραδιόφωνο  δεν χρειάζεται να πληρώσουν γιατί η τηλεόραση και το ράδιο έχουν ήδη πληρώσει ΑΕΠΙ


    jorge
    13.01.2012, 23:28
    Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς ΑΕΠΙ έχουν πληρώσει και οι εταιρίες που έχουν εκδώσει το CD. Νομίζω οτι το δίκαιο (όσο και αν δεν ...συμφέρει το MusicHeaven) για τους δημιουργούς είναι να έχουν αμοιβή και για τις αναμεταδόσεις.
    MakisBOC
    20.01.2012, 16:54

    Αν υπαρχει νομικη κατοχυρωση σε αυτην την ανακοινωση τοτε δικαιωμα τους οι δημιουργοι να την κανουν.

    Σαν απλος ακροατης σεβομαι την ανακοινωση τους.Ομως ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι θα τους βγει σε μπουμπεραγκ

    και μαλλον στην αφανεια θα οδηγηθουν παρα σε κερδος θα τους βγει.

    Ειναι και λιγο κριμα να βλεπεις ανθρωπους που καποτε ηταν ροκ (Τουρνας) κλπ να πρωτοστατουν -αν καταλαβα καλα αν οχι συγνχωρεστε με- σε κατι τετοιο.Αναρωτιεμαι τη δεκαετια του 70 η στα τελη του 60 που ηταν προφανως φτωχαδακια

    πως ακουγαν τα ροκ τραγουδια που τους επηρεασαν?Πηγαιναν και αγοραζαν σαν τρελλοι ολους τους δισκους της ροκ?

    δε νομιζω..σε καποιο μπαρ..στο ραδιο..σε καποια ηχογραφημενη κασσετα που τοτε ετσι ηταν η "πειρατεια" της εποχης.

    Απο σκυλαδες και μπουζουκοβιους δε με νοιαζει και δε με εκπλησσει αλλα απο (πρωην) ροκαδες θλιβομαι να διαπιστωνω οτι πλεον αντιμετωπιζουν τη μουσικη "καλουπομενη",σαν ψηφιακο στοιχειο και data προς πωληση..

    ειναι κι αυτος μερος του θανατου της μουσικης δεν ειναι μονο η πειρατεια..εγω αμα ακουγα κατι καλο εστω και πειρατικο κοιταζω να βρω το το cd μετα να το αγορασω..τωρα απλως δεν θα φτασει ποτε στα αυτια μου και δε θα το αναζητησω ποτε..καλο στην τσεπη μου θα κανουν..κι απο την αλλη μορφη διαφημισης τους γινεται.Δεν ειναι μονο εκμεταλλευση.Ποσοι απο εμας δεν ετρεξαν να αγορασουν το cd,το δισκο ενος συγκροτηματος μετα απο καποιο ακουσμα στο ραδιο,στην τηλεοραση,στο μπαρ ?

    Δεν πειραζει..μπορουμε να ζησουμε και χωρις τους καλλιτεχνες που βλεπουν τη μουσικη ετσι.Ας βαλουν και ντετεκτιβ σε ολα τα μαγαζια της χωρας και σε ολους τους σταθμους να εξασφαλισουν οτι πενταροδεκαρα μπορουν.

    Εποχες που ειναι ομως ΜΟΝΟ σε κακο μπορει να τους βγει αυτο..θα το παρατηρησουν κι οταν κανουν καποια συναυλια/εμφανιση σε μαγαζι.

    Εγω προσωπικα (ο ενας..ο κανενας δηλ..) δε θα ξαναπαω να δω ουτε θα αγορασω οτιδηποτε εχει σχεση με τετοιον καλλιτεχνη.Οχι τιποτα αλλο γιατι η μουσικη ειναι και λιγο συναισθημα και αισθησεις κι οταν βλεπω εναν κιθαριστα να κλεινει τα ματια οταν ριχνει ενα σολο,νομιζω πως κατι νιωθει.Δε θα μου αρεσε να φανταζομαι οτι κλεινει τα ματια και σκεφτεται τα διφραγκα που θα εισπραξει μετα..

    Οπως σεβομαι κι εγω την αποφαση τους ζητω να σεβαστουν κι αυτοι το πως βλεπω κι εγω το θεμα σαν μεσος "ακροατης".

    Μπορει να κανω λαθος.Μακαρι να τους βγει σε καλο.Δε λογοκρινω την αποφαση τους.Απλως τη γνωμη μου εκφραζω κ το πως εκτιμω οτι θα λειτουργησει αυτο.