ελληνική μουσική
    457 online   ·  210.845 μέλη

    Τα βραβεία του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης

    vouliakis
    10.04.2005, 23:17
    Το 54λεπτο φιλμ Μέθεξις απέσπασε την Κυριακή το πρώτο βραβείο του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης για ελληνική παραγωγή. Στην κατηγορία των ξένων παραγωγών, το πρώτο βραβείο κέρδισε το αυστριακής παραγωγής ντοκιμαντέρ Ο εφιάλτης του Δαρβίνου.

    Η δύναμη της τέχνης που φέρνει κοντά και εξοικειώνει ανθρώπους με διαφορετικές ζωές, η «μέθεξη» που δημιουργείται από την καλλιτεχνική έκφραση είναι το θέμα της ομότιτλης ελληνικής νικήτριας ταινίας - ντοκιμαντέρ.

    Διάρκειας 107 λεπτών, o Εφιάλτης του Δαρβίνου καταγράφει το εμπόριο της «πέρκας του Νείλου» στη λίμνη Βικτόρια, στην καρδιά της Αφρικής, που άρχισε πριν από 20 χρόνια και εξελίχθηκε σε μια πολυεθνική βιομηχανία ψαριών, αλλά και όπλων.

    Και οι δύο βραβευθείσες παραγωγές συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ έκαστη.

    Για τις ταινίες κάτω των 45 λεπτών τα βραβεία δόθηκαν στην ελληνική παραγωγή με τίτλο Cho Oyo (κορυφή των Ιμαλαΐων με υψόμετρο 8.201 μέτρα), που αφορά στην προσπάθεια ανάβασης ομάδας Ελλήνων ορειβατών και στην ταινία με τίτλο Ξένος: Ο Μπέρνι Ουόρελ στη γη, που αφορά στη μουσική ιδιοφυία του νεαρού ήρωα, ο οποίος εφηύρε ήχους στο συνθεσάιζερ.

    Το βραβείο των δύο παραγωγών συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ εκάστη.

    Τα βραβεία της πενταμελούς κριτικής επιτροπής FIPRESCI για ελληνική και ξένη συμμετοχή δόθηκαν αντίστοιχα στις ταινίες Ηλίας Πετρόπουλος - Ένας κόσμος υπόγειος και Τα τρία δωμάτια της μελαγχολίας από τη Φινλανδία.

    Παρόντες στην τελετή λήξης του φεστιβάλ ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και η νέοδιορισθείσα (στη θέση του Μισέλ Δημόπουλου) καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη.


    Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