ελληνική μουσική
    691 online   ·  210.848 μέλη

    Θερινή Ακαδημία Παλαιάς & Παραδοσιακής Μουσικής 2012 * 18-22 Ιουλίου 2012

    axilleas23
    09.06.2012, 06:12

    Διοργανωτές: Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο


    Αριστοτέλεια 2012
    Θερινή Ακαδημία Παλαιάς & Παραδοσιακής Μουσικής
    18-22 Ιουλίου 2012
    Αρναία, Δήμος Αριστοτέλη

    Διοργάνωση: Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο

    Η Θερινή Ακαδημία Παλαιάς & Παραδοσιακής Μουσικής στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών στο ρεπερτόριο της παλαιάς, της παραδοσιακής και της σύγχρονης μουσικής, σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, υπό την καθοδήγηση έμπειρων και εξειδικευμένων καθηγητών. 
    Η Θερινή Ακαδημία απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς, σπουδαστές ωδείων, χορωδούς και μονωδούς που έχουν ασχοληθεί με το σύγχρονο ρεπερτόριο και επιθυμούν να εντρυφήσουν στις τεχνικές της παλαιάς και της παραδοσιακής μουσικής.

    ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
    Οι σπουδαστές θα παρακολουθούν ατομικά και ομαδικά μαθήματα τις πρωινές ώρες [10.00-14.00] ενώ το απόγευμα [18.00-20.00] θα γίνεται η προετοιμασία των μουσικών και χορωδιακών συνόλων καθώς και τα ειδικά σεμινάρια.

    ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    Ο κύκλος περιλαμβάνει masterclasses με όργανα εποχής στο βιολί, τη βιόλα, την κιθάρα, την θεόρβη, το τσέμπαλο και το πιάνο, το flauto traverso και όλη την οικογένεια των flauti dolci [φλογέρες].
    Η κατοχή οργάνου εποχής δεν είναι απαραίτητη για τους σπουδαστές.
    Παράλληλα θα δημιουργηθούν σύνολα μουσικής δωματίου με την επίβλεψη και τη συμμετοχή των εξειδικευμένων καθηγητών.
    Ειδική θεματική ενότητα αποτελεί το τραγούδι [εργαστήρια μονωδίας, φωνητικού συνόλου και χορωδίας]. Στη φετινή ακαδημία θα διδαχτούν ορατόριο και όπερα μπαρόκ.
    Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν έτοιμη μια άρια από ορατόριο και μια από όπερα με ρετσιτατίβο. Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στην Θερινή Ακαδημία 10 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. 

    διδάσκοντες
    Οι εισηγητές–καθηγητές, με ακαδημαϊκές σπουδές στην Ευρώπη στο συγκεκριμένο αντικείμενο, είναι μέλη μπαρόκ ορχηστρών και ειδικεύονται στην ιστορική ερμηνεία με όργανα εποχής.
    διδάσκοντες
    Dario Luisi | βιολί
    Γιώργος Ζαχαρούδης | βιολί
    Μαρίνη Πεϊκίδου | βιόλα
    Νίκος Παναγιωτίδης | κιθάρα, θεόρβη, λαούτο
    Φώτης Κουτσοθόδωρος | κιθάρα
    Γεράσιμος Χοϊδάς | τσέμπαλο, μπάσο κοντίνουο, πιάνο
    Κωστής Παπάζογλου | flauti dolce e traverso
    Νάντια Φιόρου | μονωδία
    Γρηγόρης Πυριαλάκος | μονωδία 
    Γιώργος Παπουτσής | σεμινάριο αρμονίας
    Γιάννης Καραγιάννης | πιάνο-συνοδεία
    Κωστής Παπάζογλου | φωνητικό σύνολο
    Πέτρος Μπεκιαρίδης | χορωδία και φωνητικό σύνολο

    ΚΥΚΛΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    Ο κύκλος της Παραδοσιακής Μουσικής θα προσεγγίσει αυτοσχεδιαστικές τεχνικές και τραγούδια μέσα από τα οποία εμφανίζονται οι ιδιαιτερότητες και τα γνωρίσματα της ιθαγένειας του κάθε τόπου, καθώς και τοπικά τραγούδια της Χαλκιδικής.
    Θα λειτουργήσει επίσης εργαστήριο παραδοσιακού χορωδιακού τραγουδιού που θα κινηθεί γύρω από τραγούδια που συνέλεξε ο Γιώργης Μελίκης, στα οποία αναφέρεται το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή και τοπωνύμια που φέρουν το όνομά του.

    διδάσκοντες
    Κυριάκος Γκουβέντας | βιολί
    Βασίλης Κασούρας | νυκτά έγχορδα
    [ούτι, λαούτο πολίτικο, λαούτο στεριανό,ταμπουράς]
    Γιώργος Δούσος | κλαρίνο, γκάιντα
    Στέφανος Κωφίδης | κρουστά (με χέρια)
    Βασίλης Κασούρας | χορωδιακό εργαστήριο παραδοσιακού ρεπερτορίου

    ΤΜΗΜA ‘Μουσική για όλους’ & Μusic Camp

    To τμήμα απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν ομαδικά μαθήματα μουσικής και τραγουδιού με διδασκαλία απ’ όλους τους διδάσκοντες.

    Στα μαθήματα τραγουδιού θα διδαχθούν άριες της κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης περιόδου με στοιχεία μελοδραματικής [σκηνική δράση και εκφραστικά μέσα]. Ειδική ενότητα θα αποτελέσει το έντεχνο τραγούδι [musical, ελληνική, κινηματογραφική κ.ά].
    Διδασκαλία: Ανίλα Τέλι 

    Θα αναπτυχθούν, επίσης, οργανωμένες θεατρικές και μουσικές δράσεις [μαθήματα και μουσικά σύνολα] που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, υπό την επίβλεψη έμπειρων μουσικών.

