ελληνική μουσική
    585 online   ·  210.844 μέλη

    Πλήροφορίες για βιολί για αρχάριο

    ThanosPaplx
    01.05.2012, 02:29

    Γειά σας..Έχω αγοράσει ένα φθηνό βιολί (120 ευρώ, κινέζικο) εδώ και 1 με 1μιση μήνα για να μάθω να παίζω..ήθελα να ρωτήσω αν ο ήχος βελτιώνεται αν αλλαχτούν οι χορδές του βιολιού και αν αγοράσω κάποιο καλό δοξάρι..αν ναι, υπάρχει κάτι που μπορώ να πάρω, μπορείτε να μου το προτείνετε;Ευχαριστώ!


    iathen
    30.05.2012, 14:15

    Καθυστερημένη απάντηση. Ελπίζω να έχεις την ειδοποίηση on ή να φανεί χρήσιμο το ποστ μου σε άλλα μέλη.

    Φυσικά τα πάντα παίζουν ρόλο στον ήχο. Υποθέτω ότι έχεις κλασικό (και όχι ηλεκτρικό) βιολί. Σε αυτή την περίπτωση 120€ είναι πολύ λίγα και σίγουρα δεν έχεις πάρει ένα όργανο που μπορεί να παράγει καλό ήχο. Δηλαδή αν αλλάξεις χορδές, σίγουρα θα βελτιωθεί πάρα πολύ ο ήχος αλλά, δεδομένων των δυνατοτήτων του βιολιού, ο ήχος θα παραμείνει άσχημος (απλά όχι τόοσο άσχημος).

    Ήξερα μια κοπέλα που είχε βάψει τον καβαλάρη με στυλό και ισχυριζόταν ότι ο ήχος του βιολιού χάλασε πάρα πολύ από όταν το έκανε. Προσωπικά έχω αφαιρέσει μερικές φορές το υποσιάγωνο και ο ήχος του βιολιού μου έγινε πιο βαθύς και γλυκός. Μιλάμε για τεράστια διαφορά, όμως αναγκαστικά παίζω με υποσιάγωνο προκειμένου να μην χαλάσει το βιολί λόγω του ιδρώτα. Επιπλέον χρησιμοποιούσα πλαστική γέφυρα, πήρα ξύλινη και επίσης παρατηρήθηκε μια, έστω και ελάχιστη, βελτίωση. Συμπέρασμα: Ο ήχος του βιολιού επηρεάζεται από τα πάντα.

    Το να πάρεις ένα αρκετά καλό δοξάρι θα σε βοηθήσει όχι μόνο επειδή θα παράγεται καλύτερος ήχος, αλλά και επειδή θα παίζεις πιο εύκολα και θα μπορείς να εφαρμόζεις πιο εύκολα τεχνικές όπως σπικάτο, σαλτάντο κλπ. Προσωπικά έχω ένα δοξάρι των 200€ που θεωρείται "αρκετά καλό" δηλαδή παράγει έναν καλό ήχο και μπορώ να παίζω σχετικά άνετα αλλά δε βοηθάει ιδιαίτερα για εφαρμογή τεχνικών (φυσικά είναι πολύ καλύτερο από ένα δοξάρι των 10€ αλλά μια φορά δοκίμασα το δοξάρι της καθηγήτριάς μου και ένιωθα σα "να έπαιζε μόνο του", φοβερή αίσθηση άνεσης και ευκολίας).

    Το θεωρώ πολύ δύσκολο να μάθεις βιολί αυτοδίδακτος αλλά ίσως δεν είναι αδύνατον εφόσον διαθέτεις ένα καλό αυτί και βασικές γνώσεις μουσικής. Από την άλλη θα πρέπει τουλάχιστον να συμβουλευτείς κάποιον για να έχεις σωστή στάση και να μάθεις πώς να χαλαρώνεις (και για να βγάζεις καλό ήχο, και για να μην πάθεις καμια τενοντίτιδα). Ελπίζω ότι κάνεις μαθήματα και σε αυτή τη περίπτωση μπορείς να ρωτήσεις και τον καθηγητή σου για να σου δώσει συμβουλές για βελτίωση του ήχου. Για να επιλέξεις ένα σωστό δοξάρι κλπ θα χρειαστείς κάποιες παραπάνω γνώσεις και δε νομίζω ότι κάποιος θα αγόραζε πράγματα για το βιολί του χωρίς να τα δοκιμάσει πρώτα (δηλαδή δεν μπορείς να κρίνεις ένα δοξάρι από μια φωτογραφία).


    Και μιας που είπα για χαλάρωση και καλό ήχο, πρέπει να ξέρεις ότι αυτό είναι το κλειδί. Σίγουρα το βιολί παίζει μείζων ρόλο, σίγουρα και όλα τα εξαρτήματα (χορδές, δοξάρια, ρετσίνι, καβαλάρης, ψυχή, γέφυρες, κλειδιά, βίδες κλπ) επηρεάζουν τον ήχο αλλά αυτό που βελτιώνει περισσότερο από όλα τον ήχο είσαι εσύ (καλή τεχνική, χαλαρά δάκτυλα, το δοξάρι δεν "πιέζει" τις χορδές κλπ). Το χειρότερο βιολί μπορεί να αποδόσει έναν ανεκτό ήχο (όχι για συναυλία, αλλά να μην κλείνεις και τα αυτιά σου) αν το παίζει κάποιος καλά, το καλύτερο βιολί μπορεί να ακούγεται απαίσια και να πρέπει να κλείνεις τα αυτιά σου αν το παίζει κάποιος που δεν ξέρει.


    Συμπέρασμα: Ό,τι μπορείς βελτίωσε αλλά αν σε ενδιαφέρει πραγματικά χρειάζεται γνώση, εξάσκηση, χρόνος και υπομονή για να βγάλεις έναν ήχο που θα σε ικανοποιεί.