ελληνική μουσική
    725 online   ·  210.832 μέλη

    Το ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Νεύτωνα

    kamelia8
    09.01.2012, 12:14

    Σας προωθώ ένα πολύ ενδιαφέρον email που έλαβα πρόσφατα.

    Online, για πρώτη φορά, τα ιστορικά χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα.
    http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/12-12-11/12-12-11_418226_1.jpg
    Το πανεπιστήμιο Cambridge, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.
    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το φημισμένο πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος.
    Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Cambridge, Grand  Young, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.

    Για ρίξτε όμως μια ματιά στο σημειωματάριό του:
    αναγνωρίζετε τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ;!...

    Ο Νεύτωνας γράφει στην αρχαία ελληνική!

    http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9


    mary_omikron
    09.01.2012, 15:12
    Εντυπωσιάστηκα.. αρχαία ελληνική!! τα ψάχνω και διαβάζω εδώ και πολύ ώρα... όχι οτι καταλαβαίνω μαθηματικά κλπ αλλά μ΄αρέσει ο γραφικός χαρακτήρας και γενικά βρήκα ενδιαφέρον :)
    rouli726
    09.01.2012, 15:32

    Έχω μείνει.. speechless!{#emotions_dlg.ohmy}

    Πολύ ωραίο θέμα άνοιξες, καμέλια!{#emotions_dlg.thumbup}


    mary_omikron
    09.01.2012, 15:39
    Πραγματικά πολύ ωραιο θέμα!!! Ούτε εγώ το ήξερα οτι έγραφε ελληνικά, ούτε καν εγκυκλοπαιδικά το είχα υπ΄οψιν...
    kamelia8
    09.01.2012, 21:21

    @ Μαίρη, ούτε κι εγώ το ήξερα! Κάθισα και το κοίταζα πολλή ώρα διαβάζοντάς το. Και επειδή από αρχαία το 'χω, μπορώ να πω ότι τα χειρίζεται άψογα.

    @ patousetos2, δεν έχεις άδικο να απορείς, το σκέφτηκα κι εγώ. Αλλά το Πανεπιστήμιο του Cambridge νομίζω είναι σχετικά αξιόπιστη πηγή. Δε βρέθηκε αναρτημένο σε κάποιο τυχαίο blog, αλλά στη σελίδα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου.

    @ Νάντια, ναι, το έχει και στην καλλιγραφία!

    @ Rouli, Smile


    BAGRATION
    10.01.2012, 22:12

    Γιατί είναι τόσο απίθανο; Ήταν εποχή που οι στοχαστές ήταν αρκετά μπασμένοι στις αρχαίες γλώσσες, στην φιλοσοφία, στα μαθηματικά και στον μυστικισμό-αποκρυφισμό (και τα ανακάτευαν όλα μαζί, αφού τότε διαχωριστικές γραμμές δεν υπήρχαν). Άσε που τα αρχαία ελληνικά απωθούσαν τους ενοχλητικούς.....Σαχλαμάρες!Ο Νεύτων μεγαλούργησε επειδή ήταν Έλληνας στο πνεύμα! Άντε να βγούμε στη γύρα τώρα, να ζητήσουμε κάνα νέο δάνειο επειδή φέραμε τον πολιτισμό στην ανθρωπότητα...


    Hastaroth
    11.01.2012, 08:14

    Αν προσέξουμε την εικόνα,θα δούμε πως δίπλα στα αρχαία Ελληνικά υπάρχουν και σημειώσεις του Newton στά Λατινικά.

    Τώ καιρώ εκείνω αυτές οι δύο γλώσσες ήταν κάτι σάν "lingua franca",δηλαδή διεθνείς γλώσσες,γιά τους διανοούμενους.Οπότε μιά χαρά τα μιλούσε ο Newton τα αρχαία Ελληνικά.Το ερώτημα είναι άν θα κατάφερνε να συνεννοηθή με τους σύγχρονους Ελληνες.....

    Ενας Αγγλος πάντως,βαθύς μελετητής τών αρχαίων Ελληνικών,που προ πολλών ετών είχε επισκεφθεί την Αθήνα,θέλοντας να μπή σε κάποιο μουσείο ρώτησε τον φύλακα "έξεστι τοίς περιηγηταίς εισελθείν",γιά να εισπράξη την απάντηση τού Ελληνος "άξεστος είσαι εσύ κι'όλο σου το σόϊ"............

     


    kamelia8
    13.01.2012, 19:37

    Χαχαχαχα!! Σωστός ο Hastaroth παρ'όλ'αυτά..


    costaspanag
    16.05.2013, 13:30

    Χιλιάδες σελίδες των ιστορικών χειρογράφων του Νεύτωνα είναι πλέον άμεσα προσβάσιμες στο διαδίκτυο, από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου εφοίτησε και εδίδαξε:

    Χειρόγραφα του Νεύτωνα γραμμένα στα αρχαία ελληνικά - NEWS247

    Ο μεγάλος Άγγλος φυσικός και μαθηματικός (1642-1727) έγραφε σε άψογα αρχαία ελληνικά και θαύμαζε την ελληνική γλώσσα, επιστήμη και φιλοσοφία.

    Έχω συναντήσει στην Αγγλία  Άγγλους γιατρούς που απήγγελλαν Όμηρο, με Εράσμια προφορά.

    Εμείς... ζητάμε την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών από τα σχολεία μας και, για να κάνουμε τους "μορφωμένους", χρησιμοποιούμε αγγλικές λέξεις και γράφουμε στα αγγλικά και με "γκρήκλις".

    [ τροποποιήθηκε από τον/την costaspanag, 17-05-2013 00:45 ]