ελληνική μουσική
    383 online   ·  210.816 μέλη
    alpatman
    18.02.2013, 08:17

    σχετικα με την μουσικη φανταζομαι κατι αναλογο ισχυει και για τις αλλες τεχνες , τα πραγματα δεν ειναι τοσο διακριτα ,ειδικα στην Ελλαδα ,που ακομα και αυτοι που εμφανιζονται σαν επαγγεματιες δεν εχουν τοσο σταθερα εισοδηματα απο την μουσικη . 

    Ο 'ερασιτεχνισμος' εχει διαβαθμισεις , δηλαδη υπαρχουν ερασιτεχνες που εχουν 'τρελα', δηλαδη ολοκληρωτικη αφοσιωση στο αντικειμενο , και ερασιτεχνες που απλα μια φορα στο τοσο θα σηκωσουν μια κιθαρα να θυμηθουν καποιο παλιο κομματι . 

    γενικα στην μουσικη στην Ελλαδα , αυτοι που παρακολουθουν τις εξελιξεις στην τεχνολογια π.χ ειναι οι 'ψαγμενοι' ερασιτεχνες και οχι οι επαγγελματιες οι οποιοι λογω 'τρεχαματων ' σε συγκεκριμενα αντικειμενα απλα βασιζονται πανω σε αυτα που ηξεραν η σε κατι που ειναι γενικως αποδεκτο . Οι 'τροφοδοτες ' της μουσικης βιομηχανιας οργανων ,μουσικης τεχνολογιας κτλ θεωρω οτι ειναι οι 'τρελαμενοι' χομπιστες και οχι οι επαγγελματιες μουσικοι . 

    Επισης ενα αλλο γνωρισμα ειναι οτι οι 'αφοσιωμενοι΄ερασιτεχνες κανουν 100% αυτο που θελουν .π.χ παιζουν ακριβως το ειδος μουσικης που γουσταρουν ,ενω οι επαγγελματιες αναγκαστικα 'προσαρμοζονται ΄απο πολυ εως λιγο στα γουστα αλλων η στις απαιτησεις της συγκεκριμενης δουλειας που υπηρετουν . 

    Ενας μυθος ....Πολλες φορες αναφερεται οτι 'ειναι τυχερος καποιος που κανει το χομπυ του επαγγελμα ' . Αυτο θεωρω οτι πολυ σπανια ισχυει με την εξης εννοια .

    Οταν κατι γινει επαγγελμα , που σημαινει καποια πιεση , καποια ορια που πρεπει να κινηθεις , καποιοι συγκεκριμενοι χρονοι κτλ κτλ , μετατρεπει το αντικειμενο αυτο απο χομπυ σε ρουτινα . Ελαχιστοι απο τους επαγγεμματιες μουσικους στον ελευθερο χρονο τους θα ασχοληθουν παλι με την μουσικη γιατι θα ψαξουν κατι να κανουν 'αποτοξινωση' . Αντιθετα οι 'χομπιστες ' που επαγγεματικα πιθανων ασχολουνται με κατι ασχετο , στον ελευθερο χρονο τους θα 'ψαξουν ' την μουσικη και μαλιστα με 'φρεσκια ' διαθεση . 

    Ετσι ενας επαγγελματιας μουσικος , πλην εξαιρεσεων , και δεν κανει αυτο ακριβως που θελει (π.χ δεν παιζει ακριβως το ειδος μουσικης που του αρεσει )  αλλα και δεν ασχολειται τον ελευθερο χρονο του με το αντικειμενο που αγαπησε αφου ειναι 'μπαιλντισμενος ' .

    Βλεπω πολλες φορες στην τηλεοραση η αλλου καποιους τραγουδιστες παλιους κυριως με καποια μπαντα απο πισω τους της οποιας τα περισσοτερα μελη εχουν υφος  εργατη σε 'καταναγκαστικα ' εργα .  Αν αυτο ειναι το 'χομπυ επαγγελμα ΄ να το βρασω .... 

     


    delta66
    18.02.2013, 12:28
    Γενικα συμφωνω Ξεχασες να αναφερεις ομως την καρηγορια των επαγγελματιων που ξερουν να λενε και "οχι". Που δεν δουλευουν φαμπρικα και ετσι δεν σιχαινονται αυτο που κανουν και τους μενει χρονος και κεφι να ασχοληθουν με τη μουσικη και εκτος δουλειας. Ειτε μελετωντας κατι παραπανω, ειτε παραδιδωντας μαθηματα (κατι που κρατα σε εγρηγορση εναν ευσυνειδητο δασκαλο), ειτε εχωντας και την δικη τους μπαντα δουλευωντας και το δικο τους υλικο.