    μουσικοθεατρικό εργαστήρι

    "Το θέατρο μας ενώνει"
    Με το πρόγραμμα "Το θέατρο μας ενώνει" οι μουσικοί της Θερινής Ακαδημίας θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση ενός θεατρικού ρόλου παράλληλα με τη μουσική τους ερμηνεία. Θα κληθούν να "ξεθάψουν" ή να ανακαλύψουν τις προσωπικές τους εκφραστκές ικανότητες δραματοποίησης με στόχο την παρουσίαση στο τέλος του σεμιναρίου μιας ολοκληρωμένης και σε πολλά σημεία αυτοσχεδιαστικής μουσικοθεατρικής παράστασης. 
    διδασκαλία: Λίζα Κωνσταντοπούλου

    μουσικό σύνολο βιολιών | διδασκαλία: Μαρίνη Πείκίδου
    μουσικές δράσεις | Αλίζια Μαλασιώτη, μουσικοπαιδαγωγός

    ΕΙΔΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
    18 & 19 Ιουλίου | ώρες 18.00-20.00
    Α. Έργα J.S. Bach σε μεταγραφή για δύο κιθάρες | Νίκος Παναγιωτίδης
    Το σεμινάριο αφορά επεξεργασία-ανάλυση σε μέρη των έργων του J.S.Bach: Σουίτα σε μι ελάσσονα BWV 996 και Πρελούδιο-Φούγκα-Αλλέγκρο, BWV 998, βασισμένη πάνω στις μεταγραφές του για δύο κιθάρες. Με τις μεταγραφές αυτές δίνεται η δυνατότητα, χωρίς τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τα ίδια έργα όταν παίζονται από κιθάρα σόλο, να αναλυθούν όλα τα απαραίτητα ερμηνευτικά στοιχεία - ανάλυση κειμένου, ρυθμική αγωγή, φραζάρισμα, ποικίλματα - και, παράλληλα, να γεννηθούν ενδιαφέρουσες συνεργασίες μεταξύ των κιθαριστών. 
    Β. Η κιθάρα ως όργανο συνοδείας | Νίκος Παναγιωτίδης 
    Η κιθάρα, ως πολυφωνικό όργανο, προσφέρει ποικίλες δυνατότητες που ξεπερνούν το σολιστικό της ρεπερτόριο: από την άσκηση στις συγχορδίες και την συνοδεία σύγχρονων τραγουδιών, ελληνικών και ξένων, έως την μελέτη της Δυτικής αρμονίας και τη συνοδεία μουσικής μπαρόκ με απευθείας ανάγνωση από αριθμημένο μπάσο (basso continuo). Θα δοθούν γενικές αρχές εύρεσης, επεξήγησης και τοποθέτησης συγχορδιών, λύσεις σε τυχόν προβλήματα που θα επιθυμούν οι σπουδαστές να φέρουν στην τάξη και παραδείγματα αρμονικών λύσεων και γενικής συμπεριφοράς της κιθάρας ως οργάνου συνοδείας.

    Τα δύο σεμινάρια απευθύνονται στους σπουδαστές που θα δηλώσουν συμμετοχή στα masterclasses κιθάρας και εφόσον ζητηθεί θα τους αποσταλούν τα μέρη που επιθυμούν, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

    Γ. Σεμινάριο Αρμονίας | Γιώργος Παπουτσής, συνθέτης 
    Εισαγωγή στη θεωρία των λειτουργιών και αρμονική ανάλυση έργων φωνητικής μουσικής (Lieder - Mozart, Schubert, Schumann, Brahms, R. Strauss). Ο ρόλος της αρμονίας στα έργα που θα παρουσιαστούν. Το σεμινάριο απευθύνεται σε τραγουδιστές.


    ΔΙΑΜΟΝΗ | ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    Όλα τα μαθήματα θα διεξαχθούν στην Αρναία, στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο και στην Μουσική Σχολή Αρναίας.

    επιλογές διαμονής:
    Α. Μαθητική Εστία Αρναίας
    Η διαμονή είναι σε τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια με κοινά μπάνια 
    Παρέχεται η δυνατότητα φύλαξης και συντήρησης τροφίμων και η παρασκευή self-service πρωινού
    κόστος 9€/άτομο/διανυκτέρευση
    κόστος μεσημεριανού γεύματος 7€/άτομο

    Β. σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Αρναίας με ειδικά διαμορφωμένη τιμή για τους σπουδαστές της Ακαδημίας



    ΔΙΔΑΚΤΡΑ

    Θα ανακοινωθούν αναλυτικά ( οι τιμές κλιμακώνονται από 30 έως 130 ευρώ)


    Οι σπουδαστές θα πρέπει να βρίσκονται στο Δημοτικό Σχολείο Αρναίας την Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 στις 9.00 για την εγγραφή τους και την έναρξη των μαθημάτων. Η συναυλία αποφοίτησης της Θερινής Ακαδημίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 στις 12 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αρναίας.



    ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
    www.aristoteleia.gr
    arnaiamusic@gmail.com
    τηλ. 6948100120, Νικολέττα Γέρσου
    Ζητήστε μας να σας αποστείλουμε την αίτηση συμμετοχής για την συμμετοχή σας στην ακαδημία ή στείλτε μας ένα σύντομο σημείωμα με το πλήρες ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, email, τηλέφωνα επικοινωνίας, μουσικό όργανο ή έκταση φωνής [για μονωδούς & χορωδούς], και το επίπεδο σπουδών σας

    Η πληρωμή των διδάκτρων θα γίνει την Τετάρτη 18 Ιουλίου στην Γραμματεία της Ακαδημίας.